Vier gewonden op tweede dag Pamplona

Op de tweede dag van de stierenrennen in het Noord-Spaanse Pamplona zijn maandag vier renners gewond geraakt bij valpartijen. De gewonden zijn drie Spanjaarden en een Amerikaan. Er werden geen renners op de hoorns genomen.

De stierenrennen door de straatjes van de oude binnenstad van Pamplona vormen onderdeel van het San Ferminfestival dat al sinds1591 bestaat. Elk jaar vallen bij de rennen tientallen gewonden. Het laatste dodelijke slachtoffer viel vier jaar geleden.

Iedere zomer worden in totaal acht stierenrennen -encierros- gehouden. Het eeuwenoude stadsfeest in Pamplona werd wereldwijd bekend door Ernest Hemingway, die in En De Zon Gaat Op van 1926 de stierenrennen beschreef.

Tijdens de encierros rennen vele duizenden sensatiebeluste mannen en een paar vrouwen een stukje mee met de gemiddeld zevenhonderd kilo zware stieren, op hun weg van de kraal naar de arena, waar de dieren een gewisse dood tegemoet gaan in een al bij voorbaat verloren strijd tegen de toreador. De stieren lopen de achthonderd meter gewoonlijk in twee tot drie minuten, een tempo dat geen van de renners normaal gesproken kan bijbenen.

Sommige buitenstaanders vinden de jaarlijkse traditie pure dierenmishandeling. Hoewel die buitenstaanders veel beschaafder zeggen te zijn, laten veel van ze bij elke gelegenheid weten dat ze hopen op zoveel mogelijk doden en gewonden.