Reisadvies Egypte verder aangescherpt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Egypte, behalve naar vakantiebestemmingen aan de Golf van Aqaba en de Rode Zee. Hiermee is het reisadvies verder aangescherpt. Vorige week woensdag meldde het ministerie nog alle niet-essentiële reizen naar Egypte te ontraden.

Aanleiding voor de verdere aanscherping is onder meer het geweld in Caïro, waarbij maandagochtend tientallen mensen om het leven kwamen. Bij gevechten tussen het Egyptische leger en aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi kwamen volgens de meest recente gegevens 51 mensen om het leven. Alle dodelijke slachtoffers zijn betogers, melden de Egyptische hulpdiensten. Daarnaast raakten 435 mensen gewond.

Ambassadeur Gerard Steeghs zegt dat Nederlanders wordt geadviseerd te overwegen of hun verblijf nog langer noodzakelijk is. "Als zij ervoor kiezen in Egypte te blijven, is het advies om een laag profiel aan te houden, extra waakzaamheid te betrachten en de aanwijzingen van het leger en de politie strikt op te volgen."