Grieken staken maar weer eens

Gemeenteambtenaren in Griekenland hebben maandag het werk neergelegd uit onvrede over de plannen van de regering om het aantal overheidsmedewerkers terug te dringen. Een verkleining van het ambtenarenbestand is een van de eisen van de internationale schuldeisers voor een nieuwe reeks leningen aan Griekenland.

De Griekse regering wil voor het einde van het jaar 12.500 ambtenaren gedwongen met verlof sturen, met de mogelijkheid ze op een later moment te ontslaan. Ze krijgen als ze met verlof zijn nog tachtig procent van hun salaris uitbetaald. Als ze na acht maanden niet zijn doorgestroomd naar een andere baan bij de overheid kunnen ze ontslagen worden.

Onder de mensen wier baan op de tocht staat zijn 2200 schoolbeveiligers, 3500 agenten in Athene, zeker 2000 man administratief personeel en 1500 leraren en medewerkers van ministeries.

Griekenland wordt sinds mei 2010 overeind gehouden met miljardenleningen van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. In ruil voor de leningen heeft Griekenland moeten beloven de economie te hervormen en fors te snijden in de overheidsuitgaven.

Door de strenge bezuinigingen verkeert Griekenland al voor het zesde jaar op rij in een recessie. Ruim 27 procent van de beroepsbevolking is werkloos. Volgens critici heeft de bezuinigingspolitiek enige kans op economisch herstel de nek omgedraaid.