Flexwerkers raken in verdrukking

anoniem_22072019025900

De positie van flexwerkers is de afgelopen jaren steeds meer in de knel geraakt. De kans dat iemand langer dan drie jaar in tijdelijk werk blijft hangen is tussen 2006 en 2010 verdrievoudigd naar ruim dertig procent. Dat blijkt maandag uit een rapport van onderzoeksbureau SEO.

Flexwerkers stromen minder vaak door naar vast werk, vanwege de aanhoudende economische crisis. Steeds meer flexwerkers trekken zich terug van de arbeidsmarkt. Het gaat om zeventien procent van de mensen die korter dan drie jaar tijdelijk werk hebben. Zeven procent wordt langdurig afhankelijk van een uitkering.

Langdurig flexibele werknemers verdienen minder dan mensen met een vaste baan. De inkomensverschillen tussen huishoudens zijn echter gering. De inkomens worden op peil gehouden door andere verdiensten, zoals een eigen bedrijf of een uitkering. Ook zorgen partners vaak voor aanvulling van het huishoudinkomen.

Werkgevers bieden flexwerkers minder vaak scholing aan. Ook zijn de flexwerkers iets minder gezond dan mensen met een vaste baan. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat het rapport de plannen uit het sociaal akkoord voor flexwerkers ondersteunt. Daarin staat onder meer dat werknemers na twee in plaats van drie jaar een vast contract krijgen.