'Nieuw bewijs in zaak-butlermoord'

Redactie

De man die in 1985 werd veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn bejaarde echtgenote wordt mogelijk alsnog vrijgesproken. Zijn advocaat Geert Jan Knoops heeft voor de zevende keer een herzieningsverzoek ingediend bij de Hoge Raad. Volgens hem is er nieuw bewijs dat kan leiden tot eerherstel voor de vermeende dader.

De moordzaak kreeg destijds de bijnaam 'butlermoord', omdat de inmiddels 69-jarige Dick van Leeuwerden de butler was van het 72-jarige slachtoffer voordat hij met de rijke weduwe trouwde. Volgens Knoops is de vrouw, Dorothea van Wylick, echter niet vermoord, maar een natuurlijke dood gestorven. Nieuw onderzoek van hartweefsel van Van Wylick toont volgens de raadsman onomstotelijk aan dat ze aan een hartinfarct stierf.

Van Leeuwerden werd ervan beschuldigd Van Wylick vanwege haar erfenis een dodelijke combinatie van drank en medicijnen had gegeven. De man heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij kwam in 1991 vrij, na het uitzitten van de gevangenisstraf.

Knoops heeft de procureur-generaal van de Hoge Raad gevraagd de aanvraag versneld in behandeling te nemen vanwege de gezondheid van Van Leeuwerden. "Het gaat niet goed met mijn cliënt. De zaak heeft hem al dertig jaar mentaal beziggehouden", laat de raadsman desgevraagd weten. Hij hoopt dat de man voor zijn dood alsnog wordt vrijgesproken. Knoops verwacht na de zomer iets van de Hoge Raad te horen.

De butlermoord is volgens Knoops de langstlopende herzieningszaak in Nederland. In 2006 strandde de laatste poging van de advocaat om de zaak te heropenen.