FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 juli 2013

Man neukt paard

In Amerika is een recidiverende paardenneuker gearresteerd omdat hij voor de zoveelste keer een paard gepenetreerd heeft. De Texaan was pas net vrijgelaten uit de gevangenis waar hij een straf wegens seks met dieren uitgezeten had toen hij weer aangehouden werd voor eenzelfde vergrijp.

Dit keer was er een verborgen camera nodig om de man te kunnen betrappen. Omdat een plaatselijke paardeneigenaar onraad rook omdat ze een omgekeerde emmer op een verdachte plaats had zien staan, werden er camera’s geplaatst. Die camera’s leverden al snel beelden op van een man die zich uitleefde op de edele viervoeter.

De plaatselijke sheriff heeft naar eigen zeggen niet erg veel lol beleefd aan de beelden. “[Hij] had seks met het paard. Het beeldmateriaal was verschrikkelijk.

Waarschijnlijk heeft het paard niet veel last gehad van de intimiteiten. Een gemiddelde paardenpenis is doorgaans stukken groter dan die van de gemiddelde mens.

'Verscherpt toezicht voor Feijenoord'

De gemeente Rotterdam wil de deelgemeente Feijenoord onder verscherpt toezicht stellen. Twee onafhankelijke bestuurders die door de gemeente worden aangewezen moeten het zakenbestuur van de deelgemeente gaan vormen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam aan de gemeenteraad.

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) stelde eerder na onderzoek dat de bestuurders in de deelgemeente zich schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek. Door het rapport moest het dagelijks bestuur van Feijenoord vorige week zijn ontslag indienen.

Dinsdagmiddag draagt het college van burgemeester en wethouders twee personen voor die het nieuwe zakenbestuur moeten gaan vormen. Tot woensdag 21.00 uur heeft de deelraad de tijd om te laten weten wanneer de benoeming plaatsvindt.

Verder moet de deelraad voldoen aan vijf voorwaarden. Zo moet de deelraad de conclusies uit het BING-rapport onderschrijven en aan de slag gaan met de aanbevelingen. "Om te beginnen met integriteit", aldus het college in de brief. Als de deelraad om woensdag 21.00 uur niet met een reactie is gekomen, dan dreigt het college de gemeenteraad voor te stellen een bepaalde verordening te wijzigen, waarmee het dagelijks bestuur en de deelraad van Feijenoord ophouden te bestaan.

Door het verzwaarde toezicht dat het college daarnaast wil instellen moet het bestuur van de deelgemeente alle genomen besluiten melden aan burgemeester en wethouders. Ook kan het college dan zonder opgaaf van redenen bevoegdheden van het gemeentebestuur intrekken.

Het zakenbestuur moet aanblijven tot maart 2014. Dan komt er een nieuw bestuursmodel, waarbij in Rotterdam sprake wordt van gebiedscommissies in plaats van deelgemeenten. Als een nieuw bestuur voor de deelgemeente er via verkiezingen zou moeten komen, zou Feijenoord volgens het college te lang zonder een dagelijks bestuur zitten.

'Kabinet heeft last van Griekse zonnesteek'

Volgens de PVV heeft het kabinet na twee dagen zon al last van de hitte. In een persbericht klaagt de partij dat 'de geldkraan voor Griekenland weer wordt opengedraaid'.

PVV-leider Geert Wilders meldt: "Twee dagen zon in Nederland en het kabinet heeft nu al last van een Griekse zonnesteek. Dit kabinet laat hardwerkend Nederland krom liggen om de volgende miljardencheque voor Griekenland te kunnen dekken. Een klap in het gezicht van de Nederlandse belastingbetaler."

Kim-Lian gokt dat huwelijksaanzoek snel komt

Kim-Lian van der Meij gokt dat het niet lang meer duurt voor ze in het huwelijk treedt. De 32-jarige actrice baalt ervan dat haar partner, de Zweedse Daniël Gibson, nog niet op zijn knieën is gegaan.

"Ik vraag regelmatig: hoeveel kinderen moet ik nog baren?", grapt de musicalster, die vrijdag beviel van haar derde kind Benjamin, in RTL Boulevard. "Maar ik denk dat het nu niet lang meer kan duren."

Kim-Lian is bevallen in Zweden, waar ze Gibson jaren geleden ontmoette. "Met onze dochter is dat toen zo goed bevallen, dat we het met onze tweede en derde zoon ook hebben gedaan." De actrice verbleef in een huis dat op ruim een halfuur rijden van een ziekenhuis ligt. "De vorige keer ging het heel snel, dus ik dacht: dat wordt spannend. Maar het is goed gegaan."

OfficiŽle trailer voor Curse of Chucky

Het is alweer negen jaar geleden sinds er iets te beleven viel in de Child's Play filmserie. In de originele film, uit 1988, kreeg de speelgoedpop met de naam Chucky de ziel van een moordenaar en dit leidde, naast twee Child's Play-vervolgen tot twee Chucky-films, waarvan de laatste in 2004 verscheen.

De nieuwste toevoeging aan de serie is Curse of Chucky, die niet in bioscopen, maar alleen in home video en on demand releases verkrijgbaar zal zijn. De eerste trailer voor de film is deze week verschenen.

Curse of Chucky, met wederom Brad Dourif als de stem van de pop, is in de VS verkrijgbaar vanaf september. Over een Europese releasedatum is nog niets bekend, maar bezoekers van het Londense Frightfest kunnen de film zien op 22 augustus.

Pot is boos op Van Gaal

Cor Pot heeft er geen zin in om in Zeist samen met bondscoach Louis van Gaal en directeur betaald voetbal Bert van Oostveen het EK van Jong Oranje in Israël te evalueren. De ex-bondscoach van Jong Oranje is boos over over een interview van Van Gaal in het Algemeen Dagblad.

Van Gaal nam in het interview al een voorschot op de evaluatie. Van Gaal zei onder meer: "Als je één helft goed speelt op een toernooi, kun je niet tevreden zijn. Dat lijkt me wel duidelijk." Pot is daar niet blij mee en heeft geen zin om naar Zeist te gaan.

"Ik vind dit nou niet bepaald heel respectvol?", reageert Pot. "Natuurlijk mag Van Gaal zijn mening hebben, maar ik dacht dat we dit intern zouden bespreken. Nu ik dit zo zeg, hoef ik eigenlijk helemaal niet meer zo nodig naar Zeist. Ik ben er wel klaar mee. Die evaluatie is in principe al gedaan. Niet op kantoor, waar we hadden afgesproken, maar door Van Gaal in de krant."

[Tour] Argos-Shimano bestolen

Op de rustdag van de Tour de France heeft de ploeg van Argos-Shimano een behoorlijke tegenvaller te verwerken gekregen. De ploegauto werd leeggeroofd nadat renner Roy Curvers deze vergat op slot te doen.

Curvers wilde als gast in de Avondetappe van Mart Smeets nog even een lange broek aantrekken in de auto, maar vergat vervolgens deze af te sluiten. Perschef Geert Broekhuizen somt op wat er weg is: "Een MacBook, iPad, laptop en BlackBerry bleken te zijn gestolen. Ook mijn portemonnee met creditcards en identiteitskaart was ontvreemd. Balen." Broekhuizen zei Curvers niets kwalijk te nemen: "Dit kan iedereen gebeuren. Nee, Roy sturen we niet naar huis", zo sloot hij lachend af.

Veertiger Goor gaat nog een jaar door

Bart Goor weet van geen ophouden. De 40(!)-jarige middenvelder komt volgend seizoen uit voor tweedeklasser Dessel Sport. Dat meldt de Belgische club op het digitale thuis. Naast het spelen van wedstrijden gaat de routinier zich ook bezighouden met het commerciële aspect van de club.

Goor heeft een verleden in de Eredivisie. In seizoen 2004/05 speelde de middenvelder in het tenue van Feyenoord. Hij verruilde de Rotterdamse club na een jaar voor Anderlecht. Het voorbije anderhalf jaar speelde Goor met Westerlo in de tweede klasse. Andere clubs waar de controleur onder contract heeft gestaan zijn Racing Genk, Hertha Berlin en het failliete Germinal Beerschot.

'Stopzetten hulp Egypte niet in belang VS'

Het Witte Huis acht onmiddellijke stopzetting van de Amerikaanse hulp aan Egypte niet in het belang van de Verenigde Staten. Perschef Jay Carney zei maandag dat de regering er nog niet uit is of de afzetting van president Mohammed Morsi door het Egyptische leger als een staatsgreep moet worden bestempeld. Als dat wel het geval is, moet de hulp aan Egypte volgens de Amerikaanse wet worden stopgezet.

Carney zei dat de kwestie lastig en ingewikkeld is. Hij zei dat de regering nagaat wat haar verplichtingen zijn en daarover zal overleggen met het Congres. De beslissing welk etiket op de afzetting van Morsi moet worden geplakt moet overeenstemmen met Amerikaanse beleidsdoelen. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis steunen de VS niet een bepaalde partij in het conflict, maar willen zij een democratisch proces.

Lindsay Lohan nam overdosis

Lindsay Lohan heeft volgens haar vader op haar 18e een overdosis cocaïne genomen. "Lindsay was aan het filmen in New Orleans en ik werd gebeld dat ze een overdosis cocaïne had genomen", vertelt Michael Lohan aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Een van haar assistenten had haar de drugs gegeven."

Michael, was geschokt toen hij hoorde van de overdosis van zijn dochter, die momenteel in een afkickkliniek zit. "Ik kon niet geloven wat er gebeurd was met mijn dochter. Ik was zo kwaad."

Michael is bang dat Lindsay, die al meerdere pogingen deed om af te kicken, niet nog vaker wordt vergeven voor haar fouten. "Als Lindsay een terugval krijgt, denk ik dat het voorbij is met haar carrière in Hollywood. Er komen geen tweede of derde kansen meer. Ze moet nu echt clean blijven."

De 53-jarige vader van Lindsay, die eerder zelf verslaafd was aan cocaïne, heeft er vertrouwen in dat het zijn dochter deze keer wel lukt om van de verdovende middelen af te blijven. "Met de steun van haar familie kan ze dit overwinnen."

Bojan hoopt te leren van Bergkamp

Bojan Krkic wil het plezier in het voetbal hervinden, en hoopt daarin te slagen tijdens een huurperiode bij Ajax.

In gesprek met De Telegraaf geeft de 22-jarige aanvaller een beschrijving van zijn kwaliteiten. "Ik denk dat ik een vrolijke, normale jongen ben, die goed in de groep ligt, een op en top professional probeert te zijn en blij is dat hij een nieuwe start kan maken", aldus Bojan.

"Men noemt me een speler die op drie of vier posities uit de voeten kan, technisch, snel, tweebenig en vrij explosief is", vervolgt hij. "Daarnaast ben ik goed in de één tegen één en scoor ik vrij veel. En dankzij de tips van Dennis Bergkamp hoop ik dat dit laatste me nog makkelijker afgaat."

Overigens bewaart Bojan goede herinneringen aan Ajax. "Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik in de B’tjes tegen Ajax speelde en ik voor de wedstrijd een clubvaantje ruilde met Daley Blind. Ik was daar ongelooflijk trots op, omdat ik Ajax kende als de nummer één van Nederland, met een prachtige Europese historie."

'Robbery' in het Philips Stadion

Het lijstje aanwezige profvoetballers bij de afscheidswedstrijd van Mark van Bommel wordt alsmaar imposanter. Ook Arjen Robben, Franck Ribery en Thomas Müller zullen er zijn.

"Ik heb met Bayern veel contact gehad en ik heb de toezegging gekregen dat Robben, Ribéry en Müller komen. Daar ben ik trots op", vertelt Van Bommel aan PSV TV.

Toch konden niet alle wensen van de voormalig middenvelder ingewilligd worden. "Ik had graag Schweinsteiger en Badstuber gehad, maar helaas zijn die allebei geblesseerd. Ze wilden er heel graag bij zijn, maar misschien komen ze wel mee", aldus de Limburger.

Het uitzwaaiduel zal plaatsvinden op 19 juli. Momenteel zijn er ruim 24.000 kaarten verkocht. Andere aanwezige voetballers zijn: Luc Nilis, Mateja Kezman, Heurelho Gomes, Ronald Waterreus, Patrick Lodewijks, Johann Vogel, Arnold Bruggink, Wilfred Bouma, Torsten Frings en Hasan Salihamid¸ic.

Meer geld voor Griekenland

De kredietverschaffers van Griekenland hebben een nieuw deel van de noodlening aan het land vrijgegeven. Griekenland krijgt de 6,8 miljard euro onder de voorwaarde dat overeengekomen hervormingen worden doorgevoerd, waaronder het ontslag van duizenden ambtenaren.

Experts van de Europese Centrale Bank, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds verklaarden eerder maandag dat het hervormingsprogramma van Griekenland grotendeels op koers ligt, maar dat het tempo van de hervormingen omhoog zou moeten. Ze waarschuwden ook dat de economische vooruitzichten van het land onzeker blijven. Hun aanbeveling om het volgende deel van de lening te verstrekken werd maandagavond door de ministers van financiën van de eurogroep overgenomen. Het geld wordt in drie delen geportioneerd en in juli, augustus en oktober beschikbaar gesteld, zei de Belgische minister Koen Geens.

De Griekse regering moet voor het einde van het jaar 12,5 duizend ambtenaren met administratief verlof sturen, mogelijk gevolgd door ontslag. Het gaat om 2200 bewakers van scholen, 3500 leden van de gemeentepolitie van Athene, die moet worden ontbonden en opgenomen in het landelijke politiekorps, ten minste tweeduizend gemeenteambtenaren, vijftienhonderd leerkrachten en medewerkers van verschillende ministeries.

"Ontslaan van ambtenaren is altijd moeilijk, dat is zo in ieder land, zeker in zulke economische omstandigheden", zei Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep.

Lauryn Hill naar de gevangenis

Lauryn Hill heeft zich maandag gemeld bij een gevangenis in Connecticut. De 38-jarige zangeres werd twee maanden geleden veroordeeld tot een celstraf van drie maanden wegens belastingontduiking.

In de gevangenis slapen meerdere gedetineerden in een kamer. Ook hebben gevangenen daar vaak een baantje, zo werken ze bijvoorbeeld in de tuin of verzorgen ze het eten.

Hill betaalde tussen 2005 en 2007 geen belasting, in die tijd verdiende ze ruim 1,5 miljoen dollar. Na haar tijd achter tralies staat de zangeres drie maanden onder huisarrest. Hill moet zich ook een jaar lang gedragen, naast de onvoorwaardelijke celstraf van drie maanden kreeg ze een voorwaardelijke straf van een jaar opgelegd.

Weer traangas bij Taksimplein

De politie van de Turkse stad Istanbul heeft maandag traangas, waterkanon en rubberkogels gebruikt om demonstranten weg te jagen bij het Taksimplein en het Gezipark. Het park was eerder maandag voor het eerst sinds 15 juni weer voor het publiek geopend, maar de gouverneur van Istanbul liet daarbij al weten dat nieuwe demonstraties of bezettingen niet zouden worden geduld.

Demonstranten hadden aangekondigd een forumbijeenkomst in het park te willen houden over de toekomst van Turkije. De politie liet het er niet van komen en droeg mensen na ongeveer drie uur op het park te verlaten. Met schilden werden mensen die draalden weggeduwd, daarna volgde traangas en werden een stuk of twaalf mensen opgepakt. Enkele betogers gooiden stenen naar een waterkanon. Verscheidene mensen raakten gewond.

Het Gezipark was sinds 15 juni afgesloten. De politie maakte toen een einde aan een bezetting van het park door duizenden tegenstanders van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Plannen van de regering om op de plek van het park een replica van een kazerne uit de ottomaanse tijd te bouwen vormden de aanleiding voor het protest.

Gouverneur Huseyin Avni Mutlu verklaarde het park maandag weer voor geopend, maar hij kwam hier later op terug.

Afgelopen zaterdag zette de politie ook al traangas in om betogers bij het Gezipark te verjagen. Toen werden meer dan vijftig mensen opgepakt.

Wim-Lex naar Amsterdamse joden

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben maandagmiddag de Joodse Gemeente Amsterdam bezocht. Ze werden hierbij rondgeleid door de synagoge aan het Jacob Obrechtplein en spraken met vertegenwoordigers van verschillende organisaties binnen de joodse gemeente in Amsterdam, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

De Joodse Gemeente Amsterdam bestaat dit jaar 375 jaar. Vanuit de gemeente worden onder meer diensten in vijf synagogen georganiseerd, joods onderwijs verzorgd en sociaal en cultureel werk verricht.

In de synagoge aan het Jacob Obrechtplein kregen de koning en koningin een uitleg over de geschiedenis van de synagoge. Daarna spraken ze met onder anderen studenten, scholieren en leerkrachten van joodse scholen. Het bezoek eindigde met een gebed en een zegening door opperrabbijn Aryeh Ralbag.

Berg voor vier jaar naar Panathinaikos

Marcus Berg verruilt Hamburger SV voor Panathinaikos. Dat meldt de Griekse club maandag. De Zweedse aanvaller tekent een contract voor vier seizoenen bij de door Yannis Anastasiou getrainde club. In Athene wordt hij een ploeggenoot van David Mendes da Silva en Quincy Owusu-Abeyie.

Berg verliet in 2009 na twee goede seizoenen FC Groningen ten gunste van HSV. Daar stond hij vier jaar onder contract, waarvan hij er een verhuurd werd aan PSV. In 54 competitieduels voor de Bundesligaclub scoorde hij slechts vijf keer.

Tennisser Van der Meer door in Scheveningen

Tennisser Nick van der Meer heeft maandag de tweede ronde van het challengertoernooi in Scheveningen bereikt. De nummer 827 van de wereld zag zijn Spaanse opponent Arnau Brugues-Davi bij een 4-2 stand opgeven. In de volgende ronde treft Van der Meer de als derde geplaatste Fransman Marc Gicquel of Martin Fischer uit Oostenrijk.

Voor Boy Westerhof en Stephan Fransen was de eerste ronde op het Scheveningse gravel het eindstation. Westerhof verloor met 5-7, 4-6 van de Australische qualifier Colin Ebelthite. Fransen, net als Van der Meer met een wildcard toegelaten, was geen partij voor de Chileen Paul Capdeville (5): 2-6, 3-6.

Er doen nog vijf Nederlanders mee in Scheveningen. Robin Haase is als eerste geplaatst. Matwé Middelkoop en Jesse Huta Galung verdienden ook op basis van hun positie op de wereldranglijst toegang tot het hoofdtoernooi. Mark de Jong en Thomas Schoorel kregen een wildcard.

Follow the leader in Splinter Cell

Ubisoft heeft een trailer van Splinter Cell: Blacklist uitgegeven waarin Sam Fisher verder gevorderd is in het spel. Hij moet een terroristenleider opzoeken in een aardgasfabriek in Louisiana.

In de video zien we meer gameplay uit Splinter Cell: Blacklist en hoe Sam tegenstanders stil kan uitschakelen. Community Developer Zack Cooper geeft tips tijdens het spelen hoe je moet overleven in deze omgeving.

Splinter Cell: Blacklist komt 22 augustus uit voor PlayStation3, Xbox 360, pc en Wii U.

[F1 historie] De groene hel

Dit jaar verschijnt tijdens elk grandprixweekend een Formule 1-special op FOK!sport. Zo lees je niet alleen het laatste F1-nieuws, maar nemen we je ook mee terug in de rijke geschiedenis van de hoogste raceklasse. Afgelopen weekend was de Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring, een mooie aanleiding om eens wat meer te vertellen over het bijzondere circuit in de Eifel.

Dat de Nürburgring zo legendarisch is, heeft niet zozeer te maken met het rondje wat de coureurs tegenwoordig rijden. Nee, die legendarische status ligt hem in het oorspronkelijke 28,3 kilometer lange circuit door de bossen van de Eifel.

Samenwerken in Call of Duty: Ghosts

De aankomende actiegame Call of Duty: Ghosts krijgt een coöperatieve modus waarin spelers gezamenlijk missies kunnen voltooien of tegen computergestuurde vijanden kunnen vechten. Dat heeft een woordvoerder van gamestudio Infinity Ward via Twitter bekendgemaakt.

De spelmodus is nog niet officieel aangekondigd en er zijn ook geen details over de exacte invulling van de coöperatieve modus naar buiten gebracht. Eerder liet de gamestudio weten dat de populaire 'Spec Ops'-modus waarin spelers gezamenlijk missies moeten voltooien, niet terugkeert in Call of Duty: Ghosts.

Call of Duty: Ghosts verschijnt begin november voor de PlayStation 3, Xbox 360, Wii U en pc. Wanneer de versie voor de Xbox One en PlayStation 4 verschijnt, is nog niet bekend. Wel liet uitgever Activision weten dat downloadbare maps eerst verschijnen voor de Xbox One alvorens ze voor andere spelcomputers beschikbaar zijn.

Rapport over Bin Laden uitgelekt

Een uitgelekt Pakistaans regeringsrapport hekelt militaire en civiele leiders van Pakistan, omdat Osama bin Laden jarenlang onopgemerkt in het land kon verblijven.

Het 366 pagina's tellende rapport is opgesteld door een commissie die van de regering de opdracht had gekregen de omstandigheden te onderzoeken rond de Amerikaanse commandoraid in mei 2011, waarbij de oprichter van Al-Qaida werd gedood. Al-Jazeera heeft het rapport maandag op zijn website gepubliceerd. Pakistaanse functionarissen wilden niet reageren op vragen over de authenticiteit.

Dat Bin Laden na zijn vlucht uit Afghanistan negen jaar onopgemerkt kon blijven in Pakistan is volgens het rapport een blijk van 'verwijtbare nalatigheid en incompetentie' op vrijwel elk bestuursniveau. De ongezouten kritiek op de strijdkrachten en de inlichtingendiensten is opmerkelijk; weinig politici durven het aan deze machtige instanties op de korrel te nemen.

Russell Crowe te porren voor Man of Steel-prequel

Nu Man of Steel zo'n succes is, is Warner Brothers, zoals te verwachten viel, druk bezig een vervolg van de grond te krijgen. Deze film zou de opmaat moeten zijn naar een bredere lijn DC Comics-verfilmingen. Maar een prequel van de film zou ook tot de mogelijkheden behoren. Althans, als het aan Russell Crowe ligt.

Crowe, die in de Superman-verfilming Jor-El, de biologische vader van Clark Kent, speelt, werd op Twitter gevraagd naar een prequel die meer liet zien van Krypton, de planeet die (naar wij aannemen geen spoiler) aan het begin van de film vergaat.

"Veel van jullie vragen naar en Krypton-prequel. Als dat iets is wat je graag wilt, laat het dan aan Legendary [Pictures, één van de productiebedrijven achter Man of Steel, red] weten." Na herhaaldelijk de opmering van fans gekregen te hebben voegde hij eraan toe "als het ervan zou komen, trek ik die panty wel weer aan."

De opmerking over Legendary Pictures is opvallend, omdat de filmstudio op zoek zou zijn naar een samenwerking met iemand anders dan Warner Brothers. Warners heeft, als zusterbedrijf van DC Comics, echter de rechten van Superman en dus een vervolgfilm op Man of Steel. In de comics is een prequel van het origineverhaal van Superman nooit op grote schaal uit de verf gekomen. Wel is de wereld en zijn gebruiken getoond in veel flashback-verhalen en dus is een redelijke inspiratiebron voor een verhaal over Jor-El aanwezig.

Reisadvies Egypte verder aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Egypte, behalve naar vakantiebestemmingen aan de Golf van Aqaba en de Rode Zee. Hiermee is het reisadvies verder aangescherpt. Vorige week woensdag meldde het ministerie nog alle niet-essentiële reizen naar Egypte te ontraden.

Aanleiding voor de verdere aanscherping is onder meer het geweld in Caïro, waarbij maandagochtend tientallen mensen om het leven kwamen. Bij gevechten tussen het Egyptische leger en aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi kwamen volgens de meest recente gegevens 51 mensen om het leven. Alle dodelijke slachtoffers zijn betogers, melden de Egyptische hulpdiensten. Daarnaast raakten 435 mensen gewond.

Ambassadeur Gerard Steeghs zegt dat Nederlanders wordt geadviseerd te overwegen of hun verblijf nog langer noodzakelijk is. "Als zij ervoor kiezen in Egypte te blijven, is het advies om een laag profiel aan te houden, extra waakzaamheid te betrachten en de aanwijzingen van het leger en de politie strikt op te volgen."

'Vrouwen studeren alleen om man te vinden'

De Londense burgemeester Boris Johnson heeft zich de woede van het vrouwelijk deel van de Britten op de hals gehaald door te zeggen dat vrouwen alleen studeren om een man te vinden.

Johnson beantwoordde samen met de Maleisische premier Najib Razak vragen bij het begin van het Islamitisch Economisch Forum in Londen. Razak vertelde dat in zijn land 68 procent van de studenten vrouwelijk is, waarop Johnson hem onderbrak met: "Ze moeten mannen vinden om te trouwen." De opmerking viel totaal verkeerd bij veel mensen, bleek uit een storm van kritiek op onder meer Twitter.

'Vrouwen studeren alleen om man te vinden'
'Vrouwen studeren alleen om man te vinden' (Foto: ANP)

Ajax haalt wederom Deens talent naar de Eredivisie

Ajax heeft de Deense enclave vergroot. Markus Bay komt per direct over van Brøndby IF. Dat meldt de website van de Deense club. De 16-jarige Bay was bij Brondby in het bezit van een contract tot medio 2014. Welke vergoeding Ajax betaalt aan de Denen is nog niet bekend.

De piepjonge middenvelder is verheugd met zijn transfer naar de Nederlandse landskampioen. "Ik ben erg blij dat ik mag starten bij Ajax. Het was voor mij een droom om voor een grote buitenlandse club uit te mogen komen. Ik ben blij met de medewerking van Brøndby", aldus Bay.

Momenteel hebben de Amsterdammers zes Denen in de A-selectie. Christian Eriksen is de bekendste. Bay komt ook landgenoten Christian Poulsen, Nicolai Boilesen, Viktor Fischer, Lucas Andersen en Lasse Schöne tegen.

Villa vervangt Falcao bij Atlťtico

David Villa wordt bij Atlético Madrid de opvolger van Radamel Falcao. De Spaanse aanvaller werd door de bekerwinnaar overgenomen van Barcelona. Villa, die drie seizoenen bij Barça speelde, levert de Catalaanse club 5,1 miljoen euro op. Hij had nog een contract voor een seizoen.

Villa kostte drie jaar geleden nog veertig miljoen euro. Hij was overbodig geworden bij Barcelona met het aantrekken van Neymar. In 119 wedstrijden voor de Blaugranas scoorde hij 48 keer. Villa stond naar verluidt ook in de belangstelling van Tottenham Hotspur.

Falcao verruilde deze zomer Atletico voor AS Monaco. De Colombiaan was de afgelopen seizoenen goed voor veel goals voor de Madrileense club.

[Tour] Mollema kijkt nog niet uit naar bergritten

Bauke Mollema vindt het niet erg dat hij nog bijna een week moet wachten op de volgende bergetappes in de Tour de France. "Na zo'n zwaar weekeinde is het fijn om een rustdag te hebben en morgen ook geen al te zware rit", zegt de nummer drie van het algemeen klassement. "De tijdrit van woensdag wordt natuurlijk erg belangrijk."

De meeste etappes deze week lijken geknipt voor de sprinters. Pas zondag moet er met de etappe naar de Mont Ventoux weer serieus geklommen worden. "In die vlakke ritten zou iets kunnen gebeuren met de wind", waarschuwt de kopman van Belkin. "Dus het wordt zeker opletten."

Van de druk op zijn schouders heeft Mollema voorlopig weinig last. "Van tevoren weet je al dat er in de Tour meer druk is dan in andere grote rondes. De Tour kan je seizoen en zelfs je carrière maken of breken. Daarom is het fijn dat we als ploeg zo goed zijn begonnen."

Rapper krijgt dwangvoeding

Mos Def heeft de procedure ondergaan waarbij dwangvoeding wordt toegediend. De 39-jarige rapper, ook bekend al Yasiin Bey, wilde zo aandacht vragen voor de hongerstakers die onder dwang gevoed worden in het omstreden gevangenkamp Guantanamo Bay .

"Peace. Mijn naam is Yasiin Bey en ik ben hier om de procedure van dwangvoeding te demonstreren", zegt de rapper in het filmpje dat op de website van mensenrechtenorganisatie Reprieve is geplaatst. Vervolgens wordt Mos Def geboeid en vastgebonden.

De rapper kreunt en schreeuwt als hij de slang in zijn neus krijgt. Na ruim een minuut roept hij dat het moet stoppen, waarop hij begint te huilen.

"Als die slang mijn neus ingaat, het eerste deel valt wel mee. Maar het wordt ondraaglijk als het mijn keel ingaat", reageerde Mos Def. "Ik kon het echt niet aan."

Eerste clip uit The Wolverine debuteert online

Wolverine-fans die al zaten te watertanden bij het zien van de trailer voor The Wolverine worden nu verwend door 20th Century Fox, die één van de scènes uit de trailer in grotere lengte online heeft gezet.

De videoclip, die bijna anderhalve minuut duurt, toont Logan in gevecht bovenop een hogesnelheidstrein. De actie is snel, een beetje shaky en toont dat Hugh Jackman voorlopig nog wel even mee kan als de Marvel-held.

The Wolverine scheurt op 25 juli de bioscopen binnen en is (ook) in 3D te zien.

Vliegtuig in de fik op Rotterdam Airport

Een klein sportvliegtuig is maandagmiddag op het Rotterdam The Haugue Airport tijdens de landing van de baan geraakt. Het toestel vatte hierbij vlam. De brandweer van het vliegveld heeft het vuur kunnen doven.

De piloot van de sportvliegtuig wist zichzelf in veiligheid te brengen en raakte niet gewond, meldt een woordvoerder van de Rotterdamse brandweer.

Het voorval vond rond 17.00 uur plaats. Waardoor het vliegtuigje van de baan raakte, is onbekend.

Vijfduizend metingen fijnstof met smartphone

Door middel van smartphones zijn maandag vijfduizend metingen van fijnstof in de lucht verricht. Daarmee zijn voldoende gegevens verzameld voor een valide wetenschappelijk experiment, meldt de organisatie achter het zogeheten iSpex-project.

Voor het experiment verspreidde de organisatie tienduizend opzetstukjes voor op een smartphone. In combinatie met een speciale app konden zo gegevens van fijnstof uit heel Nederland naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, een van de instellingen die meewerken aan het experiment, worden gestuurd. Ook onder meer het Longfonds, KNMI en de Universiteit Leiden zijn aan het project verbonden.

Tijdens een van de twee meetmomenten werd de livekaart op de website van het project zo druk bezocht, dat de servers tijdelijk overbelast raakten. Alle metingen kwamen echter wel zonder problemen binnen. Rond 18.00 uur stond de teler op 4957 metingen. Teamleider van iSpex Frans Snik laat in een verklaring weten blij te zijn dat de respons zo massaal was, ondanks het lange wachten op mooi weer en de vakantieperiode.

Doel van het experiment is meer te weten te komen over de concentratie van verschillende typen fijnstof. "Maar uiteindelijk is het belangrijkste van dit project dat duizenden vrijwilligers zelf wetenschappelijke metingen hebben gedaan", aldus Snik in de verklaring. "Wij zijn ervan overtuigd dat dit soort 'citizen science', waarbij burgers wetenschappers helpen, een grote toekomst heeft."

De komende maanden worden de gegevens geanalyseerd. Vervolgens worden de publieksmetingen vergeleken met eerdere fijnstofmetingen uitgevoerd door wetenschappelijke apparatuur. In september organiseert iSpex een tweede meting.

Vrijspraak Total in olie-voor-voedselzaak

Oliemaatschappij Total en verscheidene voormalige Franse functionarissen en directeuren zijn maandag door een rechtbank in Parijs vrijgesproken van corruptie in verband met het olie-voor-voedselprogramma van de Verenigde Naties in Irak.

Alle verdachten in de zaak zijn vrijgesproken. Het openbaar ministerie heeft tien dagen om in beroep te gaan.

Onder de verdachten zijn voormalig minister van binnenlandse zaken Charles Pasqua, ex-diplomaten en anderen. Zij waren ervan beschuldigd het VN-embargo tegen Irak te hebben omzeild en de regering van Saddam Hussein aan illegale inkomsten te hebben geholpen. Total hield vol zich te hebben gehouden aan de regels die de VN hadden opgesteld.

Het olie-voor-voedselprogramma was van 1996 tot 2003 in werking. Het stond Irak toe beperkte hoeveelheden olie te verkopen in ruil voor humanitaire goederen.

Gezipark Istanbul weer open voor publiek

Het publiek in de Turkse stad Istanbul heeft zich maandag weer kunnen verpozen in het Gezipark, dat wekenlang het toneel was van demonstraties en bezettingen tegen de regering. Na enkele uren vroeg de politie bezoekers echter het park te verlaten en werden geen mensen meer toegelaten, om confrontaties te vermijden met demonstranten die in het park een bijeenkomst wilden houden

Het park bij het Taksimplein was sinds 15 juni afgesloten. De politie maakte toen een einde aan een bezetting van het park door duizenden tegenstanders van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Plannen van de regering om op de plek van het park een replica van een kazerne uit de ottomaanse tijd te bouwen vormden de aanleiding voor het protest.

Gouverneur Huseyin Avni Mutlu verklaarde het park maandag weer voor geopend, maar zei dat er geen plaats zal zijn 'voor forums, bezettingen of marsen'. Het was een duidelijke waarschuwing aan het adres van betogers die later maandag in het park over de toekomst van Turkije wilden discussiëren.

Verkeer Afsluitdijk nog zeker week gehinderd

Het verkeer op de Afsluitdijk zal nog zeker tot volgende week maandag hinder ondervinden van de defecte brug aan de Friese kant van de dijk. Dat meldt Rijkswaterstaat maandag. De draaibrug over de Lorentzsluizen, in de rijrichting van Friesland, wil sinds zaterdagmiddag niet meer dicht door een mechanisch defect.

Het verkeer uit Noord-Holland wordt tot die tijd over een rijstrook aan de andere kant van de weg geleid, zodat Friesland wel gewoon bereikbaar is. Gevolg is wel dat het verkeer bij Kornwerderzand in beide richtingen over enkele honderden meters maar één rijstrook tot zijn beschikking heeft. Dat leidde tot dusverre tot enige vertraging, maar niet tot grote problemen.

Deze week gaan monteurs de brug repareren. Lagers worden vervangen en hydraulische systemen worden doorgemeten. Ook worden in de nachtelijke uren metingen verricht naar eventuele vervorming van de brug. Als de meetresultaten slecht uitpakken, kan het nog langer duren tot de situatie weer normaal is, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Castdetails over Marvel's Guardians of the Galaxy bekend

Terwijl de eerstvolgende releases van Marvel Studios bekende helden zullen tonen in Thor: The Dark World en Captain America: The Winter Soldier, is de filmstudio druk bezig de volgende releases in hun Avengers-filmserie voor te bereiden. Over het ruimte-georiënteerde Guardians of the Galaxy waren al enkele nieuwe castinggeruchten, die nu zijn bevestigd met de rollen van de betreffende acteurs.

De nieuwste namen in de comicverfilming zijn Benicio del Toro (The Usual Suspects), Karen Gillan (Doctor Who) en Lee Pace (Pushing Daisies). Volgens website Den of Geek vertolken zij de rollen van respectievelijk The Collector, Nebula en Ronan the Accuser. Over de verhaallijn van de film is nog weinig bekend, maar van Del Toro's personage wordt verwacht dat deze ook in andere films zal opduiken. Gillans personage wordt bovendien vermoed familie te zijn van Thanos, de mysterieuze figuur die aan het einde van The Avengers even kort in beeld kwam.

Concept art The Guardians of the Galaxy
Concept art The Guardians of the Galaxy

Eerder werd over Guardians al bekend dat Chris Pratt, Glenn Close, Michael Rooker en Zoe Saldana mee zullen spelen. De film wordt geregisseerd door James Gunn en zal verschijnen in augustus 2014.

Godzilla pakt uit in San Diego

Filmstudio's staan erom bekend soms flink uit te kunnen pakken om een film te promoten. Zeker als er een grote hoeveelheid publiek is om de promotie waar te nemen, kunnen deze een leuke omvang krijgen. Voor de promotie van Godzilla zijn Warner Brothers en Legendary Pictures, in de aanloop naar San Diego Comic-Con, een compleet gebouw aan het vormgeven.

In het centrum van San Diego, in de directe omgeving van het Convention Center waar Comic-Con volgende week plaatsvindt, is een gebouw voorzien van krassen en markeringen die te maken zouden hebben met Godzilla, zo laat een San Diegan via Twitter weten. Natuurlijk ging dit vergezeld van een foto:

Godzilla promotie op gebouw in San Diego
Godzilla promotie op gebouw in San Diego

Op First Showing zijn meer foto's te zien, met onder andere het logo van Legendary, dat de link met Godzilla bevestigt. De film wordt tijdens Comic-Con gepromoot op zaterdag 20 juli in het gezamenlijke panel van Warners en Legendary. Dit panel vindt plaats in de grootste zaal van de Con en kan dus worden bijgewoond door 6.500 aanwezigen.

Godzilla, onder regie van Gareth Edwards, heeft onder meer Bryan Cranston (Breaking Bad) en David Strathairn (Bourne trilogie, Alphas) in de cast en wordt in de lente verwacht.

Duits gedenkteken voor euthanasie

Duitsland bouwt een gedenkteken voor de ongeveer driehonderdduizend mensen die door de nazi's zijn gedood omdat ze geestelijk of lichamelijk gehandicapt of chronisch ziek waren.

De werkzaamheden zijn maandag begonnen. Het monument, een dertig meter lange muur van lichtblauw glas, komt in het centrum van Berlijn bij het gebouw van Philharmonisch orkest, op de plek van het nazi-kantoor dat het zogeheten euthanasieprogramma coördineerde.

Minister van cultuur Bernd Neumann zei dat het een plicht blijft van Duitsland om mensen over de daden van de nazi's te informeren en de slachtoffers daarvan te eren. In Berlijn zijn in de afgelopen jaren al monumenten verrezen voor andere groepen slachtoffers, zoals joden, zigeuners en homoseksuelen.

Journalisten Al-Jazeera niet welkom bij Egyptische leger

Journalisten van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera zijn maandag weggejaagd bij een persconferentie van het Egyptische leger. De persconferentie ging over de gevechten maandagochtend bij een complex van de Republikeinse Garde, waarbij 51 aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi om het leven kwamen.

Al-Jazeera heeft zijn hoofdkantoor in Qatar en is opgericht door de koninklijke familie van dat land. Het schatrijke Qatar was een belangrijke steunbetuiger van Morsi, die woensdag door het leger aan de kant werd gezet. Al-Jazeera zond ook bloedige beelden uit van het geweld van maandagochtend.

Terwijl de persconferentie bezig was stond een journalist op en eiste hij dat de verslaggevers van Al-Jazeera de deur zou worden gewezen. De mannen van Al-Jazeera vertrokken uiteindelijk, terwijl andere journalisten 'Weg! Weg!' scandeerden.

'Premier' van Syrische oppositie stapt op

Ghassan Hitto is maandag opgestapt als premier van de Syrische oppositie. Hij zegt niet in staat te zijn een interim-regering te vormen.

Hitto werd in maart door de door het Westen gesteunde Syrische Nationale Raad aangesteld om een interim-regering te vormen in de gebieden die in handen zijn van de opstandelingen. Sommige delen van de oppositie wantrouwden hem vanwege zijn banden met de door Qatar gesteunde Moslimbroederschap.

Stoichkov al weg als trainer CSKA Sofia

Hristo Stoichkov is amper een maand na zijn aanstelling al vertrokken als trainer van CSKA Sofia. De voormalig sterspeler van FC Barcelona legt zijn functie neer als gevolg van een conflict met het bestuur. Stoichkov werd vorige maand bij zijn aanstelling nog door duizenden supporters verwelkomd.

Stoichkov viel na zijn komst van de ene verbazing in de andere. Zo wilde het bestuur alle aandelen overdoen aan de trainer. Ook zouden verschillende deals met investeerders zijn gedwarsboomd. "Dit is niet mijn idee van eerlijk, transparant en professioneel leiderschap", schrijft de 83-voudig Bulgaars international in een open brief aan lokale media.

CSKA is met 31 titels de succesvolste club van Bulgarije. Stoichkov was voor de in financiële nood verkerende club al de vierde trainer in een jaar tijd.

AS Monaco legt Abidal vast

Eric Abidal keert terug bij AS Monaco. De Franse verdediger komt transfervrij over van Barcelona en tekent bij Monaco voor een jaar met een optie voor nog een jaar. Dat meldt de club maandag. Abidal begon zijn carrière bij Monaco.

De 33-jarige linkspoot debuteerde in september 2000 in het eerste elftal van Monaco, waar hij twee seizoenen onder contract stond. Daarna speelde de 61-voudig international van Frankrijk bij Lille en Olympique Lyon.

De afgelopen zes jaar stond hij onder contract bij Barcelona. Bij de Spaanse grootmacht kreeg Abidal eind mei te horen dat hij een nieuwe club mocht gaan zoeken. Vorig jaar onderging de linksback een levertransplantatie. Een jaar daarvoor werd er een tumor in zijn lever ontdekt.

AS Monaco, dat afgelopen seizoen promoveerde naar de hoogste divisie in Frankrijk, trok een flink aantal nieuwe spelers aan. Dankzij de Russische eigenaar Dimitri Ribolovlev kon de kapitaalkrachtige club Jérémy Toulalan (Malaga), Radamel Falcao (Atlético Madrid), Ricardo Carvalho (Real Madrid), João Moutinho en James Rodriguez (FC Porto) vastleggen.

Groot ongeluk met achtervolgde auto

Bij een groot ongeluk op de A12 zijn maandagmiddag twee mensen gewond geraakt. Ze zaten in een auto die over de kop sloeg, na te zijn geraakt door een auto die door de politie werd achtervolgd wegens tanken zonder te betalen, meldt een politiewoordvoerder.

Hoe het met de slachtoffers is, weet de zegsman nog niet. Hij gaat ervan uit dat ze zwaargewond naar een ziekenhuis zijn gebracht.

Met de auto waarmee de aanrijding was veroorzaakt, was rond 16.15 uur getankt zonder te betalen bij een tankstation aan de A1 bij Muiden. Op de A4 zagen agenten de auto rijden. Aanvankelijk stopte de auto na een stopteken, maar opeens scheurde de wagen er toch vandoor.

De politie achtervolgde de auto onder meer door Leidschendam en Zoetermeer. Uiteindelijk werd de A12 richting Den Haag weer opgegaan, waar bij Nootdorp het ongeval plaatsvond. De man en de vrouw die in de achtervolgde auto zaten, zijn aangehouden. Voor zover bekend, zijn zij niet gewond geraakt.

De A12 richting Den Haag is bij Nootdorp helemaal afgesloten, meldt de ANWB.

Finale Eurovisie Songfestival op 10 mei

De finale van het Eurovisie Songfestival vindt volgend jaar op 10 mei plaats. In welke Deense stad en op welke locatie het evenement plaatsvindt wordt later bepaald. De halve finales worden dinsdag 6 en donderdag 8 mei gehouden, laat de organisatie via de website van het Songfestival weten.

"We hebben een datum proberen te vinden die goed is voor de steden die nog in de race zijn voor de organisatie, en ook gepast is voor onze Europese collega's", laat een woordvoerder van de Deense omroep DR weten. Drie Deense steden maken nog kans om het internationale liedjesfestijn te mogen organiseren.

De Deense Emmelie de Forest won in mei de finale van het Songfestival met het nummer Only Teardrops. Anouk haalde met Birds voor het eerst sinds 2004 een finaleplaats voor Nederland en eindigde uiteindelijk als negende. Meer dan 170 miljoen mensen verspreid over 36 landen hebben gekeken naar het Eurovisie Songfestival 2013.

Justitie eist 144.000 euro van Constanza Breukhoven

Constanza Breukhoven moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt 144.000 euro betalen. Dat laat een woordvoerder van het OM weten. Constanza stond terecht in een zogeheten pluk ze-zaak rond de kluisroof bij haar vader Hans Breukhoven in Wassenaar eind 2010. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Het OM wil dat er in totaal 304.000 euro wordt betaald door Constanza, haar ex Mohammed en diens broer, die de kluis van Hans Breukhoven zouden hebben leeggeroofd.

Uit de kluis verdwenen onder meer horloges met een waarde van tweehonderdduizend euro. Ook was 68.000 euro cash, buitenlandse valuta en waardepapieren weg. Constanza, die zou hebben geholpen door beveiligingscodes te geven, heeft altijd beweerd onschuldig te zijn. Constanza werd vorig jaar door het hof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 38 dagen en een taakstraf van 240 uur. Het adoptiefkind van Connie en Hans Breukhoven zat die straf al uit in voorarrest. Door de rechtbank werd ze eerder tot dezelfde straf veroordeeld.

[Upd] Moslimbroeders doodgeschoten bij gardekazerne

Vijf aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn maandag doodgeschoten toen zij met geestverwanten het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde probeerden te bestormen. Dat zeggen bronnen bij het Egyptische leger. De slachtoffers bivakkeerden volgens de ingewijden, die voorlopig anoniem willen blijven, voor het gebouw uit protest tegen het optreden van het leger. De strijdkrachten zouden hun voorman vasthouden in het hoofdkwartier van het keurkorps.

De Moslimbroederschap, waartoe Morsi behoort, houdt het erop dat het leger het vuur opende op aanhangers van de verdreven president. Dat zou 34 mensen het leven hebben gekost.

Volgens een legerbron hebben ook de militairen verliezen geleden. De staatstelevisie meldde het sneuvelen van één officier.

Update 17.37 uur:
Het dodental van de gevechten tussen het Egyptische leger en aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi van maandagochtend is inmiddels opgelopen tot 51. Dat hebben de Egyptische hulpdiensten gezegd. Ruim driehonderd mensen raakten gewond.

Twee verdachten megabankroof herkend op beelden

Twee van de mogelijk Nederlandse verdachten van de megabankroof in februari zijn maandag herkend, nadat de politie eerder op de dag beelden van hen had vrijgegeven. Het gaat om een 51-jarige en 32-jarige man, meldt de politie. Een groep onbekenden maakte destijds wereldwijd bijna dertig miljoen euro buit door een computerhack.

Die informatie wordt gedeeld met het Duitse onderzoeksteam. De politie heeft de foto's van de twee verdachten inmiddels van haar website verwijderd. In totaal gaf de politie maandag tien foto's vrij.

De daders hackten meerdere servers van ondernemingen. Zo wisten ze een bedrijf binnen te dringen dat de automatisering regelt voor een bank in Oman. De daders kregen zo informatie over rekeningen en creditcards in handen en maakten pinpassen na. De verkregen informatie werd naar verschillende personen in 23 landen verstuurd waarna op 19 februari in een periode van 24 uur zo'n dertig miljoen euro werd gepind.

Eerder werden voor de megaroof al een 56-jarige vrouw en haar 35-jarige zoon uit Den Haag aangehouden.

Gůmez van Bayern MŁnchen naar Fiorentina

Mario Gómez verruilt Bayern München voor Fiorentina. Dat melden beide clubs maandag. De 27-jarige aanvaller heeft een contract tot medio 2017 getekend bij de Italiaanse club. De Duitser kost Fiorentina naar verluidt zo'n twintig miljoen euro.

Gómez was in München geen vaste waarde meer sinds de komst van de Kroaat Mario Mandzukic. In de drie seizoenen daarvoor kon hij wel rekenen op een vaste basisplaats bij Bayern. In totaal maakte Gómez voor de Duitse landskampioen 75 doelpunten in 115 competitieduels. Bayern nam hem in 2009 voor dertig miljoen euro over van VfB Stuttgart.

Begin juni, na de gewonnen bekerfinale tegen Stuttgart, kondigde Gómez al aan dat het zijn laatste duel was. "Het was zijn wens om naar Fiorentina te gaan", aldus voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern.

Fiorentina werd afgelopen seizoen vierde in de Serie A. Gómez komt dus niet in actie in de Champions League, maar in de Europa League.

N.E.C. legt topschutter Schotland vast

De Engelse aanvaller Michael Higdon speelt de komende twee jaar voor N.E.C. Nijmegen. Hij komt transfervrij over van het Schotse Motherwell. Higdon, die een contract voor twee jaar tekende bij de ploeg uit Nijmegen, werd afgelopen seizoen met 29 doelpunten topscorer in de Schotse Premier League.

Hij werd tevens gekozen tot speler van het jaar. Met Motherwell eindigde Higdon achter Celtic als tweede in de competitie. N.E.C. zag de afgelopen weken diverse aanvallers vertrekken. Melvin Platje en Rick ten Voorde vertrokken naar het buitenland terwijl ook Ruud Boymans en Danny van den Meiracker de club verlieten.

Naast Higdon versterkte N.E.C. zich ook met de Duitser Christoph Hemlein en de Iraniër Alireza Jahanbakhsh.

Paus: lief doen tegen vluchtelingen!

Paus Franciscus heeft maandag op het vluchtelingeneiland Lampedusa fel uitgehaald naar de 'onverschilligheid' waarop veel bootvluchtelingen stuiten die hun leven wagen in de hoop Europa te bereiken. De sociaal bewogen paus koos het eilandje tussen Sicilië en de Afrikaanse kust uit voor zijn eerste herderlijke optreden buiten Rome.

Franciscus' impulsieve beslissing was ingegeven door het bericht, vorige week, van een uitzonderlijk droevig verlopen oversteekpoging die een twaalftal Afrikaanse migranten het leven kostte. Lampedusa timmerde daarop, van wrakhout van vergane vaartuigen van vluchtelingen, vlug een altaar in elkaar en heette de paus welkom.

Die begroette maandag vers aangekomen migranten en droeg op het sportveld van het eiland de mis op. De paus dankte de eilanders voor hun warme onthaal van al die duizenden mensen - jaar op jaar. Hij bad voor de velen die zo'n ontvangst nooit ten deel viel omdat ze Lampedusa niet levend haalden. "Wie huilde er om de mensen die aan boord waren?", vroeg Franciscus. "Voor de jonge moeders met hun baby's op de arm? Voor de mannen die erop uit waren hun gezinnen te onderhouden? We zijn vergeten hoe we moeten huilen."

Het kale, rotsachtige Lampedusa, nauwelijks negen kilometer lang, ligt dichter bij de Noord-Afrikaanse dan de Siciliaanse kust. Dat maakt het de belangrijkste stapsteen voor Afrikaanse migranten die dromen van een beter bestaan in Europa. De eilandbewoners klagen al jaren dat Europa hen voor het gemak maar is vergeten. Ze hebben het gevoel dat ze er, aan de strandjes waar jaarlijks duizenden asielzoekers proberen aan te landen, vrijwel alleen voor staan.

Paus Franciscus stamt zelf uit een familie van migranten. Zijn Italiaanse voorouders emigreerden naar Argentinië. Vluchtelingen hebben altijd een bijzonder plekje in zijn hart gehad. Als aartsbisschop van Buenos Aires hekelde hij al de uitbuiting van immigranten en noemde die niets anders dan 'slavernij'. Wie nalaat de slachtoffers te helpen is medeplichtig, waarschuwde de paus in spe indertijd.

Maandag toonde de paus dat hij zich nog altijd boos maakt over mensensmokkel en uitbuiting. Hij bespeurt de opkomst van een 'verdoving van het hart'. "De cultuur van ons eigen welvaren maakt ons ongevoelig voor de noodkreet van anderen", waarschuwde Franciscus. "Het maakt dat de ander ons niets kan schelen, dat de onverschilligheid mondialiseert."

De paus, die zich anders dan zijn voorgangers in een open auto tussen de gelovigen begaf, heette maandag islamitische migranten met name welkom. Hij wenste hen een goede vastenmaand. De Ramadan begint maandag.

Franciscus wil dat de kerk naar buiten treedt en mensen de helpende hand reikt. Zij is er om de 'einden der aarde' op te zoeken om de uitgerangeerde mensen daar te dienen.

Leger Egypte: twee agenten en een militair dood

Het Egyptische leger zegt dat militairen en politieagenten die het complex van de Republikeinse Garde in Caïro bewaakten maandagochtend onder 'zwaar geweervuur' zijn komen te liggen. Daarbij kwamen twee agenten en een legerofficier om, zei een legerwoordvoerder op een persconferentie.

Volgens het leger was de beschieting de aanleiding voor het leger om het vuur te openen op aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Daarbij kwamen 42 betogers om het leven.

De woordvoerder zei dat 42 militairen en agenten gewond zijn geraakt. Acht van hen verkeren in kritieke toestand.

GTA V morgen met gameplaybeelden

Rockstar Games heeft vandaag op Twitter aangekondigd dat morgen voor het eerst gameplaybeelden worden getoond van Grand Theft Auto V. De beelden worden op de officiële website van GTA V om 15:00 gepubliceerd en uiteraard ook op FOK!.

GTA V is vanaf 17 september verkrijgbaar voor PlayStation 3 en Xbox 360. Hieronder de afbeelding die Rockstar Games vandaag op Twitter heeft gezet.

 GTA V

Opnieuw aanhouding voor examendiefstal

De politie heeft maandag opnieuw een verdachte aangehouden voor de examendiefstal op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun. Het gaat om een 20-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van betrokkenheid bij diefstal uit de school, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Hij is oud-leerling van de school.

Voor de diefstal van de in totaal 27 examens zitten nu vier verdachten vast. Naast de maandag aangehouden man gaat het om een 19-jarige leerling en leerlinge van de school en een 18-jarige leerling. Deze 18-jarige man wordt in de loop van de week vrijgelaten. De officier van justitie gaat geen verlenging van zijn voorlopige hechtenis vragen.

In totaal zijn nu elf mensen aangehouden nadat eind mei werd ontdekt dat een examen Frans voor het vwo was uitgelekt. Uiteindelijk bleek het om 27 examens te gaan. Voor de daadwerkelijke diefstal zijn negen mensen aangehouden. Acht van hen zijn leerling van de school. Zij verschijnen later voor de rechter.

Het onderzoek naar de diefstal is nu zo goed als afgerond, meldt het OM. Het onderzoek naar de verspreiding van de examens loopt nog. Binnenkort worden leerlingen gehoord die gebruik zouden hebben gemaakt van de gestolen examens. Het betreft onder anderen de leerlingen die gebruikmaakten van de inkeerregeling en daardoor alsnog herexamen mochten doen.

Nederlander gepakt in Madrid met kilo cokebolletjes

De Spaanse politie heeft maandag een 44-jarige Nederlandse drugssmokkelaar opgepakt die een kilo cocaïne in bolletjes had geslikt. Hij werd op de internationale luchthaven Barajas in Madrid aangehouden. De man zat op een vlucht afkomstig uit de Braziliaanse stad São Paolo. Dat meldt het Spaanse persbureau EFE.

Op de luchthaven worden met enige regelmaat drugssmokkelaars opgepakt. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in Spanje 144 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Opperimam Egypte staakt

De hoogste imam in Egypte trekt zich terug in zijn huis en zal zich pas weer in de openbaarheid begeven als het bloedvergieten in het land stopt. Dat heeft sjeik Ahmad el-Tayeb maandag gezegd. El-Tayeb zei tevens dat de overgangsperiode na het afzetten van president Mohammed Morsi vorige week maximaal zes maanden zou moeten duren.

In een verklaring zei El-Tayeb dat hij zich afzondert 'totdat iedereen zijn verantwoordelijkheid op zich neemt om het bloedvergieten te stoppen, in plaats van het land in een burgeroorlog te storten'.

El-Tayeb is de grootmoefti van de Al-Azhar-moskee in Caïro. De moskee is de belangrijkste leerstoel in de wereld voor soennitische moslims.

Naturalis is bijna zeker over wolf

Het is voor 98 procent zeker dat het dier dat is gevonden in Luttelgeest een wolf is. Dat concluderen bioloog Jaap Mulder en collectiebeheerder Steven van der Mije van het Leidse biodiversiteitscentrum Naturalis na autopsie. Het dier is waarschijnlijk doodgereden.

Het gaat om een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud. Het was een 'gezond en gespierd beest dat gemakkelijk lange afstanden kon lopen'. Het gebit en de poten hebben kenmerken die typisch zijn voor een wolf. "Ook de kleur en de structuur van de vacht lijken erg op die van een wolf. Maar hierbij moeten we nog wel een slag om de arm houden, want een goede fokker van wolfshonden kan dit ook bereiken", aldus Van der Mije.

Mocht het inderdaad gaan om een wolf dan is deze waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland. Op tientallen kilometers van de Nederlandse grens leven op dit moment roedels wilde wolven. "Zodra er een paar verkenners de Oostvaardersplassen of de Veluwe bereiken, kan het maar zo zijn dat we hier binnen een aantal jaren weer roedels wilde wolven hebben", aldus Van der Mije.

Het dna-onderzoek, dat wordt uitgevoerd door zowel Naturalis als het Duitse museum Senkenberg moet uitsluitsel geven. Over uiterlijk twee weken moet duidelijk zijn of er voor het eerst in anderhalve eeuw een wolf is gevonden op Nederlandse bodem.

Stoffelijk overschoty wolf (?), Naturalis

Stoffelijk overschoty wolf (?), Naturalis

Stoffelijk overschoty wolf (?), NaturalisJaap Mulder (met bril en baard) met collega Steven van der Meije en de wolf.
Foto's: Stefan Tetelepta/LostFormat

Grieken staken maar weer eens

Gemeenteambtenaren in Griekenland hebben maandag het werk neergelegd uit onvrede over de plannen van de regering om het aantal overheidsmedewerkers terug te dringen. Een verkleining van het ambtenarenbestand is een van de eisen van de internationale schuldeisers voor een nieuwe reeks leningen aan Griekenland.

De Griekse regering wil voor het einde van het jaar 12.500 ambtenaren gedwongen met verlof sturen, met de mogelijkheid ze op een later moment te ontslaan. Ze krijgen als ze met verlof zijn nog tachtig procent van hun salaris uitbetaald. Als ze na acht maanden niet zijn doorgestroomd naar een andere baan bij de overheid kunnen ze ontslagen worden.

Onder de mensen wier baan op de tocht staat zijn 2200 schoolbeveiligers, 3500 agenten in Athene, zeker 2000 man administratief personeel en 1500 leraren en medewerkers van ministeries.

Griekenland wordt sinds mei 2010 overeind gehouden met miljardenleningen van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. In ruil voor de leningen heeft Griekenland moeten beloven de economie te hervormen en fors te snijden in de overheidsuitgaven.

Door de strenge bezuinigingen verkeert Griekenland al voor het zesde jaar op rij in een recessie. Ruim 27 procent van de beroepsbevolking is werkloos. Volgens critici heeft de bezuinigingspolitiek enige kans op economisch herstel de nek omgedraaid.

Werknemer in zorg vaker ziek door werk

Het arbeidsgerelateerd verzuim in de zorg ligt zo'n twintig procent hoger dan gemiddeld in andere sectoren. Dat concludeert de Inspectie SZW maandag in de rapportage Zorg en Welzijn 2010-2012. De inspectie oordeelt verder dat de beheersing van arbeidsrisico's in de zorg is verbeterd, maar nog niet voldoende is.

Met 1,2 procent ligt het arbeidsgerelateerde verzuim in de zorg hoger dan het gemiddelde in Nederland van 1,0 procent. Die verhoging wordt met name veroorzaakt door psychosociale arbeidsbelasting zoals werkstress, onregelmatige werktijden en agressie. Ook fysieke belasting en beroepsziekten veroorzaakt door bacteriën of virussen zorgen ervoor dat werknemers in de zorg vaker ziek zijn.

Ook het gemiddeld verzuim in de zorgsector blijkt met 5,2 procent hoger dan gemiddeld. Het landelijk gemiddelde lag tussen 2010 en 2012 op 4,3 procent. Ambulancediensten hebben met een 6,3 procent het hoogste verzuimpercentage van de beroepsgroepen binnen de zorg.

De inspectie SWZ beoordeelde of de Arbowetten voldoende worden nageleefd. Dat bleek in alle acht segmenten over de afgelopen jaren het geval. Tegelijkertijd pleit de inspectie voor meer preventieve maatregelen. Zo moeten werknemers beter worden voorgelicht over arbeidsrisico's in de zorg en moeten leidinggevenden hen daar meer bewust van maken.

Felle kritiek op Jeugdwet

De nieuwe Jeugdwet leidt tot meer bureaucratie en regels in plaats van minder en zorgt ervoor dat expertise van professionals wordt vernietigd. Daarvoor waarschuwen het adviescollege toetsing regeldruk Actal en brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening de MOgroep maandag.

Het wetsvoorstel voor de nieuwe Jeugdwet werd begin juli naar de Tweede Kamer gestuurd. De nieuwe wet regelt dat de gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk worden voor alle ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen, jongeren en opvoeders.

In het voorstel staat onder meer dat jeugdhulp alleen nog mag worden uitgevoerd door geregistreerde professionals. Maatschappelijk werkers, jeugd- en jongerenwerkers en opvoedingsondersteuners, die nu nog lichte jeugdhulp bieden maar vaak niet over een dergelijke registratie beschikken, mogen straks dus geen lichte jeugdhulp meer verlenen. Dat zorgt volgens de MOgroep onder meer voor hoge kosten, onnodige drempels voor snelle simpele hulp en vernietiging van expertise.

Verder leidt de nieuwe wet er volgens Actal toe dat niet alleen jeugdigen en hun ouders meer regeldruk gaan ervaren, maar ook jeugdhulpinstellingen en hulpverleners. Aangezien het rijk bevoegdheden overdraagt aan gemeenten, zou die in de ogen van Actal ook terughoudend moeten zijn in het precies voorschrijven wat zorgaanbieders en professionals moeten doen.

De rijksoverheid wil echter een vinger in de pap houden. In het voorstel staat nauwkeurig omschreven welke eisen worden gesteld, hoe het toezicht moet worden geregeld en hoe verantwoording moet worden afgelegd, aldus Actal. "Daardoor is de kans groot dat er stapeling van toezicht optreedt, want na de decentralisatie krijgen ook gemeenten de mogelijkheid en verantwoordelijkheid informatie- en verantwoordingsverplichtingen op te leggen."

Het voorstel bevat volgens Actal verder geen enkele concrete doelstelling om de bureaucratie in de jeugdzorg te verminderen. "Dit is opvallend, omdat al lang bekend is dat veel problemen in de jeugdzorg juist voortkomen uit bureaucratie en onnodig hoge regeldruk."

Hoogbejaarde nazi voor de rechter

Een 92-jarige voormalig SS'er moet op 2 september in Duitsland voor de rechter verschijnen wegens de moord op een Nederlandse verzetsman. Het gaat om Siert B., die in Nederland werd geboren maar nu de Duitse nationaliteit heeft. Hij zat in de jaren tachtig al in de gevangenis wegens de moord op twee Nederlandse joden.

B. zou in september 1944 de Nederlandse verzetsman Aldert Klaas Dijkema hebben doodgeschoten. Hij zou dit samen hebben gedaan met een inmiddels overleden handlanger.

Martelende moordtolk opgepakt

De Afghaanse inlichtingendienst heeft een vroegere tolk van de Amerikanen opgepakt. De man wordt ervan verdacht Afghaanse burgers gemarteld en vermoord te hebben. Dit heeft het ministerie van defensie in Kabul maandag gezegd.

De inlichtingendienst wilde slechts kwijt dat Zakaria Kandahari 'onlangs' in het Zuid-Afghaanse Kandahar in de kraag werd gevat. Volgens het ministerie wordt hij in verband gebracht met de verdwijning van negen jongens en mannen die later dood werden aangetroffen.

Het Amerikaanse leger ontkent betrokken te zijn geweest bij de verdwijningen, maar de betrekkingen tussen de VS en de Afghaanse president Hamid Karzai zijn verder verslechterd door de zaak. Toen Kandahari onder verdenking kwam te staan in verband met de verdwijningen, stuurde Karzai de elitetroepen waarvoor de tolk werkte weg uit Narkh, het district in de provincie Wardak waar de slachtoffers verdwenen. Aanvankelijk gelastte Karzai de elitetroepen uit heel Wardak te vertrekken, maar de Amerikaanse bevelhebber Joseph Dunford wist de president ervan te overtuigen dat de veiligheid van het 45 kilometer verderop gelegen Kabul daardoor in gevaar zou komen.

Kandahari zou bij zijn arrestatie drie pistolen en negen valse identiteitsbewijzen bij zich hebben gehad.

Halfbroer Saddam Hussein aan kanker overleden

De halfbroer van Saddam Hussein, die in het oude Iraakse regime het hoofd van de gevreesde veiligheidsdiensten was, is maandag overleden aan kanker. Dat heeft de Iraakse onderminister van justitie Busho Ibrahim bekendgemaakt. Sabawi Ibrahim al-Hassan overleed in een ziekenhuis in Bagdad. Zijn lichaam wordt overgedragen aan zijn familie.

Al-Hassan werd meerdere keren ter dood veroordeeld en zat tot maandagochtend in de gevangenis. Toen zijn gezondheid echter plots hard achteruitging werd hij naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij.

Al-Hassan stond ten tijde van de Golfoorlog van 1991 aan het hoofd van de Iraakse inlichtingen- en veiligheidsdienst. In 1996 werd hij presidentieel adviseur. Na de Amerikaanse invasie in Irak, in 2003, vluchtte hij naar Syrië. In 2005 werd hij door Syrië uitgeleverd aan Irak. Hij werd ervan verdacht opstandelingen die vanuit Syrië aanvallen uitvoerden op Irak te hebben geleid en gefinancierd.

In het in 2003 door het Amerikaanse leger verspreide kaartspel met afbeeldingen van gezochte leden van het regime van Saddam was Al-Hassan ruiten zes. Op de lijst van de 55 meest gezochte Irakezen stond hij destijds op nummer 36.

Jaap Kwakman loost weer kwak man

Jaap Kwakman wordt weer vader. "Jenny is in blijde verwachting", twitterde de gitarist van de 3JS, die schreef een 'heerlijk gevoel' te hebben, maandag.

Kwakman en zijn vrouw kregen in maart 2011 hun eerste kind, dochter Fee. Hun tweede moet volgend jaar het levenslicht zien. "We verwachten eind januari ons tweede kind."

De 36-jarige Kwakman vliegt maandag met zijn bandmaatjes en dorpsgenoot Jan Smit naar Kroatië voor het zevende seizoen van De Zomer Voorbij. De Volendammers krijgen dit jaar onder meer Gerard Joling, Willeke Alberti en goede vrienden Nick & Simon op bezoek.

Ruim zeventien miljoen Britten zien Murray winnen

De historische zege van Andy Murray op Wimbledon is zondag in zijn thuisland Groot-Brittannië massaal bekeken. Op het moment dat de Schot de finale tegen Novak Djokovic in zijn voordeel besliste, zaten 17,3 miljoen Britten voor de buis, meldt de BBC. Daarmee is het de beste bekeken televisie-uitzending van het jaar in Groot-Brittannië.

Murray is de eerste Britse man in 77 jaar die erin slaagt om Wimbledon te winnen. Vorig jaar ging hij in de finale onderuit tegen Roger Federer. Die wedstrijd werd toen door 16,9 miljoen Britten bekeken.

In Nederland kon de finale tussen Murray en Djokovic 397.000 mensen boeien. De prijsuitreiking trok bijna twee keer zo veel kijkers. Op het moment dat Murary werd gehuldigd, zaten 734.000 Nederlanders voor de tv.

Ex-dictator Tsjaad hield zich in Senegal koest

Meer dan twintig jaar leidde de Tsjadische oud-dictator Hissene Habré een luxe ballingenbestaan in Senegal. Hij nam er een vrouw bij, zijn tweede, en keek graag naar Seinfeld. Ruim 4800 kilometer naar het oosten, in Tsjaad, waren een waarheidscommissie en activisten bezig met het documenteren van mensenrechtenschendingen die werden begaan tijdens het bewind van Habré, zoals verdwijningen, marteling en sterfgevallen als gevolg van onmenselijke omstandigheden in gevangenissen.

Aan het comfortabele bestaan van Habré kwam een eind toen de politie op 30 juni diens huis in de Almadies, een dure wijk in de hoofdstad Dakar, binnenviel en de oud-dictator arresteerde, wat volgens zijn slachtoffers al veel eerder had moeten gebeuren. Na jaren van gehakketak besloten Senegal en de Afrikaanse Unie vorig jaar tot de oprichting van een speciaal tribunaal voor de berechting van Habré. Twee dagen na zijn arrestatie werd Habré door het tribunaal in staat van beschuldiging gesteld voor misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en foltering. De rechtszaak begint mogelijk volgend jaar.

Habré week in 1990 uit naar Senegal, waar hij zich ruim twintig jaar koest hield. Terwijl de beschuldigingen aan zijn adres toenamen leidde hij een teruggetrokken bestaan. Volgens buren en familieleden leerde hij Wolof, de taal die in Senegal wordt gesproken, leerde hij thieboudienne, een traditioneel Senegalees gerecht van vis, rijst en tomatensaus, eten en nam hij een tweede vrouw, een Senegalese. Naar verluidt met behulp van onwettige betalingen verwierf hij zich zo'n goede positie in de Senegalese samenleving dat de autoriteiten in het land weigerden hem te arresteren, waardoor hij uitgroeide tot een symbool van straffeloosheid en de onwil van Afrika om zijn eigen gevallen leiders te berechten.

Wat er met Habré gaat gebeuren hangt er vanaf of het de aanklagers lukt aannemelijk te maken dat de vriendelijke, uitstekend in zijn nieuwe vaderland geïntegreerde man ooit een nauwgezette autocraat was, die zich naar verluidt schriftelijk verslag liet uitbrengen over honderden gevangenen die door zijn manschappen werden doodgemarteld. Veel Senegalezen zeggen de wrede heerser over wie ze in de krant lazen slecht in verband te kunnen brengen met de vriendelijke man die ze in Dakar van dichtbij meemaakten, bijvoorbeeld omdat hij hun buurman was.

Ousmane Baldé, een gepensioneerde legerofficier die iedere ochtend met een stel vrienden op een bankje niet ver van het huis van Habré zit, zegt er bewondering voor te hebben hoe goed de Tsjadiër erin slaagde een Senegalees te worden.

"Het doet me verdriet hoe hij is opgepakt", zegt Baldé. "Veel Afrikaanse presidenten hebben fouten gemaakt, misdaden gepleegd. Maar hij is Senegalees en hij verdient geen wrede behandeling. Heel Dakar treurt hierom." Maar zijn nauwgezetheid en de enorme berg documenten die hij achterliet nadat hij in 1990 door het leger werd afgezet zouden Habré voor de rechter nog wel eens de das om kunnen doen.

Het onguurste wapen van het regime-Habré was het politieke politiekorps, zogenaamd opgericht om het land te beschermen voor gevaren van buitenaf, bijvoorbeeld in de vorm van Moammar Gadhafi in het buurland Libië. In 2001 ontdekte een onderzoeker van Human Rights Watch, Reed Brody, het archief van de politie in het hoofdkwartier van het korps. In de documenten werden de namen genoemd van meer dan twaalfduizend slachtoffers van het Tsjadische detentiesysteem. Ook was eruit op te maken dat Habré van de dood van negenhonderd gevangenen persoonlijk op de hoogte werd gebracht. Volgens Brody blijkt uit de documenten dat Habré als leider van het land overal dicht bovenop zat.

"Wat deze documenten heel duidelijk maken is dat Hissene Habré van vrijwel alles op de hoogte werd gehouden, van de stof die werd gebruikt voor uniformen tot de dood van gevangenen", zegt Brody. "We hebben hier te maken met een controlfreak, die van de hoed en de rand wist."

Het is duidelijk dat de documenten een belangrijke rol zullen spelen in de rechtszaak, maar ze zullen de aanklagers niet alle werk uit handen nemen. "We beschikken eerlijk gezegd over niet één document waarin Habré zegt: vermoord die en die", erkent Brody.

De zaak doet denken aan die van voormalige leiders van de Rode Khmer in Cambodja. Net als met Habré gaat gebeuren zijn zij tientallen jaren na te zijn afgezet voor een speciaal tribunaal gebracht en ook in hun geval beschikken de aanklagers over achtergelaten documenten.

Anne Heindel, die het Cambodja-tribunaal volgt als juridisch adviseur van het Documentatiecentrum van Cambodja, zegt dat de aanklagers in de zaak tegen Habré sterker zouden staan als ze erin slagen de echtheid van de documenten aan te tonen, wellicht door de opstellers te laten getuigen.

"Ook met documenten is het niet per se een gelopen race", zegt Heindel. "Als het lang geleden is, zijn veel van de slachtoffers of getuigen misschien dood. Hun geheugen laat hen misschien in de steek en dat kan zeker tegen hen gebruikt worden."

De advocaten van Habré spreken van een politiek proces en wijzen er graag op dat het tribunaal voor een groot deel wordt gefinancierd door de huidige regering van Tsjaad, met aan het hoofd Idriss Deby, de man die Habré in 1990 afzette. Zo denken de aanhangers van Habré er ook over.

"In mijn ogen zijn het valse beschuldigingen van president Deby", zegt de 25-jarige Mohammed Ali Tidiane, een neef van Habré, die bij zijn oom in Dakar woonde. "Deby is bang voor Habré. Hij weet dat het Habré was die Tsjaad uit de handen van Gadhafi heeft gered."

Volgens hoofdaanklager Mbacke Fall toont het bewijsmateriaal echter aan dat Habré eerstverantwoordelijk is voor de misdaden die zijn begaan door zijn veiligheidsapparaat. Ook hij wijst er in dit verband op hoe Habré zich tot in de kleinste details met alles wat met de politie te maken had bemoeide.

Afgaand op wat zijn buren vertellen, was Habré ook in Senegal een pietlut. Een voormalige buurman vertelt over een conflict dat ontstond toen hij erop werd betrapt dat hij afval in de vuilcontainer van Habré gooide. Niet veel later vond hij een uitvoerige brief, geschreven in 'kil, formeel Frans', van mevrouw Habré op zijn deurmat, waarin erop werd aangedrongen dat hij zelf een container zou aanschaffen. De buurman, die vanwege de aan zijn hoge functie verbonden zwijgplicht zijn naam niet genoemd wil hebben, deed wat van hem werd gevraagd. Hij dacht dat de kwestie was opgelost, tot zijn nieuwe vuilcontainer een tijd later plotseling op de parkeerplaats bij zijn huis stond. De bewakers van zijn huis vertelden dat Habré daar voor had gezorgd. De oud-dictator, die huisarrest had, had zijn bewakers opdracht gegeven de container te verplaatsen. Hij kon het niet verdragen om er tegenaan te moeten kijken.

Stunten met ooglaseren heel onverstandig

"Alleen vandaag geldig, ooglaser-behandeling met 54 procent korting." Dit soort aanbiedingen, zoals maandag wordt gedaan via internetbedrijf Groupon, zijn een doorn in het oog van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Dit jaar nog scherpte de vereniging de eigen regels aan voor reclame voor esthetische chirurgie. "Maar tegen beroepsgroepen die wel in de cosmetische sector werken maar geen lid van ons zijn, kunnen wij niets beginnen", zegt NVPC-voorzitter René van der Hulst.

Hij pleit al langer voor veel striktere regels rond reclame voor cosmetische ingrepen. "Het moet een weloverwogen keuze zijn, niet iets wat je impulsief beslist omdat je korting krijgt." Dat die regels er nog niet zijn, ligt volgens hem aan de 'trage' overheid. "Het ministerie van Volksgezondheid moet hier beleid op maken, maar ze zijn daar niet zo snel."

'Stunten met ooglaseren heel onverstandig'
'Stunten met ooglaseren heel onverstandig' (Foto: ANP)

Nooit meer bang in het donker met DS4

We hoeven straks niet meer bang te zijn in het donker, althans als we Shuhei Yoshida, President bij Sony Computer Entertainment, mogen geloven. De verlichting van je Dual Shock 4 zal namelijk altijd aan staan, ook als je de PlayStation Eye niet hebt. 

De lightbar wordt net zoals PlayStation-Move gebruikt om de PlayStation Eye-camera je beweging te laten registreren, maar wat moet je er mee als je de PlayStation Eye helemaal niet hebt?

Via Twitter werd daarom de vraag gesteld "Kun je de lightbar in de Dual Shock 4 ook uitschakelen om de batterij te besparen?", waarop Yoshida stellig "Nee" als antwoord gaf.

De reden hiervoor werd echter niet gegeven, maar het is inmiddels bekend dat ontwikkelaars wel zelf de kleur van de verlichting kunnen bepalen. Op deze manier kunnen ze het licht van de lightbar bijvoorbeeld als health aanduiding gebruiken, zoals in Killzone: Shadow Fall.


DS4

Reynolds vindt Deadpool-film net slechte relatie

Ryan Reynolds vergelijkt de aangekondigde film waarin hij de superheld Deadpool speelt met een kwakkelende relatie. "Het ene moment gaat het goed, het volgende moment ligt alles weer op z'n gat. Het is net de slechtste relatie die ik ooit heb gehad", zegt de 36-jarige acteur tegen de Canadese filmsite Total Film.

Reynolds nam voor het eerst de rol van Deadpool op zich in X-Men Origins: Wolverine uit 2009. Hoewel gelijk daarna de geruchten over een eigen film circuleerden, is het project al meermalen officieus afgeblazen en toch weer opgepakt. De film verkeert nu in limbo, wel aangekondigd maar nog niet met een concrete premièredatum.

Het personage staat in de strip bekend om zijn komische knipogen naar de lezer. Zo noemt hij de tekenaars bij naam en benoemt hij regelmatig de platgetreden clichés uit Amerikaanse stripseries waaraan hij zich zelf schuldig maakt.

In de film weet Deadpool dat hij een strippersonage is, dat hij in een film zit en wie de filmproducenten zijn. "In de huidige versie van het scenario weet Deadpool van het bestaan van de Wolverine-film", vertelt Reynolds. "Op een bepaald moment speelt hij zelfs met een speelgoedpoppetje van zichzelf."

Reynolds is vanaf 3 oktober naast Jeff Bridges te zien in de actiekomedie R.I.P.D. Hierin spelen de twee acteurs agenten van het Rest In Peace Department die uit de dood zijn herrezen om het op te nemen tegen zombies en spoken. Ook proberen ze de moordenaar van Reynolds' personage te vinden.


Reynolds vindt Deadpool-film net slechte relatie (Foto: Novum)

Vieze tandarts moet dicht

Een Amsterdamse tandarts moet voorlopig zijn deuren sluiten omdat hij onvoldoende hygiënisch werkte. Dat maakte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maandag bekend. De tekortkomingen van de tandarts zijn een acuut risico voor de patiënten, aldus de IGZ.

Bij een inspectiebezoek aan tandarts Achilles van der Laan constateerde de IGZ ernstige tekortkomingen. Zo werkt de tandarts onvoldoende hygiënisch en voldoet hij niet aan de richtlijnen om te voorkomen dat patiënten besmet raken met hepatitis B.

De praktijk aan de Sarphatistraat blijft dicht tot de IGZ vindt dat de tandarts weer verantwoorde zorg kan leveren.

Spuitgasten uitgerukt om snikkelring

De spuitgasten van Mallorca zijn vorige week massaal uitgerukt voor een onfortuinlijke Duitser. De beste man had een snoeiharde ring om zijn liefdeslans en ballen geschoven, maar kreeg het seksspeeltje er niet meer af.

De 51-jarige oosterbuur leek het woensdag wel een leuk idee om op vakantie een ring om zijn snikkel te doen. Het voorwerp, aangeduid als van gepantserd staal, mat zo'n 15 centimeter in omtrek. Zijn familiewapen zwol hierna op tot enorme proporties, en het ding bleek niet meer van zijn eenogige slang te willen.

Hierop belde het slachtoffer het alarmnummer. De spuitgasten wisten ook geen oplossing, dus de Duitser werd naar een ziekenhuis op Ibiza gebracht. De complexe operatie, waarbij de man volledig onder zeil werd gebracht, nam maar liefst twee uur in beslag.

De brandweer heeft een slijptol moeten gebruiken om de geile kerel te bevrijden. Tijdens 'Operatie Snikkelring' werd de accu van het gereedschap maar liefst twee keer vervangen. Hierna heeft de Duitser nog een nacht op de afdeling Urologie moeten verblijven, alwaar hij donderdagochtend is ontslagen.

De spuitgasten van Mallorca zijn wel wat gewend met seksspeeltjes. Maar 'zo'n groot speeltje' hadden ze nog nooit gezien.

Moslimbroeders Egypte geven startsein opstand

De politieke partij van de Egyptische Moslimbroeders roept alle burgers op in opstand te komen tegen het leger. Voor de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid was de maat vol na de schietpartij bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde in Caïro, die maandagochtend zeker veertig mensen het leven heeft gekost.

De partij riep ook de hulp in van de internationale gemeenschap. Die zou een eind moeten maken aan de 'slachtpartijen' in Egypte.

Het leger en de Moslimbroederschap geven elkaar de schuld van het bloedbad van maandagochtend in de Egyptische hoofdstad.

Sluizen in Maas toch dag en nacht bediend

De sluizen in de Maas blijven toch 24 uur per dag bediend. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) is dat maandag overeengekomen met de binnenvaartschippers en de provincie Limburg. Begin vorige maand protesteerden de schippers tegen de geplande bezuinigingsmaatregel. Hun concurrentiepositie zou in gevaar komen.

De provincie Limburg investeert een miljoen euro in de bediening van sluizen en bruggen. Daarmee wordt bediening op afstand mogelijk gemaakt. Ook komt er voor enkele sluizen bediening op afroep. Het compromis levert wel een langere vaartijd op tot ongeveer tweeënhalf uur. Maar de schippers verkiezen dit boven geen bediening meer in de nachturen. De overeenkomst duurt tien jaar.

Het beperken van de bedieningstijden in de binnenvaart moet een bezuiniging van vijf miljoen euro opleveren. De minister schrijft in een persbericht dat ze de komende maanden met de andere regio's vergelijkbare akkoorden wil sluiten. Belangenvereniging Koninklijke Schuttevaer noemde de plannen eerder ontoelaatbaar.

'Steven Seagal toch in Expendables 3'

Steven Seagal heeft dan toch eindelijk getekend voor een rol in The Expendables 3. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite ExBlog, die zich profileert als de bron voor alles over Expendables, op basis van Bulgaarse media. De film wordt voor een groot deel in het Oost-Europese land opgenomen.

Geruchten over een deelname van eindbaas Seagal doen al de ronde sinds de eerste The Expendables in 2010 verscheen. In datzelfde jaar was de Amerikaanse actiester te zien in de knokfilm met een knipoog Machete, waarin hij zijn eerste schurkenrol speelde. In The Expendables 3 zou Seagal als een van de befaamde huurlingen komen opdraven, die onder leiding staan van Sylvester Stallone's personage Barney Ross.

Diezelfde Bulgaarse media bevestigen overigens ook dat Mel Gibson in onderhandeling is voor de schurkenrol in The Expendables 3. Ook daarover gaan al langer geruchten. Stallone, die ook het scenario schreef, is op zijn blog ongewoon stil over de ontwikkelingen.

Hoe dan ook hebben onder anderen Stallone, Jason Statham, Mickey Rourke, Dolph Lundgren en Jet Li al getekend voor de derde The Expendables. Ook van Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis is al zo goed als zeker dat ze terugkeren. Jackie Chan zou voor het eerst zijn opwachting maken, hoewel nog niet bekend is in welke rol. De film verschijnt volgend jaar augustus in de Nederlandse bioscopen.


'Eindbaas Steven Seagal toch in Expendables 3' (Foto: Novum)

Cel voor webcamseks met minderjarige meisjes

Een 23-jarige man uit Brielle moet 3,5 jaar de cel in omdat hij webcamseks had met tientallen minderjarige meisjes. Dat heeft de rechtbank in Den Haag maandag bepaald. Die straf is gelijk aan de eis van justitie.

Zijn 22-jarige medeverdachte uit Voorburg hoeft de cel niet meer in. Hij kreeg een celstraf gelijk aan zijn voorarrest en een voorwaardelijke straf van bijna vijfhonderd dagen. Tegen hem was een gevangenisstraf van 2,5 jaar, waarvan twee jaar voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur geëist.

Het onderzoek naar de verdachten begon nadat een meisje in februari vorig jaar aangifte deed. Ze was gedwongen tot seksuele handelingen bij zichzelf. Op 6 maart werd de man uit Brielle aangehouden.

Daarop werd een groot zedenonderzoek gestart naar seksueel misbruik via sociale media. In totaal werden 138 mogelijke slachtoffers ontdekt; meisjes tussen de 11 en 17 jaar oud. 45 slachtoffers deden aangifte.

Bij een huiszoeking bij de man werden op een computer en harde schijf webcamfilmpjes aangetroffen die als kinderporno bestempeld kunnen worden. De man bedreigde de meisjes met verkrachting of mishandeling en zei te weten waar zij woonden.

Via de man uit Brielle kwam de politie de medeverdachte uit Voorburg op het spoor. Hij werd eerder veroordeeld voor het hebben van webcamseks. De mannen wisselden informatie over de meisjes uit en schepten op over de jonge leeftijd van de meisjes die zij voor de webcam kregen.

Vierde achterkleinkind Queen Elizabeth II op komst

De Britse koningin Elizabeth II wordt volgend jaar voor de vierde keer overgrootmoeder. Zara Phillips is in verwachting van haar eerste kind, maakte Buckingham Palace maandag bekend.

De 32-jarige Zara is de dochter van prinses Anne, het tweede kind van Elizabeth. In juli 2011 trouwde Zara met rugbyspeler Mike Tindall. Prinses Anne is al oma, haar zoon Peter heeft twee dochters. Phillips is momenteel veertiende in de lijn van troonopvolging.

Het derde achterkleinkind van Queen Elizabeth kan elk moment geboren worden. Kate, de vrouw van prins William, moet deze maand bevallen van haar eerste kind. De hertog en hertogin van Cambridge weten nog niet of hun kind, die derde in lijn van troonopvolging wordt, een jongen of een meisje is.

The Wicked

"Season of the Equinox, the witch besets her kill. One less soul in the town to know, taken against their will." De mythe luidt dat er een heks dwaalt in het bos bij Open Hearth, een landhuis waar honderd jaar geleden een groep heksen woonde. Nadat een heks de brand wist te overleven, ging ze zich voeden met de lichamen van kinderen om jong te blijven, knappe mensen om mooi te blijven en iedereen die haar pad kruiste, simpelweg omdat ze een heks is.

Nieuwe tentoonstelling Rembrandt in Rijksmuseum

Een overzicht van het latere werk van Rembrandt is vanaf 12 februari te zien in het Rijksmuseum. Dat maakte het Amsterdamse museum maandag bekend. De overzichtstentoonstelling Rembrandt: de Laatste Jaren toont werk dat de kunstschilder tussen ongeveer 1652 en zijn dood in 1669 maakte.

"Voor het eerst in meer dan twintig jaar organiseert het Rijksmuseum weer een Rembrandt-tentoonstelling", aldus museumdirecteur Wim Pijbes. "Iedere generatie wordt zo in de gelegenheid gesteld opnieuw kennis te maken met de grote meester uit de Gouden Eeuw."

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met The National Gallery in Londen en bevat schilderijen en tekeningen uit collecties van musea en particulieren uit Europa en de Verenigde Staten. Rembrandt: de Laatste Jaren is tot en met 17 mei 2015 te zien in het Rijksmuseum.

Leger SyriŽ herovert Homs

Het Syrische leger heeft volgens een bron bij de regering maandag een zwaar bevochten district in de stad Homs veroverd. Om het district Khaldiyeh wordt al tien dagen gevochten. Activisten in Homs spreken de berichten van de regering tegen en zeggen dat er van een overwinning geen sprake is. De rebellen worden zwaar onder vuur genomen, maar houden stand, aldus de activisten.

Het regime van president Bashar Assad heeft een groot offensief gelanceerd om het strategisch gelegen Homs te heroveren. Rebellen namen de stad een jaar geleden in.

De bron zei dat het leger nog bezig was kleine delen van Homs 'te zuiveren' van rebellen, maar gaf verder geen details. Een activist in de stad die zich identificeerde als Abu Yasin zei echter dat de regeringstroepen tot staan zijn gebracht bij een aantal gebouwen die ze eerder deze week innamen. Het leger probeert door te dringen tot Khaldiyeh en Bab Houd door gebouwen in deze buurten eerst te bestoken met mortiergranaten, zei Abu Yasin.

Een andere activist in de stad, Nedal genaamd, zei dat het leger het gebied rond een twaalfde-eeuwse moskee in Khaldiyeh nog steeds aan het bestoken is. Dit zou erop wijzen dat de slag om Khaldiyeh nog niet gestreden is.

Strijd rond Aleppo nog niet gestreden
De grootste gevangenis in de Noord-Syrische stad Aleppo is vorige week bestookt met mortiergranaten. Daarbij zijn zes gevangenen omgekomen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

De granaten sloegen vrijdag in, aldus het Observatorium. Of de aanval het werk was van het leger of van opstandelingen is onduidelijk. Een aan Al-Qaida gelieerde rebellenbeweging belegert de gevangenis echter al weken. Volgens het Observatorium zijn sinds april al zo'n 120 mensen in de gevangenis omgekomen door gevechten, ziekte en executies.

Gevechten elders in Syrië kostten zondag aan zo'n zeventig militairen en opstandelingen en veertig burgers het leven, meldde het Observatorium. Het leger en tegenstanders van het regime raakten onder meer slaags in Nubul en Zahra, in de provincie Aleppo.

De Verenigde Naties schatten dat de burgeroorlog, die in maart 2011 begon, inmiddels al aan meer dan 93 duizend mensen het leven heeft gekost.

Tientallen Nederlanders boeken nepvakantie

Tientallen klanten van een reisbureau in Utrecht zijn gedupeerd nu van het bedrijf ieder spoor ontbreekt. In totaal hebben zich tachtig klanten gemeld bij de Fraudehelpdesk in Apeldoorn. De helpdesk laat maandag weten aangifte te hebben gedaan.

In totaal zijn de klanten voor zo'n tachtigduizend euro het schip in gegaan, valt te lezen op de website van de Fraudehelpdesk. Klanten maakten geld over voor hun vakantie, maar horen sindsdien niets meer. De telefoon wordt niet opgenomen, e-mail wordt niet beantwoord en naar hun vakantie kunnen ze fluiten, aldus de helpdesk.

Reisbureau Fantasie Reizen stond pas sinds 19 december 2012 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Twee weken geleden werd bekend dat het bedrijf niet langer is aangesloten bij het garantiefonds GGTO. Dat betekent dat klanten geen aanspraak kunnen maken op een vergoeding.

Uit reacties op een speciale Facebookpagina en verschillende reissites concludeert de Fraudehelpdesk dat er nog veel meer slachtoffers zijn. Het gaat om zowel Nederlanders als Belgen.

Fantasie Reizen bood tot voor kort reizen aan naar Turkije, Egypte en Bulgarije. De vakanties konden onder meer gekocht worden via kortingswebsite Groupon. Dit bedrijf geeft geld terug of biedt een alternatieve vakantie.

'Griekenland brengt vluchtelingen in gevaar'

De Griekse kustwacht en grenspolitie sturen vluchtelingen uit conflictgebieden als Syrië en Afghanistan tegen de regels in terug naar Turkije. Dat staat in een rapport van Amnesty International dat maandag is gepresenteerd. Volgens Amnesty worden door de Griekse praktijken de levens van vluchtelingen in gevaar gebracht.

Het rapport van Amnesty is toegespitst op het zogenoemde 'push-back' beleid van de Griekse autoriteiten: het terugsturen naar Turkije van vluchtelingen die via Griekenland de EU proberen binnen te komen, zonder hun asielaanvragen in behandeling te nemen en zonder de mogelijkheid te bieden om de uitwijzing aan te vechten.

Amnesty heeft sinds maart bijna dertig mensen gesproken in Griekenland en Turkije die, in 39 verschillende gevallen, zijn tegengehouden toen ze probeerden de Egeïsche Zee of de rivier de Evros tussen Turkije en Griekenland over te steken. Bijna alle mensen die Amnesty interviewde zeiden slecht of met geweld te zijn behandeld door de Griekse autoriteiten. Grensbewakers namen hun geld, familiefoto's en erfstukken af en in sommige gevallen werden vluchtelingen terug in de zee gegooid.

"Wat er langs de Griekse grens gebeurt is niet alleen beschamend voor Griekenland. Het is beschamend voor de hele Europese Unie", zegt Jezerca Tigani van Amnesty.

Dertien vluchtelingen die Amnesty sprak beschreven hoe de kustwacht op de Egeïsche Zee te werk gaat. Hun opblaasbare boten werden geramd, lek gestoken of kapseisden bijna toen ze werden teruggesleept naar Turkije. De motoren van de boten werden onklaar gemaakt en hun roeispanen werden meegenomen, waarna ze stuurloos op zee werden achtergelaten. Op de Evros ging het er op een vergelijkbare manier aan toe.

De mensen die Griekenland wel wisten te bereiken belandden daar in erbarmelijke omstandigheden, schrijft Amnesty. Veel mensen die Amnesty sprak zaten al bijna negen maanden vast in donkere, smerige cellen waar gezondheidsproblemen wijdverspreid zijn.

"De omstandigheden waarin vluchtelingen en migranten worden vastgehouden zijn vaak verschrikkelijk", zegt Tigani. "Toen we mensen in die cellen bezochten vergaten we bijna dat we ons nog in de EU bevonden. Velen van hen zijn oorlog, armoede en honger ontvlucht, maar komen hier veel te vaak terecht in donkere, vochtige cellen met gebrekkige toegang tot frisse lucht en voedsel."

"Sommige gevangenen vertelden ons dat ze de politie moesten bellen als ze naar het toilet moesten, aangezien er geen toiletten in de cellen zitten. Hun telefoontjes werden vaak urenlang niet beantwoord waardoor ze genoodzaakt waren in flesjes te plassen. Anderen zeiden dat het beddengoed al maanden niet was verschoond en dat er amper zeep, shampoo of handdoeken beschikbaar waren."

Amnesty roept de Griekse autoriteiten op te stoppen met het klakkeloos terugsturen van vluchtelingen. Misstanden moeten worden onderzocht en de schuldigen moeten worden vervolgd, schrijft de hulporganisatie. Ook de Europese Unie moet actie ondernemen door de Griekse autoriteiten te ondersteunen bij het verwerken van vluchtelingen.

"Griekenland heeft duidelijk het recht zijn grenzen te beschermen, maar niet ten koste van de mensenrechten van diegenen die proberen in Europa een veilig heenkomen of een beter leven te vinden. Dit zijn moeilijke tijden voor Griekenland, en voor miljoenen mensen in Europa, maar dat is geen excuus voor de wijze waarop vluchtelingen en migranten worden behandeld", zegt Tigani.

Amnesty beschuldigt andere Europese landen ook van een hypocriete houding op het gebied van de mensenrechten. "Andere EU-lidstaten zijn maar al te blij om Griekenland als poortwachter te laten fungeren. Maar de praktijken langs de Griekse grens leggen de bittere ironie bloot van Europese landen die in het buitenland aandringen op vrede, maar de levens in gevaar brengen van mensen die naar Europa vluchten en hun asiel ontzeggen. De EU moet optreden om deze mensenrechtenschendingen aan haar grens een halt toe te roepen."

'Inzet burgerinfiltranten te riskant'

Het inzetten van criminele burgerinfiltranten is te riskant. Dat zegt D66-senator Thom de Graaf maandag in NRC Handelsblad. De Graaf was van 1994 tot 1996 vicevoorzitter van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden.

Volgens de senator levert het plan 'te grote risico's op voor de integriteit van de rechtshandhaving. Hij verwijst naar het onderzoek naar de IRT-affaire: "Hieruit bleek dat er ongelooflijk veel risico's verbonden zijn aan burgerinfiltratie en dat er eigenlijk geen goede procedurele waarborgen te vinden zijn om die gevaren te beperken."

In de jaren negentig werden zeer grote partijen drugs Nederland binnengesmokkeld met behulp van de infiltranten. Sindsdien maakt justitie geen gebruik meer van infiltranten.

Volgens De Graaf zijn de garanties die minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) schetst onvoldoende. "De kernvraag is: ben je als OM en politie in staat een crimineel echt te sturen die als burgerinfiltrant wordt ingezet? Weet je wel of hij alle informatie geeft? Weet je wel wat hij doet?"

Opstelten presenteerde vrijdag zijn plan om criminele burgerinfiltranten in te zetten bij politieonderzoeken. Daaraan zijn wel voorwaarden gesteld. "Het moet natuurlijk proportioneel zijn", zei de minister. "Daarnaast moet de inzet van de infiltranten getoetst worden door het college van procureurs-generaal en uiteindelijk is de beslissing of het gebeurt aan mij. Verder moet het aan tijd gebonden zijn, het is dus niet mogelijk zijn dat de positie van de infiltrant verandert."

Wouter Bos presenteert Knevel & Van den Brink

Wouter Bos is een van de nieuwe zomerpresentatoren van de dagelijkse talkshow Knevel & Van den Brink. Gedurende de zomerperiode wordt Tijs van den Brink of Andries Knevel vervangen door bekende talkshowgasten. Zo kunnen beide presentatoren een 'korte vakantie' nemen. Dat maakte de EO maandag bekend.

Van den Brink presenteert de latenighttalkshow vanaf volgende week maandag samen met een gastpresentator. "We zijn op zoek gegaan naar mensen die vaak of regelmatig te gast zijn geweest in talkshowachtige programma's. Het kan haast niet anders of zij hebben wel eens gedacht: dat zou ik heel anders doen", aldus Van den Brink.

Knevel neemt de periode van 29 juli tot en met 9 augustus voor zijn rekening. Hij ziet uit naar de 'nieuwe dynamiek' die de gastpresentatoren moeten opleveren.

Naast Wouter Bos gaan Antoine Bodar, Arend Jan Boekestijn, Michael Boogerd, Mathijs Bouman, Johan Derksen, Kees Jansma, Astrid Kersseboom, Helga van Leur, Jan Marijnissen, Maarten van Rossem, Sabine Uitslag, Lucille Werner en Leontien Zijlaard-van Moorsel presenteren. Welke presentator wanneer aan de beurt is, maken Knevel en Van den Brink zelf bekend.

Zorgen om groot aantal telefoontaps

Het College voor de Rechten van de Mens maakt zich zorgen om het grote aantal telefoontaps door de overheid. In Nederland worden jaarlijks meer dan 22 duizend telefoongesprekken afgeluisterd, veel meer dan in andere Europese landen. Het college wil nader onderzoek naar de reden van de afluisterpraktijken, zo staat in een rapport dat maandag is overhandigd aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

Opsporingsdiensten lijken 'welhaast automatisch' te kiezen voor telefoontap als opsporingsmethode. Het college vraagt zich af of dat wel nodig is en of er geen andere methodes zijn die een minder grote inbreuk op het privéleven van betrokkenen maken.

Het college vindt dat er verder meer aandacht moet zijn voor discriminatie op de werkvloer, detentieomstandigheden en de regels rondom vreemdelingendetentie. Verder mogen vingerafdrukken en foto's van vreemdelingen uit centrale databases niet worden ingezet voor opsporingsdoeleinden en moet er een actieplan komen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan.

Het college, dat sinds oktober vorig jaar bestaat, doet jaarlijks aanbevelingen aan het kabinet om de situatie op het gebied van mensenrechten te verbeteren. De Commissie Gelijke Behandeling is in dit college opgegaan.

Vitesse stelt Allach aan als technisch directeur

Mohammed Allach wordt de nieuwe technisch directeur van Vitesse. De 39-jarige oud-voetballer volgt Ted van Leeuwen op, die op verzoek van de club de transferperiode nog voor zijn rekening neemt. Allach tekent in Arnhem een contract voor 3,5 jaar. Hij begint op 1 oktober aan zijn nieuwe klus.

Bij Vitesse gaat Allach zich onder meer bezighouden met het uitbouwen van de jeugdopleiding. Dat moet zorgen voor een betere doorstroming van eigen spelers naar het eerste elftal. Ook het optimaliseren van het nationale en internationale scoutingapparaat is een punt van aandacht.

Allach komt over van de KNVB, waar hij twee jaar lang technisch manager was. Eerder bekleedde hij al soortgelijke functies bij FC Twente, VVV-Venlo en RKC Waalwijk. Als voetballer speelde hij zijn meeste wedstrijden voor Excelsior, FC Groningen en VVV.

Met zijn ervaring verwacht Allach van toegevoegde waarde te zijn voor Vitesse. "Ik heb mezelf binnen verschillende type organisaties kunnen ontwikkelen", zegt hij op de clubsite. "Bij Vitesse kom ik weer in een nieuwe uitdagende situatie. De club heeft een eigenaar en een duidelijke, ambitieuze visie op de toekomst."

'PSV mag Rekik huren van Manchester City'

Karim Rekik speelt komend seizoen waarschijnlijk in het shirt van PSV. De 18-jarige verdediger staat onder contract bij Manchester City en mag door PSV gehuurd worden, meldt het Eindhovens Dagblad maandag. De Nederlander hoefde zich niet te melden op de training in Manchester en kan onderhandelen met de Eindhovenaren.

"Wij gaan niet in op namen die in de media circuleren", reageerde een woordvoerder van PSV maandagochtend. "Rekik is momenteel niet op De Herdgang." Rekik debuteerde eind vorig jaar bij Manchester City. In de winterstop werd hij verhuurd aan Blackburn Rovers.

Jeffrey Bruma, die met PSV een akkoord bereikte, moet nog een aanvullende medische keuring ondergaan. PSV doet geen uitspraken over waar en wanneer die keuring plaatsvindt.

Hamas en Turkije boos over 'slachtpartij' Egypte

De Palestijnse Hamasbeweging en de Turkse regering hebben maandag hun afschuw uitgesproken over de bloedige schietpartij in Caïro van maandagochtend. Bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde in de Egyptische hoofdstad vielen ten minste veertig doden toen militairen en politieagenten er het vuur openden op demonstranten.

De Hamasbeweging, die aan de macht is in de Gazastrook, maakte haar 'diepe pijn en verdriet' om de dood van de slachtoffers kenbaar. De Turkse minister van buitenlandse zaken liet middels een tweet weten dat hij 'de slachtpartij die tijdens het ochtendgebed is voorgevallen krachtig veroordeelt in naam van elementaire menselijke waarden'.

Hamas is een spruit van de internationale Moslimbroederschap, de beweging waartoe de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi behoort. Sinds de Moslimbroeders vorig jaar in Egypte aan de macht kwamen mocht Hamas hopen op hulp uit het buurland.

De Turkse regering van premier Recep Tayyip Erdogan was een naaste bondgenoot van de regering-Morsi. Ankara heeft het Egyptische leger, dat Morsi uit het presidentieel paleis verjoeg en werkt aan een interim-regering, dan ook fel gehekeld.

Salafisten Egypte keren zich tegen overgangsregering

De salafistische partij El-Nour trekt uit woede over de 'slachtpartij' bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde in Caïro haar steun voor het Egyptische overgangsbewind in. Het leger en de Moslimbroederschap zetten het zwartepieten over de schietpartij ondertussen voort.

Volgens het leger probeerden mannen met vuurwapens bij het ochtendgloren het gebouw te bestormen. Dat zou op een vuurgevecht zijn uitgelopen. Een ooggetuige bevestigde de lezing van het leger. Aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi losten het eerste schot, zei overbuurvrouw Mirna el-Helbawi. Het hoofdkwartier van het keurkorps werd volgens de 21-jarige studente onder meer beschoten vanaf een naburige moskee.

De medestanders van Moslimbroeder Morsi leggen de schuld echter bij de veiligheidstroepen. Die zouden het vuur hebben geopend op demonstranten terwijl die in het ochtendgebed waren verzonken. De aanhang van de verdreven president demonstreert al dagen voor het gebouw van de Republikeinse Garde. Ze meenden dat Morsi daar werd vastgehouden. De ex-president is inmiddels echter naar een onbekende andere legerbasis overgebracht.

Als de salafisten van El-Nour zich inderdaad tegen het nieuwe bewind keren is dat voor de opvolgers van Morsi een nieuwe, zware klap. De vorming van een overgangsregering voor Egypte leek zondagavond al in een impasse beland. El-Nour weigerde na oppositieleider Mohamed ElBaradei ook diens compromiskandidaat Ziad Bahaa-Eldin te accepteren als interim-premier. Het Nationale Reddingsfront van ElBaradei had Bahaa-Eldin, een liberale econoom, naar voren geschoven als alternatief voor hun bij conservatieve Egyptenaren weinig geliefde voorman.

De overwegend seculiere alliantie van oppositiepartijen verliest de steun van El-Nour niet graag. De radicaalislamitische partij eindigde na de politieke vleugel van de Moslimbroederschap als tweede bij de verkiezingen. Als de salafisten zich terugtrekken uit de coalitie die Morsi verdreef, wordt het voor het nieuwe bewind nog moeilijker om zich te presenteren als een regering van alle Egyptenaren. De kloof tussen aanhangers van de politieke islam en meer seculiere Egyptenaren dreigt dan nog dieper te worden.

Dode Zeerollen tentoongesteld in Drents Museum

Het Drents Museum stelt vanaf dinsdag Dode Zeerollen tentoon. Het museum spreekt van een 'heel bijzondere' expositie. Enkele fragmenten zijn nooit eerder aan publiek getoond. Bovendien moest het museum in Assen jaren met de Israëlische overheid onderhandelen om de rollen naar Nederland te krijgen.

Zeker vier jaar werd onderhandeld met de oudheidkundige dienst van Israël, de Israel Antiquities Authority (IAA), vertelt een museumwoordvoerder maandag. De doorbraak vond plaats in september 2011, meldde adjunct-directeur Harry Tupan zaterdag in NRC Handelsblad. Nederland stemde tijdens de stemming om Palestijns VN-lidmaatschap blanco. "Toen wilden ze Nederland wel deze tentoonstelling gunnen", zei Tupan.

In totaal worden zestien fragmenten tentoongesteld in het Drents Museum. Mede omdat de tweeduizend jaar oude manuscripten extreem kwetsbaar zijn, zijn de fragmenten opgedeeld in twee sets van acht. De eerste is tot half oktober te zien. Daarna volgt de tweede set, die tot het einde van de expositie op 5 januari wordt tentoongesteld.

Onder de eerste set bevinden zich onder meer een rol met de tekst van Genesis, het apocryphon van Daniël en een rol met teksten van de Psalmen. De tweede set bevat onder meer de messiaanse apocalyps, een rol met de zaligsprekingen en het een meter lange Paleo-Leviticus.

De rollen geven waardevolle informatie over de periode waarin Jezus leefde. Daarnaast zijn de rollen 'van belang voor ons begrip van de ontwikkeling van een canon van heilige teksten'. Zo bewijzen sommige rollen dat er verschillende varianten van bijbelteksten in omloop waren.

De tentoonstelling is christelijk getint, zegt de woordvoerder, maar ook heel boeiend voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Het Drents Museum verwacht in totaal zo'n 180 duizend mensen te ontvangen.

Twintig jaar geleden werden in Nederland voor het laatst fragmenten van de Dode Zeerollen tentoongesteld. De manuscripten vereisen wegens hun kwetsbaarheid een speciaal klimaat. Na drie maanden tentoonstelling verdwijnen de fragmenten voor vijf jaar in de donkere kluis van de IAA om verdere beschadiging te voorkomen, weet de woordvoerder te vertellen.

De Dode Zeerollen werden tussen 1947 en 1956 gevonden in elf grotten in de buurt van Qumran aan de Dode Zee. De rollen die in Assen worden tentoongesteld, komen uit de vierde en elfde grot, die ook wel de Nederlandse grot wordt genoemd. Het Groningse Qumran Instituut speelde namelijk een grote rol bij het uitzoeken en vertalen van de rollen uit deze grot. Ook bij het samenstellen van de expositie speelt het instituut een rol.

Het Drents Museum toont naast de rollen ruim vierhonderd andere objecten die de historische context van de zeerollen schetsen. Zo zijn enkele van de kruiken waarin de documenten waren opgeslagen en een stuk tempelsteen te zien. Na 5 januari verhuist de tentoonstelling naar het Schlossmuseum in het Oostenrijkse Linz.

Vrouwen mogen niet bidden bij de Klaagmuur

Een groep liberale joodse vrouwen is er maandag niet in geslaagd een gebedsdienst bij de Klaagmuur in Jeruzalem te houden. Protest van orthodoxe mannen en de massale aanwezigheid van biddende mannen bij de Klaagmuur maakte dat onmogelijk, zei de politie. De actiegroep Women of the Wall zei dat de politie haar leden ervan heeft weerhouden bij de Klaagmuur in gebed voor te gaan en dat de vrouwen toen maar op het aangrenzende plein zijn gaan bidden.

De vrouwen droegen een talliet - een gebedsmantel - en wilden in gebed voorgaan, iets wat volgens orthodoxe joden aan mannen is voorbehouden. Women of the Wall betichtte de politie ervan de kant van de woedende orthodoxen te hebben gekozen. Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld zei dat getracht was de vrouwen te beschermen, maar dat er geen doorkomen aan was. Orthodoxe mannen bekogelden de vrouwen met eieren en ook werd een fles water naar hen gegooid. Drie betogers zijn door de politie gearresteerd wegens verstoring van de openbare orde, zei Rosenfeld.

Paris Hilton heeft nieuwe tieten

The Sun snapt er niks van. Volgens de gezaghebbende krant heeft Paris Hilton een paar nieuwe tieten.

De hotelerfgename is onlangs gefotografeerd in Malibi. Paris draagt daar tijdens haar vakantie een stringbikini.

Het bovenstukje valt echter het meest op. Er is namelijk een mooi stel pronte prammen te zien. Dat terwijl de 32-jarige blondine voorheen een stuk minder gevuld was.

Volgens The Sun lijkt het er sterk op dat Paris onder het mes is geweest. Eerder had Paris al een borstvergroting overwogen, maar ze zag er destijds op het laatst vanaf.

GroenLinks wil auto's van ministers van Plein

De auto's van ministers moeten weg van het Plein in Den Haag. Dat wil de gemeenteraadsfractie van GroenLinks, die zich groen en geel ergert aan de rij van bolides die dagelijks voor het Kamergebouw staat.

Volgens GroenLinks-raadslid Arjen Kapteijns zijn de auto's ook voor ondernemers op het Plein een bron van ergernis. "GroenLinks is het met de klagende ondernemers eens: het is geen gezicht, wachtende auto's naast het statige Plein bomvol terrassen." Hij heeft het gemeenstebestuur gevraagd in te grijpen.

"Het langer stilstaan met een auto is niet voor niets niet toegestaan", stelt Kapteijns. "Bovendien is het onnodig. Zet die auto's in de garage onder het Plein en geef de chauffeur een belletje, vijf minuten voordat je weg wilt. Probleem opgelost."

President Portugal overweegt stembusgang

De Portugese president Anibal Cavaco Silva overweegt, met het oog op de politieke onrust in zijn land, vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Silva praat de komende twee dagen met de leiders van alle politieke partijen om te bepalen of een stembusgang nodig is.

De centrumrechtse regeringscoalitie werd vorige week aan het wankelen gebracht door het aftreden van de ministers van buitenlandse zaken en financiën. De oppositie eist dat de verkiezingen, die gepland staan voor 2015, naar voren worden gehaald. Silva kan echter ook besluiten premier Pedro Passos Coelho zijn kabinet te laten herschikken.

'Nieuw bewijs in zaak-butlermoord'

De man die in 1985 werd veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn bejaarde echtgenote wordt mogelijk alsnog vrijgesproken. Zijn advocaat Geert Jan Knoops heeft voor de zevende keer een herzieningsverzoek ingediend bij de Hoge Raad. Volgens hem is er nieuw bewijs dat kan leiden tot eerherstel voor de vermeende dader.

De moordzaak kreeg destijds de bijnaam 'butlermoord', omdat de inmiddels 69-jarige Dick van Leeuwerden de butler was van het 72-jarige slachtoffer voordat hij met de rijke weduwe trouwde. Volgens Knoops is de vrouw, Dorothea van Wylick, echter niet vermoord, maar een natuurlijke dood gestorven. Nieuw onderzoek van hartweefsel van Van Wylick toont volgens de raadsman onomstotelijk aan dat ze aan een hartinfarct stierf.

Van Leeuwerden werd ervan beschuldigd Van Wylick vanwege haar erfenis een dodelijke combinatie van drank en medicijnen had gegeven. De man heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij kwam in 1991 vrij, na het uitzitten van de gevangenisstraf.

Knoops heeft de procureur-generaal van de Hoge Raad gevraagd de aanvraag versneld in behandeling te nemen vanwege de gezondheid van Van Leeuwerden. "Het gaat niet goed met mijn cliënt. De zaak heeft hem al dertig jaar mentaal beziggehouden", laat de raadsman desgevraagd weten. Hij hoopt dat de man voor zijn dood alsnog wordt vrijgesproken. Knoops verwacht na de zomer iets van de Hoge Raad te horen.

De butlermoord is volgens Knoops de langstlopende herzieningszaak in Nederland. In 2006 strandde de laatste poging van de advocaat om de zaak te heropenen.

Zoon geeft Thomas Berge tomeloze energie

Ondanks nachten met weinig slaap bruist Thomas Berge van de energie door de komst van zijn zoon. "Ik slaap heel weinig, maar dat maakt niks uit", vertelt de zanger voor de camera van Novum Nieuws. Berge werd begin vorig maand vader van Jack.

De 23-jarige Berge vindt het niet erg om midden in de nacht thuis te komen na een optreden en een paar uur later weer op te moeten staan. "Dan heb ik nog steeds energie als een paard", aldus de zanger. "Het is ongelooflijk, zo'n kindje doet zo veel met je. Het is mijn zoon en ik ben zo trots."

Berge, die werd geboren als Chiel Ottink, zit naar eigen zeggen 'heel erg lekker' in zijn vel. "Ik heb het gevoel dat ik goede beslissingen heb genomen." Zo heeft de zanger een nieuwe management en een ander platenlabel. "Ik heb thuis een studio gebouwd en daar ben ik mee aan het kloten. Dat gaat tot mijn verbazing hartstikke goed en ik heb er heel veel plezier in."

Lewis Hamilton heeft liefdesverdriet

Lewis Hamilton heeft het zwaar na zijn breuk met Nicole Scherzinger. "Ik ga door een moeilijke periode", zei hij tegen Sky Sports. "Ik ben iemand kwijt die me heel dierbaar is. Mijn wereld staat op z'n kop."

De 28-jarige Hamilton, die zijn relatie met Scherzinger voor de tweede keer stuk zag lopen, kan zijn emoties maar moeilijk onder controle houden. "Ik draag het hart op de tong en daardoor kom ik vaak in de problemen."

Wel probeert de Formule 1-coureur zich van zijn beste kant te laten zien. "Ik moet mijn team motiveren. Als ik binnenkom met negatieve energie, heeft dat invloed op iedereen. Dat wil ik niet, dus ik doe mijn best positief te blijven. Maar dat is wel heel moeilijk."

'Nederlandse economie groeit in tweede halfjaar'

De Nederlandse economie herstelt zich in het derde kwartaal van dit jaar. Het bruto binnenlands product stijgt dan met een procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat verwachten de hoogleraren Philip Hans Franses en Bert de Groot van de Rotterdamse Erasmus School of Economics (ESE).

De wetenschappers melden dat maandag op basis van een maandelijkse economische indicator, samengesteld door de ESE. Daaruit blijkt eveneens dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal opnieuw groeit, met ruim een half procent in vergelijking met het laatste kwartaal van vorig jaar. Voor volgend jaar verwachten de hoogleraren ook een kleine economische groei.

Scholen ontruimd na gaslek in Ede

Enkele scholen in Ede, waaronder de Christelijke Hogeschool, zijn maandagochtend tijdelijk ontruimd vanwege een gaslek. Het lek ontstond tijdens graafwerkzaamheden. Een wegwerker raakte lichtgewond en is naar een ziekenhuis gebracht. Dat meldt Omroep Gelderland.

Ook 150 leerlingen van het Groenhorst College aan de Zandlaan moesten tijdelijk naar buiten. Rond 11.45 uur mochten de ongeveer duizend medewerkers en studenten de hogeschool weer in.

Door te hoge druk barstte de leiding en was een knal te horen. Op Twitter zijn foto's geplaatst van zand dat bij de knal metershoog kwam. Van een explosie zou volgens de brandweer geen sprake zijn. De brandweer heeft het lek gedicht, medewerkers van Liander gaan het repareren.

Releasedatum en trailer voor Alien Rage

Uitgever City Interactive, bekend van onder andere de Sniper: Ghost Warrior-serie, heeft aangekondigd dat haar nieuwste shooter Alien Rage op 24 september naar Xbox Live Arcade, PlayStation Store en pc komt. Om het nieuws te vieren heeft City Interactive een trailer van de game online gezet.

Alien Rage is een sci-fi fps die weer uitdaging naar het genre moet gaan brengen. De game wordt namelijk weer ouderwets moeilijk, met enorme eindbazen en een genadeloze AI. In het spel vecht de speler om de grondstof promethium, dat genoeg energie biedt om een hele planeet van energie te voorzien, of de hele planeet op te blazen als het in verkeerde handen valt.

Meer informatie over het spel is hier te vinden.

Overstromingen kosten verzekeraars 3,5 miljard euro

De recente overstromingen in Midden-Europa leveren verzekeringsmaatschappijen mogelijk een kostenpost op van 3,5 miljard euro. Dat stelt Swiss Re, wereldwijd de op een na grootste herverzekeraar, maandag. Het totale aantal claims bedraagt volgens het Zwitserse verzekeringsbedrijf in ieder geval meer dan 2,7 miljard euro.

Swiss Re voorziet zelf ongeveer 234 miljoen euro uit te moeten keren. De schade is het gevolg van de grote overstromingen in onder meer Duitsland, Hongarije en Oostenrijk van een maand geleden.

Crash-overlever mogelijk doodgereden door hulpdiensten

Een van de twee tieners die zijn omgekomen bij de vliegtuigcrash in San Francisco is mogelijk doodgereden door reddingswerkers. De lijkschouwer sluit niet uit dat 'een tweede ongeval' het meisje fataal is geworden.

Nader onderzoek moet uitwijzen of toesnellende reddingswerkers de 17-jarige Chinese studente inderdaad op de landingsbaan naast de brandende Boeing 777 hebben overreden. De tweede dode, 16 jaar oud, werd gevonden op de plaats waar het passagiersvliegtuig op het asfalt smakte en zijn staartstuk verloor.

De overige 305 inzittenden overleefden het ongeval wonderwel. Ongeveer 180 mensen moesten naar het ziekenhuis, maar slechts een klein aantal van hen is er slecht aan toe. Aan boord waren veel Chinese studenten die op weg waren naar zomerkamp.

De Amerikaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het vliegtuigongeluk. De Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines maakte maandag bekend dat de piloot die op het fatale moment de stuurknuppel bediende nog maar weinig vlieguren in een Boeing 777 had gemaakt. Hij was bovendien nooit eerder op het vliegveld van San Francisco geland.

EvolvingPoet Media kondigt Bide aan

Vandaag heeft uitgever EvolvingPoet Media zijn nieuwe platformer Bide aangekondigd. In Bide ben je een eenzame astronaut die zijn jeugdtrauma's aan het werken is, met behulp van de kracht van zijn fantasie. Met die kracht kan hij onder andere in een ninja veranderen of bulldozer veranderen.

Bide is een skill-based platformer die makkelijk te leren is, maar moeilijk om te beheersen. Naast veranderen in een ninja of bulldozer heeft de astronaut nog verschillende andere vormen hij kan aannemen en enkele skills om het universum door te reizen. De art-style van het spel is gebaseerd op een sprookjesboek voor kinderen, en de soundtrack is hypnose-inducerend. Het verhaal stuurt je door de angsten van kinderen en de donkere uithoeken van hun geest, en zal ongetwijfeld jeugdherinneringen oproepen bij de speler.

Bide komt binnenkort naar Windows en Linux voor een schamele prijs van 4 dollar.

Bide

Tuyp van Volendam naar Ferencvaros

Jack Tuyp zet zijn carrière voort in Hongarije. De 29-jarige spits gaat aan de slag bij Ferencvaros, de club van de Nederlandse trainer Ricardo Moniz. Tuyp komt over van FC Volendam, waar hij een aflopend contract had. Hij tekent bij Ferencvaros voor twee seizoenen.

Tuyp werd afgelopen seizoen voor de derde keer in zijn carrière topscorer van de Eerste Divisie. Hij liet in april al weten zijn aflopende contract niet te verlengen en op zoek te gaan naar een nieuw avontuur. De Volendammer speelde sinds 2002, op een kort uitstapje naar FC Groningen na, onafgebroken voor de club uit zijn geboortedorp.

Bij Ferencvaros hoopt Tuyp te bewijzen ook een stapje hoger uitstekend uit de voeten te kunnen. "Ik krijg vaak te horen dat ik een echte spits ben voor op het tweede niveau", zegt hij op de website van zijn nieuwe club. "Misschien waren daarom veel clubs niet zo geïnteresseerd in mij. Ik wil hier graag het tegendeel bewijzen."

Gemma Arterton heeft 'explosieve seksualiteit'

Actrice Gemma Arterton heeft volgens haar regisseur Neil Jordan een sterke seksuele aantrekkingskracht. "Gemma 'heeft een ontembare kracht", zegt de Ier voor de camera van Novum Nieuws. "Ze heeft een explosieve seksualiteit, energie en fantasie."

"En ze staat ook haar mannetje", gaat Jordan verder. De 27-jarige Arterton, bekend van Bondfilm Quantum of Solace, speelt naast Saoirse Ronan de hoofdrol in Jordans vampierfilm Byzantium. "Saoirse heeft iets bovennatuurlijks en iets duisters." De film draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

De 63-jarige regisseur maakte in 1994 Interview with the Vampire met Tom Cruise en Brad Pitt en gooide de afgelopen jaren hoge ogen met de tv-serie The Borgias. Arterton speelt in Byzantium de moeder van het personage van de 19-jarige Saoirse Ronan. De twee vrouwen gaan al honderden jaren als vampier door het leven.

Ondanks het kleine leeftijdsverschil heeft Jordan niet veel moeite gehad de familieband geloofwaardig te maken. "Als je een film goed cast, heb je als regisseur weinig meer te doen." Jordan houdt er dan ook niet van om acteurs te moeten vertellen wat ze moeten doen. "Ik haat dat. De enige situatie waarbij ik dat zou doen, is als de film verkeerd is gecast."

Met de carrières van Arterton en Ronan gaat het goed. Toch waarschuwt Jordan voor de gevaren van de filmindustrie. "Hollywood kan je toekomst ruïneren, tenzij je heel voorzichtig bent."


Gemma Arterton heeft 'explosieve seksualiteit' (Foto: Novum)

Mexico start met nederlaag in Gold Cup

Mexico heeft in het toernooi om de Gold Cup een valse start gemaakt. De winnaar van de afgelopen twee edities ging in Pasadena met 2-1 onderuit tegen Panama. Gabriel Torres maakte beide goals voor Panama, Marco Fabian deed namens Mexico iets terug.

In dezelfde poule zorgde ook Martinique voor een verrassing op de openingsdag. Canada, de kampioen van 2000, werd met 1-0 verslagen. De 37-jarige Fabrice Reuperne maakte in blessuretijd de winnende goal.

De Gold Cup is een toernooi voor landen uit Noord- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied. Het wordt tegenwoordig in de oneven jaren gehouden.

Rus maakt flinke duikeling op wereldranglijst

Arantxa Rus heeft bijna zeventig plaatsen ingeleverd op de wereldranglijst. De Nederlandse tennisster zakte van de 156e naar de 222e plaats op de WTA-ranking. Rus, die in de eerste ronde van Wimbledon verloor, was vorig jaar nog nummer 61 van de wereld. Dit kalenderjaar won Rus geen enkele partij op WTA-niveau.

Kiki Bertens, die net als Rus in de eerste ronde van Wimbledon werd uitgeschakeld, is nog steeds de hoogst genoteerde Nederlandse. Ze daalde zeven plaatsen en staat nu op de 67e plek. Michaëlla Krajicek schoof dertig plekken op, ondanks haar nederlaag in de eerste ronde op het Londense gras. Ze is nu de nummer 545 van de wereld.

Serena Williams voert de ranglijst nog steeds aan. Maria Sharapova verruilt de derde plek voor de tweede. Dit gaat ten koste van Victoria Azarenka, die naar de derde plaats schuift. Marion Bartoli, winnares van Wimbledon, ging van de vijftiende plaats naar de zevende stek.

'Astana wil F. Schleck contracteren'

Het lijkt erop dat Fränk Schleck zijn wielercarrière voort kan zetten bij Astana. De Luxemburger zit tot 14 juli aanstaande een dopingschorsing uit, iets wat hem op ontslag bij de RadioShack-ploeg is komen te staan.

L'Équipe meldt dat Schleck niet lang zonder werk hoeft te zitten, want Astana zou hem graag willen inlijven om in de Vuelta a España hun kopman Vincenzo Nibali bij te staan. Daarnaast zou de Luxemburger in het aanbod een optie voor 2014 gekregen hebben.

Nadeel voor Schleck is dat Astana lid is van de Beweging voor een Geloofwaardig Wielrennen (MPCC). De ploegen die hierin vertegenwoordigd zijn hebben afgesproken om geen renners vast te leggen die in de afgelopen twee jaren een schorsing van ten minste zes maanden uit hebben gezeten.

Stadswarmte Amsterdam ook voor bestaande gebouwen

De gemeente Amsterdam wil ook bestaande woningen en gebouwen toevoegen aan haar netwerk van stadswarmte. In 2040 maken maximaal 230 duizend gebouwen gebruik van stadswarmte, meldt de gemeente maandag. Tot nu toe wordt stadswarmte vooral toegepast bij nieuwbouwprojecten.

Stadswarmte is de restwarmte die overblijft bij centrales of het verbranden van afval en wordt gebruikt voor het verwarmen van gebouwen of het opwarmen van water. Een woning met stadswarmte heeft volgens de gemeente vijftig tot tachtig procent minder CO2-uitstoot dan een woning die met gas wordt verwarmd.

Hoewel de gemeente stelt dat er voldoende stadswarmte is om de hele stad te voorzien, is slechts veertig procent van de bebouwing geschikt om op het net te worden aangesloten. Momenteel groeit het netwerk met ongeveer drieduizend aansluitingen per jaar.

Man ligt twee uur met gebroken been langs spoor

Een 59-jarige man heeft zondag bijna twee uur met een gebroken been naast de spoorweg in Maastricht gelegen. Hij was tussen Oost-Maarland en Maastricht van zijn fiets gevallen. Omdat hij niet kon lopen en niemand in de buurt was moest hij een kleine twee uur wachten voordat agenten hem vonden.

De man had het processiefeest in Oost-Maarland bezocht en koos voor een alternatieve route naar huis langs het spoor. Dat pakte verkeerd uit voor de Maastrichtenaar.

BraziliŽ bezorgd over spionage door NSA

De Braziliaanse regering is bezorgd over de berichten dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gegevens over miljarden Braziliaanse e-mails en telefoongesprekken heeft verzameld. Dat heeft de Braziliaanse minister van buitenlandse zaken Antonio Patriota zondag gezegd. De minister beloofde zich internationaal in te zullen zetten voor de bescherming van privacy.

De Braziliaanse krant O Globo meldde in het weekeinde op gezag van klokkenluider Edward Snowden dat de NSA alleen in januari al gegevens over 2,3 miljard e-mails en telefoongesprekken in Brazilië heeft verzameld. Dat is bijna even veel als de Amerikaanse overheid in eigen land verzamelt. O Globo zei niet om wat voor informatie het precies ging, maar eerder werd al bekend dat de NSA waarschijnlijk vooral metadata vergaart: gegevens over het tijdstip van een telefoontje of de plek waarvandaan een bericht is verstuurd.

Patriota zei 'zeer bezorgd te zijn over het bericht dat elektronische en telefonische communicatie van Braziliaanse burgers worden bespioneerd door de Amerikaanse inlichtingendienst'. Brazilië heeft de Verenigde Staten om opheldering gevraagd. Daarnaast wil Brazilië de Verenigde Naties vragen stappen te nemen 'om misstanden tegen te gaan en de privacy van internetgebruikers te beschermen', zei de minister.

Volgens het artikel in O Globo worden telefoongesprekken en e-mails in Brazilië bijna net zo nauwlettend in de gaten gehouden door de VS als die in China, Rusland en Pakistan. De NSA zou de gegevens vergaren via Braziliaanse takken van Amerikaanse telecombedrijven. Of de betreffende bedrijven zich hiervan bewust zijn is onduidelijk. Als ze meewerken aan de spionage overtreden ze daarmee de wet, aldus Patriota.

De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die als eerste berichtte over Snowdens onthullingen, werkte mee aan het artikel in O Globo. Op zijn blog schreef Greenwald zondag dat 'de NSA al jaren systematisch het Braziliaanse telecommunicatienetwerk aftapt en lukraak de e-mails en telefoongesprekken van miljoenen Brazilianen onderschept, verzamelt en opslaat'.

Volgens Greenwald is Brazilië slechts een van de vele landen die op deze manier in de gaten worden gehouden. "De bevolkingen van veel meer landen waarmee we niet op gespannen voet staan worden op dezelfde manier massaal bespied door de NSA. De lijst van landen waarbij dit niet gebeurt is korter dan die waarbij het wel gebeurt", aldus Greenwald.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Brazilië zei dat er geen commentaar zal worden gegeven op de verslaggeving van O Globo. De Amerikaanse Director of National Intelligence deed wel een verklaring uitgaan. "De Amerikaanse regering zal via diplomatieke wegen een reactie geven aan onze partners en bondgenoten in de Amerika's (...) Hoewel we niet publiekelijk gaan reageren op verhalen over activiteiten van de inlichtingendiensten, hebben we wel duidelijk gemaakt dat het Amerikaans beleid is om buitenlandse informatie in te zamelen, net zoals alle andere landen dat doen."

De Amerikaanse generaal Martin Dempsey, de voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven, zei zondag dat de onthullingen die Snowden heeft gedaan de betrekkingen tussen de VS en andere landen hebben ondermijnd en gevolgen hebben voor wat hij 'het belang van vertrouwen' noemde.

Drama met Sylvia Hoeks valt weer in de prijzen

De Italiaanse film La Migliore Offerta met Sylvia Hoeks heeft dit weekeinde zes Nastri d'Argento-prijzen gewonnen op Sicilië. Het drama van Giuseppe Tornatore won onder meer de prijs voor beste film. Ennio Morricone won de prijs voor zijn filmmuziek bij het drama. Dat schrijven Italiaanse media.

De Nastri d'Argento-prijzen worden sinds 1946 uitgereikt en zijn daarmee de oudste filmprijzen van Europa. La Migliore Offerta was genomineerd voor negen Nastri d'Argento's. Het drama gaat over een veilingmeester, gespeeld door Geoffrey Rush, die geobsedeerd raakt door een mysterieuze erfgename, de rol van Hoeks. Ook Donald Sutherland en Jim Sturgess hebben rollen in de film.

La Migliore Offerta won in juni nog zes David di Donatello Awards. Of het drama ook in Nederland wordt uitgebracht, is nog niet bekend. De 30-jarige Hoeks is momenteel druk bezig met de opnamen van de komedie Bro's before Ho's, van de makers van New Kids.


Drama met Sylvia Hoeks valt weer in de prijzen (Foto: Novum)

Hotel ingestort in India

Een twee verdiepingen tellend hotel in een voorstad van het Zuid-Indiase Hyderabad is maandagochtend ingestort. Zeker tien mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

Twaalf liepen verwondingen op. Twintig hotelgasten konden worden gered. Gevreesd wordt dat er nog mensen onder het puin bedolven liggen en dat het dodental zal oplopen.

Het City Light Hotel stond in Secunderabad, aan de rand van Hyderabad, de hoofdstad van de deelstaat Andhra Pradesh.

Eindhoven Airport handelt meer passagiers af

Eindhoven Airport heeft in de eerste zes maanden van 2013 twaalf procent meer passagiers vervoerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De luchthaven handelde tussen januari en juni ruim anderhalf miljoen passagiers af, 162.000 meer dan in het eerste halfjaar van 2012. Dat meldt Eindhoven Airport maandag.

Het merendeel van de vervoerde passagiers - ruim 1,4 miljoen - nam een lijndienst. Een jaar eerder waren dat er nog 1,3 miljoen. Ook het aantal bestemmingen voor lijndiensten vanaf Eindhoven nam toe, van 47 naar 56. Het aantal passagiers dat met een chartervlucht op vakantie ging is in het eerste halfjaar wel gedaald, met twee procent naar 58.000.

Voor heel het jaar voorziet Eindhoven Airport een passagiersgroei van zo'n veertien procent naar bijna 3,4 miljoen. Dat is bijna een half miljoen meer dan in 2012 toen de luchthaven 2,9 miljoen afhandelde. Het Brabantse vliegveld verwacht dit jaar in totaal 26.700 vluchten af te handelen, tegen even meer dan 24.000 vorig jaar.

Federer valt na decennium buiten top vier

Roger Federer staat voor het eerst sinds tien jaar niet meer in de top vier van de wereldranglijst. De Zwitserse tennisser verloor in de tweede ronde van Wimbledon en verruilde maandag de derde plaats voor de vijfde stek op de ATP-ranking. Federer behoorde vanaf juli 2003 onafgebroken tot de vier beste tennissers ter wereld.

Novak Djokovic blijft de rangschikking aanvoeren. De Schot Andy Murray staat nog steeds tweede, ondanks dat hij Wimbledon won ten koste van de Serviër. De Spanjaarden David Ferrer en Rafael Nadal bezetten respectievelijk de derde en vierde plaats.

Igor Sijsling, die in de derde ronde van Wimbledon strandde, steeg negen plaatsen. Hij is op plek 55 de beste Nederlander. Robin Haase daalt een positie en is de nummer 59 op de ATP-ranking. Thiemo de Bakker verloor elf plekken en staat nu 104e.

Nog veertig vermisten na treinexplosie Canada

In het Canadese Lac-Mégantic werden maandag nog zo'n veertig mensen vermist na het dodelijke treinongeval van vrijdagnacht. Het dodental staat vooralsnog op vijf, maar gevreesd wordt dat veel meer mensen zijn omgekomen. Brandweerlieden en reddingswerkers maken zich op om naar delen van het stadje te gaan die de afgelopen dagen onbegaanbaar waren.

De trein was ten tijde van het ongeval onbemand. In 72 van de 73 wagons zat ruwe olie. Volgens het spoorbedrijf Rail World stond de trein op een heuvel boven het stadje geparkeerd. Door nog onbekende oorzaak kwam de trein vrijdagnacht in beweging, waarna hij in het centrum van het stadje in het oosten van de provincie Quebec ontspoorde en ontplofte.

Het was ten tijde van het ongeluk druk in het centrum, waar veel bars zijn gesitueerd. Volgens de provinciale politie van Quebec is nog maar een klein deel van het verwoeste centrum doorzocht. De brandweer was zondag vooral bezig om te controleren of alle vlammen waren gedoofd.

Premier Stephen Harper omschreef het centrum zondag als een 'oorlogsgebied'. Ongeveer een derde van de zesduizend inwoners is geëvacueerd. Sommige mensen zouden alles wat zij bezaten hebben verloren.

Een woordvoerster van de lijkschouwer zei dat wellicht niet alle lichamen geborgen kunnen worden vanwege de kracht van de explosies. Veel inwoners zijn ervan overtuigd dat het dodental nog verder zal oplopen. De 27-jarige Anne-Julie Huot zei dat ten minste vijf vrienden en twintig kennissen nog niet terecht zijn. "Een vriendin van me stond buiten de bar te roken toen het gebeurde, en zij kon maar net ontsnappen. We kunnen dus wel raden wat er is gebeurd met de mensen die binnen zaten", aldus Huot. "Het is een nachtmerrie."

Mobiel internet op tablets maakt opmars

Het gebruik van tablets voor mobiel internet is vorig jaar sterk gestegen. De laptop weet de tablet nog wel achter zich te houden. De tablet maakte in 2012 twintig procent uit van al het internetgebruik onderweg. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De smartphone wordt nog altijd het meest gebruikt voor mobiel internet.

Vooral ouderen blijven trouw aan de laptop. Deze apparaten en tablets worden door 45-plussers vaker gebruikt dan smartphones. Zes op de tien internetgebruikers maakten vorig jaar ook onderweg verbinding. Het mobiel gebruik van internet in Nederland ligt daarmee ruim boven het Europese gemiddelde.

De meeste jongeren van 12 tot 25 jaar zijn vrijwel dagelijks op internet actief met mobiele apparaten. Zeventig procent gebruikt daarvoor de smartphone. Dit apparaat is ook bij 25- tot 45-jarigen het populairst.

Moslimbroederschap roept op tot opstand

De Moslimbroederschap in Egypte heeft maandag opgeroepen tot een opstand tegen 'degenen die de revolutie met tanks willen stelen'. Dat staat in een verklaring van de politieke leiding van de organisatie.

Het leger zette vorige week Mohamed Morsi van de Broederschap af als president. Sindsdien gaan de aanhangers van de beweging de straat op om tegen die machtsgreep van de strijdkrachten te protesteren. Gevechten tussen aanhangers van de Broederschap en de veiligheidsdiensten kostten volgens het ministerie van Gezondheidszorg in de nacht van zondag op maandag aan 35 mensen het leven.

Moslim Broederschap roept op tot opstand
Moslimbroederschap roept op tot opstand (Foto: ANP)

Vier gewonden op tweede dag Pamplona

Op de tweede dag van de stierenrennen in het Noord-Spaanse Pamplona zijn maandag vier renners gewond geraakt bij valpartijen. De gewonden zijn drie Spanjaarden en een Amerikaan. Er werden geen renners op de hoorns genomen.

De stierenrennen door de straatjes van de oude binnenstad van Pamplona vormen onderdeel van het San Ferminfestival dat al sinds1591 bestaat. Elk jaar vallen bij de rennen tientallen gewonden. Het laatste dodelijke slachtoffer viel vier jaar geleden.

Iedere zomer worden in totaal acht stierenrennen -encierros- gehouden. Het eeuwenoude stadsfeest in Pamplona werd wereldwijd bekend door Ernest Hemingway, die in En De Zon Gaat Op van 1926 de stierenrennen beschreef.

Tijdens de encierros rennen vele duizenden sensatiebeluste mannen en een paar vrouwen een stukje mee met de gemiddeld zevenhonderd kilo zware stieren, op hun weg van de kraal naar de arena, waar de dieren een gewisse dood tegemoet gaan in een al bij voorbaat verloren strijd tegen de toreador. De stieren lopen de achthonderd meter gewoonlijk in twee tot drie minuten, een tempo dat geen van de renners normaal gesproken kan bijbenen.

Sommige buitenstaanders vinden de jaarlijkse traditie pure dierenmishandeling. Hoewel die buitenstaanders veel beschaafder zeggen te zijn, laten veel van ze bij elke gelegenheid weten dat ze hopen op zoveel mogelijk doden en gewonden.

Dode bij steekpartij Rotterdam

Bij een steekpartij in een woning in Rotterdam-Zuid is maandagochtend een man neergestoken. Het slachtoffer is overleden. De politie heeft een aanhouding verricht.

Het incident vond plaats in de Sandelingstraat in de deelgemeente Feijenoord. De toedracht is onduidelijk. Forensische speurders gaan de woning onderzoeken. Over de identiteit van het slachtoffer en de verdachte heeft de politie nog geen mededelingen gedaan.

[Tour][Video] GreenEdge rockt op de rustdag

Tijdens de eerste rustdag deze Tour wordt er veel gerust. Niet bij het team van Orica GreenEdge.

Zij Twitterde een filmpje waarin AC/DC nagedaan wordt door onder andere de gele trui dragers van deze Tour Simon Gerrans en Daryl Impey. "Goedemorgen Europa. Wie is er klaar voor een rockende rustdag?! Ons team is hier om te rocken. Dat kunnen we het beste doen samen met onze fans en met een legendarisch nummer van de beste band ooit: AC/DC."

 "Deze video is een eerbetoon aan AC/DC en al onze fans langs de weg en over de hele wereld. We hebben dit gemaakt voor JULLIE."

Afgelopen Vuelta kwamen ze al met het nummer 'Call me Maybe van Carley Rae. Na dat succes zijn ze gestart met de opnames voor de vandaag verschenen video.

Weer vaker ingebroken

Het aantal woninginbraken is vorig jaar opnieuw gestegen. De politie kreeg in totaal 92 duizend meldingen, 2800 meer dan in 2011. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar steeg het aantal inbraken al met zo'n zevenduizend.

In 2012 werden per duizend inwoners 5,5 woninginbraken geregistreerd, in 2005 waren dat er nog 4,3. Dieven sloegen vooral toe in de regio Gooi en Vechtstreek. Friesland werd het minst aangedaan. Tussen 2005 en 2012 groeide het aantal woninginbraken het snelst in Gelderland-Zuid. Alleen in de regio's Rotterdam, Groningen en Limburg-Noord nam het aantal inbraken af in die periode.

De politie heeft vorig jaar over de hele linie minder misdrijven geregistreerd. Het waren er 1,14 miljoen, vijf procent minder dan in 2011. De dalende trend over de afgelopen jaren zet zich daarmee voort. In 2012 nam vooral het aantal diefstallen af, met 22 duizend. Verder waren er vijftienduizend minder aangiften van vernieling en daalde het aantal drankrijders met zesduizend.

Ramadan reden voor extra politie

Doordat de ramadan dit jaar in de zomervakantie valt, zet de Amsterdamse politie meer agenten in de avonduren in om overlast te voorkomen. Dat meldt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

"Net als vorig jaar valt de ramadan dit jaar in de vakantie. Hierdoor blijven islamitische jongeren vaak tot zeer laat buiten op straat, veelal op een van de uitgaanspleinen in onze stad", licht de zegsman toe. "Afgelopen jaar leidde dat tot een reeks meldingen van geluidsoverlast. In en rond deze gebieden passen wij dit jaar dan ook onze politie-inzet aan."

Voor de politie-eenheden in Rotterdam en Den Haag ligt dit jaar de focus op het Suikerfeest op 8 augustus, de feestelijke afsluiter van de vastenmaand. "Over het Suikerfeest gaan we altijd in gesprek met de organisatoren, net zoals we dat met organisatoren van andere evenementen doen", zegt een woordvoerder van de Rotterdamse politie."Mocht het noodzakelijk zijn dan is de politie voldoende voorbereid."

De politie in Den Haag wijst op de 'multiculturele samenstelling' die de stad al jaren kenmerkt. "De ramadan is dan ook niet van vandaag of gister. Voor ons is het min of meer gewoon geworden. Met wat extra aandacht voor het einde van de ramadan in verband met het Suikerfeest."

De ramadan gaat dinsdag van start.

Flexwerkers raken in verdrukking

De positie van flexwerkers is de afgelopen jaren steeds meer in de knel geraakt. De kans dat iemand langer dan drie jaar in tijdelijk werk blijft hangen is tussen 2006 en 2010 verdrievoudigd naar ruim dertig procent. Dat blijkt maandag uit een rapport van onderzoeksbureau SEO.

Flexwerkers stromen minder vaak door naar vast werk, vanwege de aanhoudende economische crisis. Steeds meer flexwerkers trekken zich terug van de arbeidsmarkt. Het gaat om zeventien procent van de mensen die korter dan drie jaar tijdelijk werk hebben. Zeven procent wordt langdurig afhankelijk van een uitkering.

Langdurig flexibele werknemers verdienen minder dan mensen met een vaste baan. De inkomensverschillen tussen huishoudens zijn echter gering. De inkomens worden op peil gehouden door andere verdiensten, zoals een eigen bedrijf of een uitkering. Ook zorgen partners vaak voor aanvulling van het huishoudinkomen.

Werkgevers bieden flexwerkers minder vaak scholing aan. Ook zijn de flexwerkers iets minder gezond dan mensen met een vaste baan. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat het rapport de plannen uit het sociaal akkoord voor flexwerkers ondersteunt. Daarin staat onder meer dat werknemers na twee in plaats van drie jaar een vast contract krijgen.

Iwata praat over third party op Wii U

Nintendobaas Satoru Iwata heeft het gebrek aan steun van andere uitgevers voor de Wii U uitgelegd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Hij gaf toe dat er slechts een handvol games van derden is aangekondigd voor de Wii U. Iwata zegt dat het geen universele trend is, maar dat elke software-ontwikkelaar zijn eigen gedachten heeft. Hoewel sommige uitgevers hebben aangekondigd dat ze hun games niet zou vrijgeven op de console, hebben andere grote uitgever al hun belangrijkste titels voor het platform gemaakt. Volgens Iwata is de terughoudende houding van andere uitgevers te wijten aan de matige verkoop van niet-Nintendo-titels toen de console werd gelanceerd.

"Er waren zo veel spellen uitgebracht door andere uitgevers voor Wii U in de lanceringperiode, maar de meeste van die games zijn geport van andere platforms en konden dus kon geen stevige verkoop behalen. Daardoor zijn sommige software-ontwikkelaars pessimistisch over Wii U geworden."

Zonder in detail te treden zei Iwata: "er worden meer belangrijke titels door ontwikkelaars aangekondigd." Hij voegt toe: "de tijd zal komen dat een aantal third-party games voor Wii U en voor andere platformen tegelijkertijd worden uitgebracht . Het is belangrijk dat er veel impuls gegeven is voor Wii U rond die periode."

Iwata concludeert dat als interesse van de consument in de unieke kenmerken van Wii U toeneemt, andere uitgevers dat merken en het potentieel van de console gaan gebruiken. "Zelfs als deze uitgevers geen concrete plannen hebben om Wii U-software te ontwikkelen, zullen ze snel van gedachten veranderen als ze de succesvolle voorbeelden van anderen zien."

Zijn de ports volgens jou de reden dat Wii U een matige start bij andere uitgevers heeft gehad?

Mario Kart 8 

Gratis apps en games in de App Store

Apple heeft een aantal populaire apps en games tijdelijk gratis gemaakt. De App Store viert namelijk deze week haar vijfde verjaardag. Volgens Apple hebben gebruikers tezamen inmiddels 50 miljard apps van de winkel gedownload.

Hier een greep van de gratis apps:
Tiny Wings HD
Traktor DJ
Superbrothers: Sword & Sworcery EP
Infinity Blade II

Ik wil ook nog even dit juweeltje uitlichten:

Shall we date?: Ninja Love

Klik hier voor een volledig overzicht.

Salafisten blokkeren oplossing Egyptische crisis

De vorming van een overgangsregering voor Egypte lijkt in een impasse beland. De salafistische partij El-Nour weigert na oppositieleider Mohamed ElBaradei ook diens compromiskandidaat Ziad Bahaa-Eldin te accepteren als interim-premier.

Het Nationale Reddingsfront van ElBaradei schoof Bahaa-Eldin, een liberale econoom, naar voren als alternatief voor hun bij conservatieve Egyptenaren weinig geliefde voorman. De overwegend seculiere alliantie van oppositiepartijen verliest de steun van El-Nour niet graag. De radicaalislamitische partij eindigde na de politieke vleugel van de Moslimbroederschap als tweede bij de verkiezingen. Als de salafisten zich terugtrekken uit de coalitie die Morsi verdreef, wordt het voor het nieuwe bewind nog moeilijker om zich te presenteren als een regering van alle Egyptenaren.

Gemma Arterton heeft 'explosieve seksualiteit'

Actrice Gemma Arterton heeft volgens haar regisseur Neil Jordan een sterke seksuele aantrekkingskracht. "Gemma 'heeft een ontembare kracht", zegt de Ier voor de camera van Novum Nieuws. "Ze heeft een explosieve seksualiteit, energie en fantasie."

"En ze staat ook haar mannetje", gaat Jordan verder. De 27-jarige Arterton, bekend van Bondfilm Quantum of Solace, speelt naast Saoirse Ronan de hoofdrol in Jordans vampierfilm Byzantium. "Saoirse heeft iets bovennatuurlijks en iets duisters." De film draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

De 63-jarige regisseur maakte in 1994 Interview with the Vampire met Tom Cruise en Brad Pitt en gooide de afgelopen jaren hoge ogen met de tv-serie The Borgias. Arterton speelt in Byzantium de moeder van het personage van de 19-jarige Saoirse Ronan. De twee vrouwen gaan al honderden jaren als vampier door het leven. Ondanks het kleine leeftijdsverschil heeft Jordan niet veel moeite gehad de familieband geloofwaardig te maken. "Als je een film goed cast, heb je als regisseur weinig meer te doen." Jordan houdt er dan ook niet van om acteurs te moeten vertellen wat ze moeten doen. "Ik haat dat. De enige situatie waarbij ik dat zou doen, is als de film verkeerd is gecast."

Met de carrières van Arterton en Ronan gaat het goed. Toch waarschuwt Jordan voor de gevaren van de filmindustrie. "Hollywood kan je toekomst ruïneren, tenzij je heel voorzichtig bent."

Economische zaken in Star Citizen

Het crowdfunded Star Citizen-project ziet er veelbelovend uit, maar geen wereld zonder geld, dus Chris Roberts legt uit hoe de economie gaat werken in de ruimte.

Star Citizen is een spel dat via crowdfunding ruim tien miljoen dollar heeft opgehaald voor de ontwikkeling. Het is de bedoeling om als speler in squadron 42 te komen. Dit is een soort vreemdelingenlegioen in de ruimte. Maar he, als je niet wil ga je gewoon wat anders doen, je bent vrij om je eigen plan te trekken.

Star Citizen komt ooit in 2014 uit.

Realistischere goalies in NHL 14

De keepers in NHL 14 zijn realistischer geworden en dat is te aanschowen in onderstaand euitleg met legio voorbeelden hoe ze reageren op verschillende situaties.

De keepers analyseren onder andere of tegenspelers een pass gaan maken of dat dat eenvoudigweg niet te doen is door een verdediger in jouw team en zullen hinder ondervinden van het 'screenen', wanneer een tegenstander zijn gezichtsveld beperkt waardoor hij niet kan inschatten waar de puck is.

NHL 14 komt 13 september uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Vliegtuig gecrasht in Alaska

Alle tien inzittenden van een watervliegtuig zijn zondag in Alaska omgekomen toen hun toestel bij het opstijgen verongelukte en in brand vloog. De vlammen die al gauw uit het vliegtuigje sloegen verhinderden brandweerlieden geruime tijd de inzittenden te bereiken.

De negen passagiers noch de eigenaar van vliegmaatschappij Rediske Air, die het vliegtuig zelf vloog, overleefden het ongeluk op het vliegveldje van Soldotna. Hun lichamen zijn inmiddels geborgen.

De autoriteiten onderzoeken wat er is misgegaan. Het was lichtbewolkt en ietwat winderig ten tijde van de crash in Soldotna, dat ongeveer honderdtwintig kilometer ten zuidwesten van Anchorage ligt.

Doutzen brengt kind later zelf naar school

Doutzen Kroes is van plan om haar zoontje Phyllon straks zelf naar school te brengen. "Ik vind het ontzettend belangrijk dat ik zelf op het schoolplein kan staan", zegt het model tegen het AD. "Soms ben ik veel weg, maar aan de andere kant geeft dit werk me ook veel vrijheid en flexibiliteit."

De 2-jarige Phyllon gaat vanaf september naar 'preschool'. "We hebben besloten dat hij in New York naar school gaat. Daar wonen we, dat is onze basis", legt Doutzen uit. "Het zal even wennen worden voor hem en voor mij, maar het zijn nog maar twee ochtenden."

De 28-jarige Doutzen zamelde afgelopen weekeinde voorafgaand aan Sensation, waar haar man Sunnery James moest draaien, geld in voor Dance4Life. "Zolang veilige seks nog niet door iedereen is omarmd, blijf ik ambassadeur. Juist omdat ik het zo goed heb, vind ik het belangrijk om me hiervoor in te zetten."

Alle kleurtjes uitgelegd van Pikmin 3

Nintendo heeft een trailer uitgebracht waarin alle soorten Pikmin 3 worden uitgelegd. Je zult moeten combineren om de puzzels en gevechten tot een goed eind te brengen.

De blauwe pikmin voelen zich als een vis in het water, de rode pikmin zijn niet bang van een beetje vuur en zo zijn er meer soorten pikmin om de kapitein te helpen om de verschillende obstakels te overwinnen.

Pikmin 3 komt 26 juli uit voor Wii U.

Rukkende inbreker opgepakt

De politie van Nieuw-Zeeland heeft een bijzondere inbreker in de kraag gegrepen. De beste man had zichzelf toegang verschaft tot een huis om aldaar de hand aan zichzelf te slaan.

De beste man had ingebroken in een huis in Waipara. Hier nam hij onder andere een iPod en drank mee. Een bewoonster ontdekte echter dat een camera was verplaatst.

Toen de beelden werden bekeken, ontdekte ze hoe de beste man met de broek op de enkels zijn pezige ploert door zijn knuisten laat gaan. De inbreker had flink de tijd genomen om zich rukkend te filmen en de camera weer weg te leggen.

Hoewel de rukker niet herkenbaar was op de beelden, had de bewoonster wel een vermoeden wie de dader was. Op basis hiervan hebben de speurneuzen een 21-jarige Nieuw-Zeelander opgepakt. Hij moet deze week voor de rechter verschijnen.

Politie geeft foto's verdachten megabankroof vrij

De politie heeft tien foto's vrijgegeven van mogelijk Nederlandse verdachten van de megabankroof in februari. Een groep onbekenden maakte toen wereldwijd bijna dertig miljoen euro buit.

In de nacht van de bankroof wist de Duitse politie al twee Nederlandse verdachten uit Den Haag aan te houden. Het gaat om een 56-jarige vrouw en haar 35-jarige zoon. Een Griekse verdachte kon in Den Haag worden gepakt. In Nederland vinden maandag op verzoek van de Duitse autoriteiten op drie plaatsen doorzoekingen plaats, zo meldt de politie maandag.

De daders hackten meerdere servers van verschillende ondernemingen, waarbij ze onder meer wisten binnen te dringen in het beveiligde systeem van een Indonesisch bedrijf dat de automatisering regelde voor een bank in Oman. De daders maakten vervolgens essentiële informatie over bankrekeningen en creditcards buit waardoor ze pinpassen konden namaken.

De verkregen informatie werd naar verschillende personen in 23 landen verstuurd waarna op 19 februari in een periode van 24 uur zo'n dertig miljoen euro werd gepind. Dit gebeurde onder meer in Japan, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Italië, Rusland, Duitsland, Spanje en België.

De Telegraaf meldde zaterdag al dat er vermoedelijk meer Nederlanders bij de spectaculaire roof betrokken zijn geweest.

Nielson achteraf blij met gedwongen rust

Nielson ziet nu de voordelen van de gedwongen pauze die hij begin dit jaar moest nemen na een operatie aan zijn stembanden. "Waarschijnlijk was ik anders over mijn grenzen gegaan", zegt de singer-songwriter tegen De Telegraaf.

"Door de time-out kan ik mijn overvolle agenda nu goed bijhouden. Achteraf had ik dat nodig", aldus de 23-jarige zanger, die bekend werd na zijn deelname aan De Beste Singer-songwriter van Nederland. "Omdat veel mensen je dan voor het eerst horen zingen, wil je het extra goed doen. Ik werkte van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, zonder erbij stil te staan wat mij allemaal was overkomen, zonder te merken dat ik oververmoeid raakte."

Om de druk niet te hoog op te voeren voor zichzelf, vertelt Nielson, die momenteel hoog in de hitlijsten staat met een duet met Miss Montreal, tegen niemand wanneer zijn album uitkomt. "Het verschijnt gewoon als ik het goed genoeg vind. Ik ben dankbaar dat ik nog kan zingen en dat ik heb geleerd ervan te genieten."

Ferry Doedens heeft houten wc-bril

Ferry Doedens heeft een houten wc-bril. Dit is duidelijk geworden in de uitzending van 'Ranking the stars' gisteravond.

In de aflevering moest iedereen voooraf een foto van hun kleinste kamertje meenemen. Bijna iedereen heeft aan de opdracht voldaan. Zo weten we nu dat onze troetelhomo het liefst hout onder zijn billetjes heeft.

Alleen Isa Hoes durfde haar plee niet te laten zien. Zij heeft een foto gemaakt van het toilet van vrienden. Dat met delftsblauwe tegeltjes van Amsterdamse grachtenpranden toch wel erg fraai was.

Het was weer een hysterische aflevering. Zo werd Ferry tweemaal met water overgoten door Paul de Leeuw. De eerste twee afleveringen zijn gewonnen door Richard Groenendijk, die nu vier dagen mag vertoeven in Catherine Keyls vakantiehuisje op Ameland.

Ferry wordt natgegooid

Geen treinen rond Schiphol na brandmelding

Van en naar Schiphol reden maandagochtend korte tijd geen treinen. Het treinverkeer werd stilgelegd na een brandmelding in de Schipholtunnel. Van brand was echter geen sprake. Even voor 07.30 uur is het sein veilig gegeven, laat een woordvoerder van Prorail weten.

Prorail vermoedt dat de melding verband houdt met de werkzaamheden afgelopen weekeinde. "Dat levert vaak stof op. Als er dan een trein langs gaat, lijkt het net op rook", aldus de zegsvrouw. Reizigers moesten aanvankelijk rekening houden met een extra reistijd van een uur.

Maandagochtend moeten reizigers tussen Roosendaal en Breda iets langer wachten op hun trein. Werkzaamheden aan het spoor zijn daar iets uitgelopen. Om 07.40 uur moet alles weer rijden, denkt Prorail.

Bemoeizorg helpt psychiatrisch patiŽnt

Ernstig psychiatrische patiënten komen veel minder in contact met de politie na de inzet van 'bemoeizorg'. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van cijfers van de politie. Het aantal contacten in de regio Utrecht, variërend van diefstal tot doodslag, daalde van 377 in 2008 naar 28 in het afgelopen halfjaar.

Het gaat om patiënten die politie en justitie al jarenlang zwaar belasten. Ze worden volgens de krant gezien als de gevaarlijkste en meest complexe patiënten uit de regio. Ze wonen thuis maar worden, ook als ze dat niet willen, dagelijks opgezocht door een klein team dat een netwerk rondom de patiënt bouwt. De bemoeizorg startte in 2008.

Volgens de GGZ was het voorheen moeilijk om grip op de patiënten te krijgen. Ze weigerden zorg en waren gewelddadig. Een woordvoerder stelt in de krant dat de intensieve bemoeizorg geld kost, maar uiteindelijk kostenbesparend is. "Er zijn minder rechtszaken, minder veroordelingen, minder langdurige opnamen in de psychiatrische kliniek", aldus de zegsman.

Nederland brengt laatste groet aan Van Roozendaal

De uitvaart van Maarten van Roozendaal vindt maandag plaats. De zanger en liedjesschrijver, die exact een week geleden op 51-jarige leeftijd overleed, wordt in besloten kring naar zijn laatste rustplaats gebracht.

Het publiek kan voordien wel afscheid nemen van Van Roozendaal. Belangstellenden kunnen tussen 11.30 en 12.30 uur in De Duif in Amsterdam een laatste groet brengen.

Begin februari werd bekend dat er kanker was geconstateerd bij de zanger en liedjesschrijver. Hij blies maandag in zijn Amsterdamse woning zijn laatste adem uit. Van Roozendaal stond vorig jaar nog op het toneel met zijn laatste programma Gemene Deler. Voor het nummer Red Mij Niet kreeg Van Roozendaal in 2000 de Annie M.G. Schmidt-prijs. Ook sleepte hij de Zilveren Harp en zowel de jury- als de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival in de wacht.

Brandweer redt vijf mensen uit woning Capelle

De brandweer heeft maandagochtend vijf mensen uit een brandende woning in Capelle aan den IJssel gered. De twee volwassenen en drie kinderen hebben rook ingeademd en zijn naar een ziekenhuis gebracht, laat de veiligheidsregio weten.

Het vuur ontstond door nog onbekende oorzaak in de keuken van het huis aan de Uiverstraat. De bewoners waren boven en konden door de rookontwikkeling niet naar beneden. De brandweer zette extra manschappen in om hen zo snel mogelijk uit het huis te halen. De brand was snel geblust. Hoe groot de schade is, is niet bekend.

FOK! wat een weer... Aanhoudend zonnig

Goedemorgen! Zonnig en warm.

Het is en het blijft de komende twee dagen zonnig en lekker warm weer met maxima die tussen de 20 en 26 graden liggen. Er staat bovendien maar weinig wind. Het enige waar we rekening mee moeten houden is de zonkracht en die ligt deze dagen rond kracht 7.  Goed insmeren is dus het advies.

Op woensdag komt er wat meer bewolking en zullen de temperaturen moeten inleveren. Het kwik ligt dan over het algemeen rond de 20 graden. Tegen het weekeinde breekt de zon weer vaker door en zal het ook weer wat warmer worden. Neerslag is er in de verste verte niet te bekennen.

Verder is er eigenlijk helemaal niets te vertellen, vrees ik.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Ree
Een prachtig plaatje van Klap. Deze ree lijkt niks te merken...

 

 

 

 

Layton vs. Ace Attorney mogelijk naar het Westen

Professor Layton vs. Ace Attorney maakt mogelijk de overstap van Japan naar het Westen. Level-5-baas Akihiro Hino heeft de deur hiernaar redelijk opengezet tijdens de Japan Expo in Parijs.

Hino kreeg de vraag of de crossovertitel binnenkort naar het Westen komt en antwoorde vaag, maar toch ook weer duidelijk. "Something is in the works, but I can’t talk about it today. Please be patient."

Professor Layton vs. Ace Attorney is afgelopen november exclusief in Japan uitgekomen op Nintendo 3DS. Er zijn veel fans die deze game graag voor het Westen gelokaliseerd zien, maar uitgever Capcom blijft hier angstvallig stil over.

Met name de Ace Attorney-serie is een ware culthit in Japan, maar doet het allesbehalve goed in het Westen qua verkoop.

The Wonderful 101 heeft alles al

Het aanstaande spel van gamestudio Platinum Games The Wonderful 101 krijgt geen DLC. Dit komt door het simpele feit dat alles dat de studio heeft gemaakt al in het spel verwerkt zit. Dat zegt project lead Hideki Kamiya.

Via zijn Twitter-account zegt Kamiya: "We put all we want to do in 101 so u don't need DLC, I think." Hij antwoord hiermee op de vraag of er DLC wordt uitgebracht als de game het goed doet qua verkopen.

The Wonderful 101 komt 23 augustus uit op Wii U. Mensen die meer over de game willen weten kunnen hier de preview bekijken.

Clusterfuckistan

Wat opvalt aangaande Afghanistan, is dat we er zo weinig over horen. Af en toe een discussie over terugtrekken of niet, over troepensterkte, over de einddatum van ons verblijf aldaar. Hier en daar een berichtje over een bomaanslag of een drone-aanval. Verder was het tot op heden nogal gokwerk. Instinctief geloven waarschijnlijk nog maar weinigen, dat de Afghanen een fantastisch zelfbestuur en probleemloze onafhankelijkheid zullen kennen zodra 'we' vertrekken. Hóe ontluisterend de situatie echter is, dat wist ik pas toen ik de nieuwe documentaire van de journalisten van Vice zag, getiteld “This Is What Winning Looks Like.”

'Nederlandse haalt na 73 jaar diploma in VS'

Een Nederlands meisje dat in de Tweede Wereldoorlog haar basisschool niet kon afmaken, heeft 73 jaar later in de Verenigde Staten alsnog een diploma gehaald. Dat schrijven Amerikaanse media zondag.

De inmiddels 84-jarige in Maastricht geboren Trudi Zitner woont tegenwoordig in Parma, in de Amerikaanse staat Ohio. Ze vertelt tegenover Cleveland Sun News dat tijdens de invasie van Nederland in 1940 bruggen werden opgeblazen. Daardoor kon ze haar school aan de overkant van de Maas niet meer bereiken. Ze ging er nooit meer naar terug.

Zitner haalde onlangs toch haar zogeheten GED-certificaat, wat gelijkstaat aan een middelbare schooldiploma. Toen ze hoorde dat ze was geslaagd, zette ze het naar eigen zeggen op een gillen. "Kippenvel", aldus Zitner. "Ik kon het niet geloven".

Toen de geallieerden Maastricht bevrijdden, werd Zitner verliefd op een Amerikaanse militair. Na de oorlog emigreerde ze naar de VS.

'Nederlandse haalt na 73 jaar diploma in VS'
'Nederlandse haalt na 73 jaar diploma in VS' (Foto: ANP)

Nederland revancheert zich tegen Duitsland

Nederlandse oud-internationals hebben zondag revanche genomen op Duitsland. Precies 39 jaar na de met 2-1 verloren WK-finale werd een elftal vol Duitse veteranen met 4-3 verslagen. Goals van Erwin Koeman, Mark van Bommel, Rob Witschge en een eigen doelpunt zorgden in Aken voor een Nederlandse overwinning.

Ook Gerald Vanenburg, Arthur Numan, Michael Reiziger, Brian Roy, Berry van Aerle en John van 't Schip waren aanwezig. Bert van Marwijk coachte de ploeg.

Bij Duitsland verschenen onder meer Lothar Matthäus en Mario Basler binnen de lijnen. Oliver Neuville (2x) en Maurizio Gaudino zorgden voor de productie.

In 1988 werd al keer revanche genomen op Duitsland. In de halve finale van het EK versloeg Nederland de Mannschaft destijds in Hamburg met 2-1. Vorig jaar waren de Duitsers op het EK met dezelfde cijfers te sterk voor Oranje.

Grote brand in hooischuur Meerssen

Vier mensen hebben hun huizen in Meerssen zondagavond moeten verlaten, omdat er een hooischuur in brand staat. Dat meldde een woordvoerster van de brandweer. De brand woedt op de lastig te bereiken hooizolder van de schuur die naast een woonboerderij staat. Er zijn geen gewonden.

De boerderij staat aan de Raar in het Limburgse dorp. De Belgische brandweer is gevraagd te helpen, zodat er voldoende bluswater kan worden aangevoerd. De brandweer moet met een hoogwerker via een gat in het dak het vuur bestrijden.

Grote brand in hooischuur Meerssen
Grote brand in hooischuur Meerssen (Foto: ANP)

Moslimbroederschap gooit jongen van dak

Ook in Egypte dreigt de Arabische Lente uit te lopen op een bloederige ijstijd. Bij een confrontatie tussen pro-Morsi-demonstranten en seculiere Egyptenaren werd een klein groepje jongeren in het nauw gedreven op het dak van een hoog gebouw. Dat resulteerde in de dood van tenminste een van de jongeren.

De jongeren waren op de vlucht voor een groep woedende islamisten en waren bij hun vlucht op het dak van een flatgebouw beland. Omdat ze ook daar nog steeds achtervolgd werden, klommen ze op een nog hoger deel.

Ook toen ze zich probeerden schuil te houden op het hogere deel werden ze door de woeste islamisten met stenen bekogeld. Na enige tijd bereikten de Morsi-aanhangers de jongeren en daarna werd tenminste een jongen naar beneden geduwd. Volgens lokale media zou hij de val niet overleefd hebben. De jongen zou niet ouder dan 19 jaar geweest zijn.

Onderzoek te vroege landing toestel San Francisco

De Amerikaanse National Transportation Safety Board onderzoekt waardoor een Boeing 777 van het Zuid-Koreaanse Asiana Airlines zaterdag op de luchthaven van San Francisco voor de landingsbaan is neergekomen. Door de klap brak de staart van het vliegtuig af en vloog het in brand. Twee van de 307 inzittenden kwamen om het leven. Zondag lagen nog negentien inzittenden in het ziekenhuis; van zes van hen onder wie een kind was de toestand kritiek, zei een woordvoerder.

Het tweemotorige vliegtuig kwam uit Shanghai in China en had in Seoul een tussenstop gemaakt. Het kwam na een vlucht van bijna elf uur 'wiebelend' en 'een tikkeltje ongecontroleerd' over de Baai van San Francisco op de landingsbaan aanvliegen, zei een bewoner onder de aanvliegroute, Ki Siadatan. Getuigen en inzittenden verklaarden dat de piloot vlak voor de crash een dot gas gaf, alsof hij zich realiseerde dat hij te laag zat.

De luchthaven van San Francisco ligt aan het water en aan het eind van de start- en landingsbanen is een muur gebouwd die moet voorkomen dat een vliegtuig dat doorschiet te water raakt. Mogelijk heeft het toestel met zijn landingsgestel of staart deze muur geraakt.

Inzittenden verklaarden dat er geen enkele waarschuwing had geklonken voordat het toestel hard de grond raakte en brak. Het was even stil voordat mensen begonnen te gillen en zo snel mogelijk naar buiten probeerden te komen. "Ik had geen tijd om bang te worden", zei Wen Zhang, die met haar zoontje van 4 naar buiten stapte door een gat op de plek waar het toilet had gezeten.

Onderzoekers hebben de flight data recorder geborgen om te proberen te achterhalen wat er mis is gegaan. NTSB-chef Deborah Hersman verklaarde dat een belangrijk navigatiemiddel, de glide slope, een instrument dat piloten helpt het glijpad naar de landingsbaan te volgen, sinds juni was uitgeschakeld. Piloten waren daar van op de hoogte en er waren vele andere middelen beschikbaar om vliegers bij het landen te helpen, maar onderzoekers 'zullen alles tegen het licht houden', zei Hersman.

Het vliegtuig had 291 passagiers en zestien bemanningsleden aan boord, onder wie vier piloten, die elkaar tijdens de vlucht hadden afgewisseld. Drie van hen hadden elk meer dan tienduizend vlieguren achter hun naam, de vierde bijna vijfduizend, liet Asiana weten.

Onder de passagiers waren 141 Chinezen, 77 Zuid-Koreanen, 61 Amerikanen, drie Canadezen, drie Indiërs, een Japanner, een Vietnamees en een Fransman en drie personen wie de nationaliteit nog niet was bevestigd. De doden zijn twee 16-jarige Chinese schoolmeisjes, die deel uitmaakten van een gezelschap van zeker zeventig scholieren en leerkrachten, meldden de onderwijsautoriteiten in China.

Asiana is de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van Zuid-Korea en is aangesloten hij de Star Alliance. Het verongelukte toestel was in 2009 gebouwd en in dat jaar door Asiana aangeschaft. Op 17 januari 2008 landde een 777 van British Airways ongeveer driehonderd meter voor de landingsbaan op Heathrow. Er vielen toen 47 gewonden, maar geen doden.

[EC Darts] Lewis Europees kampioen

Adrian Lewis is Europees kampioen darts geworden. Na eigenhandig Michael van Gerwen in de halve eindstrijd de deur te hebben gewezen, was Simon Whitlock in de finale geen enkel probleem meer: 11-6. De titel betekent de derde 'major' voor Jackpot

Hoewel Whitlock gedurende de hele partij nog een paar legs af wist te snoepen was Jackpot algeheel te sterk voor de The Wizard. De man uit Stoke-on-Trent ging met 4-1 de pauze in, bouwde uit naar 6-1, waardoor de aanwezige Whitlock-fans de bui al zagen hangen.

Lewis haalde het niveau waarmee hij in 2011 en 2012 wereldkampioen werd, hij tikte lang de 110 punten gemiddeld aan en zag zijn achtste pijl voor een negendarter net onder de triple 19 vallen. Voor Jackpot lag er in Mulheim een cheque van £50.000,- klaar.

Het eerstvolgende dartstoernooi is de World Matchplay, gehouden van 20 t/m 28 juli in Blackpool.

Lewis ontroont Whitlock als Europees kampioen (Foto: ProShots)
Lewis ontroont Whitlock als Europees kampioen (Foto: ProShots)

Laatste reviews en specials
special
Logitech Blue Yeti en Yeti X microfoons (Interview)
review
Headliner: NoviNews
preview
The Eternal Cylinder
preview
Plants Versus Zombies: Battle for Neighborville
special
Xbox presentatie op Gamescom: is games streamen de toekomst?
preview
Cris Tales
©FOK.nl e.a.