Gezipark Istanbul weer open voor publiek

Het publiek in de Turkse stad Istanbul heeft zich maandag weer kunnen verpozen in het Gezipark, dat wekenlang het toneel was van demonstraties en bezettingen tegen de regering. Na enkele uren vroeg de politie bezoekers echter het park te verlaten en werden geen mensen meer toegelaten, om confrontaties te vermijden met demonstranten die in het park een bijeenkomst wilden houden

Het park bij het Taksimplein was sinds 15 juni afgesloten. De politie maakte toen een einde aan een bezetting van het park door duizenden tegenstanders van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Plannen van de regering om op de plek van het park een replica van een kazerne uit de ottomaanse tijd te bouwen vormden de aanleiding voor het protest.

Gouverneur Huseyin Avni Mutlu verklaarde het park maandag weer voor geopend, maar zei dat er geen plaats zal zijn 'voor forums, bezettingen of marsen'. Het was een duidelijke waarschuwing aan het adres van betogers die later maandag in het park over de toekomst van Turkije wilden discussiëren.