Martelende moordtolk opgepakt

De Afghaanse inlichtingendienst heeft een vroegere tolk van de Amerikanen opgepakt. De man wordt ervan verdacht Afghaanse burgers gemarteld en vermoord te hebben. Dit heeft het ministerie van defensie in Kabul maandag gezegd.

De inlichtingendienst wilde slechts kwijt dat Zakaria Kandahari 'onlangs' in het Zuid-Afghaanse Kandahar in de kraag werd gevat. Volgens het ministerie wordt hij in verband gebracht met de verdwijning van negen jongens en mannen die later dood werden aangetroffen.

Het Amerikaanse leger ontkent betrokken te zijn geweest bij de verdwijningen, maar de betrekkingen tussen de VS en de Afghaanse president Hamid Karzai zijn verder verslechterd door de zaak. Toen Kandahari onder verdenking kwam te staan in verband met de verdwijningen, stuurde Karzai de elitetroepen waarvoor de tolk werkte weg uit Narkh, het district in de provincie Wardak waar de slachtoffers verdwenen. Aanvankelijk gelastte Karzai de elitetroepen uit heel Wardak te vertrekken, maar de Amerikaanse bevelhebber Joseph Dunford wist de president ervan te overtuigen dat de veiligheid van het 45 kilometer verderop gelegen Kabul daardoor in gevaar zou komen.

Kandahari zou bij zijn arrestatie drie pistolen en negen valse identiteitsbewijzen bij zich hebben gehad.