Politie geeft foto's verdachten megabankroof vrij

Redactie

De politie heeft tien foto's vrijgegeven van mogelijk Nederlandse verdachten van de megabankroof in februari. Een groep onbekenden maakte toen wereldwijd bijna dertig miljoen euro buit.

In de nacht van de bankroof wist de Duitse politie al twee Nederlandse verdachten uit Den Haag aan te houden. Het gaat om een 56-jarige vrouw en haar 35-jarige zoon. Een Griekse verdachte kon in Den Haag worden gepakt. In Nederland vinden maandag op verzoek van de Duitse autoriteiten op drie plaatsen doorzoekingen plaats, zo meldt de politie maandag.

De daders hackten meerdere servers van verschillende ondernemingen, waarbij ze onder meer wisten binnen te dringen in het beveiligde systeem van een Indonesisch bedrijf dat de automatisering regelde voor een bank in Oman. De daders maakten vervolgens essentiële informatie over bankrekeningen en creditcards buit waardoor ze pinpassen konden namaken.

De verkregen informatie werd naar verschillende personen in 23 landen verstuurd waarna op 19 februari in een periode van 24 uur zo'n dertig miljoen euro werd gepind. Dit gebeurde onder meer in Japan, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Italië, Rusland, Duitsland, Spanje en België.

De Telegraaf meldde zaterdag al dat er vermoedelijk meer Nederlanders bij de spectaculaire roof betrokken zijn geweest.