Naturalis is bijna zeker over wolf

anoniem_22072019025900

Het is voor 98 procent zeker dat het dier dat is gevonden in Luttelgeest een wolf is. Dat concluderen bioloog Jaap Mulder en collectiebeheerder Steven van der Mije van het Leidse biodiversiteitscentrum Naturalis na autopsie. Het dier is waarschijnlijk doodgereden.

Het gaat om een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud. Het was een 'gezond en gespierd beest dat gemakkelijk lange afstanden kon lopen'. Het gebit en de poten hebben kenmerken die typisch zijn voor een wolf. "Ook de kleur en de structuur van de vacht lijken erg op die van een wolf. Maar hierbij moeten we nog wel een slag om de arm houden, want een goede fokker van wolfshonden kan dit ook bereiken", aldus Van der Mije.

Mocht het inderdaad gaan om een wolf dan is deze waarschijnlijk afkomstig uit Duitsland. Op tientallen kilometers van de Nederlandse grens leven op dit moment roedels wilde wolven. "Zodra er een paar verkenners de Oostvaardersplassen of de Veluwe bereiken, kan het maar zo zijn dat we hier binnen een aantal jaren weer roedels wilde wolven hebben", aldus Van der Mije.

Het dna-onderzoek, dat wordt uitgevoerd door zowel Naturalis als het Duitse museum Senkenberg moet uitsluitsel geven. Over uiterlijk twee weken moet duidelijk zijn of er voor het eerst in anderhalve eeuw een wolf is gevonden op Nederlandse bodem.

Stoffelijk overschoty wolf (?), Naturalis

Stoffelijk overschoty wolf (?), Naturalis

Stoffelijk overschoty wolf (?), NaturalisJaap Mulder (met bril en baard) met collega Steven van der Meije en de wolf.
Foto's: Stefan Tetelepta/LostFormat