Brazilië bezorgd over spionage door NSA

anoniem_22072019025900

De Braziliaanse regering is bezorgd over de berichten dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gegevens over miljarden Braziliaanse e-mails en telefoongesprekken heeft verzameld. Dat heeft de Braziliaanse minister van buitenlandse zaken Antonio Patriota zondag gezegd. De minister beloofde zich internationaal in te zullen zetten voor de bescherming van privacy.

De Braziliaanse krant O Globo meldde in het weekeinde op gezag van klokkenluider Edward Snowden dat de NSA alleen in januari al gegevens over 2,3 miljard e-mails en telefoongesprekken in Brazilië heeft verzameld. Dat is bijna even veel als de Amerikaanse overheid in eigen land verzamelt. O Globo zei niet om wat voor informatie het precies ging, maar eerder werd al bekend dat de NSA waarschijnlijk vooral metadata vergaart: gegevens over het tijdstip van een telefoontje of de plek waarvandaan een bericht is verstuurd.

Patriota zei 'zeer bezorgd te zijn over het bericht dat elektronische en telefonische communicatie van Braziliaanse burgers worden bespioneerd door de Amerikaanse inlichtingendienst'. Brazilië heeft de Verenigde Staten om opheldering gevraagd. Daarnaast wil Brazilië de Verenigde Naties vragen stappen te nemen 'om misstanden tegen te gaan en de privacy van internetgebruikers te beschermen', zei de minister.

Volgens het artikel in O Globo worden telefoongesprekken en e-mails in Brazilië bijna net zo nauwlettend in de gaten gehouden door de VS als die in China, Rusland en Pakistan. De NSA zou de gegevens vergaren via Braziliaanse takken van Amerikaanse telecombedrijven. Of de betreffende bedrijven zich hiervan bewust zijn is onduidelijk. Als ze meewerken aan de spionage overtreden ze daarmee de wet, aldus Patriota.

De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die als eerste berichtte over Snowdens onthullingen, werkte mee aan het artikel in O Globo. Op zijn blog schreef Greenwald zondag dat 'de NSA al jaren systematisch het Braziliaanse telecommunicatienetwerk aftapt en lukraak de e-mails en telefoongesprekken van miljoenen Brazilianen onderschept, verzamelt en opslaat'.

Volgens Greenwald is Brazilië slechts een van de vele landen die op deze manier in de gaten worden gehouden. "De bevolkingen van veel meer landen waarmee we niet op gespannen voet staan worden op dezelfde manier massaal bespied door de NSA. De lijst van landen waarbij dit niet gebeurt is korter dan die waarbij het wel gebeurt", aldus Greenwald.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Brazilië zei dat er geen commentaar zal worden gegeven op de verslaggeving van O Globo. De Amerikaanse Director of National Intelligence deed wel een verklaring uitgaan. "De Amerikaanse regering zal via diplomatieke wegen een reactie geven aan onze partners en bondgenoten in de Amerika's (...) Hoewel we niet publiekelijk gaan reageren op verhalen over activiteiten van de inlichtingendiensten, hebben we wel duidelijk gemaakt dat het Amerikaans beleid is om buitenlandse informatie in te zamelen, net zoals alle andere landen dat doen."

De Amerikaanse generaal Martin Dempsey, de voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven, zei zondag dat de onthullingen die Snowden heeft gedaan de betrekkingen tussen de VS en andere landen hebben ondermijnd en gevolgen hebben voor wat hij 'het belang van vertrouwen' noemde.