Dode Zeerollen tentoongesteld in Drents Museum

anoniem_22072019025900

Het Drents Museum stelt vanaf dinsdag Dode Zeerollen tentoon. Het museum spreekt van een 'heel bijzondere' expositie. Enkele fragmenten zijn nooit eerder aan publiek getoond. Bovendien moest het museum in Assen jaren met de Israëlische overheid onderhandelen om de rollen naar Nederland te krijgen.

Zeker vier jaar werd onderhandeld met de oudheidkundige dienst van Israël, de Israel Antiquities Authority (IAA), vertelt een museumwoordvoerder maandag. De doorbraak vond plaats in september 2011, meldde adjunct-directeur Harry Tupan zaterdag in NRC Handelsblad. Nederland stemde tijdens de stemming om Palestijns VN-lidmaatschap blanco. "Toen wilden ze Nederland wel deze tentoonstelling gunnen", zei Tupan.

In totaal worden zestien fragmenten tentoongesteld in het Drents Museum. Mede omdat de tweeduizend jaar oude manuscripten extreem kwetsbaar zijn, zijn de fragmenten opgedeeld in twee sets van acht. De eerste is tot half oktober te zien. Daarna volgt de tweede set, die tot het einde van de expositie op 5 januari wordt tentoongesteld.

Onder de eerste set bevinden zich onder meer een rol met de tekst van Genesis, het apocryphon van Daniël en een rol met teksten van de Psalmen. De tweede set bevat onder meer de messiaanse apocalyps, een rol met de zaligsprekingen en het een meter lange Paleo-Leviticus.

De rollen geven waardevolle informatie over de periode waarin Jezus leefde. Daarnaast zijn de rollen 'van belang voor ons begrip van de ontwikkeling van een canon van heilige teksten'. Zo bewijzen sommige rollen dat er verschillende varianten van bijbelteksten in omloop waren.

De tentoonstelling is christelijk getint, zegt de woordvoerder, maar ook heel boeiend voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Het Drents Museum verwacht in totaal zo'n 180 duizend mensen te ontvangen.

Twintig jaar geleden werden in Nederland voor het laatst fragmenten van de Dode Zeerollen tentoongesteld. De manuscripten vereisen wegens hun kwetsbaarheid een speciaal klimaat. Na drie maanden tentoonstelling verdwijnen de fragmenten voor vijf jaar in de donkere kluis van de IAA om verdere beschadiging te voorkomen, weet de woordvoerder te vertellen.

De Dode Zeerollen werden tussen 1947 en 1956 gevonden in elf grotten in de buurt van Qumran aan de Dode Zee. De rollen die in Assen worden tentoongesteld, komen uit de vierde en elfde grot, die ook wel de Nederlandse grot wordt genoemd. Het Groningse Qumran Instituut speelde namelijk een grote rol bij het uitzoeken en vertalen van de rollen uit deze grot. Ook bij het samenstellen van de expositie speelt het instituut een rol.

Het Drents Museum toont naast de rollen ruim vierhonderd andere objecten die de historische context van de zeerollen schetsen. Zo zijn enkele van de kruiken waarin de documenten waren opgeslagen en een stuk tempelsteen te zien. Na 5 januari verhuist de tentoonstelling naar het Schlossmuseum in het Oostenrijkse Linz.