Weer traangas bij Taksimplein

De politie van de Turkse stad Istanbul heeft maandag traangas, waterkanon en rubberkogels gebruikt om demonstranten weg te jagen bij het Taksimplein en het Gezipark. Het park was eerder maandag voor het eerst sinds 15 juni weer voor het publiek geopend, maar de gouverneur van Istanbul liet daarbij al weten dat nieuwe demonstraties of bezettingen niet zouden worden geduld.

Demonstranten hadden aangekondigd een forumbijeenkomst in het park te willen houden over de toekomst van Turkije. De politie liet het er niet van komen en droeg mensen na ongeveer drie uur op het park te verlaten. Met schilden werden mensen die draalden weggeduwd, daarna volgde traangas en werden een stuk of twaalf mensen opgepakt. Enkele betogers gooiden stenen naar een waterkanon. Verscheidene mensen raakten gewond.

Het Gezipark was sinds 15 juni afgesloten. De politie maakte toen een einde aan een bezetting van het park door duizenden tegenstanders van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Plannen van de regering om op de plek van het park een replica van een kazerne uit de ottomaanse tijd te bouwen vormden de aanleiding voor het protest.

Gouverneur Huseyin Avni Mutlu verklaarde het park maandag weer voor geopend, maar hij kwam hier later op terug.

Afgelopen zaterdag zette de politie ook al traangas in om betogers bij het Gezipark te verjagen. Toen werden meer dan vijftig mensen opgepakt.