CD: Facebreaker - Dedicated To The Flesh

dekatophetspek

Facebreaker maakt death metal in de breedste zin van dat woord. Zo gaan alle twaalf nummers op het kersverse album over zombies en alle bijbehorende ellende. De band, bestaande uit zanger Roberth Karlsson, de gitaristen Mika Lagrén en Janne Ivarsson, bassist Jonas Magnusson en drummer Micke Wassholm, werd in 1999 in Finspång opgericht en is met Dedicated To The Flesh aan haar vierde album toe.

Facebreaker - Dedicated To The Flesh

Voor Dedicated To The Flesh gingen de Zweden naar maar liefst drie verschillende studio's. Zo werden de drumpartijen opgenomen in de Panic Room Studios, werden de gitaar en bass-partijen ingespeeld in de Slowly Rotting Studios en werd als laatste de lead gitaar en de zang opgenomen in de Crypt Of Death Studios. Daarna werd alles afgemixt in de Panic Room Studios, met als resultaat een zeer evenwichtig en uiterst explosief album. Dedicated To The Flesh opent meteen hard met het beukende 'Meat Freak', een nummer dat meteen de toon zet voor een album waarop het bloed rijkelijk door de groeven vloeit. 'Dedicated To The Flesh' doet wel wat denken aan het oudere werk van Bolt Thrower, bombastische death metal met gruntende vocalen, die regelrecht uit de hel lijken te komen.

Bij het daaropvolgende 'Catacomb' gaat de versnelling behoorlijk omhoog voor een flinke bak deathcore. Voor de enkeling die op dat moment nog steeds niet helemaal doorheeft waar het bij deze band om gaat volgt dan nadere uitleg in het nummer 'Zombie Flesh Cult'. Lagrén en Ivarsson leveren ijzersterke gitaarriffs af en domineren daarmee in dit bloedstollend trage stuk death metal. Datzelfde langzame tempo wordt fijn doorgezet in 'Mutilator'. Hoe de wereld van Facebreaker een broedplaats voor ondoden werd horen we vervolgens in het aansluitende 'Nuclear Outbreak', een track die ook wel doet denken aan bands zoals Grave en Carcass.

'Hellmaster' opent met scheurende en gillende gitaren en daar houden we wel van. Meestal voorspellen deze namelijk een ongenadig heftig stuk metal en in het geval van Facebreaker is dat ook zeker het geval. Mede door de door merg en been gaande grunts van Roberth Karlsson, in combinatie met de gitaarmuren en onverwachte tempowisselingen, doet dit nummer wel wat denken aan Obituary in vroegere tijden. In 'Carving For Brains' horen we vervolgens wat zombies het liefst op de menukaart zien staan. Na 'Swarm Of Zombies', 'Legions Of Doom' en het allesvernietigende 'World Cremation' komen we met 'Tomb Of The Hungry Death' alweer bij het laatste en eveneens langste nummer van dit moddervette album aan.

Verwacht bij Facebreaker geen vernieuwende klanken in de metal maar gewoon een fijne portie ouderwetse death metal zonder fratsen. Ben je een liefhebber van het genre en heb je ook platen van bands zoals Death, Entombed, Cynic, Bloodbath en/of Grave in je kast staan, dan mag dit fijne album Dedicated To The Flesh op Cyclone Empire Records eigenlijk niet ontbreken in de collectie.