Sluizen in Maas toch dag en nacht bediend

Redactie

De sluizen in de Maas blijven toch 24 uur per dag bediend. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) is dat maandag overeengekomen met de binnenvaartschippers en de provincie Limburg. Begin vorige maand protesteerden de schippers tegen de geplande bezuinigingsmaatregel. Hun concurrentiepositie zou in gevaar komen.

De provincie Limburg investeert een miljoen euro in de bediening van sluizen en bruggen. Daarmee wordt bediening op afstand mogelijk gemaakt. Ook komt er voor enkele sluizen bediening op afroep. Het compromis levert wel een langere vaartijd op tot ongeveer tweeënhalf uur. Maar de schippers verkiezen dit boven geen bediening meer in de nachturen. De overeenkomst duurt tien jaar.

Het beperken van de bedieningstijden in de binnenvaart moet een bezuiniging van vijf miljoen euro opleveren. De minister schrijft in een persbericht dat ze de komende maanden met de andere regio's vergelijkbare akkoorden wil sluiten. Belangenvereniging Koninklijke Schuttevaer noemde de plannen eerder ontoelaatbaar.