New Super Luigi U

WesleyB (Wesley Akkerman)

Al sinds jaar en dag staat Luigi al in de schaduw van zijn dikkere, oudere broer Mario. Nintendo brengt verandering aan dat gegeven in het jaar van Luigi. Na zijn avontuur in Luigi´s Mansion: Dark Moon neemt de groen geklede loodgieter de hoofdrol in New Super Luigi U.

New Super Luigi U is een uitbreiding op het vorig jaar verschenen New Super Mario Bros. U. Die launchtitel deed het goed en haast elke Wii U-bezitter heeft deze game in z’n collectie inmiddels. Reden genoeg voor Nintendo om dus met downloadable content te komen – maar geen traditionele. Deze dlc is geen aanvulling op het verhaal en geeft ook geen extra levels die aanvoelen alsof de ontwikkelaar hen eruit heeft geknipt. Nee, dit is zulk vers content dat het een game op zich is.

Maar lang niet alles is vers. Zo is het verhaal nog steeds hetzelfde. Prinses Peach wordt vastgehouden in haar eigen kasteel door Bowser en Luigi en twee Toads worden het kasteel uitgegooid. In de singleplayer speel je met Luigi, die anders bestuurt dan zijn broeder Mario. Luigi springt hoger en verder, kan een tijdje zweven en heeft een langere remweg. Dat levert compleet andere gameplay op dan de basis van de dlc, eentje die veel moeilijker en veel meer gericht op actie en snelheid is.


De levels zijn een stuk korter dan in New Super Mario Bros. U en hebben ook maar honderd secondes op de klok. Dat is een gevaarlijke combinatie, aangezien de levels je verleiden om op onderzoek uit te gaan en die felbegeerde sterrenmunten op te zoeken. Die munten zitten vaak op moeilijk bereikbare plekken en dan is die tijd ineens wel heel krap. Raas je als een bezetene door het level heen, dan kun je gemakkelijk met twintig tot veertig secondes klaar zijn.

Dat die levels je verleiden heeft alles te maken met het uitmuntende leveldesign. Nintendo hergebruikt allerlei visuele aspecten van New Super Mario Bros. U, maar nergens heb je het idee met gerecycled materiaal te maken te hebben. Daar zijn de levels te eigen en mooier voor aangekleed en bieden ze een veel grotere uitdaging dan Mario Bros. U. Die game lijkt op een wandeling in het park met een oude maltese waarvan het buikje op de grond hangt, in vergelijk met New Super Luigi U.

De nadruk op een hogere moeilijkheidsgraad gaat verder dan de kortere tijd, Luigi’s onhandigheid en het leveldesign: spelers moeten het nu ook zonder de checkpoint doen en moeten levels dus in één keer halen. Dat kan de nodige frustraties opleveren, maar het doet ons wel denken aan vroeger. Als Luigi U ergens dicht bij in de buurt komt, dan is dat The Lost Levels wel, maar die game was helemaal onvergeeflijk. Luigi U is dat her en der nog wel en dat is net iets prettiger om te spelen.