FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 7 juli 2013

Paus naar migranten Lampedusa

Paus Franciscus brengt maandag een bezoek aan het eiland Lampedusa bij Sicilië, waar hij zal bidden met onlangs aangekomen migranten en degenen wil gedenken die de gevaarlijke oversteek niet hebben overleefd.

Vluchtelingen nemen bij de paus, zelf een nakomeling van Italianen die een beter bestaan zochten in Argentinië, een speciale plek in. Als aartsbisschop van Buenos Aires veroordeelde hij de uitbuiting van migranten als een vorm van slavernij.

Volgens gegevens van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties zijn in de eerste zes maanden van dit jaar 8400 migranten in Italië of Malta aan land gekomen, bijna twee keer zoveel als in de eerste helft van 2012. Tijdens de Arabische Lente van 2011 waren dat er tienduizenden.

Het UNHCR registreerde in de eerste helft van dit jaar veertig doden, en een totaal van vijfhonderd in heel 2012. Volgens een Italiaanse instantie kwamen tussen 1994 en 2012 in het Kanaal van Sicilië naar schatting 6450 mensen om.

De paus besloot pas onlangs om naar Lampedusa te gaan, op 1 juli. Volgens burgemeester Giusi Nicolini heeft het Vaticaan uitdrukkelijk verzocht de ontvangst eenvoudig te houden, in overeenstemming met Franciscus' nederige opvattingen over het pausschap. Voor de lunch vliegt hij weer terug naar Rome.

Burgemeester Nicolini verwacht dat van het bezoek van de paus een krachtige boodschap zal uitgaan om het 'zwijgen over de doden en het onrecht van de Middellandse Zee' aan de kaak te stellen. Hij hoopt dat Lampedusa er niet meer alleen voor komt te staan, maar hulp krijgt van Europa. Het eiland en Italië willen dat de Europese Unie een allesomvattend migratiebeleid formuleert, zodat de mediterrane grenslanden niet meer zelf hoeven op te draaien voor de huisvesting, screening en zorg voor de migranten. "Lampedusa is de grens van Europa en de zorg daarvoor is geen nationaal belang, maar een Europees belang", zei de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano deze week in het parlement.

Abu Qatada na uitzetting in JordaniŽ aangeklaagd

De autoriteiten in Jordanië hebben de door Groot-Brittannië uitgezette radicaalislamitische geestelijke Abu Qatada zondag direct na zijn aankomst aan een verhoor onderworpen en hem vervolgens aangeklaagd wegens terroristische activiteiten.

De autoriteiten verdenken hem van betrokkenheid bij een verijdelde aanslag op de Amerikaanse school in Amman 1999 en plannen voor aanslagen op Israëlische en Amerikaanse toeristen en westerse diplomaten in 2000. Abu Qatada is daar jaren geleden bij verstek tot levenslang voor veroordeeld, maar nu hij terug is in Jordanië krijgt hij een nieuw proces.

De advocaat van Abu Qatada verklaarde dat zijn cliënt zichzelf onschuldig acht en de aanklachten tegen hem verwerpt. Volgens een van de aanklagers is de voorlopige hechtenis van Abu Qatada met vijftien dagen verlengd.

De Britten wilden al meer dan tien jaar af van Abu Qatada, die wordt omschreven als sleutelfiguur van Al-Qaida in Europa. Zijn uitzetting werd mogelijk nadat Groot-Brittannië en Jordanië een verdrag hadden geratificeerd dat moet voorkomen dat bewijs dat verkregen is door middel van marteling kan worden gebruikt in een rechtszaak. Daarmee werd tegemoetgekomen aan bezwaren van Britse en Europese rechters, die pogingen om de man uit te zetten eerder verboden.

De uitzetting van de 53-jarige Abu Qatada, die eigenlijk Omar Mahmoud Mohammed Othman heet, werd zondagochtend vroeg bekendgemaakt door de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May. Het ministerie zette een foto op Twitter waarop te zien was dat Abu Qatada een vliegtuigtrap op liep.

[Tour] Porte had 'slechte dag'

Richie Porte begon vandaag als de nummer twee van het klassement, maar verloor in de etappe van vandaag bijna achttien minuten. Hij was naar eigen zeggen niet ziek maar had gewoon een slechte dag.

"Alle krediet voor Alejandro Valverde. Hij viel al vroeg in de rit aan, waardoor wij tot het uiterste moesten gaan. Er zijn maar weinig renners die daarvoor het lef hebben. Ik kende waarschijnlijk de slechtste dag van dit seizoen."

Joie de vivre

Jaren geleden had ik je uitgelachen als je mij had verteld dat ik ooit zou gaan kamperen. Kamperen is voor burgers, voor gezinnen en andere saaie soorten mens. Maar nu, jaren later, sta ik dan toch op een camping, met een caravan die zo klein is dat hij twee keer in mijn badkamer past. En ik geniet, met volle teugen. Vanochtend werd ik al vroeg wakker van de felle zon en de warmte in de kleine caravan. De vogeltjes zongen het hoogste lied. Al snel rolde ik mijn bed uit om koffie te zetten voor mij en mijn zus. Ik gooide de caravandeur open en ben op de stoel onder de luifel gaan zitten, en daar zit ik nu al de hele dag.

'ElBaradei geen premier maar vicepremier'

Niet Mohamed ElBaradei, maar de sociaaldemocraat Ziaad Bahaa el-Din wordt waarschijnlijk de leider van de overgangsregering in Egypte. Dat heeft de Egyptische staatstelevisie zondagavond gemeld.

Zaterdag werd bekend dat de liberaal en Nobelprijswinnaar ElBaradei tot interim-premier zou worden benoemd. Maar toen de zeer conservatieve islamistische partij al-Nour zich daar tegen uitsprak, liet interim-president Adli Mansour weten dat nog geen keuze was gemaakt.

Al-Nour stond woensdag nog achter de coup tegen de Egyptische president Mohamed Mursi. Maar als ElBaradei interim-premier wordt, dan zeggen de conservatieve islamisten die steun op.

[WBD] Mladenovic en Nestor veroveren dubbeltitel

Kristina Mladenovic en Daniel Nestor hebben zondag het gemengde dubbeltoernooi op Wimbledon gewonnen. De Française en Canadees versloegen in de finale de als eerst geplaatsten Bruno Soares en Lisa Raymond: 5-7, 6-2 en 8-6.

Mladenovic en Nestor verloren eerder dit jaar de finale op Roland Garros. Met een andere partner won de 40-jarige Nestor al tweemaal de Australian Open. In het mannendubbel veroverde hij in 2000 een gouden medaille op de Olympische Spelen.

AZ verhuurt Rosheuvel aan Heracles

Mikhail Rosheuvel speelt het komende seizoen op huurbasis voor Heracles Almelo. Dat meldt zijn club AZ zondag. In Almelo moet de 22-jarige aanvaller het vertrekvan Everton, Geoffrey Castillion en Ninos Gouriye opvangen.

Oud-AZ'er Charlison Benschop vervolgt zijn carrière bij Fortuna Düsseldorf, dat uitkomt op het tweede niveau in Duitsland. De bij RKC Waalwijk opgeleide spits kwam het afgelopen seizoen uit voor het Franse Stade Brest. In veertien duels vond hij daar vijfmaal het net.

Nederlands record voor hink-stap-springer Florant

Fabian Florant heeft zondag in Hilversum zijn eigen Nederlands record hink-stap-springen met twee centimeter aangescherpt tot 16,67 meter. Hij haalde later zelfs 16,85 meter, maar die sprong werd niet meegerekend omdat er een fractie rugwind te veel stond. Dat meldt de atletiekunie.

Met 16,85 meter zou de op Dominica geboren atleet de WK-limiet hebben gehaald. Dat toernooi gaat over ruim een maand in Moskou van start.

Ernstig ongeluk bij Westerhaar

Op de N36 bij het Overijsselse Westerhaar-Vriezenveensewijk zijn zondagavond een vrachtwagen en een personenauto op elkaar gebotst. In die vrachtwagen zaten meerdere paarden, maar die bleven net als de bestuurder ongedeerd volgens de politie. Dat meldde de politie. Hoeveel gewonden er zijn en hoe ernstig die eraan toe zijn kon de woordvoerster nog niet melden.

"Het is een zeer ernstig ongeluk. Het verlenen van eerste hulp heeft nu de prioriteit", aldus de zegsvrouw. De traumahelikopter is uitgerukt om de helpende hand te bieden.

Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet duidelijk. De weg, die loopt tussen Mariënberg en Sibculo, is afgesloten in beide richtingen.

Ernstig ongeluk bij Westerhaar
Ernstig ongeluk bij Westerhaar (Foto: ANP)

[EC Darts] Whitlock eerste finalist

De eerste finalist van het Europees kampioenschap darts is bekend. Verdedigend kampioen Simon Whitlock zette zojuist Ronny Huybrechts opzij, waardoor zoals wel vaker de bedwinger van Phil Taylor het toernooi niet weet te winnen.

Whitlock, aangemoedigd door zo'n drieduizend Duitsters, speelde ijzersterk in zijn eigen legs. Vroeg in de partij brak de Australier de Belg en gaf dit voordeel niet meer af: 10-7.

Zometeen volgt de andere halve finale tussen Michael van Gerwen en Adrian Lewis en aansluitend de finale.

Whitlock verdedigd zijn titel (Foto: ProShots)
Whitlock verdedigt zijn titel (Foto: ProShots)

Disneys The Lone Ranger flopt

Disney, dat onlangs nog meer dan een miljard dollar ophaalde in de bioscoop met Iron Man 3 en nu hoge ogen gooit met Monsters University, kan dit weekend weer een megaflop op de balans zetten. The Lone Ranger heeft naar verluidt een budget van tussen de 215 en 250 miljoen dollar, plus 150 miljoen dollar aan marketingskosten, maar haalde dit weekend slechts 29,5 miljoen dollar op in de Amerikaanse bios. Om break even te draaien moet er ongeveer 800 miljoen met de film worden verdiend.

Vorig jaar had Disney een soortgelijk scenario: op meer dan een miljard dollar winst op The Avengers volgde een paar honderd miljoen verlies op John CarterThe Lone Ranger kreeg vele slechte kritieken. Zo werd de film met tweeëneenhalf uur speeltijd te lang bevonden, en werd geklaagd dat de western eigenlijk niet over The Lone Ranger gaat maar over Tonto de indiaan. Deze indiaan wordt overigens gespeeld door Johnny Depp, die daarmee het zoveelste 'rare' personage speelt.

Disney voelde de bui al hangen . Zo werd de film niet omgezet naar 3D en mochten recensenten niet voor woensdag hun reviews publiceren. De film heeft in Amerika nu in 5 dagen minder dan 50 miljoen dollar opgebracht. Ter vergelijking, Despicable Me 2 haalde dit 'Fourth of July'-weekend in vijf dagen 142 miljoen dollar op. The Lone Ranger, vroeger een tv-serie, gaat in Nederland pas op 8 augustus draaien. Overigens gaat Disney ook nieuwe Star Wars-films maken.

Fraude Nederlands geld aan Srebrenica

De burgemeester van Srebrenica betwijfelt of tientallen miljoenen euro's Nederlandse hulp goed zijn besteed. Dat zegt hij zondagavond in KRO Brandpunt. Burgemeester Camil Durakovic verwijt dat de hulporganisaties waarmee Nederland samenwerkt nauwelijks resultaten kunnen laten zien.

Internationale hulporganisaties zouden langs elkaar heen werken en te hoge overheadkosten hebben. Ook zijn er verdenkingen van corruptie.

Nederland heeft sinds de val van Srebrenica 120 miljoen euro hulp gegeven. Een gedeelte van het geld is besteed aan de identificatie van slachtoffers. Over de besteding van dat geld zijn geen twijfels. Wel over de tientallen miljoenen euro's die werden uitgegeven aan wederopbouw, verzoening en economische ontwikkeling.

De Nederlandse ambassadeur in Sarajevo weigert in Brandpunt over het mislukken van Nederlandse hulp te spreken. Wel geeft hij toe dat het moeilijk werken is in Bosnië. In de jaarverslagen van de ambassade over 2010, 2011 en 2012 wordt over 'verloren jaren voor Bosnië' gesproken.

Snowden: Duitsland en NSA onder ťťn hoedje

De Duitse geheime dienst weet meer over de spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA dan bekend is. "Ze spelen onder één hoedje", zegt de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in een interview in het Duitse weekblad Der Spiegel.

De opmerking is saillant, omdat juist de Duitse bondskanselier Angela Merkel zeer kritisch is over de Amerikaanse spionagepraktijken, die ook tegen Duitsland en EU-diplomaten waren gericht.

Snowden gaf het zondag gepubliceerde interview weken geleden, voordat hij bekend werd als onthuller van grootschalige observatiepraktijken door de NSA.

[Video] Geraakte cameraman levert Red Bull boete op

Autosportfederatie FIA heeft Red Bull Racing na afloop van de Grand Prix van Duitsland een boete van 30.000 euro opgelegd. De reden hiervoor was dat de renstal Mark Webber bij een pitsstop weer op weg stuurde terwijl zijn rechter achterband niet goed gemonteerd was.

Al bij het wegrijden merkte Webber dat het wiel niet vast zat, waarna deze een eigen weg ging. Het rubber passeerde het team van Lotus en raakte bij de box van Mercedes een cameraman die daar stond te filmen. Hij liep hierbij twee gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen, een hersenschudding en een paar kneuzingen op. Naar verwachting zal de Britse cameraman nog enkele dagen in het ziekenhuis moeten blijven.

Webber reed de race uiteindelijk nog wel uit. De Australiër had geluk dat hij achter de safety car zijn verloren ronde terugkreeg en kon hierdoor nog zevende worden.

De video van het incident

FIFA belooft hulp aan Palestijnen

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft zondag beloofd het Palestijnse nationale elftal een helpende hand toe te steken. Spelers kunnen vaak niet tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever reizen vanwege Israëlische veiligheidsmaatregelen.

Blatter is momenteel op de Westelijke Jordaanoever. De Zwitser spoorde Israël aan de reisbeperkingen op te heffen en Palestijnse sporters meer respect te tonen. Volgens Blatter houdt Israël zich momenteel niet aan de FIFA-regels.

"Ik ben een wereldburger maar mijn hart klopt voor Palestina", liet hij weten. Ook nodigde hij de Palestijnse winnaar van Arab Idol, Mohammed Assaf, uit om volgend jaar bij het wereldkampioenschap in Brazilië te komen zingen.

De voorzitter van de Palestijnse voetbalbond is echter kritisch. "Er zou in de FIFA geen plek moeten zijn voor diegenen die hun racistische beleid voortzetten", zei Jibril Rajoub over Israël. Blatter reist komende week naar Israël om de voetbalbond daar over te halen het beleid te veranderen. De Israëlische bond wil niets kwijt voordat met Blatter is gesproken.

Weren uitpubliek bij klassieker loont

Het weren van uitpubliek bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord heeft een miljoen euro aan politiekosten bespaard. Ook zijn er sinds 2009, toen de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam dit besluit namen, geen confrontaties geweest tussen supporters van beide clubs. Dat meldt de NOS zondag.

De inzet van agenten is meer dan gehalveerd. Werden in 2008 nog ruim vierhonderd agenten ingezet, vorig jaar waren dat er minder dan tweehonderd. Dat scheelt meer dan honderdduizend euro per wedstrijd.

Ook voor de clubs is het spelen zonder uitpubliek financieel gunstiger. Ze hoeven minder stewards in te zetten en kunnen meer kaartjes verkopen omdat er geen vakken tussen de verschillende supportersgroepen leeg blijven.

Vrijdag wordt de maatregel geëvalueerd. De supporters van beide clubs willen graag dat het uitpubliek weer welkom is. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan staat daar positief tegenover maar burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb lijkt zijn bedenkingen te hebben.

Van Dijk oppermachtig in tijdrit Giro Rosa

Ellen van Dijk (Team Specialized-Lululemon) heeft zondag de afsluitende tijdrit gewonnen in de Giro Rosa. De Nederlandse renster bleef over zestien kilometer nummer twee Evelyn Stevens liefst 35 seconden voor. Shara Gillow werd op 52 seconden derde. Ondanks een 38e plek kwam de tweede eindzege voor Mara Abbott niet in gevaar.

De Amerikaanse gaf ruim twee minuten toe op Van Dijk, die de Giro als 24e afsloot. Marianne Vos, goed voor drie etappeoverwinningen, was op plek zes de beste Nederlandse. De olympisch kampioen won wel het puntenklassement. In de tijdrit eindigde ze op ruim anderhalve minuut op de zeventiende plek.

Loes Gunnewijk werd in de tijdrit zevende, net voor Anna van der Breggen. De twee eindigden in het klassement respectievelijk op plek 57 en plek achttien.

Grote drugsactie bij veerboot Harlingen

Bij een grote drugscontrole bij de veerbootterminal in Harlingen zijn vrijdag en zaterdag 56 mensen aangehouden. De politie nam 130 gram wiet en hasj, dertien joints, tien xtc-pillen en zestig gram hallucinogene paddenstoeltruffels in beslag.

Alle passagiers die naar Terschelling en Vlieland reisden werden gecontroleerd, een actie die sinds 2010 jaarlijks wordt gehouden. Bij de actie waren 25 agenten en twee drugshonden betrokken.

In totaal is tegen 28 minderjarigen en drie meerderjarige proces-verbaal opgemaakt. De ouders van de minderjarige verdachten zijn, voor zover ze bereikbaar waren, direct door de politie op de hoogte gesteld. Volgens de politie reageerden ouders erg tevreden op het telefoontje. Naar schatting een achttal ouders haalden hun kind direct op, voor deze jongeren was de vakantie voorbij.

Boek: Ann-Marlene Henning - Make Love

Seksuele voorlichting is suf. Vage plaatjes van vrijende mensen en vooral niet te veel laten zien, maar omschrijven in vage zinnen als 'de stijve penis glijdt de vochtige vagina in'. Dat moeten ook de seksuoloog Ann-Marlene Henning en journalist Tina Bremer-Olszweski gedacht hebben. Zij kwamen met het vernieuwde voorlichten van seks, waarin seks wordt omschreven en afgebeeld zoals het echt is. Geen porno, maar puur natuur.

Zweedse politie schiet amokmaker dood

De politie in Varberg in het zuidwesten van Zweden heeft zondag een man doodgeschoten die aan het einde van de ochtend op verschillende plaatsen schijnbaar lukraak drie mensen had aangevallen met een mes. Twee mannen overleefden de steekwonden, maar een 85-jarige vrouw niet.

De politie zei de man te hebben neergeschoten omdat hij zijn mes niet wilde neerleggen, ook niet nadat waarschuwingsschoten waren gelost. Hij overleed in het ziekenhuis. Het motief van de 24-jarige messentrekker is nog onduidelijk.

[Tour] Tankink valt maar mankeert niks

Bram Tankink liet na de etappe van vandaag weten wat zijn gedachtes zijn. De Belkin-coureur kwam ten val en kon daardoor helaas Bauke Mollema en Laurens ten Dam niet bijstaan maar heeft geen verder letsel opgelopen.

.

[Tour] Uitslagen en standen na negende etappe

Vandaag werd de negende etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag negende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Daniel Martin GAR IER 4.43:03
2 Jakob Fuglsang AST DEN z.t.
3 Michal Kwiatkowski OME POL + 0,20
4 Daniel Moreno Fernandez KAT SPA z.t.
5 Joaquin Rodriguez Oliver KAT SPA z.t.
6 Cadel Evans BMC AUS z.t.
7 Wout Poels VAC NED z.t.
8 Bauke Mollema BEL NED z.t.
9 Daniel Navarro COF SPA z.t.
10 Maxime Monfort RSH BEL z.t.
17 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
22 Robert Gesink BEL NED + 0,25
61 Bram Tankink BEL NED +17,47
51 Tom Dumoulin ARG NED +11,38
62 Bram Tankink BEL NED +18,59
110 Johnny Hoogerland VAC NED +25,12
117 Lars Boom BEL NED z.t.
123 Roy Curvers ARG NED z.t.
125 Albert Timmer ARG NED z.t.
137 Niki Terpstra OME NED +26,20
142 Danny van Poppel VAC NED z.t.
146 Koen de Kort ARG NED z.t.
147 Tom Veelers ARG NED z.t.
149 Boy van Poppel VAC NED z.t.
158 Lieuwe Westra VAC NED z.t.
170 Tom Leezer BEL NED z.t.

Algemeen klassement na negende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Christopher Froome SKY GBR 36.59,18
2 Alejandro Valverde MOV SPA + 1,25
3 Bauke Mollema BEL NED + 1,44
4 Laurens ten Dam BEL NED + 1,50
5 Roman Kreuziger SAX TSJ + 1,51
6 Alberto Contador SAX SPA z.t.
7 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 2,02
8 Daniel Martin GAR IER + 2,28
9 Joaquin Rodriguez Oliver KAT SPA + 2,31
10 Rui Alberto Costa MOV POR + 2,45
23 Wout Poels VAC NED + 9,45
32 Robert Gesink BEL NED +16,55
54 Bram Tankink BEL NED +37,00
60 Tom Dumoulin ARG NED +44,39
134 Lars Boom BEL NED +1:30,35
136 Johnny Hoogerland VAC NED +1:31,58
142 Boy van Poppel VAC NED +1:36,31
143 Roy Curvers ARG NED +1:36,41
152 Danny van Poppel VAC NED +1:40,05
157 Niki Terpstra OME NED +1:42,44
159 Tom Leezer BEL NED +1:43,10
169 Albert Timmer ARG NED +1:48,36
176 Koen de Kort ARG NED +1:51,30
177 Lieuwe Westra VAC NED +1:52,06
182 Tom Veelers ARG NED +1:58,18

Klassement groene trui na negende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 234
2 André Greipel LOT DUI 141
3 Mark Cavendish OME GBR 128
4 Alexander Kristiff KAT NOO 111
5 Michal Kwiatkowski OME POL 90


Klassement witte trui na negende etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 37.01,20
2 Michal Kwiatkowski OME POL + 1,23
3 Romain Bardet AG2 FRA + 5,07
4 Andrew Talansky GAR VS + 7,33
5 Thibaut Pinot FDJ FRA +29,29


Klassement bolletjestrui na negende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Pierre Rolland EUR FRA 49
2 Christopher Froome SKY GBR 33
3 Richie Porte SKY AUS 28
4 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 26
5 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 21


Ploegenklassement na negende etappe

# ploeg land Tijd
1 Movistar SPA 110.11,29
2 Team Saxo-Tinkoff DEN + 4,11
3 Belkin NED + 5,22
4 AG2R La Mondiale FRA + 8,07
5 RadioShack Leopard GBR +14,07


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7
142 Matteo Bono LAM ITA 8
38 Michael Schär Oos BMC 9 DNS
174 Rohan Dennis GAR AUS 9 DNS
126 José Ivan Gutierrez MOV SPA 9
95 Benjamin Noval Gonzalez SAX SPA 9
4 Vasili Kiryienka SKY WRU 9 te laat

Lager opgeleide vaker naar ziekenhuis

Hoe hoger iemand is opgeleid, hoe kleiner de kans dat diegene in het ziekenhuis belandt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ongeveer 1 op de 5 mensen die als hoogste opleiding het basisonderwijs hebben afgerond, belandden in 2012 voor meer dan een dag in het ziekenhuis. Voor mensen die een wetenschappelijke opleiding hebben gevolgd, was dat ongeveer 1 op de 19. Ook blijkt dat bijvoorbeeld mensen met een hbo-opleiding minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen dan mbo’ers of mensen met een diploma van de middelbare school als hoogst behaalde schoolresultaat.

Brouwer en Meeuwsen wereldkampioen beachvolleyball

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zondag het wereldkampioenschap gewonnen. De Nederlanders waren in het Poolse Stare Jablonki in de finale de baas over de Brazilianen Ricardo Alex Costa Santos en Alvaro Morais Filho: 21-18 en 21-16. Het is voor het eerst dat een Nederlands duo het beste van de wereld is.

De 25-jarige Brouwer en de 23-jarige Meeuwsen lieten in de finale goed spel zien De onervaren Alvaro werd met harde smashes en blocks onder druk gezet. Dit tot wanhoop van de oude rot Ricardo, die bozer en bozer op zijn compagnon werd. Ricardo won in 2004 olympisch goud. 

In het eerste bedrijf lukten het de Brazilianen nog een 14-11 achterstand goed te maken, maar tot setwinst leidde dat niet. In de tweede set konden Brouwer en Meeuwsen door goed te serveren direct een voorsprong op het bord zetten en dat werd keurig in stand gehouden. Het Nederlandse duo kwam op 20-14, maar ze konden pas bij het derde setpunt de wedstrijd afmaken.

Brouwer en Meeuwsen konden hun succes na afloop maar nauwelijks geloven. "We spelen tegen Ricardo, onze held, en dat je dan wint, is geweldig", zei Meeuwsen, die het dolenthousiaste publiek in het Pools bedankte.

[Tour] GeŽmotioneerde Poels geniet van zevende plaats

Wout Poels werd zondag zevende in een zware bergrit in de Tour de France. De Limburger van Vacansoleil lag vorig jaar nog zwaar in de kreukels na een valpartij. Dat hij nu weer meedoet voelt goed. "Dit is misschien wel een bekroning op die hele weg terug", zei hij voor de camera's van de NOS voor hij het even te kwaad kreeg.

Poels moest halverwege de rit afhaken uit de kopgroep, maar kwam weer terug en koos op de slotklim zelfs de aanval. In het kielzog van Daniel Martin en Jakob Fuglsang probeerde Poels weg te komen. In de afdaling naar de finish werd hij echter weer bijgehaald door de groep van de gele trui.

"Er reed geen motor voor me, dus ik moest steeds zelf bepalen hoe snel ik door de bochten kon", gaf Poels aan. "Ik heb het toen maar iets rustiger aan gedaan."

Zaterdag verloor de Limburger nog bijna tien minuten, zondag ging hij met de besten over de bergen. Poels maakte zich daar echter niet druk over. "Je hebt altijd een slechte dag in een ronde. En ik groei ook altijd in een grote ronde."

[Tour] Sky verder zonder Kiryienka

Sky moet het de rest van de Tour de France zonder Vasil Kiryienka doen. De Wit-Russische knecht van geletruidrager Chris Froome haalde in de negende etappe de tijdslimiet niet, meldt Sky.

Een fijne verrassing was er voor de Kazachse wielerfans. Eerder meldde de tourorganisatie nog dat Astana-renner Dmitriy Muravyev was uitgevallen in de Pyreneeënrit. De Kazach kwam echter in een grote groep op ruim 26 minuten van ritwinnaar Daniel Martin als 179e over de streep.

Dinsdag is Muravyev na een rustdag een van de 182 renners die van start gaat.

Schoorel wint ITF-toernooi Middelburg

Thomas Schoorel heeft zondag het ITF-toernooi van Middelburg op zijn naam geschreven. De als vijfde geplaatste Amsterdammer was in de eindstrijd met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Belg Niels Desein (2). Het was voor Schoorel de negende eindzege op ITF-niveau, een klasse lager dan het ATP-niveau.

Eerder in het toernooi was Schoorel al de baas over zijn landgenoot Matwé Middelkoop. Schoorel daalde de afgelopen jaren flink op de wereldranglijst en bezet momenteel plek 418. Komende week doet de Amsterdammer met een wildcard mee aan het challengertoernooi in Scheveningen.

Mountainbiker Van der Heijden Nederlands kampioen

Michiel van der Heijden en Anne Terpstra hebben zich zondag tot Nederlands kampioen mountainbiken gekroond. De 21-jarige Van der Heijden bleef Rudi van Houts een seconde voor in Groesbeek. Terpstra had minder moeite met de concurrentie en hield Annefleur Kalvenhaar negen seconden achter zich.

Thijs Al en en Mirre Stallen legden beslag op de bronzen plak. Van der Heijden was vorig jaar nog de sterkste bij de junioren. Voor de 22-jarige Terpstra was het de eerste nationale titel.

[WBD] Murray wint voor het eerst Wimbledon

Andy Murray is de eerste Britse Wimbledon-winnaar sinds Fred Perry in 1936. De Schot maakte met een 6-4, 7-5 en 6-4 zege op Novak Djokovic een einde aan 77 jaar wachten. Murray stond voor de tweede keer in de finale aan Church Road. Vorig jaar was Roger Federer hem nog de baas.

Murray, die op hetzelfde gras van Wimbledon afgelopen zomer wel olympisch goud won, begon goed aan de wedstrijd. Al in de eerste game kreeg hij breakpunten en in de derde game sloeg hij toe. Djokovic liet zich echter niet zomaar de kaas van het brood eten en brak direct terug. In de zevende game pakte Murray de beslissende voorsprong met een break op love.

In het tweede bedrijf leek Djokovic terug te slaan. De winnaar van 2011 brak naar 3-1, maar gaf twee games later zijn opslag zelf prijs. De Serviër gaf niet op en kreeg direct de kans om een nieuwe break te pakken. Dat lukte echter niet en een break in de elfde game betekende een 2-0 voorsprong in sets voor Murray.

De sfeer op Centre Court en Henman Hill hield aan het begin van de derde set het midden tussen gespannen afwachting en een voorzichtig feestje. Toen Murray in de openingsgame direct een break pakte, leek het pleit beslecht. Djokovic kwam echter terug tot 2-2 en pakte door.

Op 4-2 kantelde de partij echter weer. Via twee breaks kwam Murray op 5-4 en serveerde de Schot voor een historische titel. Hij kwam op 40-0, maar Djokovic speelde alles of niets en kwam terug.

Vier matchpunten werkte de Serviër weg, maar drie breakpunten kon hij zelf niet maken. Na het laatste punt ontplofte Centre Court vervolgens.

Blair: leger Egypte had geen keus

Het Egyptische leger moest president Mohammed Morsi vorige week wel afzetten. Het alternatief was chaos. Dat schrijft de Britse ex-premier Tony Blair in een zondag verschenen column in de Britse krant The Observer.

Blair, noemt zich in de column een 'sterk steunbetuiger van democratie'. Desondanks zegt hij dat hoewel de massale straatprotesten 'niet hetzelfde' zijn als verkiezingen, ze wel een 'geweldige uiting van macht' en van een 'vrije democratische geest' zijn.

Volgens Blair, die tegenwoordig Midden-Oosten-gezant is, is het het beste voor de internationale gemeenschap om goede banden te ontwikkelen met de nieuwe regering in Caïro.

[EC Darts] Van Gerwen klopt Klaasen

De all-Dutch kwartfinale op het EK darts in Mulheim is gewonnen door Michael van Gerwen. De Brabander, op jacht naar zijn achtste titel van het seizoen, zette voormalig wereldkampioen Jelle Klaasen opzij: 10-7. De heren gooiden maar één leg boven de 15 pijlen uit, met vooral vuurwerk op de triple-20.

Van Gerwen ging met een 4-1 voorsprong de pauze in. El Matador kwam gevaarlijk terug maar Mighty Mike kon steeds de marge van één leg behouden. Van Gerwen bereikte een gemiddelde van 104.77 punten, waar Klaasen 99.68 neerzette.

De enige overgebleven Belg in het toernooi, Ronny Huybrechts, wist vandaag voor de tweede maal te stunten. Gisteren stuurde hij Phil Taylor naar huis, vanmiddag was het de beurt aan Robert Thornton: 10-9.

Verder won Adrian Jackpot Lewis van Andy The Hammer Hamilton en maakte Simon The Wizard Whitlock een imposante comeback tegen Jamie Jabba Caven (van 3-9 naar 10-9). De halve finales zullen vanavond om 21:00 worden gespeeld, ze zijn te volgen via de livestream van RTL7darts.nl.

Kwartfinales:    
Ronny Huybrechts (Bel) 10-9 Robert Thornton (Sch)
Simon Whitlock (Aus) 10-9 Jamie Caven (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) 10-7 Jelle Klaasen (Ned)
Andy Hamilton (Eng) 3-10 Adrian Lewis (Eng)
Halve finales:    
Ronny Huybrechts (Bel) v Simon Whitlock (Aus)
Michael van Gerwen (Ned) v Adrian Lewis (Eng)

IsraŽlische F-16 in zee

Een Israëlische F-16 is zondag tijdens een oefenvlucht in de Middellandse Zee gestort. De twee bemanningsleden konden zich met de schietstoel redden.

De F-16 vormt de ruggengraat van de Israëlische luchtmacht. De tweezitsversie F-16I is het nieuwste en meest geavanceerde model. De Israëlische luchtmacht heeft hangende een onderzoek naar de oorzaak alle trainingsvluchten met toestellen van dit type opgeschort.

Herstart Japanse kerncentrales stap dichterbij

Een herstart van Japanse kerncentrales komt maandag een stap dichterbij. Er worden nieuwe veiligheidsvoorschriften van kracht en vier elektriciteitsbedrijven met kerncentrales dienen naar verwachting aanvragen in voor inspecties om te beoordelen of ze daaraan voldoen.

De nieuwe eisen zijn strenger dan voorheen en voor het eerst ook verplicht. Alleen reactoren die eraan voldoen mogen weer in bedrijf worden gesteld, mogelijk begin volgend jaar al. Iedere inspectie kan enkele maanden duren, waarna er ook nog weken overheen gaan voordat lokale instanties hun instemming geven. Critici stellen dat er mazen zitten in de regelgeving.

Sinds de kernramp na de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 in Fukushima zijn nog maar twee van de vijftig kernreactoren in Japan in bedrijf. Door de torenhoge kosten voor olie en gas zijn bijna alle Japanse elektriciteitsbedrijven vorig jaar in de rode cijfers beland. Premier Shinzo Abe heeft echter een plan van de vorige regering voor een gefaseerde afschaffing van kernenergie geschrapt en zijn partij gaat over twee weken de parlementsverkiezingen in met het voornemen de kerncentrales weer op te starten.

De nieuwe bepalingen schrijven voor het eerst voor dat bedrijven maatregelen moeten treffen om stralingslekken na grote ongelukken te voorkomen, noodcommandocentra moeten inrichten en maatregelen moeten nemen tegen terrorisme. Ze moeten ook de bescherming tegen aardbevingen en tsunami's, alsook tegen tornado's en vliegtuigongelukken versterken. Voorheen werd de veiligheid overgelaten aan de elektriciteitsbedrijven, ervan uitgaande dat hun eigen belang bij het beschermen van hun investeringen voldoende aansporing zou zijn om adequate maatregelen te treffen.

Cuba te sterk voor Oranje in WPT-finale

De Nederlandse honkballers hebben de finale van het World Port Tournament in Rotterdam niet weten te winnen. In de eindstrijd waren de Cubanen met 4-0 duidelijk te sterk voor de ploeg van bondscoach Steve Janssen.

Oranje wist in de voorrondes de eerste wedstrijd nog met 7-0 te winnen van de Cubanen, maar in later in diezelfde voorronde waren de Cubanen al eens met 4-0 te sterk, een score die in de finale ook op de borden kwam. De Cubanen nemen de titel over van Taiwan dat in de halve finales sneuvelde. Nederland was in 1999 voor de laatste maal de beste in Rotterdam.

Publiek geniet van De Wereld Draait Buiten

Een gemengd publiek genoot zondag van een gevarieerd programma bij de eerste editie van De Wereld Draait Buiten. Bij de Westergasfabriek in Amsterdam had het publiek de keuze uit cabaret, muziek en verschillende voordrachten. Het uitverkochte festival is een spin-off van het VARA-programma De Wereld Draait Door.

De Eindhovense band Mozes and the First Born had de eer de aftrap van het festival te mogen verrichten. "Veel water drinken", waarschuwde de presentator die de rockband aankondigde, aangezien de temperaturen buiten hoog opliepen.

De singer-songwriters van Giel Beelen bleken populair, mensen konden niet meer naar binnen en de omroeper riep mensen op ergens anders heen te gaan. Arjen Lubach was even later blij dat 'zijn' zaal zo goed gevuld was. "Wow wat zijn jullie met veel, dat had ik niet verwacht", zei de cabaretier. "Ik sta als een van de eersten en dat heeft voordelen en nadelen. Het voordeel is dat mensen nog niet dronken zijn en het nadeel is dat mensen nog niet dronken zijn."

Ali B, die met onder anderen Brownie Dutch op het podium stond, probeerde nieuw materiaal uit op het publiek, een tekst gebaseerd op zijn leven. Later zondag staan nog optredens van onder anderen bioloog Freek vonk, Triggerfinger, Douwe Bob en Ben Howard op het programma.

Drie Polen gewond na steekpartij

Een ruzie tussen Grieken en Polen is in de nacht van zaterdag op zondag uitgelopen op een steekpartij. Op een camping in Baarlo raakten drie Poolse mannen (26, 26 en 31) gewond, twee Grieken (27 en 38) werden opgepakt, zo meldde de politie.

Een van de Polen is naar het ziekenhuis gebracht met een steekwond in zijn been, de twee andere Polen werden ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel.

De ruzie ontstond tussen twee groepen mannen. De aanleiding daarvoor was onenigheid over een vrouw.

Meer doden na treinexplosie Canada

Reddingswerkers in het Canadese Lac-Mégantic hebben in de nacht van zaterdag op zondag nog twee lichamen gevonden van slachtoffers van de treinexplosie van vrijdagnacht. Daarmee komt het dodental vooralsnog uit op drie. De trein was onbemand ten tijde van het ongeval. Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk.

De trein met 73 wagons, die ruwe olie vervoerde, ontspoorde vrijdagnacht in het stadje in het oosten van de provincie Quebec. De explosies en branden die volgden hebben grote delen van het centrum van Lac-Mégantic verwoest.

De branden zijn nog altijd niet geblust waardoor reddingswerkers nog niet overal kunnen komen, zei Michel Brunet van de provinciale politie. Hij vermoedt dat sommige mensen die als vermist zijn opgegeven zijn omgekomen en dat het dodental nog verder zal oplopen.

Miyamoto onderschatte mankracht nodig voor HD-development

In een vraag & antwoord sessie met de aandeelhouders van Nintendo vertelde Shigeru Miyamoto over de worstelingen die het bedrijf had met de omschakeling naar HD development. Volgens de beste man zijn er nu twee keer zo veel mensen nodig om een game te ontwikkelen voor de Wii U.

Ook heeft het bedrijf de schaal van de omschakeling onderschaft, waardoor de development vertraging opliep. Als voorbeeld noemt Miyamoto de game Pikmin 3. Die game zou oorspronkelijk voor de Wii uitkomen, alleen heeft Miyamoto toen besloten om de game op de Wii U uit te brengen, omdat de HD-graphics en de nieuwe controller beter bij de game zouden passen. Ook zei Miyamoto toen dat de game rond de launch van de Wii U uit zou komen. Echter kon het bedrijf deze belofte niet waar maken, want Pikmin 3 komt pas eind deze maand uit.

Miyamoto zei echter ook dat Nintendo bijna over deze fase heen is, en dat het nu naar mogelijkheden zoekt om de Wii U toegankelijker te maken voor developers. Een van de stappen van Nintendo hierin is het Nintendo Web Framework, een framework voor developers waarmee zij apps voor de Wii U kunnen ontwikkelen door middel van HTML5, JavaScript en CSS.

Verwonding door spuitbus blijkt verzonnen

De jongen uit Helmond die zaterdagavond beweerde dat hij door drie jongens met brandende deodorant in zijn gezicht was gespoten, heeft dat verhaal verzonnen. Hijzelf en een vriendje zijn verantwoordelijk voor zijn brandwonden, aldus de politie zondag.

De 13-jarige jongen was met een vriendje aan het spelen met de spuitbus. Toen er vuur bij de spuitbus kwam, kreeg de Helmondse jongen de brandende damp in het gezicht. Hij is in het ziekenhuis behandeld.

De politie weet niet waarom de jongen het verhaal verzon dat hij iets na 18.00 uur op zaterdag was aangevallen.

Verwonding door spuitbus blijkt ongeluk
Verwonding door spuitbus blijkt ongeluk (Foto: ANP)

Weekers weigert belasting op vermogen te verlagen

De belasting op vermogen gaat niet omlaag. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) begrijpt dat mensen het onrechtvaardig vinden dat de fiscus uitgaat van een rendement van vier procent, terwijl dat met de huidige rentestand bij lange na niet gehaald wordt. Maar het ontbreekt hem aan de financiële ruimte om de spaarders tegemoet te komen, zo zegt hij in een interview met Novum Nieuws.

"Als ik het fictieve forfaitaire rendement op box 3 zou verlagen leidt dat al gauw tot een derving van meer dan een miljard euro. We zijn juist op zoek naar zes miljard euro voor volgend jaar."

Afgelopen week verlaagden de grote banken opnieuw de rente op spaarrekeningen. Die ligt nu voor spaarrekeningen waarbij geld vrij opgenomen kan worden op zo'n 1,3 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte donderdag bekend dat de inflatie 2,9 procent bedraagt. Spaarders teren dus in op hun vermogen, en moeten daar dan ook nog eens 1,2 procent belasting over betalen.

Deze vermogensrendementsheffing is in 2001 ingevoerd en gaat uit van een jaarlijks rendement van vier procent, waarover dertig procent belasting moet worden betaald. Per saldo is dat een heffing van 1,2 procent, waarbij de eerste 21 duizend euro overigens niet belast wordt.

"We hebben in het verleden gezegd, we prikken een fictief rendement, en dat is for better and for worse", zegt Weekers. "Soms is het feitelijk rendement veel hoger en dan hebben mensen geluk, soms is het lager en dan hebben mensen pech. Dat is dan heel vervelend."

Weekers erkent dat het belastingmoraal kan worden aangetast als het verband tussen de heffing en het feitelijke rendement steeds verder uit het oog raakt. "Je zult van tijd tot tijd zaken ook moeten herijken", stelt hij. "Maar in het belastingplan voor volgend jaar is in ieder geval geen ruimte voor aanpassing van de vermogensrendementsheffing."

De commissie-Van Dijkhuizen presenteerde vorige maand een rapport over het belastingssysteem. Daarin wordt geadviseerd om het forfaitair rendement vast te stellen op basis van de spaarrente van de afgelopen vijf jaar. Dat zou dan in 2014 op 2,4 procent uitkomen, wat zou betekenen dat niet 1,2 procent, maar 0,8 procent belasting over het vermogen betaald moet worden. Weekers komt dit najaar met een reactie op het rapport, maar verwijst deze suggestie dus al naar de prullenbak.

[Tour] Ritzege Martin, Porte grote verliezer

De negende etappe van de Tour de France, van Saint-Girons naar Bagnères-de-Bigorre, is gewonnen door Daniel Martin. De Ier was zijn medevluchter Fuglsang de baas. Christopher Froome behield de gele trui. De grote verliezer van de dag was Richie Porte, de nummer twee van het algemeen klassement. Hij verloor ongeveer een kwartier.

Vanuit de start was het onrustig en verschillende renners probeerden zonder succes weg te rijden. Bauer en Millar wisten wel een gat te slaan. Tien renners onder wie Hoogerland, Rolland, van Garderen en Chavanel sloten zich bij hen aan. De voorsprong was echter niet veel en ze werden bij het beklimmen van de Portet d'Aspet bijgehaald. Veel renners moesten bij de eerste beklimming al lossen. Voorin moest Froome het gat dichten naar een grote eerste groep, aangevoerd door Garmin. Jeannesson kwam als eerste boven voor Martin, Danielson en Niemiec.

De volgende berg begon al vrij snel daarna, de Col de Menté, ook van de eerste categorie. Er onstond een kopgroep van dertien man, maar de groep met favorieten, inclusief Mollema en Ten Dam, zat daar niet ver achter. De groep met favorieten wist de kopgroep vervolgens bij te halen. Froome had echter geen ploeggenoten meer bij zich terwijl Contador nog vijf ploegmaats had.

Uit de eerste groep ontsnapte de Rus Trofimov en hij kreeg Danielson mee. Hesjedal sloot zich bij de twee mannen aan. Danielson was als eerste boven. De ploeg gele trui volgde op zestien seconden. In de afdaling slaagde Cadel Evans er in om zich weer bij de groep Froome aan te sluiten.

Er ontstond een kopgroep van vijf man, Pierre Rolland (Fra) erbij, Garmin-coureurs Hesjedal (Can) en Danielson (VS), Euskaltelkopman Anton (Spa) en Trofimov (Rus) van Katusha.  Ze slagen er wel in een serieus gat te slaan. Uit de groep gele trui demareerde Valverde samen met ploegmaat Plaza. Froome sprong mee. Castroviejo, ploegmaat van Valverde en Plaza, liet zich terugzakken uit de kopgroep om zijn ploeggenoten te helpen.

De drie Movistarmannen en de gele trui sloten aan bij de kopgroep. Die was inmiddels al niet meer de kopgroep, want onder meer Rolland, Hesjedal en De Clerq waren daaruit ontsnapt. Onder aanvoering van de ploeg-Contador sloten Mollema, Ten Dam, Dumoulin, Evans, Schleck ook weer aan. Voorin hadden de koplopers Rolland, Hesjedal, De Clercq, De Gendt en Bardet een voorsprong van een minuut op de grote groep.
   
92 kilometer voor de finish begon alweer de volgende beklimming, de Peyresourde. De voorsprong van de vijf koplopers aan de voet was anderhalve minuut. Even later sloot Bakelants zich bij hen aan. In het peloton was het weer wat rustiger geworden. Uit het peloton was het Simon Clarke die wegreed en hij wist zich bij de kopgroep te voegen. De Gendt was als eerste boven, net voor Rolland. De groep gele trui volgde op 42 tellen. In de afdaling sprong Clarke weg uit de kopgroep en hij begon ook solo aan de Col d'Azet. Hij kwam als eerste boven. De ploeg Froome volgde op een minuut. Rolland, De Clercq en Bardet kwamen bij Clarke in de afdaling van de Val Louron-Azet.  

Zo'n acht kilometer tot de laatste beklimming van de dag waren het de knechten van Valverde die flink gas gaven aan kop van het peloton. De voorsprong van de koplopers liep hierdoor terug. Na 37 kilometer waren de koplopers ingerekend. Richie Porte, de nummer twee van het algemeen klassement en ploegmaar van Froome, zat bijna vijf minuten achter de groep gele trui.

Quintana probeerde vier kilometer onder de top tot driemaal terug weg te springen, maar Froome pareerde telkens. Dan Martin en Fuglsang kregen wel wat ruimte. Poels reed net onder de top weg uit het peloton. Martin kwam als eerste boven voor Fugslang. Poels volgde op 32 seconden. In de afdaling werd de Nederlander weer bijgehaald.

Tien kilometer voor de streep hadden de twee 25 tellen voorsprong op de groep Froome waar Gesink het tempo maakte. Fugslang en Martin werden niet meer bijgehaald en zij gingen dus uitmaken wie de ritzege voor zich zou opeisen. Martin was daarin Fuglsang de baas. De groep Froome, met daarin Poels, Mollema, Ten Dam en Gesink, kwam na twintig tellen over de meet.

Uitslag negende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Daniel Martin GAR IER 4.43:03
2 Jakob Fuglsang AST DEN z.t.
3 Michal Kwiatkowski OME POL + 0,20
4 Daniel Moreno Fernandez KAT SPA z.t.
5 Joaquin Rodriguez Oliver KAT SPA z.t.
6 Cadel Evans BMC AUS z.t.
7 Wout Poels VAC NED z.t.
8 Bauke Mollema BEL NED z.t.
9 Daniel Navarro COF SPA z.t.
10 Maxime Monfort RSH BEL z.t.

Sensation haalt 324.000 euro op voor Dance4Life

Sensation heeft bijna 324.000 euro opgehaald voor Dance4Life. Ambassadeur Doutzen Kroes veilde verschillende items van Victoria's Secret-shows en besloot ter plekke ook de jurk van Herve Leger die ze droeg aan te bieden. Het bedrag kwam ook onder meer tot stand door een donatie uit de kaartverkoop van dancefeest Sensation.

"Normaal ga ik alleen uit de kleren voor Victoria's Secret, maar voor Dance4Life wil ik wel een uitzondering maken!", reageert Kroes in een verklaring. "Daarom besloot ik ook mijn jurk aan te bieden voor de veiling. Ik weet hoe hard het werk dat Dance4Life doet nodig is."

Tijdens een diner, dat verzorgd werd door Ron Blaauw en gepresenteerd werd door ambassadeur Nikkie Plessen, werden zestien items geveild. Zo kon bijvoorbeeld worden geboden op een lunch met minister Lilianne Ploumen en een wedstrijd voetballen met vrienden in de Amsterdam Arena. Ook sterren als Fedde le Grand, Lange Frans en The Partysquad leverden een bijdrage.

De nieuwe Sensation-show Into the Wild ging zaterdag in Amsterdam van start, waarna de voorstelling internationaal gaat toeren. In totaal worden meer dan twintig landen bezocht.

Fotograaf gewond bij race Zandvoort

Een fotograaf is zondag gewond geraakt toen op het circuit van Zandvoort een auto uit de bocht vloog. Dat meldt een woordvoerder van het circuit zondagmiddag. De fotograaf stond achter de vangrail waar het voertuig tegenaan botste. De man is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis.

Het incident gebeurde aan het begin van een race. De coureur verloor de controle over zijn auto toen hij moest remmen voor een bocht en knalde tegen de vangrails. De fotograaf die werd geraakt was volgens de woordvoerder wel aanspreekbaar.

De race werd enige minuten stilgelegd om de medische verzorging van de gewonde mogelijk te maken. Toen daarna de vangrails was vervangen, werd de race hervat. Zondag vinden op het circuit van Zandvoort Formule 3-races plaats.

[F1] Uitslag Grand Prix van Duitsland

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Duitsland op zijn naam geschreven. De Duitse kampioenschapsleider pakte op de Nürburgring meteen bij de start de leiding, maar had gedurende de race alle moeite om de Lotussen van Kimi Räikkönen en Romain Grosjean van zich af te houden.

Lewis Hamilton startte vanaf poleposition, maar het waren de Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber die de beste start kenden. Hamilton lag nog wel derde, voor de Lotussen van Kimi Räikkönen en Romain Grosjean. Felipe Massa was opgeklommen naar de zesde positie, maar spinde na twee ronden aan het einde van het rechte stuk bij start/finish, waardoor hij opgever nummer één was.

Verschillende coureurs kwamen al na enkele ronden binnen om nieuwe banden te halen. Voor Force India-rijder Paul di Resta verliep dit niet helemaal goed, want hij werd weggestuurd op het moment dat de Toro Rosso van Jean-Eric Vergne langszij reed. Het incident zou na de race onderzocht worden.

Mercedes haalde Hamilton al na zeven ronden binnen om zo te proberen voor een Red Bull te komen. De Oostenrijkers reageerden meteen door Vettel een ronde later binnen te halen. Hij kwam weer naar buiten voor de deur van Nico Rosberg die op dat moment voor zijn teamgenoot reed. Ook Webber stopte, maar Red Bull vergat bij hem een wiel goed vast te zetten. Het rechter achterwiel schoot los, waardoor een cameraman omver gekegeld werd en Webber terug naar zijn team moest voor nieuwe banden. Met een ronde achterstand vervolgde de Australiër de wedstrijd.

Na twaalf ronden leidde de nog niet gestopte Romain Grosjean de wedstrijd, voor de eveneens nog niet gestopte Fernando Alonso en Vettel. Hamilton zat klem achter Rosberg, waardoor hij op de baan virtueel achter Grosjean lag. Dit bleek ook toen de Fransman stopte en de naaste belager van Vettel werd. Ook Alonso wist na zijn stop posities goed te maken, want hij passeerde na een lang gevecht onder meer Hamilton die door bandenproblemen terugviel. Eerder al was Räikkönen de Brit gepasseerd. Hamilton stopte na 23 ronden dan ook al voor de tweede maal.

Voor Bianchi was de wedstrijd na 23 ronden voorbij nadat hij zijn brandende Marussia aan de kant moest parkeren. Bij het weghalen van de bolide ging deze uit zichzelf rijden en stak zonder coureur erin de baan over. Gelukkig gebeurden er geen ongevallen, maar wel werd de safety car naar buiten gestuurd. Veel coureurs maakten van de gelegenheid gebruik om banden te halen.

Vettel leidde de race, voor Grosjean, Räikkönen, Alonso, Button, Hülkenberg, Hamilton, Maldonado, Perez en Sutil. Voor Webber was er goed nieuws, want hij kreeg achter de safety car zijn verloren ronde terug. Na 29 ronden mocht Vettel het veld weer op gang brengen. De Duitser trok meteen een gaatje, terwijl zijn teamgenoot Webber al snel opklom naar de vijftiende positie, met uitzicht op een puntenfinish.

Vooraan had Vettel het niet makkelijk met de Lotussen in zijn nek. Grosjean was na veertig ronden de eerste die pitte, een ronde later volgde Vettel, terwijl Räikkönen nog enkele rondjes doorging. Vettel bleef nipt voor Grosjean bij het uitrijden van de pits. McLaren hield de op de derde plaats rijdende Button lang buiten, maar haalde hem na 46 ronden binnen, waardoor de Brit als zesde de baan weer op kwam, achter teamgenoot Perez. Räikkönen en Alonso volgden snel hierna, waardoor Vettel leidde, voor Grosjean, Räikkönen en Alonso. Button passeerde Perez, waardoor hij weer vijfde lag.

In de laatste ronden schoof het veld vooraan in elkaar, waarbij tussen de eerste vier slechts zes seconden lag. Met nog vijf ronden te gaan gaf Grosjean zijn tweede plaats op aan Räikkönen die hierna Vettel aan moest vallen. De Fin kwam net niet meer dicht genoeg bij de Duitser, waardoor Vettel won voor Räikkönen en Grosjean. Alonso werd vierde, voor Hamilton, Button, Webber, Perez, Rosberg en Hülkenberg die net als vorige week het laatste punt opraapt.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:41:14.711
2 Kimi Räikkönen Lotus +1.008
3 Romain Grosjean Lotus +5.830
4 Fernando Alonso Ferrari +7.721
5 Lewis Hamilton Mercedes +26.927
6 Jenson Button McLaren +27.996
7 Mark Webber Red Bull +37.562
8 Sergio Perez McLaren +38.306
9 Nico Rosberg Mercedes +46.821
10 Nico Hulkenberg Sauber +49.892
11 Paul di Resta Force India +53.771
12 Daniel Ricciardo Toro Rosso +56.975
13 Adrian Sutil Force India +57.738
14 Esteban Gutierrez Sauber +1:00.160
15 Pastor Maldonado Williams +1:01.929
16 Valtteri Bottas Williams +1 Ronde
17 Charles Pic Caterham +1 Ronde
18 Giedo van der Garde Caterham +1 Ronde
19 Max Chilton Marussia +1 Ronde
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +38 Ronden
DNF Jules Bianchi Marussia +39 Ronden
DNF Felipe Massa Ferrari +57 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 157
2 Fernando Alonso Ferrari 123
3 Kimi Räikkönen Lotus 116
4 Lewis Hamilton Mercedes 99
5 Mark Webber Red Bull 93
6 Nico Rosberg Mercedes 84
7 Felipe Massa Ferrari 57
8 Romain Grosjean Lotus 41
9 Paul di Resta Force India 36
10 Jenson Button McLaren 33
11 Adrian Sutil Force India 23
12 Sergio Perez McLaren 16
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 11
15 Nico Hulkenberg Sauber 7
16 Pastor Maldonado Williams 0
17 Valtteri Bottas Williams 0
18 Esteban Gutierrez Sauber 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Giedo van der Garde Caterham 0


Contructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 250
2 Mercedes 183
3 Ferrari 180
4 Lotus 157
5 Force India 59
6 McLaren 49
7 Toro Rosso 24
8 Sauber 7
9 Williams 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0

Oostenrijker Zoidl wint in eigen land

Riccardo Zoidl heeft de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De leidende positie van de Oostenrijker van Team Gourmetfein-Simplon kwam in de slotrit naar Wenen niet in gevaar. Het was vijf jaar geleden dat de Ronde van Oostenrijk door een thuisrijder was gewonnen.

De laatste rit werd in de sprint gewonnen door Omar Bertazzo. De Italiaan van Androni-Venezuela hield Sky-renner Chris Sutton achter zich. Astana-renner Simone Ponzi eindigde op de derde plaats.

Rosenqvist wint voor tweede keer de Masters of Formule 3

Felix Rosenqvist is voor de tweede keer in zijn loopbaan winnaar geworden van de Masters of Formule 3. De Zweed, die vanaf pole position mocht vertrekken reed  een strakke race en pakte de overwinning met 5,7 seconden voorsprong op de Engelsman Alex Lynn. Emil Bernstorff eindigde als derde.

Rosenqvist had een goede start en kwam als eerste bij de eerste bocht aan. Achter de zweed sloten Lynn, Bernstorff en Tincknell aan. Achter dit viertal ontstond een gevecht voor de vijfde plaats in de wedstrijd tussen Sven Müller en Lucas Auer, die onbeslist bleef na een tweetal aanrijdingen in twee ronden tijd. Voor Müller eindigde de race met een afgebroken wielophanging in de grindbak, terwijl Auer niet veel later moest opgeven door teveel schade aan zijn bolide.

In het restant van de race gebeurde er vooraan niet veel meer. Rosenqvist pakte daar door zijn tweede overwinning. Voor de einige Nederlander in het veld viel er weinig eer te behalen. Dennis van de Laar eindige op eigen bodem buiten de top tien en werdt als elfde afgevlagd.

Ruzie clubs zit transfer Marsman dwars

Nick Marsman wacht nog steeds op duidelijkheid over zijn toekomst. Go Ahead Eagles wil hem graag hebben, maar komt er niet uit met FC Twente. Go Ahead wil de jonge doelman voor het tweede seizoen op rij huren van Twente, maar krijgt daarbij tegenstand van het bestuur van laatstgenoemde club.

"Go Ahead onderzoekt of het op termijn mogelijk is om weer te starten met een eigen jeugdopleiding. Dat is niet lekker gevallen bij FC Twente", legt Go Ahead-trainer Foeke Booy de situatie uit aan Voetbal International. "Dit mag niet over de rug van een speler gaan", vindt de oefenmeester. "Als Marsman naar Go Ahead komt, is er sprake van een win-winsituatie. Voor de doelman, maar ook voor beide clubs. Als het nu afketst heb je louter verliezers."

Marsman stond in het afgelopen seizoen 31 keer onder de lat bij Go Ahead Eagles. De eerstedivisionist dwong promotie naar de Eredivisie af en wil het talent er graag opnieuw bij hebben. De club uit Deventer heeft daarbij concurrentie van RKC Waalwijk, dat op zoek is naar een opvolger van Jeroen Zoet.

Marokkanen in geweer tegen geweld

Groepen als de PVV spreken al een tijd van een 'Marokkanenprobleem'. Maar nu is er een nieuwe groep Nederlanders die inziet dat er grote problemen zijn met geweld in de Marokkaanse gemeenschap: de Marokkaanse gemeenschap zelf. En daar willen ze iets aan gaan doen.

De Marokkaanse gemeenschap erkent dat ze vroeger eerder laks zijn geweest bij de aanpak van geweld door leden van hun gemeenschap, zegt Driss El Boujoufi van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) tegen het Reformatorisch Dagblad: "Vroeger dachten we misschien dat het wel van voorbijgaande aard zou zijn, maar dat is niet zo."

De steeds gewelddadigere acties van Marokkanen in Nederland en Nederlanders van Marokkaanse afkomst schokten ook de Marokkaanse gemeenschap. Ze maken zich zorgen over de steeds jonger wordende daders en over het toenemende aantal ernstige geweldsdelicten, waaronder dit jaar al tien liquidaties.

Om daar iets tegen te doen, organiseerden Marokkaanse organisaties donderdagavond een bijeenkomst in de Blauwe Moskee in Amsterdam. Daarbij waren ook politieagenten en deskundigen op het gebied van onder meer criminologie aanwezig.

Het CMO ziet geen heil meer in een kleinschalige oplossing: "We zijn ervan overtuigd dat we de zaak niet alleen via de imam van de moskee op kunnen lossen. Dit is een taak van ons allemaal als Marokkaanse gemeenschap, en uiteindelijk ook van de hele Nederlandse samenleving."

CDA-raadslid in Eindhoven en veldwerker in Amsterdam Ibrahim Wijbenga zegt tegen Trouw dat hij vindt dat het tijd wordt om de hand in eigen boezem te steken: "De Marokkaanse gemeenschap kan zelf ook een heleboel doen om de geweldscyclus te doorbreken."

Jamal Farissi van de Samenwerkende Marokkaanse Organisaties Rijnmond (SMOR) onderschrijft die gedachte al langer. In een serie debatten riep hij Marokkanen, vooral ouders, op om hun verantwoordelijk te nemen: "Daar waar vroeger werd weggekeken als een zoon over de schreef ging, worden ouders nu aangesproken op het gedrag van hun puber."

Criminoloog Jan-Dirk de Jong denkt echter niet dat het makkelijk zal worden: "Ze zijn met geweld opgegroeid.” Veel van de jeugd is het schieten al gewoon volgens De Jong, en zal het niet snel afleren.

Van Aanholt speelt weer bij Vitesse

Patrick van Aanholt speelt ook komend seizoen bij Vitesse. De 22-jarige verdediger wordt door de Arnhemmers opnieuw gehuurd van Chelsea. Dat meldt de nummer vier van afgelopen seizoen zondag.

Van Aanholt werd anderhalf jaar geleden voor het eerst naar Arnhem gehaald. Hij speelde inmiddels veertig eredivisieduels voor de geelzwarten en sluit dinsdag aan bij de selectie van Vitesse.

[Tour] Noval en Gutierrez stappen af

De Kazak Dmitri Muravyev is de volgende uitvaller van deze Tour de France. De renner van Astana moest vandaag al vroeg achteraan het peloton lossen en besloot uiteindelijk in de remmen te knijpen. Hij heeft maag- en darmklachten.

Door het uitvallen van Muravyev heeft Astana nog maar zes renners in koers.

Update 13:42 uur

Weer twee afstappers in de negende etappe van de Tour de France. Benjamin Noval (TST) and Ivan Jose Gutierrez (MOV) hebben zojuist in de remmen geknepen. Noval was een helper van Alberto Contador terwijl Guiterrez ploegmaat is van Valverde.

Update 14:58 uur

Wielerploeg Astana heeft via Twitter weerlegd dat de Kazak Dmitri Muravyev heeft opgegeven in de Ronde van Frankrijk. De tourorganisatie meldde zondag al vroeg in de negende etappe de opgave van de renner . 'Dmitri Muravyev is in de Tour en heeft niet opgegeven', liet de ploeg weten.

'Russen dwongen atleten tot doping'

Russische atleten worden gedwongen tot het nemen van doping. Dat stelt de Engelse krant Mail on Sunday. Bovendien helpt het enige geaccrediteerde dopinglaboratorium mee om positieve dopingtests achter te houden, stellen klokkenluiders in berichten aan de mondiale dopingautoriteit WADA waar de krant de hand op legde.

De baas van het Moskouse dopinglaboratorium, dat ook alle dopingstalen van het WK atletiek volgende maand in Moskou en de Olympische Winterspelen van volgend jaar in Sochi onderzoekt, werd gearresteerd op verdenking van het leveren van doping. Hij werd echter zonder aanklacht weer vrijgelaten. Zijn zus werd wel veroordeeld.

Een anonieme sportbobo vertelde de Mail on Sunday dat er in Sochi geen Russische dopinggevallen zullen zijn. "Alles wordt er aan gedaan om te zorgden dat Rusland de meeste medailles wint."

'Asiel in Venezuela Snowdens laatste kans'

Een invloedrijk lid van de Russische Doema heeft klokkenluider Edward Snowden aanbevolen het asiel dat Venezuela hem heeft geboden te aanvaarden. Volgens Alexej Poesjkov zou het Snowdens laatste kans kunnen zijn.

Poesjkov is de voorzitter van de commissie voor internationale zaken in de Doema en algemeen wordt aangenomen dat hij vaak het standpunt van het Kremlin uitdraagt. Hij wierp zich zondag op Twitter in de discussie over Snowden. "Venezuela wacht op antwoord van Snowden. Dit is wellicht zijn laatste kans om politiek asiel te krijgen."

Snowden zit volgens de Russen in de transitzone van luchthaven Sjeremetjevo in Moskou, waar hij ruim twee weken geleden vanuit Hong Kong aankwam. Doordat de Amerikaanse regering zijn paspoort heeft ingetrokken kan hij momenteel niet verder reizen.

De uitlatingen van Poesjkov wijzen erop dat het Kremlin van Snowden af wil. De VS willen dat de voormalige analist van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wordt uitgeleverd. Hij wordt in de VS beticht van spionage.

Gůmez wil weg bij Bayern MŁnchen

Mario Gómez wil weg bij Bayern München. De spits wil naar Fiorentina, maar de transfersom van twintig miljoen euro die de Duitse club vraagt is voorlopig nog een probleem.

Gómez was het afgelopen seizoen al niet zeker van een basisplaats en lijkt ook onder de nieuwe trainer Josep Guardiola tweede keus te zijn achter Mario Mandzukic. "Mario wil naar Fiorentina, maar zolang die club niet voldoet aan onze prijs, gebeurt er niets", zei technisch directeur Matthias Sammer.

Gómez kwam in 2009 over van VfB Stuttgart. Bayern München betaalde toen ruim dertig miljoen euro voor hem.

IsraŽl eens over dienstplichtwet

Het Israëlisch kabinet is het zondag eens geworden over een wetsvoorstel om ultraorthodoxe joden niet langer van de dienstplicht vrij te stellen. De afschaffing van het privilege stond in het regeerakkoord dat de partijen in de coalitie na de verkiezingen van 22 januari sloten.

Tot nu toe hoeven ultraorthodoxe jongeren die bij een religieuze school staan ingeschreven, niet in militaire dienst. Dat voorrecht stuit vele Israël's tegen de borst, omdat zij jaren van hun leven kwijt zijn aan de militaire dienst en de daaropvolgende herhalingsoefeningen. Tienduizenden Haredim, ultraorthodoxe joden, gingen in mei de straat op om tegen de naderende dienstplicht te protesteren.

Kabinet Israël eens over dienstplichtwet
Kabinet Israël eens over dienstplichtwet (Foto: ANP)

IndonesiŽrs al dagen in boom voor tijgers

Vijf Indonesiërs zitten al 5 dagen in een boom in de provincie Atjeh op het eiland Sumatra om te voorkomen dat tijgers hen verslinden. Hulp is onderweg, maar het zal nog enkele dagen duren voor de reddingswerkers hen in een afgelegen deel van het nationaal park Gunung Leuser kunnen bereiken. Dat meldden Indonesische media zondag.

De vijf zochten met een landgenoot naar een zeer zeldzame houtsoort in een deel van het park waar veel olifanten en tijgers leven. Om in hun levensonderhoud te voorzien hadden zij strikken gezet om antilopen en herten te vangen. Toen een babytijger in zo'n strik terecht was gekomen, keerden de tijgers zich tegen de mannen. Een van hen werd gedood, de overigen vluchtten de boom in.

Dorpsbewoners die de mannen in hun benarde toestand hadden gezien, waarschuwden de hulpverleners. De Sumatraanse tijger is een ernstig bedreigde diersoort. Er zouden er in het wild nog maar 400 tot 500 leven.

Kim-Lian van der Meij bevallen van zoon

Kim-Lian van der Meij is bevallen van haar derde kind. "Hoera! Hij is geboren", twitterde de musicalster zondag. "Benjamin Gibson. Wij zijn zo blij."

De 32-jarige Kim-Lian liet in januari weten dat ze weer in verwachting was. Ze zei dat haar derde spruit 'hartstikke gepland en hartstikke welkom' was. De zangeres heeft er nooit een geheim van gemaakt dat zij en haar partner Daniël Gibson een groot gezin willen.

Kim-Lian en Daniël hebben al twee kinderen, de 5-jarige Ronja en de 3-jarige William. Ze was onder meer te zien in de musicals Shrek, Daddy Cool en Legally Blonde.

'Lady Gaga wil schadelijke informatie achterhouden'

Lady Gaga is doodsbang dat documenten uit een rechtszaak rond de ster openbaar worden. De 27-jarige zangeres heeft de rechter gevraagd om de 'schadelijke informatie' geheim te houden, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Twee voormalige werknemers stonden drie jaar geleden voor de rechter in verband met hun rol bij de ontdekking van Lady Gaga. Volgens Gaga is de informatie uit de documenten 'gevoelig, privé en persoonlijk."

Bij het uitlekken zou zowel haar persoonlijke als professionele imago ernstig kunnen worden geschaad. Een rechter moet zich nog buigen over deze zaak.

'Sylvie flirt met Robin Thicke'

Sylvie van der Vaart heeft naar verluidt een gezellige avond beleefd met Robin Thicke. De 35-jarige presentatrice, die begin dit jaar liet weten te gaan scheiden van Rafael van de Vaart, kwam de getrouwde Blurred Lines-zanger donderdag tegen op een feestje in Berlijn, meldt de Duitse krant Berliner Morgenpost.

Thicke trad op tijdens het feest en volgens de krant kon de zanger zijn ogen niet van Sylvie, die in het publiek stond, afhouden. Vervolgens zouden ze dicht tegen elkaar aan hebben gezeten in een VIP-ruimte en hadden ze lol op de dansvloer. De presentatrice zou al jaren fan zijn van Thicke.

Thicke, die vrijdagavond nog optrad in X Factor, is al jaren een getrouwd man. De zanger stapte in 2005 in het huwelijksbootje met Paula Patton. Sylvie is samen met de Franse zakenman Guillaume Zarka, maar al weken gaan geruchten dat ze een punt hebben gezet achter hun relatie.

Slachtoffers vliegtuigcrash VS Chinese scholieren

De twee dodelijke slachtoffers van het vliegtuigongeluk zaterdag op de luchthaven van San Francisco waren twee Chinese scholieren. Dat meldden Chinese staatsmedia zondag.

De twee 16-jarige scholieren kwamen uit de provincie Zhejiang in het oosten van China. De staatsmedia baseert zich op informatie van Asiana Airlines, dat in een fax de identiteit van de slachtoffers van het ongeluk bekendmaakte. Van de 291 passagiers in het toestel waren er 141 Chinees. Zeker zeventig Chinese scholieren en docenten waren onderweg naar zomerkampen, aldus de Chinese autoriteiten.

Het toestel had 307 passagiers aan boord toen het verongelukte. Een deel van de staart brak af, waarna het vliegtuig vlam vatte. Meer dan 180 passagiers zijn naar ziekenhuizen overgebracht. De meesten van hen waren slechts lichtgewond, maar 49 slachtoffers zouden in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen, aldus een woordvoerder van de luchthaven.

De president van Asiana Airlines zei op een persconferentie dat het nog wel even zal duren om de oorzaak van de crash vast te stellen. Een mechanisch probleem acht hij echter onwaarschijnlijk, zei Yoon Young-doo.

Bild: HŁlkenberg wil naar Lotus

Het lijkt erop dat Nico Hülkenberg Sauber al weer zal gaan verlaten. De Zwitserse renstal kampt met geldgebrek en heeft de Duitser al sinds mei niet meer betaald. Daarom heeft hij volgens Bild zijn ontslag al ingediend.

Sauber is volgens teambaas Monisha Kaltenborn in gesprek met verschillende sponsoren. Zo wordt de naam van het Russische Gazprom veelvuldig genoemd. Ook de Russische bank RMP zou in beeld zijn, waarbij Felipe Massa's manager Nicolas Todt, zoon van FIA-president Jean Todt, teambaas zou moeten worden.

Volgens Bild wil Hülkenberg hier niet op wachten en wil hij naar Lotus. Kimi Räikkönen is daar nu een van de coureurs, maar hij is één van de belangrijkste kandidaten om bij Red Bull Racing Mark Webber op te volgen. Ook de positie van Romain Grosjean is er niet onomstreden, waardoor Hülkenberg daar kansen ruikt.

Ex-MILF'ers slaags met leger

Zeker honderd islamitische opstandelingen hebben dit weekeinde posten van het leger aangevallen in het zuiden van de Filipijnen. Zeker vijf militairen en ten minste zeven opstandelingen kwamen om het leven. Dat heeft het leger gemeld. De aanvallen lijken een poging om de vredesonderhandelingen tussen de Filipijnse regering en de grootste islamitische rebellenbeweging in het land te doen ontsporen.

De aanvallen zijn het werk van de Bangsamoro Islamic Freedom Fighters (BIFF), die zich twee jaar afscheidde van het Moro Islamic Liberation Front (MILF). De leider van de BIFF heeft de gesprekken tussen de regering en het MILF van de hand gewezen en zegt dat ze nergens op uitlopen. De BIFF strijden naar eigen zeggen voor een aparte moslimstaat in het zuiden van de Filipijnen.

De eerste aanvallen werden zaterdag uitgevoerd in de provincies Maguindanao en Noord-Cotabato, aldus het leger. In Datu Piang, in Maguindanao, werd een legertruck getroffen door bermbom. Drie militairen kwamen om door de explosie, en vervolgens brak een vuurgevecht uit. Honderden inwoners van Datu Piang zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Het leger nam zondag stellingen van de rebellen in de bergen onder vuur artillerie.

In Noord-Cotabato openden opstandelingen het vuur op een dertigtal militairen die op drie boten zaten. Twee militairen kwamen lieten het leven. Zeker zeven rebellen kwamen om.

Eerste beelden Justice League: The Flashpoint Paradox

Terwijl de wereld zijn adem inhoudt voor nieuws over een live-action film over de Justice League, de superheldengroep waar Superman en Batman deel van uitmaken, staat Warner Brothers op het punt een nieuwe animatiefilm over het team uit te brengen. Hiervan zijn onlangs de eerste beelden vrijgegeven.

Justice League: The Flashpoint Paradox baseert zijn plot op een verhaallijn van DC Comics uit 2011, waarin een alternatieve tijdlijn getoond werd waarin, bijvoorbeeld, niet Bruce Wayne maar zijn vader Thomas de rol van Batman vervult. De officiële synopsis luidt:

"Wanneer tijdreizen het voor de Flash en zijn familie mogelijk maakt een fout uit het verleden te herstellen, blijken de effecten op de tijdlijn desastreus. Een alternatieve realiteit ontstaat waarin de Justice League nooit wordt gevormd en Superman nergens te bekennen is. In een nieuwe wereld die wordt verscheurd door een oorlog tussen de Amazons van Wonder Woman en de Atlanteans van Aquaman, moet Flash samenwerken met een donkerdere en meer gewelddadige Batman en overheidsagent Cyborg om de continuïteit van Flash zijn oorspronkelijke tijdlijn te herstellen."

De eerste clip die is vrijgegeven uit de film toont Batman en Cyborg op zoek naar backup om het tegen Wonder Woman en Aquaman op te nemen.

In de film worden de stemmen gedaan door Justin Chambers (Barry Allen/Flash), Kevin McKidd (Thomas Wayne/Batman), Kevin Conroy (Batman), Nathan Fillion (Hal Jordan/Green Lantern), Ron Perlman (Slade/Deathstroke), Michael B Jordan (Cyborg), en C. Thomas Howell (Reverse Flash).

Justice League: The Flashpoint Paradox gaat op 19 juli in premiëre op San Diego Comic-Con en verschijnt op 30 juli in de VS op home video.

Nieuwe SARS eist weer twee levens

Opnieuw zijn twee mensen in Saudi-Arabië bezweken aan MERS, de nieuwe variant van het SARS-virus. Dat heeft het Saudische ministerie van volksgezondheid bekendgemaakt. In totaal zijn 38 mensen omgekomen door MERS in Saudi-Arabië.

De twee overleden zaterdag, aldus het ministerie. De autoriteiten hebben 77 mensen getest op het virus, maar slechts drie mensen bleken MERS te hebben opgelopen.

De aandoening SARS eiste in 2003 wereldwijd zo'n achthonderd levens.

Kabinet ongekend impopulair

VVD en PvdA hebben in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond bij elkaar 35 zetels. Beide partijen verliezen deze week één zetel. De regeringspartijen stonden sinds eind 2009 niet zo laag, meldt de peiler, die spreekt van een 'ernstige vertrouwenscrisis in het electoraat'. VVD en PvdA hebben op dit moment 76 zetels.

De crisis die De Hond ontwaart komt niet alleen door het lage zetelaantal dat de coalitie scoort in de peiling. De regering, de ministers en de fractievoorzitters krijgen ook lage vertrouwenscijfers.

De VVD zou van de kiezers nu twintig zetels krijgen, tegenover 41 in de Kamer. De PvdA staat op vijftien zetels, op een gedeelde vijfde plaats met het CDA. De sociaaldemocraten hebben nu 38 zetels.

De PVV is, net als vorige week, de grootste partij met 29 zetels, veertien meer dan in de Kamer. Tweede partij is de SP van Emile Roemer, met 24 zetels. De VVD staat met zijn twintig zetels op de derde plaats, gevolgd door D66 met zeventien zetels.

Oranje slang in woning gevonden

Een 34-jarige Tilburger die zaterdagavond laat thuiskwam trof op de onderste trede van de trap een oranje slang met rode vierkante vlekken aan. Dat meldt de politie, die op zoek is naar de eigenaar van het reptiel.

Toen de gealarmeerde politie arriveerde had het beest zich inmiddels in de stofzuiger verschanst die in de hal bij de voordeur stond. De agenten namen het apparaat mee naar het bureau om het daar te demonteren. Het bleek te gaan om een rattenslang van ongeveer een halve meter. Het beest is niet gevaarlijk.

De eigenaar van de rattenslang kan contact opnemen met de politie, die het beest ondertussen goed verzorgt.

Obama: VS onpartijdig in Egypte

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nogmaals benadrukt dat de Verenigde Staten geen partij kiezen in de crisis in Egypte. De VS steunen geen enkele politieke partij of beweging en veroordelen het geweld van de afgelopen dagen, zei Obama zaterdag in een telefoongesprek met zijn Nationale Veiligheidsraad.

Het Witte Huis maakte de uitlatingen van de president in een verklaring bekend. "De VS verwijzen de onjuiste berichten die door sommigen in Egypte worden verspreid dat wij met specifieke politieke partijen of bewegingen samenwerken om voor te schrijven hoe de overgang in Egypte moet plaatsvinden", aldus de verklaring. "Wij blijven toegewijd aan het Egyptische volk en hun wens om democratie, economische mogelijkheden en waardigheid. Maar de toekomst van Egypte kan alleen worden bepaald door het Egyptische volk."

Obama zei eerder deze week al dat zijn regering geen partij kiest in Egypte. Wel liet hij weten bezorgd te zijn dat de grondwet buiten werking is gesteld, en dat de VS waarde hechten aan democratie en een rechtsorde.

De Egyptische president Mohammed Morsi werd afgelopen week afgezet door het leger. Opperrechter Adly Mansour is aangesteld als interim-president. Protesten tegen de machtsovername hebben meerdere levens geëist.

Weer veel doden in Afghanistan

Zaterdag was een dodelijke dag in Afghanistan. Veertien Afghaanse militairen en 64 strijders van de Taliban kwamen om bij gevechten en aanslagen met bermbommen. Dat heeft het ministerie van defensie zondag bekendgemaakt.

Bij een operatie van het leger in de provincie Wardak kwamen tien Talibanstrijders om. Artilleriebeschietingen en bermbommen kostten in dezelfde provincie aan drie militairen het leven.

Zeven militairen kwamen in de provincie Helmand om bij aanslagen met bermbommen. Nog eens vier sneuvelden bij aanvallen in andere delen van het land.

Pandababy geboren in Taiwan

Een reuzenpanda in een dierentuin in de Taiwanese hoofdstad Taipei is zaterdagavond moeder geworden van een dochter. De 9-jarige Yuan Yuan is het vrouwelijke deel van een pandastel dat vier jaar geleden door China aan Taiwan werd gegeven om de banden aan te halen.

Yuan Yuan werd in maart kunstmatig geïnsemineerd. De dierentuin had al zes keer eerder geprobeerd Yuan Yuan op kunstmatige wijze te bezwangeren. Een natuurlijke zwangerschap is voor panda's relatief zeldzaam.

China stuurde de panda's in 2008 naar Taiwan. Yuan Yuans mannelijke kompaan heet Tuan Tuan. De namen betekenen samen 'reünie'. China geeft vaker panda's in bruikleen aan andere landen om de diplomatieke banden aan te halen.

Normaal gesproken dienen in het buitenland geboren panda's te worden teruggegeven aan China. In het geval van Taiwan wordt een uitzondering gemaakt: Yuan Yuans nieuwe spruit mag in Taipei blijven.

Brouwer en Meeuwsen in finale WK beachvolleybal

In het Poolse Stare Jabłonki is het Nederlandse beachvolleybalkoppel Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen(13) doorgedrongen tot de finale van het wereldkampioenschap. In de halve finale versloegen ze Jonathan Erdmann/Kay Matysik(Dui, 8) met 21-13 en 21-17. 

De Nederlanders bouwden iedere keer een voorsprong op en gaven dat niet uit handen. Het is voor het eerst dat een Nederlands koppel in de finale staat van het WK. In de finale treffen ze sowieso een Braziliaans koppel. De andere halve finale gaat tussen Ricardo/Álvaro Filho(10) en Alison/Emanuel(2). Het laatst genoemde duo verdedigt hun wereldtitel in Polen en werden tweede tijdens de Olympische Spelen in Londen. De finale staat gepland om 18.00 uur. 

Nieuwe foto's van The Wolverine

Hugh Jackmans zesde verschijning als het titelpersonage in The Wolverine staat voor de deur en 20th Century Fox heeft deze week een aantal nieuwe foto's vrijgegeven om de film te promoten.

De eerste foto toont Jackman en wordt door Fox omschreven als "Tot de limiet gedreven". De foto is zo close-up dat helaas niets van de context te zien is.

The Wolverine

De tweede foto toont Svetlana Khodchenkova als het personage Viper. De omschrijving van Fox? "Ze is even mooi als ze gevaarlijk is."

The Wolverine

The Wolverine verschijnt op 25 juli, een dag eerder dan de (Amerikaanse) datum genoemd in de afbeeldingen, in de Nederlandse bioscopen.

Despicable Me 2 verslaat The Lone Ranger

In het Fourth of July weekend, dat volgde op de Amerikaanse nationale feestdag, heeft Gore Verbinski's The Lone Ranger niet de bedragen binnengehaald waar distributeur Disney blij van wordt. Het 'vijfdaagse weekend' is gewonnen door de Minions van Gru in de tweede Despicable Me.

In The Lone Ranger is een grote rol weggelegd voor Johnny Depp, die een Indiaan speelt naast Armie Hammer als het titelpersonage. De film wordt een 'Pirates of the Carribbean in het Wilde Westen' genoemd, niet alleen door de rol van Depp, maar ook omdat het een Verbinski-film voor Disney en Jerry Bruckheimer is, de combinatie verantwoordelijk voor de Pirates-serie.

De film kostte $215 miljoen om te maken, maar in het eerste weekend is slechts $50 miljoen binnengehaald. De film heeft een slechte ontvangst van critici, met een 24% fresh score op Rotten Tomatoes en een slechts redelijke publieksscore van 6,7 op IMDb. Despicable Me 2, die al wereldwijd te zien is, heeft tot nu toe $200 miljoen verdiend.

De hoop voor The Lone Ranger lijkt nu gevestigd op de wereldwijde release; de film komt in Nederland in de bioscoop op 8 augustus.

Sijsling speelt toch in Newport

Tennisser Igor Sijsling zal gewoon deel gaan nemen aan het ATP-toernooi in Newport. De Nederlander moest vorige week in de derde ronde op Wimbledon nog opgeven met griep, maar is hiervan voldoende hersteld.

Sijsling moest door griepverschijnselen het grastoernooi in Rosmalen al laten schieten en leek voldoende fit voor Wimbledon. In de derde ronde stak de griep weer op, waardoor de Nederlander zijn wedstrijd kansloos verloor. Hierop heeft hij met toestemming van de dopingautoriteiten antibiotica gekregen om te kunnen herstellen.

In Newport is Sijsling als derde geplaatst. Hij zal het in de eerste ronde op gaan nemen tegen de Italiaan Matteo Viola. In het dubbelspel zal de Nederlander in de eerste omloop samen met de Australiër Matthew Ebden spelen tegen de Amerikaanse broers Christian en Ryan Harrison.

Toulalan verruilt Malaga voor Monaco

AS Monaco heeft zich versterkt met Jérémy Toulalan van Malaga. De kapitaalkrachtige club, die uitkomt in de Franse competitie, maakte zondag bekend dat de middenvelder voor twee jaar heeft getekend, met een optie voor een extra seizoen. Het is niet bekend wel bedrag met de transfer gemoeid is.

Middenvelder Toulalan is al de derde sterkhouder die Malaga de rug toekeert. Eerder vertrokken ook al Isco naar Real Madrid en Joaquin Sanchez naar Fiorentina. Omgekeerd is de situatie bij Monaco, dat juist flink in de selectie investeerde. Onder meer Radamel Falcao, James Rodriguez, João Moutinho en Ricardo Carvalho maakten de overstap.

Toulalan speelde twee seizoenen voor Malaga. Eerder kwam hij in eigen land uit voor Olympique Lyon en Nantes.

'Ajax betaalt volledige salaris Bojan'

Bojan Krkic wordt het jaar dat hij op huurbasis voor Ajax speelt, volledig door de Amsterdammers uitbetaald. Dat schrijven Spaanse media. Ajax en Barcelona maakten zaterdag de verhuur van Bojan wereldkundig. De kampioen van Nederland heeft een optie voor nog een contractjaar. Zo wordt Ajax een transfersom bespaart, maar dat wil niet zeggen dat Krkic de club niets kost.

Diverse Spaanse media beweren dat Ajax het salaris van de Servische Spanjaard volledig voor eigen rekening neemt. Dat is geen peulenschil. Bojan verdiende in Catalonië 2,5 miljoen euro per jaar. Hij tekende drie jaar geleden een contract tot 2015.

Daarin werd opgenomen dat hij 2,5 miljoen bruto ging verdienen indien hij in 60 procent van de wedstrijd minimaal een helft mee zou doen. Onduidelijk is of die afspraak ook in zijn Ajax-tijd geldt. De afgelopen twee seizoenen speelde Bojan in de Serie A, bij achtereenvolgens AS Roma en AC Milan.

Dirk Poeploers en Uranusje69

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag wil Petertjeprik u nogmaals de volgende vraag voorleggen: als onbekend onbemind maakt, maakt onbemind dan ook onbekend? Petertje kreeg drie jaar geleden al antwoord op deze vraag door een ontmoeting met Dirk Poeploers en Uranusje69: de vader en moeder van Petertje's politieke correctheid.

Eerste strandfile bij Zandvoort

De eerste file die toe te schrijven is aan het mooie weer is zondagochtend een feit. Dat meldt de ANWB. Bij Zandvoort stond rond 10.45 uur ongeveer vijf kilometer file op de N201. Behalve om badgasten gaat het ook om bezoekers van de Formule 3-races op het circuit van de Noord-Hollandse badplaats.

De file in Zandvoort is naar verwachting niet de laatste verkeersopstopping die wordt veroorzaakt door het weer. De ANWB verwacht zondag ook elders flink wat verkeersdrukte veroorzaakt door mensen die aan de Noordzee of rond de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden van het lekkere weer willen genieten.

Op veel plaatsen wordt het zondag 24 tot 27 graden. In het zuidoosten kan de temperatuur oplopen tot 29 graden. Aan de kust is het koeler door een lichte aanlandige wind. Ook maandag en dinsdag is er veel zon, al is de temperatuur iets minder hoog.

Twee gewonden bij stierenrennen Pamplona

Enkele duizenden waaghalzen hebben zondag meegedaan aan de eerste dag van het stierenrennen in het Spaanse Pamplona. Twee mensen raakten gewond. Geen van de deelnemers werd door een van de zes stieren op de hoorns genomen.

De twee mensen die zondag gewond raakten zijn behandeld in een ziekenhuis. Een liep een verwonding aan zijn arm op, bij de ander moest de schouder terug in de kom worden geduwd.

De stierenrennen zijn voor de Spanjaarden een belangrijk onderdeel van het jaarlijkse San Ferminfestival. Van 7 tot 14 juli denderen elke ochtend om 08.00 uur de stieren door de smalle straatjes van Pamplona, voorgegaan door de durfals die de toorn van de stieren proberen te vermijden.

Het parcours, dat net geen kilometer lang is, loopt van de rand van de stad naar de centrale stierenvechtarena. Daar moeten de stieren het opnemen tegen matadors in een ongelijke strijd, die voor de dieren zo goed als altijd eindigt met de dood.

Buiten Spanje bestaat er veel weerstand tegen de traditie. De reacties van derden op het jaarlijkse evenement laten zich ironisch genoeg veelal kenmerken door een bijzonder sadistische moordlustigheid.

Aanslag op gaspijpleiding Egypte

In de Egyptische Sinaï is zondagochtend een bomaanslag gepleegd op een gaspijpleiding tussen Egypte en Jordanië. Bronnen bij de veiligheidsdiensten vermoeden dat de aanslag het werk van was islamitische opstandelingen.

De pijpleiding werd op twee plaatsen aangevallen, zeiden de bronnen. De branden die daarvan het gevolg waren konden snel worden geblust, maar het gastransport door de leiding kwam wel stil te liggen.

Het was de eerste aanslag op een pijpleiding in de Sinaï in ruim een jaar.

[Upd][Tour] Dennis, Schšr niet meer van start

Rohan Dennis gaat zondag niet meer van start in de negende etappe van de Tour de France. Dat heeft zijn ploeg Garmin-Sharp bekendgemaakt. Garmin vindt dat de 23-jarige Dennis zijn taak heeft volbracht. "Ons doel was om Rohan in de Tour ervaring op te laten doen en zijn talent te ontwikkelen", stelt de ploeg in een verklaring. "Eigenlijk was het streven de eerste rustdag te halen, maar daar zijn we slechts een dag van verwijderd."

Dennis zelf kijkt ook met een tevreden gevoel terug op zijn debuut in la Grande Boucle. "Om op deze leeftijd al mijn eerste Tour te rijden was ongelooflijk en een enorme eer. Ik had graag iets langer in koers willen blijven, maar het is tijd om naar huis te gaan en te herstellen." Het Australische talent kende vorige maand in het Critérium du Dauphiné zijn doorbraak toen hij enkele dagen in de gele leiderstrui reed.

Dennis was overigens bij lange na niet de jongste coureur in de Tour de France. Die eer valt de 19-jarige Danny van Poppel ten deel. De sprinter van Vacansoleil baarde opzien door in de eerste etappe meteen als derde te eindigen.

Update 11:05 uur

Michael Schär gaat vandaag ook niet meer van start. De renner van BMC laat via zijn Twitter weten dat hij te veel last heeft van zijn schouder om nog door te rijden.

Roemer wil einde sociaal akkoord

Emile Roemer roept werknemers en werkgevers op het sociaal akkoord op te zeggen als het kabinet volgend jaar zes miljard euro gaat bezuinigen. "Ze zouden geen knip voor de neus waard zijn als ze daar hun handtekening onder zouden zetten", zo zegt de SP-leider in een vraaggesprek met nu.nl.

In het in april gesloten sociaal akkoord spraken vakbonden en werkgevers met het kabinet af dat meer dan vier miljard euro aan bezuinigingen de ijskast in zouden gaan. Door de tegenvallende economie ziet het kabinet zich nu gedwongen tot nog meer bezuinigingen.

Roemer zelf vindt dat er volgend jaar niet bezuinigd hoeft te worden. "Nul", noemt hij als hem wordt gevraagd om een aanvaardbaar bedrag, ook al zijn de aanvullende miljardenbezuinigingen nodig om aan de Europese begrotingsafspraken te voldoen. Met het pleidooi voor strengere regels heeft Nederland zich volgens de socialist in de eigen voet geschoten.

De SP-leider zou maatregelen van het kabinet willen terugdraaien. "Er zijn tal van bezuinigingen aangekondigd voor mensen onder het sociaal minimum. Dat vind ik onaanvaardbaar. Bijvoorbeeld de herkeuring van mensen in de Wajong."

Het kabinet gaat zes miljard bezuinigen op dwingend advies van de Europese begrotingscommissaris Olli Rehn. Roemer wil niet ingaan op de vraag wat hij tegen Rehn zou zeggen als hij zelf premier was. "Ik ben geen premier, dus Rehn komt niet bij mij." Volgens hem kijkt het kabinet van VVD en PvdA niet naar wat nodig is om de economie vlot te trekken en het vertrouwen te herstellen.

Korea's willen industriecomplex heropenen

Noord- en Zuid-Korea willen allebei het gezamenlijke industriecomplex Kaesong weer opstarten. Dat is duidelijk geworden na overleg dat zondagochtend werd afgerond. Tot een definitief akkoord zijn de beide landen echter nog niet gekomen. De twee partijen praten woensdag verder.

De bedrijvigheid bij Kaesong, net ten noorden van de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen, ligt stil sinds april. Toen trok Noord-Korea uit woede over militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn 53 duizend arbeiders uit het industriecomplex terug. Zaterdag werd de gesprekken tussen Pyongyang en Seoul echter nieuw leven ingeblazen in Panmunjom, een stadje in de gedemilitariseerde zone.

Hoewel er nog geen definitief akkoord is gesloten zijn er wel enkele afspraken gemaakt. Zo mogen de Zuid-Koreaanse managers van de fabrieken in Kaesong het complex bezoeken om producten en voorraden die zijn achtergelaten op te halen. Ook kunnen ze naar Kaesong om de apparatuur te inspecteren. Met de inspecties moet de kans op schade in het aanstaande regenseizoen zo veel mogelijk worden beperkt.

De sluiting van Kaesong betekende een gevoelige slag voor de pogingen Noord- en Zuid-Korea met elkaar te verzoenen. Het project was goed voor ruim anderhalf miljard euro handel per jaar. Het was het laatste gezamenlijke project dat een vijf jaar durende verzuring van de betrekkingen nog had doorstaan.

Geile clip Justin Timberlake mag weer op YouTube

De nieuwe videoclip van Justin Timberlake is weer op YouTube te zien. In de video van Tunnel Vision zijn naakte vrouwen te zien en de clip werd daarom woensdag even na de lancering van de website gehaald.

"Normaal zijn naaktbeelden verboden", laat een woordvoerder van Google, waar Youtube onder valt, weten aan ABC News. "Maar we maken uitzonderingen als het wordt gepresenteerd met een educatieve of artistieke context, of als documentaire. Er worden dan gepaste waarschuwingen gegeven en kijkers moeten boven een bepaalde leeftijd zijn."

Fans die de beelden willen zien moeten eerst inloggen om te bevestigen dat ze meerderjarig zijn. Tunnel Vision is inmiddels meer dan twee miljoen keer bekeken.

Hoger dodental verwacht na treinongeluk Canada

Het dodental als gevolg van het treinongeluk zaterdag in het Oost-Canadese Lac-Mégantic loopt waarschijnlijk nog verder op. Tot dusver is zeker dat er zeker een dode is gevallen, aldus de autoriteiten. Het ongeval veroorzaakte diverse explosies in de stad. Branden hebben grote delen van Lac-Mégantic in de as gelegd.

De goederentrein met olie aan boord ontspoorde vrijdagnacht. Ooggetuigen spraken van torenhoge vuurballen en een rode gloed die over de hele stad heen hing. Volgens het hoofd van de brandweer zag Lac-Mégantic eruit als een oorlogsgebied. Meer dan tweeduizend van de zesduizend inwoners van de stad moesten vluchten voor de explosies en het vuur.

De politie in de provincie Quebec heeft bevestigd dat er in ieder geval een dode is gevallen, maar wil niet speculeren over het mogelijke aantal slachtoffers. Volgens een woordvoerder zijn veel mensen als vermist opgegeven, maar is er nog veel onduidelijkheid. "Mensen bellen om familie of vrienden als vermist op te geven, maar sommige mensen worden twee of drie keer als vermist opgegeven door verschillende familieleden", zei de woordvoerder.

Door de ontsporing, kort na middernacht, explodeerden diverse wagons. Daarna verspreidde het vuur zich snel naar de huizen in de omgeving. Zeker dertig gebouwen zijn verwoest. Volgens de beheerder van het Canadese spoorbedrijf Rail World Inc. was de trein waarschijnlijk op hol geslagen. De trein stond in de buurt van de stad geparkeerd.

Een grote hoeveelheid olie is in de rivier de Chaudière gelekt, aldus de Canadese milieudienst. In de 73 wagons zat ruwe olie, en zeker vier wagons raakten beschadigd door de explosies en branden. "We hebben ook olie in het meer en de rivier, en dat baart ons zorgen", zei woordvoerder Christian Blanchette. "We hebben omliggende gemeenten geadviseerd op te passen als ze water uit de Chaudière halen."

Premier Stephen Harper heeft in zijn medeleven betuigd. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de families en vrienden van diegenen die getroffen zijn door de tragische treinontsporing en branden in Lac-Mégantic", zei Harper. "We hopen dat de geëvacueerden snel en veilig weer naar huis kunnen. De bevolking van Lac-Mégantic en de omliggende regio kan erop rekenen dat onze regering de situatie in de gaten houdt. We staan klaar om hulp te leveren als de provincie daarom vraagt."

[WL] Volleyballers niet naar finaleronde

De Nederlandse volleyballers zijn een plaats in de finaleronde van de World League misgelopen. De ploeg van bondscoach Edwin Benne zag concurrent Canada met 3-2 (25-23, 23-25, 25-27, 25-18 en 15-7) winnen van Japan. Alleen bij een 3-0 of 3-1 nederlaag van de Canadezen was Nederland verder gegaan.

Nederland verspeelde zijn kansen door eerder met 3-1 te verliezen bij Finland. Toch leek het er even op dat er hulp uit onverwachte hoek zou komen, toen Japan een 2-1 voorsprong in sets nam.

Verder lieten de Canadezen het echter niet komen. De vierde set werd met 25-18 gewonnen, waarmee een plek in de finaleronde veilig werd gesteld. De om des keizers baard gespeelde vijfde set pakte Canada ook.

Het mislopen van de finaleronde is een flinke streep door de rekening van de Nederlandse volleybalmannen, die voorlopig kunnen fluiten naar de A-status van NOCNSF.

Minder nepmedicijnen onderschept

Vorig jaar zijn er veel minder imitatiemedicijnen onderschept dan in het jaar daarvoor. Die daling bedraagt maar liefst 31 procent. Werden er in 2011 nog 2202 zendingen onderschept, in 2012 was dat aantal gedaald tot 1567. De oorzaak van de daling is volgens de douane nog niet bekend.

Eind juni werden er bij een wereldwijde opsporingsactie nog ruim negentigduizend mogelijk gevaarlijke imitatiemedicijnen onderschept. Het ministerie van Financiën ziet in het succes van die actie reden om over te gaan op intensivering van de opsporing.

Bepaalde imitatiemedicijnen werken net zo goed als het oorspronkelijke middel, maar zijn veel goedkoper. Die middelen worden geweerd om de marktpositie van de farmaceutische industrie te beschermen. Andere imitatiemiddelen bevatten stoffen die de gezondheid kunnen schaden. De medicijnen die absoluut helemaal niets doen omdat ze geen werkzame stof bevatten, zoals homeopathische middelen, kunnen moeilijk tegengewerkt worden. Het patenteren van water is namelijk zelfs voor de farmaceutische industrie een onmogelijke opgave.

Nigella Lawson gaat scheiden

Nigella Lawson en Charles Saatchi gaan na een huwelijk van bijna tien jaar uit elkaar. Dat heeft Saatchi laten weten aan de Britse boulevardkrant Mail on Sunday. Hij raakte vorige maand in opspraak nadat een foto was uitgelekt waarop te zien was hoe hij de 53-jarige tv-kok bij de keel greep.

"Ik vind het spijtig te moeten meedelen dat Nigella Lawson en ik gaan scheiden", laat Saatchi weten aan de krant. "Dit is hartverscheurend voor ons allebei en onze liefde ging erg diep, maar in het afgelopen jaar zijn we uit elkaar gegroeid."

Saatchi laat nogmaals weten dat hij 'geen kracht' heeft gezet toen hij de keel van Lawson vast had. Hij vindt het jammer dat Nigella nooit heeft gereageerd op het incident, om te laten weten dat hij geweld tegen vrouwen verafschuwt en dat hij haar nooit fysiek heeft mishandeld. Volgens Saatchi heeft Lawson dit wel aan de politie verteld.

"Zij heeft ook weleens mijn nek gepakt om aandacht te krijgen, maar niet waar een fotograaf bij was", aldus Saatchi, die de scheiding 'spijtig' noemt en zijn ex het beste voor de toekomst wenst. De twee stapten in september 2003 in het huwelijksbootje.

Nog geen contact Snowden met Venezuela

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft nog geen contact gehad met Venezuela sinds president Nicolas Maduro hem vrijdag asiel heeft aangeboden. Dat zei de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken zaterdag (plaatselijke tijd).

"We wachten tot maandag af om te zien of hij zijn wens om naar Venezuela te komen, bekrachtigt", aldus Elias Jaua tegen de staatstelevisie.

Snowden zit nog steeds vast in de transitzone van een vliegveld in Moskou. De 30-jarige onthuller van het PRISM-schandaal heeft in 27 landen asiel aangevraagd, maar de meesten landen wezen zijn verzoek af.

Nog geen contact Snowden met Venezuela
Nog geen contact Snowden met Venezuela (Foto: ANP)

Longlist Jan Wolkers Prijs natuurboeken bekend

Twintig titels zijn genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs, een nieuwe prijs voor het beste natuurboek van Nederland. De longlist werd zondagochtend bekendgemaakt in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. Onder meer boeken van Hans Dorrestijn en Marcel van Dam zijn genomineerd.

De twintig boeken op de longlist werden geselecteerd uit meer dan 180 boeken die tussen 1 januari 2012 en 1 juni 2013 verschenen. Oud-politicus Van Dam werd genomineerd voor zijn boek De Steigerberg, over zijn landgoed waar hij aan het tuinieren sloeg. Van cabaretier Dorrestijn werd het boek Dudeljo! genomineerd, een eerbetoon aan de wielewaal.

Behalve Van Dam en Dorrestijn maken ook biologen kans op de Jan Wolkers Prijs. Van Kees Moeliker, verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en onder meer bekend van zijn optredens bij De Wereld Draait Door, werd het boek De Bilnaad van de Teek genomineerd. Primaatdeskundige Frans de Waal staat op de lijst met zijn boek De Bonobo en de Tien Geboden.

Welke vijf boeken uiteindelijk kans maken op de Jan Wolkers Prijs wordt begin september bekend. In oktober wordt de prijs uitgereikt tijdens een speciale uitzending van Vroege Vogels.

De winnaar van de Jan Wolkers Prijs - een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant - krijgt vijfduizend euro en een originele tekening van Siegfried Woldhek. In de jury zit onder anderen Karina Wolkers, de weduwe van de in 2007 overleden schrijver, schilder en natuurliefhebber.

Doden door brand in Thais politiebureau

Zeker vier gedetineerden zijn zondag omgekomen door een brand in een politiebureau ten noorden van de Thaise hoofdstad Bangkok. Dat hebben Thaise media gemeld.

De brand ontstond door de ontploffing van een transformator op de eerste verdieping van het gebouw in Sai Noi. Agenten probeerden met brandblussers het vuur te bedwingen, maar konden niet voorkomen dat de brand zich uitbreidde naar het cellencomplex in het gebouw. De vier gedetineerden, in de leeftijd van 22 tot 45 jaar, zaten vast voor illegaal wapenbezit, alcoholmisbruik en drugshandel.

[Tour] Froome niet moe van vragen over doping

Chris Froome vindt het niet vervelend om keer op keer de vraag te moeten beantwoorden of hij zijn prestaties levert zonder behulp van doping. "Gezien de historie van het wielrennen is dat alleen maar logisch", zegt de drager van het geel in de Tour de France. "Ik kan zeggen dat ik honderd procent schoon rijd."

Froome won gisteren de eerste bergrit in de Tour dankzij een geweldige slotklim naar Ax-3-Domaines. Op de berg in de Pyreneeën waren in het verleden alleen Roberto Laiseka en Lance Armstrong sneller en dat deed toch wat wenkbrauwen fronsen. "Ik weet zeker dat mijn prestaties niet geschrapt zullen worden", belooft Froome. "Ook niet over tien of twintig jaar. Nooit."

Het wielrennen is volgens Froome de laatste jaren de goede weg ingeslagen. "Resultaten zijn nu veel geloofwaardiger dan vroeger. Als de sport niet was veranderd, had ik nooit deze prestaties kunnen leveren. Het is voor mij een persoonlijke missie om te laten zien dat de sport is veranderd."

Man in gezicht gestoken

Een 44-jarige man is vrijdag in Den Haag gewond geraakt toen hij enkele malen in zijn gezicht werd gestoken. Dat meldt de politie zondag. De vermoedelijke dader, een man van 27 jaar, vluchtte een horecagelegenheid binnen en werd door omstanders overmeesterd.

Het incident deed zich vrijdag in de loop van de middag voor. Nadat de 27-jarige man was overmeesterd in de horecagelegenheid aan de Parallelweg, werd hij overgedragen aan de politie. Die vermoedt dat de oorzaak van de steekpartij in de relationele sfeer ligt.

Gewonden bij ongeval brandweerauto Rijssen

Bij een ongeval met een hoogwerker zijn in Rijssen zondagochtend twee brandweerlieden gewond geraakt. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer. Het voertuig was onderweg naar een brand in het nabijgelegen Enter. De gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Het ongeval vond plaatst op de Karel Doormanstraat in de Twentse plaats. De brand in Enter woedt in de technische ruimte van een betonbedrijf aan de Vonderweg. De brandweer probeert te voorkomen dat de brand zich uitbreidt naar de fabriekshal.

Duizenden kilo's oude visnetten uit Noordzee

Een groep van 24 duikers heeft de afgelopen week op de Noordzee meer dan tweeduizend kilo oude visnetten boven water gehaald. De verloren netten die werden opgevist zijn volgens de organisatie van de zogenoemde Expeditie Bruine Bank een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven.

De netten, het lood en het kunstaas werden verzameld bij het schoonmaken van schepen die op de Noordzee zijn vergaan. Dieren raken er volgens de organisatie in verstrikt en sterven een langzame dood. Tijdens de acht dagen durende expeditie werd gedoken op ongeveer twintig wrakken op en rond de Bruine Bank.

De duikers van de expeditie troffen bij hun schoonmaakwerkzaamheden verschillende diersoorten aan. Zo vonden ze juweelanemonen, bolle bolzakpijpen, vuilwitte zakpijpen en gemarmerde streepschelpen. Van veel aangetroffen soorten was niet eerder bekend dat ze in het Nederlandse deel van de Noordzee voorkwamen.

De opgedoken visnetten werden in Scheveningen aan land gebracht. Volgens de organisatie worden ze gerecycled en keren ze terug als bijvoorbeeld badmode en sokken.

De Bruine Bank is een zandbank in de Noordzee, ongeveer halverwege tussen Nederland en Engeland. De zandbank, die vrijwel geheel in het Nederlandse deel van de Noordzee ligt, is een belangrijk natuurgebied.

De schoonmaakoperatie maakte deel uit van Bescherm een Wrak, een initiatief van een aantal organisaties, waaronder Stichting De Noordzee, Sportvisserij Nederland en Stichting Duik de Noordzee Schoon. Aan het eind van het seizoen moet het honderdste wrak zijn schoongemaakt.

[Tour] Kans voor waaghalzen in PyreneeŽn

De negende etappe in de Tour de France is de laatste van twee Pyreneeënritten. De renners moeten in de 165 kilometer tussen Saint-Girons en Bagnères-de-Bigorre maar liefst vijf cols bedwingen, waarvan vier van eerste categorie. Chris Froome rijdt in de gele trui die hij zaterdag op Ax-3 Domaines veroverde.

Renners die daags voor de rustdag een gooi naar de zege willen doen, zullen bereid moeten zijn om risico's te nemen. Na de laatste klim van de dag gaat het namelijk nog dertig kilometer bergaf richting finish. Vooral het begin van de afdaling is erg steil. In de finale is het zo goed als vlak.

Snel nadat om 11.30 uur in Saint-Girons het startsein is gegeven, beginnen de renners aan de beklimming van de Col de Portet-d'Aspet. De naam van deze berg is voor altijd gekoppeld aan de dood van Fabio Casartelli in de Tour van 1995. Daarna volgen nog de Col de Menté, Col de Peyresourde, Col de Val Louron-Azet en tenslotte La Hourquette d'Ancizan, allemaal van eerste categorie.

Een dag na het machtsvertoon van Team Sky is het de vraag wie de aanval op de gele trui van Froome durft te openen. Renners met ambities voor de bergtrui zullen deze rit sowieso in hun agenda hebben aangevinkt. Froome en Pierre Roland voeren het bergklassement momenteel aan met 31 punten.

Boek: Maarten Meijer - Biografie Dick Advocaat

Dick Advocaat is een van de bekendste en succesvolste Nederlandse trainers allertijden. Hij behaalde een aantal landstitels in diverse Europese competities en veroverde verrassend met Zenit St. Petersburg de UEFA Cup. Hij was bondscoach van Nederland, Zuid-Korea, Rusland en kortstondig van België. In deze biografie, geschreven door Maarten Meijer, wordt teruggekeken op deze loopbaan met zowel hoogte - als - dieptepunten.

Speciale editie met borsten voor aan je muur

Mocht je deze tijd niet naar het strand kunnen om vrouwen te bewonderen, omdat je bijvoorbeeld het zeewater toch nog te koud vindt, dan kun je misschien kiezen om een van de twee Japanse Special Editions van Dead or Alive 5 Ultimate te bestellen.

In de speciale edities van het spel vind je naast de game de geijkte spullen zoals een soundtrack, bonuskostuums die door Tecmo Koei als sexy worden bestempeld, spelkaarten en een muismat. Mocht je geen genoeg kunnen krijgen van borsten dat krijg je er nog tien posters voor aan de muur en een levensgroot wandtapijt erbij. Mocht je je nog in bad vervelen hebben ze ook een badposter.

Er komen twee versies, eentje van Kasumi en de ander is gecentreerd rondom Momiji. De edities kosten elk 16.590 yen, zo'n 128 euro. Mocht je niet kunnen kiezen dan kun je beide edities kopen voor 24.990 yen, zo'n 193 euro. Mocht je dat toch te prijzig vinden is er nog een Collectors Edition voor 11.340 yen, zo'n 88 euro. Daarin vind je dan alleen de soundtrack, bonuskostuums, het kaartspel en de muismat. Die is er alleen in Kasumi-stijl.

Dead or Alive 5 Ultimate komt 6 september uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Er is dan ook een free-to-play-versie voor PlayStation 3.

Dead or Alive 5 Ultimate

Dead or Alive 5 Ultimate

FOK! wat een weer... Zonnig

Welkom! Het was toch wel verrassend te noemen dat de zeewind gisteren uitbleef en daardoor bleef het op het strand de hele dag rond de 22 graden. Elders liep het kwik op tot maximaal 26 graden. Helemaal helder was het niet, want er waren toch wel wat stapelwolken en er zat hogerop ook veel sluierbewolking.

Ook vandaag is er weinig nieuws onder de zon, want de zon schijnt en dat zal ze de hele dag blijven doen. Er wordt wat drogere lucht aangevoerd zodat het er wat blauwer uit zal zien dan gisteren. Veel wind staat er niet en met 20 tot 26 graden is het gewoon heerlijk weer. Ook morgen en dinsdag houden we dit weerbeeld vast, al is het wel zo dat het iets koeler gaat worden. Op woensdag verschijnt er wat meer bewolking en zakt het kwik nog iets verder. Het blijft hoe dan ook volledig droog.

Op de Balkan wemelde het van de onweersbuien. Dit is het enige wat er gisteren gebeurde in Europa.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

-
Een vriend verhuist eerdaags naar deze plek in Haarlem toe en dat wil zeggen.....

 -
...dat ik toch wel wat foto's verwacht!

 

 

 

Moslimgeestelijke uitgezet door Groot-BrittanniŽ

De Britse regering heeft de radicale moslimgeestelijke Abu Qatada uitgeleverd aan Jordanië. Dat meldt de BBC in de nacht van zaterdag op zondag.

Het vliegtuig met Abu Qatada vertrok om 3.45 uur vanaf een vliegbasis van de Royal Air Force bij Londen. De radicale geestelijke wordt naar zijn geboorteland Jordanië gebracht, waar hij terecht moet staan wegens terrorisme.

De Britse regering was bijna 10 jaar verwikkeld in een juridische strijd om de uitlevering van Abu Qatada. De staat wilde hem uitzetten, maar Britse rechters blokkeerden de uitlevering omdat zij vreesden dat de geestelijke in Jordanië geen eerlijk proces krijgt.

Groot-Brittannië zet moslimgeestelijke uit
Groot-Brittannië zet moslimgeestelijke uit (Foto: ANP)

Speedboot schuift van trailer: 1 dode

Door een verkeersongeluk in Zutphen is zaterdagavond een persoon om het leven gekomen. De politie meldde dat het slachtoffer mogelijk geplet is door een speedboot, die van een trailer is geschoven.

Het ongeluk gebeurde rond 21.30 uur aan de Paapstraat. Een politiewoordvoerster kon nog niet zeggen wat er precies is gebeurd maar zei dat het slachtoffer mogelijk in de speedboot zat, toen deze van de aanhanger viel. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Speedboot schuift van trailer: 1 dode
Speedboot schuift van trailer: 1 dode (Foto: ANP)

[Upd] Vliegtuig crasht op vliegveld San Francisco

Op de luchthaven van San Francisco is zaterdag een ongeluk gebeurd met een Boeing 777. Het zou gaan om een mislukte noodlanding. Dat melden Amerikaanse media.

De ernst van het ongeval en de toedracht zijn nog niet bekend. De Boeing is van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana. Op beelden is te zien dat grote rookwolken opstijgen op de plek van het ongeluk.

Update 02:55
Door een ongeluk met een Boeing 777 op de luchthaven van San Francisco zijn zaterdag zeker 2 mensen om het leven gekomen. Zo'n 130 personen zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht en meer dan 60 mensen worden nog vermist. Dat heeft de brandweer van de stad bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Het toestel van de Zuid-Koreaanse maatschappij Asiana Airlines crashte tijdens de landing, meldden de luchtvaartautoriteiten. Er waren 291 passagiers en 16 bemanningsleden aan boord. 190 mensen konden zichzelf uit het toestel redden, sommigen van hen zijn lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht.

De Boeing ligt naast de baan en is zwaar beschadigd. Het middenstuk is uitgebrand en de staart van het toestel ligt in stukken op de start- en landingsbaan. Op foto's is te zien dat passagiers het vliegtuig verlieten via de opblaasbare glijbanen.

De oorzaak van de crash is niet bekend. Amerikaanse media speculeren dat het toestel te vroeg is neergekomen. Op beelden is te zien dat er al brokstukken liggen aan het begin van de landingsbaan. 

Boeing 777 crasht op vliegveld San Francisco
Boeing 777 crasht op vliegveld San Francisco (Foto: ANP)

[Upd] 'Salafisten willen ElBaradei niet'

Oppositieleider Mohamed ElBaradei is benoemd tot interim-premier van Egypte. Dat heeft ElBaradei's Nationaal Reddingsfront (NSF), een alliantie van oppositiepartijen, zaterdag laten weten.

Interim-president Adly Mansour beëdigt ElBaradei zaterdagavond nog, aldus NSF-woordvoerder Khaled Dawoud. ElBaradei was een voorman van de oppositie tegen de toenmalige president Hosni Mubarak, en nam het vervolgens op tegen diens opvolger Mohammed Morsi. Die werd afgelopen week afgezet door het leger.

ElBaradei was eerder hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap en won een Nobelprijs voor de vrede.

Update, zondag 01.19 uur
Interim-president Mansour heeft gezegd dat ElBaradei nog niet tot premier is benoemd, hoewel hij hem wel de 'logische keuze' vindt, meldt BBC News. De salafistische Nour Partij, een islamistische beweging waar in tegenstelling tot de Moslimbroederschap wel mee wordt samengewerkt, zou bezwaar tegen de benoeming hebben aangetekend. De onderhandelingen over een interim-premier gaan volgens een zegsman van Mansour door.

Tuimelaar bevalt in Dolfinarium

In Dolfinarium Harderwijk is zaterdagavond een tuimelaartje geboren. Dolfijnmoeder Maaike en haar jong maken het goed. De bevalling is zonder problemen verlopen, meldt het Dolfinarium. De bevalling vond toevalligerwijs plaats vlak voor de glaswand van de onderwaterruimte, waardoor het goed zichtbaar was.

Verzorgers zijn de komende dagen nacht paraat om de twee dolfijnen in de gaten te houden. Ze zwemmen nu in de zogeheten kraamkamer van het Dolfinarium.

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.