Vijfduizend metingen fijnstof met smartphone

Door middel van smartphones zijn maandag vijfduizend metingen van fijnstof in de lucht verricht. Daarmee zijn voldoende gegevens verzameld voor een valide wetenschappelijk experiment, meldt de organisatie achter het zogeheten iSpex-project.

Voor het experiment verspreidde de organisatie tienduizend opzetstukjes voor op een smartphone. In combinatie met een speciale app konden zo gegevens van fijnstof uit heel Nederland naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, een van de instellingen die meewerken aan het experiment, worden gestuurd. Ook onder meer het Longfonds, KNMI en de Universiteit Leiden zijn aan het project verbonden.

Tijdens een van de twee meetmomenten werd de livekaart op de website van het project zo druk bezocht, dat de servers tijdelijk overbelast raakten. Alle metingen kwamen echter wel zonder problemen binnen. Rond 18.00 uur stond de teler op 4957 metingen. Teamleider van iSpex Frans Snik laat in een verklaring weten blij te zijn dat de respons zo massaal was, ondanks het lange wachten op mooi weer en de vakantieperiode.

Doel van het experiment is meer te weten te komen over de concentratie van verschillende typen fijnstof. "Maar uiteindelijk is het belangrijkste van dit project dat duizenden vrijwilligers zelf wetenschappelijke metingen hebben gedaan", aldus Snik in de verklaring. "Wij zijn ervan overtuigd dat dit soort 'citizen science', waarbij burgers wetenschappers helpen, een grote toekomst heeft."

De komende maanden worden de gegevens geanalyseerd. Vervolgens worden de publieksmetingen vergeleken met eerdere fijnstofmetingen uitgevoerd door wetenschappelijke apparatuur. In september organiseert iSpex een tweede meting.