[Tour] Een duf dagje

De renners hadden rust vandaag
Daar waren ze aan toe
Want er was toch al heel veel strijd
Dus zijn ze vast wel moe

De eerste week van de honderdste Tour de France zit erop. Ik vond het wel een leuke week. Corsica was een goede keuze om de eerste drie dagen te koersen. Er gebeurde de eerste dag dan lange tijd niet veel, maar we kregen prachtige plaatjes van het eiland.

Vorig jaar lagen de renners de eerste week heel vaak op de grond. Nu was er op het einde van de eerste etappe ook een grote valpartij, maar verder viel het mee deze eerste week. En dat terwijl de wegen op Corsica vaak vrij smal zijn. Maar de tweede etappen moest er meteen worden geklommen en dan is het peloton minder massaal.
Het was wel leuk dat Kittel de eerste rit en het geel won. Het is toch een Nederlandse ploeg waar hij voor rijdt. De man heeft bovendien een leuk kapsel en is erg goedlachs. Een veel leuker figuur dan de kleine Brit en de groene billenknijper. Hoewel die laatste wel altijd garant staat voor een geintje en een showtje. Dat baardje staat hem echter niet, vind ik.

De Nederlanders doen het goed dit jaar tot nu toe. We hebben Boom lange tijd in beeld gehad. Johnny heeft zich al laten zien. Een ontsnapping in de laatste kilometers van één van de grootste talenten die we hebben: Tom Dumoulin en de klassementsrenners Mollema en ten Dam staan derde en vierde in het klassement. Maar wanneer gaan we nu weer eens een etappe winnen? Als je derde wordt in het eindklassement en op het podium komt in Parijs is dat natuurlijk geweldig, maar als er dan geen etappezege is voor Nederland dan hebben we eigenlijk nog geen fuck. Ik zie Robert Gesink wel de grote rit met twee keer Alpe 'd Huez winnen. Mollema zelf is trouwens ook een afmaker. Ik verwacht ook nog leuke dingen van Tom Dumoulin. Johnny zal zich ook zeker nog laten zien, maar het vervelende is dat hij bijna nooit wint. Behalve het Nederlands kampioenschap dan. Dat vond ik echt leuk voor hem.

Wat kunnen we nog verwachten? We gaan de tweede week in. Een overgangsweek, denk ik. Er is wel een tijdrit, maar die is niet superlang. Daarin zouden de tijdsverschillen redelijk binnen de perken moeten kunnen blijven. Froome kan dan natuurlijk wel meer afstand van Valverde, Mollema en ten Dam nemen. Ik ben benieuwd hoe Contador de tijdrit rijdt. In de Dauphiné bakte hij er geen drol van. De rit naar Lyon lijkt me nou echt iets voor renners als Boom en Hoogerland. De sprintersploegen hebben er dan misschien wel een beetje genoeg van, want die hebben dan alweer drie etappes hard moeten werken voor hun sprinters en deze rit is toch wel lastig voor de meeste sprinters. Johnny en Lars moeten dan wel zorgen dat ze Sagan niet meekrijgen natuurlijk. Die kan dat parcours gemakkelijk aan. Maar die heeft dan waarschijnlijk al zo'n enorme voorsprong op de concurrenten voor het groen dat hij de vluchters misschien wel de vrijheid gunt.

Froome en zijn kornuiten zullen de koers wel moeten controleren en als ik de andere ploegen was dan zou ik ze voor geen meter helpen. Dan zijn die jongens in de derde week toch wel heel erg moe. Maar er zijn zeker drie etappes dat de ploegen van de sprinters de koers onder controle zullen willen houden en Sky zullen gaan helpen. Dat zou dan wel jammer zijn.

Ik kan nog geen voorspelling doen over de afloop van de Tour de France. Als Sky echter zo slecht blijft rijden dan zal Froome de overwinning niet cadeau krijgen. De derde week is loodzwaar en als hij steeds alleen komt te zitten, dan zal hij het knap lastig krijgen. Hij moet dan op meerdere aanvallers zelf reageren. Dat houdt geen mens vol. Het zou dus een echte superprestatie zijn van hem en dan is het verdiend.

Wat is die man trouwens lelijk. Ik zou wel willen weten of er vrouwelijke lezers zijn die op hem zouden vallen. Michelle Cound is toch een redelijk aantrekkelijke vrouw. Zou die nou echt verliefd op hem zijn? Hij heeft haar in de slaapkamer ten huwelijk gevraagd. Daar zijn slaapkamers niet voor, vind ik. In een slaapkamer slaap je of je speelt er leuke bedspelletjes zoals haasje over en tikkertje. Stel je voor. Chris heeft net zijn pyjama aan. Michelle ligt er al in met de krulspelden in het haar en leest nog even Vijftig tinten grijs. Dan kruipt Chris naast haar in bed en zegt: 'O ja, Michelle. Wil je met me trouwen?' Michelle kijkt hem verbaasd aan en stemt dan toe. Ze legt het boek weg en wil naar Chris toe draaien voor een lekkere wilde vrijpartij, maar Chris knipt het lampje boven het bed uit, zegt 'welterusten' en even later begint hij te snurken.
Trouwens, wat deden ze in die slaapkamer? Ze zijn toch alleen nog maar verloofd? Dan heb je daar niets te zoeken, toch?

Renner van de week: Laurens ten Dam. Hij heeft me zeer verbaasd de eerste week. Dat hij kan klimmen wist ik wel. Hij heeft per slot van rekening al eens de Marmotte gewonnen en dat is een zeer zware bergrit. Ook vorig jaar heeft hij leuke dingen laten zien in de bergen, maar dat hij nu zo gemakkelijk klimt, dat verbaast me. Een erg leuke verrassing, want het is een aardige vent. Als hij nou maar niet weer eens een keer valt.

Morgen trekt de karavaan naar de noordkust van Bretagne.

Het aankomstplaatsje Saint-Malo heeft een rijke geschiedenis, maar het is leuker om het over een andere plek te hebben. Onderweg komen de renners namelijk door Brocéliand, het grootste bosgebied van Bretagne. Dat is de bakermat van veel legendes. Onder andere die van koning Arthur. Dit bos was de woonplaats van de fee Viviane, Merlijn de tovenaar en ridder Lancelot. Je kunt fantastisch wandelen in dat bos en misschien kom je Viviane dan wel tegen, want ze bewoonde het kasteel van Comper dat daar in de buurt is. Viviane voedde Lancelot op in een kasteel van kristal dat verborgen was onder het water van het meer. Ze redde koning Arthur en verleidde Merlijn om haar zijn geheimen prijs te geven. Ik denk dat ze Merlijn die geheimen ontfutselde door met zijn toverstokje te spelen.
De avonturen van de ridders van de Ronde Tafel vonden in Brocéland plaats. Je kunt daar de Tombe de Merlin bezoeken. Een dolmen waarin de geest van de tovenaar zou leven.
Je hebt daar de Val-sans-retour. Daar hield Morgane ontrouwe echtgenoten gevangen. Dus als je ooit vreemd bent gegaan, kun je er beter wegblijven.
De bron van Barenton is de plek waar Merlijn Viviane ontmoet zou hebben. Op het water schitteren bellen waarvan wordt gezegd dat ze magisch zijn. Misschien kun je er wel een toverdrankje van maken waar je heel sterk van wordt. In dat geval zou het handig zijn als Mollema tijdens deze rustdag het bos even bezoekt en wat van het water meeneemt. Het staat namelijk beslist niet op de dopinglijst.