Bemoeizorg helpt psychiatrisch patiënt

Ernstig psychiatrische patiënten komen veel minder in contact met de politie na de inzet van 'bemoeizorg'. Dat schrijft de Volkskrant maandag op basis van cijfers van de politie. Het aantal contacten in de regio Utrecht, variërend van diefstal tot doodslag, daalde van 377 in 2008 naar 28 in het afgelopen halfjaar.

Het gaat om patiënten die politie en justitie al jarenlang zwaar belasten. Ze worden volgens de krant gezien als de gevaarlijkste en meest complexe patiënten uit de regio. Ze wonen thuis maar worden, ook als ze dat niet willen, dagelijks opgezocht door een klein team dat een netwerk rondom de patiënt bouwt. De bemoeizorg startte in 2008.

Volgens de GGZ was het voorheen moeilijk om grip op de patiënten te krijgen. Ze weigerden zorg en waren gewelddadig. Een woordvoerder stelt in de krant dat de intensieve bemoeizorg geld kost, maar uiteindelijk kostenbesparend is. "Er zijn minder rechtszaken, minder veroordelingen, minder langdurige opnamen in de psychiatrische kliniek", aldus de zegsman.