Meer geld voor Griekenland

De kredietverschaffers van Griekenland hebben een nieuw deel van de noodlening aan het land vrijgegeven. Griekenland krijgt de 6,8 miljard euro onder de voorwaarde dat overeengekomen hervormingen worden doorgevoerd, waaronder het ontslag van duizenden ambtenaren.

Experts van de Europese Centrale Bank, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds verklaarden eerder maandag dat het hervormingsprogramma van Griekenland grotendeels op koers ligt, maar dat het tempo van de hervormingen omhoog zou moeten. Ze waarschuwden ook dat de economische vooruitzichten van het land onzeker blijven. Hun aanbeveling om het volgende deel van de lening te verstrekken werd maandagavond door de ministers van financiën van de eurogroep overgenomen. Het geld wordt in drie delen geportioneerd en in juli, augustus en oktober beschikbaar gesteld, zei de Belgische minister Koen Geens.

De Griekse regering moet voor het einde van het jaar 12,5 duizend ambtenaren met administratief verlof sturen, mogelijk gevolgd door ontslag. Het gaat om 2200 bewakers van scholen, 3500 leden van de gemeentepolitie van Athene, die moet worden ontbonden en opgenomen in het landelijke politiekorps, ten minste tweeduizend gemeenteambtenaren, vijftienhonderd leerkrachten en medewerkers van verschillende ministeries.

"Ontslaan van ambtenaren is altijd moeilijk, dat is zo in ieder land, zeker in zulke economische omstandigheden", zei Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep.