'Verscherpt toezicht voor Feijenoord'

De gemeente Rotterdam wil de deelgemeente Feijenoord onder verscherpt toezicht stellen. Twee onafhankelijke bestuurders die door de gemeente worden aangewezen moeten het zakenbestuur van de deelgemeente gaan vormen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam aan de gemeenteraad.

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) stelde eerder na onderzoek dat de bestuurders in de deelgemeente zich schuldig hebben gemaakt aan vriendjespolitiek. Door het rapport moest het dagelijks bestuur van Feijenoord vorige week zijn ontslag indienen.

Dinsdagmiddag draagt het college van burgemeester en wethouders twee personen voor die het nieuwe zakenbestuur moeten gaan vormen. Tot woensdag 21.00 uur heeft de deelraad de tijd om te laten weten wanneer de benoeming plaatsvindt.

Verder moet de deelraad voldoen aan vijf voorwaarden. Zo moet de deelraad de conclusies uit het BING-rapport onderschrijven en aan de slag gaan met de aanbevelingen. "Om te beginnen met integriteit", aldus het college in de brief. Als de deelraad om woensdag 21.00 uur niet met een reactie is gekomen, dan dreigt het college de gemeenteraad voor te stellen een bepaalde verordening te wijzigen, waarmee het dagelijks bestuur en de deelraad van Feijenoord ophouden te bestaan.

Door het verzwaarde toezicht dat het college daarnaast wil instellen moet het bestuur van de deelgemeente alle genomen besluiten melden aan burgemeester en wethouders. Ook kan het college dan zonder opgaaf van redenen bevoegdheden van het gemeentebestuur intrekken.

Het zakenbestuur moet aanblijven tot maart 2014. Dan komt er een nieuw bestuursmodel, waarbij in Rotterdam sprake wordt van gebiedscommissies in plaats van deelgemeenten. Als een nieuw bestuur voor de deelgemeente er via verkiezingen zou moeten komen, zou Feijenoord volgens het college te lang zonder een dagelijks bestuur zitten.