'JSF geen overwinning VVD op PvdA'

De aanschaf van de Joint Strike Fighter is geen overwinning van de VVD op de PvdA. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag nadat bekend was geworden dat Nederland 37 JSF-gevechtsvliegtuigen aanschaft. "Ik ben verder ook niet met dat ding getrouwd." Volgens hem is de beslissing op basis van feiten genomen.

"De VVD boekt hier geen overwinning. Dit is geen keuze van coalitiepartijen, dit is een keuze van het kabinet", zei Rutte in een gesprek met een aantal journalisten. "Dacht je dat de VVD-achterban wil dat we de JSF kopen? Ik denk het daar even gevoelig ligt als bij de PvdA." De sociaaldemocraten worstelen al jaren met het dossier.

Het 'kardinale, doorslaggevende argument' om de JSF aan te schaffen is de snelle technische ontwikkeling van luchtafweersystemen. Volgens Rutte is het over vijf tot tien jaar mogelijk om met mobiel afweergeschut een gevechtsvliegtuig uit de lucht te schieten.

"Toen viel bij ons het kwartje. Dit toestel moet nog dertig tot veertig jaar mee. Je kunt uiteindelijk niet als land kiezen of je mee wilt doen in het hoogste geweldspectrum of kiest voor een beperkte rol, dat bepaalt de vijand voor je."