FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 april 2013

'NSU kreeg meer hulp dan eerder gedacht'

De Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU), een extreemrechtse Duitse terreurorganisatie die verdacht wordt van tien moorden, had meer aanhangers dan tot nu toe werd gedacht. Dat heeft Sebastian Edathy, hoofd van een Duitse parlementaire onderzoekscommissie, woensdag gezegd.

Volgens Edathy had de NSU geen bomaanslag, tien moorden en meer dan tien bankovervallen kunnen uitvoeren zonder een ondersteunend netwerk.

De misdaden werden begaan tussen 1998 en 2011. In 2011 kwamen twee van de drie kopstukken van de NSU om het leven, waarschijnlijk pleegden ze zelfmoord. Het derde kopstuk, Beate Zschäpe, en vier handlangers worden op 17 april berecht.

De Duitse inlichtingendiensten hebben in verband met de zaak harde kritiek gekregen. De NSU kon jarenlang zijn gang gaan ondanks het feit dat de inlichtingendiensten informanten dichtbij de groep hadden.

Red Bull claimt snelste pitsstop ooit

Het Formule 1-team van Red Bull heeft naar eigen zeggen de snelste pitsstop ooit gemaakt. Ruim een week geleden slaagden de monteurs van Red Bull erin om in 2,05 seconden de vier wielen van de bolide van Mark Webber te wisselen. Dat is een verbetering van het record dat McLaren vorig jaar neerzette, door Jenson Button in 2,31 seconden een nieuw setje banden te geven.

De Oostenrijkse renstal publiceerde woensdag op de website een lijstje met de tijden van de pitsstops in Maleisië, die door de datarecorder in de auto's is geregistreerd. Liefst vijf keer doken de monteurs van Red Bull onder de tijd van hun McLaren-collega's, waarvan vier keer bij de wagen van Webber. Het leverde de Australische coureur echter niet de zege op. Enkele ronden voor de finish werd Webber, tegen de stalorders in, gepasseerd door zijn Duitse teamgenoot Sebastian Vettel, die vervolgens naar de zege reed.

"We zullen nooit van een perfecte pitsstop praten", aldus de teamleiding. "Het kan namelijk altijd beter. Wij denken dat de magische grens van 2 seconden dit seizoen wordt gebroken."

VS sturen raketafweersysteem naar Guam

De Verenigde Staten sturen een raketafweersysteem naar Guam om de regio beter te beschermen tegen een eventuele Noord-Koreaanse raketaanval. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie woensdag bekendgemaakt.

De spanningen tussen Noord-Korea en de VS zijn de afgelopen weken flink opgelopen. Pyongyang heeft gezworen de productie van kernwapens verder op te voeren en heeft gedreigd met een preventieve aanval op de VS.

Washington heeft de afgelopen dagen zijn militaire spierballen door vliegtuigen en schepen in het zicht van het Koreaanse schiereiland op te stellen. Nu komt daar dus een raketafweersysteem bij. De VS willen Noord-Korea op deze manier ontmoedigen een strijd te beginnen die in een nieuwe oorlog met Zuid-Korea kan ontaarden.

Record pitstop Red Bull Racing in Maleisië

Red Bull Racing heeft het record van snelste pitstop op zijn naam gezet. Het record stond op 2.31 seconden en was in handen van het team van Mclaren, neergezet tijdens de Grand Prix van Duitsland in 2012.

Uit telemetrie-gegevens bleek dat Mark Webber tijdens zijn pitstop in ronde 19 van de Grand Prix van Maleisië slechts 2.05 seconden stil stond. Red Bull was sowieso goed op dreef, maar liefst vijf pitstops waren sneller dan het oude record van Mclaren.

Het Oostenrijkse team denkt dat de pitstop dit jaar nog onder de twee seconden mogelijk moet zijn.

Woning Diddy omsingeld door politie

Rapper Diddy is het zoveelste slachtoffer geworden van het zogeheten swatting. Een tiental politiewagens en twee politiehelikopters kwamen woensdag op zijn woning in Los Angeles af, nadat iemand had beweerd dat er een schietpartij had plaatsgevonden in het huis. Er bleek echter niets aan de hand te zijn.

Ook Steve Carell was indirect slachtoffer van de flauwe grap, schrijft entertainmentwebsite TMZ. De 40-Year-Old Virgin-acteur is namelijk de buurman van Diddy. Enkele politieauto's belandden op zijn oprijlaan en een aantal agenten nam ook een kijkje in zijn woning. Bij swatting rukken hulpdiensten na een anoniem telefoontje uit om bij aankomst te ontdekken dat er niets aan de hand is. Andere beroemdheden die daar eerder het slachtoffer van waren zijn onder anderen Ashton Kutcher en Paris Hilton. In Diddy's straat waren eerder de ouders van Miley Cyrus de klos.

[CL] Uitslagen Champions League (03-04-2013)

Vandaag werden twee kwartfinales afgewerkt in de Champions League.Galatasay ging op bezoek bij Real Madrid terwijl Málaga Borussia Dortmund ontving. Hieronder de verslagen van deze duels.

Real Madrid - Galatasary

Real Madrid staat met één been in de halve finale van de Champions League. In Bernabéu werd Galatasaray met duidelijke cijfers opzij gezet: 3-0.

Hoewel de Turkse club zich voorafgaand aan het duel strijdvaardig toonde, werd al snel duidelijk dat er niks te halen viel in het Estadio Santiago Bernabéu. Real was oppermachtig, combineerde er lustig op los en had in de eerste helft al een voorsprong van vier of vijf doelpunten op kunnen bouwen. Al na negen minuten kwam de ploeg van trainer José Mourinho op voorsprong. Na een snelle combinatie tussen Karim Benzema en Mesut Özil werd Cristiano Ronaldo vrijgezet voor Galatasaray-doelman Fernando Muslera.

De Portugese vedette bleef ijskoud en lobte de bal langs de Uruguayaanse goalie: 1-0. Het publiek, dat voor een groot gedeelte uit meegereisde Turken bestond, ging er eens goed voor zitten. Vooral de ijverige Angel Di Maria stond veelvuldig aan de basis van gevaarlijke Real-aanvallen, maar het duurde tot de 29ste minuut voordat De Koninklijke voor de tweede keer toesloeg. Benzema kreeg na een hoge voorzet van Michael Essien plotseling een vrije schietkans en toonde zich een echte spits: 2-0. Vanaf dat moment sloop even de scherpte uit het Madrileense sterrenensemble.

Vlak voor rust kreeg Galatasaray via Emmanuel Eboué een grote kans om terug te keren in het duel, maar de verdediger schoot hard op de voeten van Diego Lopez. Het was de eerste echte mogelijkheid voor de Turkse bezoekers, dat ondanks de aanwezigheid van Wesley Sneijder en Didier Drogba teleurstelde. Eerstgenoemde speler werd na een helft gewisseld door trainer Fatih Terim. In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet, al nam Real flink wat gas terug. Pas nadat Benzema werd vervangen door Gonzalo Higuaín leek het tempo weer omhoog te gaan.

De Argentijn zorgde twintig minuten voor tijd voor de definitieve beslissing. Uit een fraai aangesneden vrije trap van Xabi Alonso werd Muslera met een harde kopbal voor de derde keer geklopt (3-0). Met die uitslag lijkt Real zich geen zorgen meer te hoeven maken voor de return in Istanbul. Heksenketel of niet, drie doelpunten te maken tegen een solide defensie als die van Real lijkt een schier onmogelijke opgave voor de ploeg van Terim.


Málaga - Borussia Dortmund

Málaga en Borussia Dortmund kwamen niet tot scoren in La Rosaleda, waardoor de return volgende week nog helemaal open ligt. Beide ploegen kregen echter veel kansen.

De twee teams maakten er voor rust een zeer vermakelijke wedstrijd van. Málaga probeerde de bezoekers het spel op te leggen, maar de Duitsers speelden bij vlagen uitstekend onder de druk uit. Dit leverde twee enorme kansen op voor Mario Götze, maar het talent faalde tweemaal oog in oog met doelman Willy Caballero. Aan de andere kant kwam Javier Saviola twee keer gevaarlijk voor het doel, maar schoot hij de bal in het zijnet en kwam hij bij de tweede poging een teenlengte te kort om de bal in te glijden.

Bij de thuisploeg was de jonge Isco de inspirator. Met zijn dribbels drong hij de Duitsers veelvuldig naar achteren, maar in de omschakeling bleef Dortmund gevaarlijk. Spits Robert Lewandowski liet vanavond zien een goede techniek te hebben, maar was voor rust in de afronding juist wat slordig. Daar waar dat meestal andersom is. Ook na rust werd de pool in stelling gebracht, ditmaal door Götze, maar wederom was de afronding dramatisch.

Vervolgens kreeg ook Götze nog een kans, maar zijn schot na een mooie steekpass van Ilkay Gündogan scheerde voorlangs. De spanning steeg in La Rosaleda, maar daarmee daalde het spelpijl. De twee ploegen werden onrustiger en slordiger, waardoor de kansen uitblijven in de tweede helft. Manuel Pellegrini en Jürgen Klopp besloten ruim een kwartier voor tijd om te wisselen, maar dit kwam de wedstrijd al helemaal niet ten goede.

In de slotfase hoopte Pellegrini met onder meer Roque Santa Cruz meer stootkracht in zijn ploeg te krijgen, maar de defensievan Dortmun bleef ook richting het einde op de been. Zo eindigde de wedstrijd in 0-0, met wederzijds goedvinden. Málaga zal blij zijn dat er geen tegendoelpunten zijn geïncasseerd en Dortmund hoopt de klus volgende week in eigen huis wel te klaren. Het duel in Westfalen ligt dus nog volledig open.

Argentijnen vieren koningin Máxima met tulpenparfum

De aanstaande koningin Máxima wordt in Argentinië geëerd met een speciaal ontwikkeld parfum, Tulip & Hyacint. Een parfumfirma in het Zuid-Amerikaanse land lanceert het luchtje op 30 april, de dag van de troonswisseling.

"Het parfum is speciaal gemaakt voor de troonswisseling. Als wij tulpen en hyacinten ruiken denken wij altijd aan de bloemenvelden net buiten Amsterdam", vertelt een medewerker van de firma. Het bedrijf wil naar eigen zeggen vieren dat een Argentijnse koningin wordt van 'het land van de bloemen'.

Het luchtje wordt in een oranje feestverpakking in een beperkte oplage verkocht. Het is verkrijgbaar in de vijf winkels van de parfumfirma Roses are Roses in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Het bedrijf is eigendom van een Argentijnse actrice Andrea Frigerio. Een vriendin van Frigerio is in Amsterdam voor de troonswisseling en draagt het luchtje bij de plechtige inhuldiging in de Nieuwe Kerk.


Argentijnen vieren koningin Máxima met tulpenparfum (Foto: Novum)

Pakistaanse jeugd negatief over democratie

De Pakistaanse jeugd heeft weinig op met democratie. In een woensdag gepubliceerde peiling van de British Council geeft een meerderheid van de jongeren aan de voorkeur te geven aan een militaire regering of een regering gestoeld op de sharia.

Pakistan gaat 11 mei naar de stembus om een regering te kiezen. Het is voor het eerst dat een democratisch gekozen regering zijn termijn heeft volgemaakt. Het bewind van de afgelopen jaren kan echter niet op de goedkeuring van de Pakistaanse jeugd rekenen. Zo'n 94 procent van de ondervraagde jongeren tussen de 18 en 29 jaar vindt dat het de verkeerde kant opgaat met Pakistan. In 2009 was dat nog 86 procent. Minder dan een kwart van de ondervraagden vindt dat zij of hun familie profijt hebben gehad van de democratie.

Slechts 29 procent van de gepeilde jongeren denkt dat democratie de beste staatsvorm is voor Pakistan. "Kijk naar deze regering die net haar termijn heeft voltooid", zegt de 24-jarige Waseem Qureshi, een medewerker van een callcenter in Islamabad. "Ze blijven de nationale schatten plunderen en vragen ons geduld te hebben omdat we democratie hebben."

Volgens Qureshi zou het beter zijn als in Pakistan de sharia, de islamitische wetgeving, van kracht was. Uit de peiling blijkt dat 38 procent van de jongeren het met hem eens is. Ook het idee van een militaire regering is populairder dan democratie: 32 procent van de jongeren ziet liever dat het land door het leger wordt geleid. Slechts veertien procent geeft de voorkeur aan een burgerregering.

Hoewel Pakistaanse jongeren weinig ophebben met democratie kunnen jongeren volgende maand een belangrijke rol spelen bij de stembus. Meer dan dertig procent van de geregistreerde kiezers is tussen de 18 en 29 jaar oud.

Tentamens uitgesteld voor concert Bieber

Vijf Noorse scholen verplaatsen hun tentamens in verband met een concert van Justin Bieber. De zanger gaat over twee weken naar Oslo en de scholen zijn bang dat leerlingen het tentamen laten schieten om naar de shows te gaan.

Het Noorse ministerie van onderwijs laat weten dat scholen het recht hebben om de tentamens te verplaatsen en is niet van plan daar een stokje voor te steken. De optredens van Bieber vinden plaats op 16 en 17 april.

Sandaza niet meer welkom bij Rangers

Rangers FC heeft afscheid genomen van Francisco Sandaza. Het voormalige Glasgow Rangers bestraft hem voor een incident met een nepzaakwaarnemer.

Sandaza ging in een telefoontje met een spelersmakelaar serieus in op zijn toekomst bij Rangers. Ook liet hij details los over zijn salaris. Het telefoontje werd ondertussen opgenomen en kwam later op internet te staan. Dit was voor de Schotse club onacceptabel.

"Rangers heeft besloten het contract met Francisco Sandaza per direct stop te zetten", luidt een officieel statement van Rangers. "De speler is op de situatie gewezen. Francisco heeft met iemand gesproken die zich voordeed als zaakwaarnemer. Het gesprek is van dien aard dat het dienstverband niet kan worden voortgezet, meent de clubleiding."

Sandaza werd in eerste instantie 'enkel' geschost. In de zomer tekende hij nog een driejarig contract bij de gevallen topclub. "Na een gesprek met Francisco en zijn vertegenwoordigers leek het ons het verstandigste om niet met elkaar verder te gaan."

Leger Noord-Korea krijgt toestemming voor nucleaire aanval

Het Noord-Koreaanse leger zegt dat het definitieve goedkeuring heeft voor "genadeloze" militaire aanvallen op de Verenigde Staten met inbegrip van gebruikmaking van kernwapens. Dit zei het officiële persagentschap KCNA woensdag.

De melding komt nadat het Pentagon zei dat het Amerikaanse leger zich voorbereidt op de plaatsing van een geavanceerd raketafweersysteem op het eiland Guam in de Grote Oceaan. Met de "voorzorgsmaatregel" willen de Amerikanen hun militaire bases in dit gebied verdedigen tegen Noord-Koreaanse bedreigingen.

Rijke investeerders weg bij Brussels

FC Brussels richt zich niet langer op een snelle opmars in het Belgische voetbal. De club dacht met een investeerdersmaatschappij uit Dubai goud in handen te hebben.

Johan Vermeersch van FC Brussels heeft het contract met de investeerdersgroep Gulf Dynamic Challenges uit Dubai stopgezet, omdat deze niet aan de beloftes voldeed. Na een eerste storting van 200.000 euro werd er niets meer vernomen uit Dubai.

Brussels kampte met geldzorgen en zocht om die reden een investeerdersgroep. Gulf Dynamic Challenges nam wel de openstaande salarissen van de spelersgroep voor haar rekening. Daarna bleef het stil, waardoor de ambitie op een snelle promotie naar de Jupiler Pro League moet worden vergeten.

De Belgische club had al een nieuw logo ontworpen, een nieuwe website ontwikkeld en grote toekomstplannen gemaakt. "De geruchten over het moeilijke verloop van een eventuele participatie en/of overname van de FC Brussels Molenbeek, worden bevestigd door het bestuur", luidt een officieel statement van de club.

"Er was een intentieverklaring getekend met een investeringsgroep uit Dubai, Gulf Dynamic Challenges, geleid door de heer Jemal Bin Ferah en aangebracht door John Bico, om samen met de actuele bestuurders van de FC Brussels een nieuwe vennootschap op te richten om de toekomstige leiding van de club waar te nemen."

"Van de initiële beloofde bedragen werd slechts een eerste storting verricht, de verdere verplichtingen werden uitgesteld. Hierdoor bleef de beloofde financiële hulp uit, maar de heer John Bico liet toch een twaalftal nieuwe spelers aannemen, zonder dat de financiële verplichtingen van de investeerders werden nageleefd."

[Seria A] Internazionale wint bij Sampdoria

Internazionale heeft woensdag in de Serie A met 2-0 gewonnen bij Sampdoria. In Genua was het Rodrigo Palacio die de Nerazzurri in de 43e minuut op voorsprong zette. Later kroonde hij zich definitief tot matchwinnaar toen hij in de 93e minuut opnieuw scoorde.

De wedstrijd tussen Sampdoria en Inter had eigenlijk half maart al afgewerkt moeten worden. Toen werden echter zware regen- en sneeuwval verwacht in Genua wat tot overstromingen kon leiden. Vanwege die weerswaarschuwing werd het duel toen afgelast. Inter klimt door de zege over AS Roma en Lazio heen naar de vijfde positie. Met vijftig punten hebben de Milanezen nog wel hetzelfde puntenaantal als Lazio. Sampdoria staat twaalfde.

Stortregens eisen levens in Argentinië

Overstromingen in de Argentijnse provincie Buenos Aires hebben in de nacht van dinsdag op woensdag aan zeker 25 mensen het leven gekost. Dat heeft de gouverneur van Buenos Aires woensdag gezegd. Daarmee komt het totale dodental van de wateroverlast in Argentinië vooralsnog uit op 31. Grote delen van de provinciehoofdstad La Plata staan onder water.

In twee uur tijd viel dinsdagnacht bijna veertig centimeter regen. Volgens gouverneur Daniel Scioli verdronken veel mensen die voor het wassende water in hun auto probeerden te schuilen. "Zoveel regen in zo'n korte tijd zorgde ervoor dat mensen vast kwamen te zitten (...)", aldus Scioli. "Onze prioriteit is nu mensen die vastzitten in bomen of op de daken van hun huizen."

Door de stortregens kwam ook de grootste raffinaderij van het land onder water te staan, waardoor de elektriciteit uitviel en er brand uitbrak. De brandweer had uren nodig om het vuur te bedwingen. De raffinaderij ligt voor onbepaalde tijd stil.


Stortregens eisen levens in Argentinië (Foto: Novum)

Bekladding WK-parcours was kunstproject provincie

De bekladding van het parcours van het WK wielrennen in Valkenburg blijkt een kunstproject van de provincie Limburg te zijn geweest. Dat heeft een woordvoerder van de provincie Limburg bevestigd volgens L1.

Vorig jaar september bleek het parcours daags voor de start van het WK over de lengte van enkele kilometers beklad met verf. Ondanks een intensieve speurtocht van de politie werden de daders nooit gevonden. Het verwijderen van de verf kostte een ton.

Nu is bekend geworden dat de bekladding van het parcours een kunstproject was van een aantal studenten van de kunstacademie. In opdracht van de daartoe bevoegde ambtenaar van de provincie besloten ze het parcours te beschilderen met de kleuren van de regenboog. Dit omdat de winnaar van het WK de regenboogtrui ontvangt.

Toen eenmaal bleek dat het kunstproject verkeerd uitpakte besloten alle betrokkenen hun mond te houden. Het is nog onduidelijk waarom verder niemand binnen het provinciehuis op de hoogte was van de actie. De provincie weigert verder commentaar te geven.

In een schrijven van gouverneur Bovens aan de leden van Provinciale Staten staat dat het complex wordt om de schoonmaakkosten te verhalen. Gezien de indirecte betrokkenheid van de provincie zijn de nadelen groter dan de voordelen/baten.

Vijf filmtips voor de maand april

De lente is begonnen en de wat matige filmmaanden zijn voorbij. April belooft in ieder geval een aantal veelbelovende titels, hoewel het op dit moment totaal onduidelijk is of de grote titels van deze maand (Oblivion en Iron Man 3) de verwachtingen kunnen waarmaken. Naast deze blockbusters biedt april als filmmaand zombies, kindersterren in bikini’s en uiteraard de traditionele komedies en inhoudsloze actiefilms.

In de categorie slappe komedies is er The Guilt Trip met Seth Rogen en Identity Thief met Melissa McCarthy. Ook afkomstig uit Hollywood zijn de actiefilm Snitch met de onverwoestbare The Rock en Dead Man Down waarin Colin Farrell de rechterhand speelt van een misdaadbaas. Safe Haven is een romantische film met Josh Duhamel, gebaseerd op het gelijknamige boek van Nicholas Sparks (The Notebook). Warm Bodies kan één van de verrassingen van deze maand worden. Deze romantische film met zombies bleek een onverwacht succes te zijn in de Verenigde Staten. Naast de filmtips, die deze maand bijzonder sterk zijn, kan ook de voor een Oscar genomineerde avonturenfilm Kon-Tiki een bezoekje aan de bioscoop waard zijn.


Krul kan terugkeren bij Newcastle

Tim Krul staat voor zijn rentree in de hoofdmacht van Newcastle United. De doelman is teruggekeerd in de wedstrijdselectie voor het duel met Benfica.

Trainer Alan Pardew doet graag een beroep op de doelman. De Nederland heeft in de loop der jaren een vaste stek veroverd in Newcastle. Door een enkelblessure was hij zeven wedstrijden niet inzetbaar voor de oefenmeester, die na het tweeluik tegen Benfica in de halve finale van de Europa League hoopt te staan.

Krul liep de kwetsuur op in het vorige Europese duel met Metalist Kharkiv. Vorig seizoen miste hij geen enkel duel in de Premier League. Dit seizoen staat hij tot dusver op 22 competitieduels. Davide Santon is tegen Benfica ook weer inzetbaar. De Italiaanse verdediger miste door het blessure het treffen met Manchester City van afgelopen weekeinde. The Magpies gingen met 4-0 ten onder tegen de formatie van trainer Roberto Mancini.

Kamer wil van bezoek Poetin geen feestje maken

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) hebben van de Kamer een uitgebreid boodschappenlijstje meegekregen voor het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin volgende week. De Kamer wil dat tijdens dit bezoek aandacht wordt besteed aan de schending van mensenrechten, aan het naleven van handelsovereenkomsten en aan de opstelling van Rusland ten aanzien van Syrië.

Het bezoek van Poetin vindt plaats in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. In het Kamerdebat dat woensdag werd gehouden begon Timmermans met te zeggen dat er 'niets gevierd wordt'. "We hebben een bilateraal jaar waarin de eeuwenlange samenwerking tussen Nederland en Rusland centraal staat."

Volgens veel Kamerfracties is er dan ook geen reden tot feestelijkheden. VVD-Kamerlid Han ten Broeke wees op de positie van homo's in Rusland. "Dat gaat niet goed", stelde hij vast. Ten Broeke kon het niet laten om te verwijzen naar een foto van Poetin in zijn blote torso, die maandag in NRC Handelsblad stond. "Wie dat ziet kan zich niet voorstellen dat Gaypride in Moskou niet mogelijk is."

SP-Kamerlid Harry van Bommel kaartte de zaak rond de punkband Pussy Riot aan. Leden van de feministische rockgroep werden vorig jaar veroordeeld nadat ze kritiek op Poetin hadden geleverd. Onder anderen PvdA-Kamerlid Michiel Servaes wees op de positie die Rusland inneemt in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ten aanzien van Syrië. De Russen blokkeren, samen met China, dat de internationale gemeenschap ingrijpt in het conflict.

"Ik hoop op een sober feestje", zei D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dan ook. "Wij vieren niets", voegde PVV'er Raymond de Roon daaraan toe. "Het mag geen feestje worden waarbij de slingers worden opgehangen."

Timmermans verzekerde dat er van een uitbundige viering ook geen sprake zal zijn. Maar de ontvangst van Poetin door koningin Beatrix in de Hermitage in Amsterdam zal maandag wel een 'ceremonieel karakter' hebben, zei hij. "En dat mag er ook mooi uitzien, daar is niets mis mee."

Timmermans beloofde dat er ook kritische noten gekraakt zullen worden tijdens het bezoek. "Maar het beste werkt: hoffelijk in vorm, hard op de inhoud", legde hij de Kamer uit. "Daar hebben Russen ook het meeste respect voor."

Huistra ook volgend seizoen trainer De Graafschap

Pieter Huistra is ook volgend seizoen trainer van De Graafschap. De 46-jarige trainer heeft vandaag zijn contract verlengd tot 2014.

"Vanaf het begin voelde het goed en ik heb het idee dat er nog groei in de totale organisatie zit", aldus Huistra, die bezig is aan  zijn eerste seizoen in Doetinchem. Met De Graafschap bezet Huistra momenteel de zevende plaats in de Jupiler League. De club is door het winnen van de derde periode al zeker van de nacompetitie.

[Upd] Courtney Stodden (18) poseert naakt met zombie

Liefhebbers van blote wijven, zombies en rottende lijken moeten zorgen dat over twee weken de nieuwe editie van 'Girls & Corpses' bij hen op de mat ploft. Op de cover prijkt niemand minder dan Courtney Stodden. Dat doet ze niet alleen: de 18-jarige blondine wordt namelijk vastgehouden door een zombie.

Stodden werd twee jaar geleden in een klap wereldberoemd door in het huwelijk te treden met 'The Green Mile'-acteur Doug Hutchison. Een aanbod om naakt te poseren voor een mannenblad sloeg ze destijds af, maar voor 'Girls & Corpses' maakt ze gelukkig wel tijd.

Het blad noemt zichzelf 'Maxim Magazine meets 'Dawn Of The Dead'. Hierin poseren bloedmooie, schaarsgeklede dames met ontbindende lijken. Voor ieder wat wils dus.

Een gekuiste cover van het blad is inmiddels door het tijdschrift vrijgegeven. Wie de mooie blondine echt naakt wil zien, zal toch op 15 april voor de deur moeten liggen.

Update 21.08 uur:
Inmiddels is ook een ongecensureerde versie gevonden. Deze is hier te bekijken. NSFW, want rottende lijken...

StoddenDe gekuiste cover (foto: Girls and Corpses)

Griepepidemie nog steeds niet voorbij

De griepepidemie in Nederland houdt nog altijd aan. In de afgelopen week kampten 71 op de honderdduizend mensen met griepverschijnselen, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Dat is meer dan een week eerder, toen nog 59 op de honderdduizend mensen ziek waren.

De milde maar langdurige epidemie duurt inmiddels vijftien weken. Het is samen met die van 1999 de langste griepepidemie van de afgelopen twintig jaar. Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren.

Omstander beschoten door overvallers juwelier

Bij een overval op een juwelier in Utrecht is woensdagmiddag een omstander beschoten die achter de vluchtende overvallers aan wilde gaan. De man is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Het is niet bekend hoe hij er aan toe is.

De overval bij de juwelier in het winkelcentrum aan het Hammarskjoldhof vond rond 15.30 uur plaats. De twee daders bedreigden het personeel met wapens en spoten bij een medewerker een bijtende stof in het gezicht. Ze gingen er met een onbekende buit vandoor op een scooter. Op hun vlucht beschoten ze de omstander.

In de buurt van het winkelcentrum trof de politie later de vermoedelijke vluchtscooter en twee wapens aan.

Ruim anderhalf uur later werd een bouwmarkt aan de Steenovenweg overvallen. Een kwartier na de overval werden twee mannen aangehouden die aan het signalement voldeden. De twee overvallen hebben waarschijnlijk niets met elkaar te maken.

Babos kijkt niet op tegen reserverol

Gabor Babos keert terug bij NAC Breda, maar moet naar verwachting genoegen nemen met een reserverol. De routinier heeft er weinig moeite mee.

"Omdat die rol belangrijker is dan veel mensen denken", geeft Babos aan in gesprek met Voetbal International. "Ervaring, spelers het vak van prof leren; die elementen worden nog weleens onderschat. Dat wil overigens niet zeggen dat ik geen ambities meer heb. Ik ben fit en het liefst keep ik nog elke week. NAC krijgt in mij een gretige tweede doelman."

De Hongaar gaat in Breda de concurrentiestrijd aan met Jelle ten Rouwelaar, die al jaren een vaste plek heeft in het eerste elftal van NAC. Voorheen was hij jarenlang een basisklant bij de Brabanders, waar hij aan het tweede dienstverband in zijn carrière begint.

Babos staat nu nog wekelijks onder de lat bij NEC. De routinier is al jaren de onbetwiste nummer één in Nijmegen. Hij nam bij de Gelderlanders de plek in van Jasper Cillissen, die op dit moment tweede keeper is bij Ajax.

Cannondale met Sagan naar Gold Race

Cannondale zal volgende week zondag met Peter Sagan aan de start gaan verschijnen van de Amstel Gold Race. De 23-jarige Slowaak was vorig jaar in de Limburgse heuvels derde achter de Italiaan Enrico Gasparotto en de Belg Jelle Vanendert.

Sagan is dit seizoen in topvorm en won al Gent-Wevelgem en twee etappes in de Tirreno-Adriatico. Verder behaalde de leider in de WorldTour tweede plaatsen in Milaan-Sanremo, E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen. Hij zal zondag niet mee gaan doen aan Parijs-Roubaix. In Limburg krijgt Sagan hulp van onder meer zijn broer Juraj en de Italiaan Moreno Moser.

Benitez staat open voor langer verblijf

Rafael Benitez sluit niet uit dat hij ook komend seizoen aan het roer staat bij een Engelse topclub. Of dat bij Chelsea is, betwijfelt hij.

De oefenmeester is momenteel actief als interim-trainer bij Chelsea. Zoals het er nu naar uitziet moet hij in de zomer op zoek naar een nieuwe baan. "Ik wil graag prijzen winnen en uitdagingen aangaan. Het liefst blijf ik bij een topclub aan het roer. Waarom niet opnieuw in Engeland?" vraagt hij zich hardop af tegenover pers.

Voor het moment richt Benitez zich met Chelsea op de confrontatie met Rubin Kazan in de Europa League. De Londenaren strijden niet meer mee om de landstitel, maar azen op bekersucces. "Ik ben blij met mijn contract hier. Ik probeer er alles aan te doen om niet met de zomer bezig te zijn en Rubin Kazan te verslaan."

De Spanjaard leverde eerder kritiek op de supporters van The Blues, omdat hij door hen op zijn beurt werd bekritiseerd. Daardoor deden de geruchten al snel de ronde dat Benitez niet eens het seizoen af zou maken bij de club, die nog meedoet in de FA Cup en hoopt Champions League-voetbal veilig te stellen.

Geen 'acuut risico' door cyberaanval

De cyberaanval waarbij criminelen vorig jaar toegang kregen tot computerbestanden van vele bedrijven en overheidsinstanties vormt geen acuut risico voor de getroffen organisaties of nationale veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van de inlichtingendiensten AIVD, MIVD, de politie, justitie en het Nationaal Cyber Security Centrum naar het Pobelka-botnet.

Er is ook geen sprake van spionage door andere landen. Wel kan de informatie mogelijk een 'springplank' vormen voor toekomstige aanvallen, aldus de onderzoekers. De honderden instanties die door het botnet zijn besmet worden daarom alsnog door de overheid geïnformeerd.

Bij de aanval kwamen de computerbestanden van duizenden bedrijven en instellingen, waaronder ministeries, gemeenten, ziekenhuizen en universiteiten in handen van Oost-Europese criminelen. De daders lopen nog vrij rond. Met het botnet, een netwerk van computers, kregen de cybercriminelen toegang tot 150 duizend computers in Nederland.

Het Nationaal Cyber Security Centrum gaat de organisaties die onder de Rijksoverheid vallen op de hoogte stellen. Dat moet binnen zes weken gebeurd zijn. Via internetproviders wordt geprobeerd de andere getroffen bedrijven te informeren.

Ke$ha had oogbalseks met Johnny Depp

Zangeres Ke$ha zou oogbalseks hebben gehad met niemand minder dan acteur Johnny Depp. Dat heeft ze gezegd tegen de Britse editie van de krant Metro.

Ze zou tijdens het benefietconcert in Los Angeles voor de storm Sandy stomende seks hebben gehad met Depp. "We hebben elkaar niet gesproken. We hadden eigenlijk alleen maar oogbalseks" zo zegt ze. Ke$ha, die niet helemaal vies is van een beetje aandacht, zou eerder ook al seks hebben gehad met een geest.

Hayden Panettiere wijdbeens gekiekt

Ook Hayden Panettiere is er niet in geslaagd aan het alziend oog van de paparazzi te ontsnappen. Terwijl zij van een welverdiende vakantie aan het strand geniet, heeft een overijverige fotograaf afge(d)rukt bij de wijdbeense actrice in bikini.

Zo zien we een mooi shot tussen de benen van de 23-jarige blondine. Ook is ze achterlangs gefotografeerd. Slechts haar paarse broekje onttrekt haar meest intieme delen aan ons gewillig oog

De complete fotoshoot is hier te zien

Amsterdam biedt asielzoekers geen opvang

De gemeente Amsterdam biedt de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die in de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam verblijft, geen nieuwe opvangplek. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) woensdag gezegd tegen de gemeenteraad.

De groep moet de gekraakte Sint-Josephkerk in Amsterdam-West waar ze sinds eind vorig jaar verblijven uiterlijk vrijdag hebben verlaten. Ze dreigen op straat te komen staan.

De gemeente kan ze als groep geen opvang bieden, aldus Van der Laan. Alleen als de asielzoekers zich individueel melden kan de gemeente mogelijk iets voor ze betekenen.

De groep verbleef eerder in een tentenkamp in Osdorp, maar daar moesten ze weg om plaats te maken voor een speelparadijs. Sinds eind vorig jaar zitten ze in de Sint-Josephkerk, waar ze eigenlijk eind vorige maand al weg moesten. Ze kregen vanwege de kou echter een week respijt van de eigenaar van het gebouw.

Man beschiet eend met kruisboog

Een 18-jarige man uit Sliedrecht heeft zich woensdag bij de politie gemeld omdat hij op tweede paasdag een eend heeft beschoten met een kruisboog. Het dier werd door twee pijlen geraakt, maar leeft nog steeds.

De man verklaarde dat hij maandagavond in een park aan de Thorbeckelaan in de Zuid-Hollandse plaats met de kruisboog aan het schieten was en de eend daarbij raakte. De keel van de vrouwtjeseend is doorboord, zo is te zien op foto's die op internet circuleren. Medewerkers van de dierenambulance hebben al geprobeerd het dier te vangen, maar ze vloog weg.

De Sliedrechter wordt verdacht van dierenmishandeling en het overtreden van de wapenwet. De politie heeft de kruisboog van de man in beslag genomen.

'Madonna overdrijft project in Malawi'

Madonna heeft niet tien scholen, maar tien klaslokalen laten bouwen in Malawi. Dat heeft de minister van onderwijs van het Afrikaanse land gezegd tegen de BBC. De zangeres trekt momenteel langs de scholen, die volgens haar liefdadigheidsinstelling dankzij haar zijn gebouwd.

"Ze heeft klaslokalen laten bouwen bij bestaande scholen, dat is wel even een verschil", benadrukt Eunice Kazembe. Het is niet de eerste keer dat sprake is van spanning tussen Madonna's instelling en de regering van Malawi. De zangeres zou in 2011 haar plannen om daar een meisjesschool te bouwen hebben afgeblazen zonder de regering in te lichten, wat niet in goede aarde viel.

Madonna adopteerde twee kinderen uit Malawi: zoon David en dochter Mercy in respectievelijk 2006 en 2009. De Queen of Pop zet zich sindsdien in voor weeskinderen in het land.

Disney sluit deuren van LucasArts

Het hing al tijden in de lucht en zal dan ook niet als een verrassing aankomen dat Disney definitief de deuren van LucasArts sluit. Door het sluiten van LucasArts lijkt het erop dat onder andere Star Wars 1313 nu definitief verleden tijd is.

Disney heeft goed bekeken wat de toekomst zou brengen voor LucasArts, waarbij ze hebben besloten dat ze de uitgever beter kunnen sluiten. In de toekomst verschijnen er ongetwijfeld nog Star Wars-games, maar zullen niet meer door LucasArts worden ontwikkeld. LucasArts was onder andere bezig met Star Wars 1313 en Star Wars: First Assault. Beide titels lijken nu in ieder geval  geannuleerd te zijn. Ongeveer 150 mensen zullen nu zonder baan zitten door het sluiten van de uitgever.

Afgelopen oktober maakte Disney bekend dat ze productiemaatschappij LucasFilm hadden overgenomen. Onmiddellijk werd bekendgemaakt dat er in ieder geval een nieuwe Star Wars-film moest verschijnen. Met de overname werd ook gamebedrijf LucasArts overgenomen. Waarschijnlijk ziet Disney meer toekomst in de films dan in de games in het Star Wars-universum.

Rest in peace LucasArts

Feyenoord verwacht snel duidelijkheid over Kuip

Hoewel het kort dag lijkt, heeft Feyenoord goede hoop dat er voor de zomer duidelijkheid komt over de toekomst van de Kuip. De Rotterdammers dienden woensdag een plan in voor de bouw van een nieuw stadion. De gemeente gaat dat voorstel afwegen tegen drie eerder ingediende renovatieplannen. Feyenoord wil dat er snel knopen worden doorgehakt omdat de club volgende zomer wil beginnen met de bouw van een nieuw trainingscomplex.

"We houden nadrukkelijk vast aan de mondelinge en schriftelijke toezeggingen van de burgemeester en wethouder dat zij streven naar een besluit voor de zomer", zei stadiondirecteur Jan van Merwijk woensdag bij de presentatie van de plannen voor het nieuwe stadion. "Wat ons betreft is er ruim voldoende tijd. We hebben het besluit nodig om de eerste activiteiten te kunnen starten."

Volgens Feyenoord is een nieuw stadion noodzakelijk om door te kunnen groeien. De drie renovatievoorstellen leveren volgens de club 'geen gezonde en toekomstbestendige situatie op'. De verbouwvariant Red de Kuip voorzag in een derde tribunelaag. Naast dat plan zijn er nog twee renovatievarianten. Een kleine renovatie zou 117 miljoen euro moeten kosten, een grote wordt begroot op 430 miljoen euro.

Volgens algemeen directeur Eric Gudde moet een nieuw stadion de begroting van de club flink opschroeven. "We zullen doorgroeien naar een begroting waar nationaal gezien alleen Ajax een concurrent is." Volgens Gudde zal de argwaan onder supporters, die liever vasthouden aan de huidige Kuip, langzaam verstommen. Hij spiegelt zich aan FC Groningen en AZ. Bij die clubs zijn de fans na een moeilijke aanloopfase inmiddels ook te spreken over de nieuwe thuishavens.

Feyenoord is nog op zoek naar een naamgever voor het nieuwe stadion. De vraagprijs ligt volgens stadiondirecteur Van Merwijk rond de tweeënhalf miljoen euro. ?Iedereen die dat bedrag wil betalen' komt ervoor in aanmerking. Tot er een naamgever is gevonden hanteert Feyenoord de neutrale naam 'het nieuwe stadion'.

Hoewel er nog geen ontwerp is gemaakt voor het nieuwe stadion, zegt Van Merwijk er zeker van te zijn dat de kosten niet hoger zullen uitvallen dat de geraamde 313 miljoen euro. "We hebben een simpele stelregel: we ontwerpen vanuit het beschikbare budget. We hebben niet meer geld, dus de architect moet ervoor zorgen dat het stadion van dat geld gebouwd moet worden." Contracten daarover worden volgens Van Merwijk volledig dichtgetimmerd.

Wild wint openingsetappe Energiewacht Tour

Kirsten Wild heeft woensdag de eerste etappe van de Energiewacht Tour gewonnen. De renster van Argos-Shimano troefde na een 104 kilometer van Oldambt naar Winschoten haar medevluchters af in de sprint. Ellen van Dijk en Iris Slappendel zorgden met hun tweede en derde plaats voor een compleet Nederlands podium.

De etappe werd danig ontregeld door een gesloten brug. De rensters besloten daardoor zelf de koers tijdelijk stil te leggen en alle groepen weer de marges te geven die ze hadden voordat de brug voor oponthoud zorgde. Het publiek in Winschoten zag vervolgens Wild naar de zege sprinten.

De Energiewacht Tour is een vijfdaagse internationale etappekoers. Zondag eindigt de laatste rit in Groningen.

Ethan Hawke in donkere trailer The Purge

Vandaag verschenen een poster en een trailer van een van Ethan Hawkes films die in 2013 uit gaat komen: The Purge. Geen typische film zoals we van Hawke gewend zijn, want de grimmige poster en actievolle trailer doen een stevige en donkere thriller vermoeden.

In The Purge is Amerika een bijzonder voortvarend land: 1% werkloosheid en het misdaadniveau is nog nooit zo laag geweest. Hoe dat kan? Dat kan doordat één keer per jaar alles mag. Alles. Zelfs moord. De hulptroepen hebben een avondje vrij, zeg maar. Op deze avond moet een familie zichzelf zien te beschermen tegen een groep agressievelingen en komen ze voor het morele dilemma te staan of ze een vreemdeling in bescherming nemen of niet.

Behalve Ethan Hawke speelt ook Lena Headey (Game of Thrones) een voorname rol in The Purge. De film moet in mei in Amerika worden uitgebracht, een Nederlandse releasedatum is nog onbekend.

The PurgeThe Purge 

Zestig miljoen voor kunst in Oost-Nederland

Voor de kunstsector in Oost-Nederland trekt het kabinet zestig miljoen euro subsidie uit. Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) heeft hierover afspraken gemaakte met provincie- en gemeentebestuurders uit Gelderland en Overijssel, zo is woensdag bekendgemaakt.

Het overgrote deel, zo'n 54 miljoen euro, gaat naar de zogeheten basisinfrastructuur. Dit zijn instellingen die volgens de Raad voor Cultuur van nationaal belang zijn, zoals toneelgroep Oostpool, Introdans, het Kröller Müller Museum en de Nationale Reisopera.

Daarnaast gaat een kleine vier miljoen euro uit het Fonds Podiumkunsten en het Fonds Cultuurparticipatie naar de twee provincies, die volgens Bussemaker een 'broedplaats voor jong en nieuw talent' zijn.

Vooral over de cultuureducatie in Oost-Nederland, waar dertigduizend euro voor is uitgetrokken, is de minister enthousiast. "De kiem wordt gelegd bij jonge mensen. Daar moet je het talent herkennen en erkennen. Daar moet je het de ruimte geven. Want zonder jong talent nu, straks geen wereldtop."

SC Veendam wil doorstart bij amateurs

Ondanks het feit dat SC Veendam niet langer een profclub is, wil voormalig interim-directeur Piet Scholtens de toekomst van de club waarborgen. In het amateurvoetbal welteverstaan. Het is de wens van Scholtens dat SC Veendam volgend seizoen instroomt in de hoofdklasse van het amateurvoetbal. Dat weet RTV Noord woensdag te melden.

In die zienswijze krijgt de voormalige bestuurder bijval vanuit de gemeente. Henk-Jan Schmaal, wethouder van sport in Veendam, is positief gestemd over een doorstart. Stadion de Langeleegte zou zodoende behoed blijven van leegstand. Voorts zou Schmaal graag zien dat er een museum over de geschiedenis van de club wordt opgezet.

Servië geeft Kosovo schuld van mislukken overleg

Een Servische regeringsfunctionaris heeft de leiders van Kosovo woensdag de schuld gegeven van het mislukken van het overleg tussen beide landen. Het overleg liep dinsdagnacht stuk. Er werd geen overeenstemming bereikt over het belangrijkste geschil tussen beide partijen; de status van het noorden van Kosovo.

Presidentieel adviseur Marko Djuric zei na een bespreking met de Servische leiders dat de Servische voorstellen tijdens het overleg in Brussel door etnisch-Albanese regeringsfunctionarissen werden verworpen. "De situatie is zeer ernstig, maar we blijven zoeken naar een compromis", aldus Djuric.

Eerder zei de Kosovaarse premier Hashim Thaci dat de voorstellen van de Kosovaarse afvaardiging 'aarzelend' ontvangen werden door Servië.

Kosovo riep in 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid van Servië uit. Hoewel veel landen Kosovo inmiddels als onafhankelijk land erkennen weigert Servië dit. Ook de etnische Serviërs in het noorden van Kosovo, zo'n vijftigduizend, erkennen Kosovo niet en weigeren de regering in Pristina, die wordt gedomineerd door etnische Albanezen, te gehoorzamen. Servië wil lid worden van de EU, maar door Brussel is als voorwaarde gesteld dat de betrekkingen met Kosovo moeten worden genormaliseerd.

Hollywood verfilmt katholiek misbruikschandaal

De filmstudio's Dreamworks en Participant Media gaan een film maken over pedofiele priesters uit de Amerikaanse stad Boston. Tom McCarthy neemt de regie van het drama getiteld The Boston Globe in handen. In Nederland wordt de film uitgebracht door Entertainment One Benelux.

De film gaat over de journalisten van The Boston Globe die het grootschalige kindermisbruik binnen de katholieke kerk in Boston in 2002 aan het licht brachten. De reporters interviewden een jaar lang tientallen slachtoffers van kindermisbruik.

Het team won in 2003 een Pulitzer Prize voor het journalistieke werk. De artikelen leidden in 2002 tot het ontslag van kardinaal Bernard Law, de aartsbisschop van de staat Massachusetts. Hij had de verhalen over het misbruik jarenlang in de doofpot gestopt en stapte onder zware druk op.

Regisseur McCarthy, bekend van het misdaaddrama The Visitor, werkt met Josh Singer aan het scenario. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.

KNVB steunt wens Feyenoord voor nieuw stadion

Feyenoord wordt bij zijn wens om een nieuw stadion te bouwen gesteund door de KNVB. De bond heeft de Rotterdammers laten weten dat zij in de toekomst de helft van de thuisinterlands mogen organiseren en dat ook de bekerfinale op Rotterdams grondgebied gespeeld blijft worden. Dat werd woensdag duidelijk bij de presentatie van de plannen voor het beoogde nieuwe stadion.

Feyenoord is ook in beeld voor het EK 2020, dat dan voor het eerst verspreid over Europa gespeeld wordt. Ieder land mag een speelstad leveren. "De KNVB heeft ook aangegeven gesprekken aangaande het EK 2020 te willen voeren", zegt algemeen directeur Eric Gudde. "Mochten wij daarvoor in aanmerking komen zou dat een vliegende start zijn, maar we houden nergens rekening mee."

Dat het nieuwe stadion, indien de gemeente instemt, pas in de zomer van 2018 in gebruik wordt genomen, is volgens stadiondirecteur Jan van Merwijk geen belemmering. "De UEFA hanteert een eis van een jaar van tevoren. Volgens planning is ons stadion in 2018 klaar. Wel is het zo dat als je het bid in gaat, je zeker moeten weten dat het stadion er komt."

Feyenoord hoopt voor de zomer duidelijkheid te hebben over de toekomst van de Kuip. De gemeente Rotterdam gaat het voorstel voor nieuwbouw afwegen tegen drie eerder ingediende renovatieplannen.

Mogelijk donkere materie ontdekt

Star Trek-fans opgelet: wetenschappers hebben met behulp van een speciale spectrometer op het internationale ruimtestation ISS waarschijnlijk voor het eerst bewijs waargenomen voor het bestaan van zogenoemde donkere materie. Hoewel donkere materie nog nooit met zekerheid is waargenomen vermoeden wetenschappers dat het alle deeltjes in het universum massa geeft.

De wetenschappers hebben met behulp van de Alpha Magnetic Spectrometer (AMS), die twee jaar geleden de ruimte in werd getrapt, een grote hoeveelheid positronen waargenomen. Dat zijn positief geladen subatomaire deeltjes en de onderzoekers vermoeden dat deze positronen ontstaan als deeltjes donkere materie op elkaar botsen en elkaar vernietigen.

De data van de AMS wordt verzameld en geanalyseerd door wetenschappers bij het Europese onderzoeksinstituut CERN. Natuurkundige en Nobelprijswinnaar Samuel Ting, die het onderzoeksteam leidt, zei woensdag te verwachten binnen enkele maanden meer te kunnen zeggen over de metingen.

Het resultaat van de metingen is belangrijk omdat vermoed wordt dat het heelal voor een kwart uit donkere materie bestaat. De ontdekking ervan kan wetenschappers helpen verklaren waar het heelal uit bestaat en hoe sterrenstelsels bij elkaar worden gehouden. "Dit is een tachtig jaar oud detectiveverhaal en het einde is in zicht", aldus natuurkundige Michael Turner van de University of Chicago.

Kittel klopt Cavendish in Scheldeprijs

Marcel Kittel heeft woensdag de Scheldeprijs gewonnen. De Duitser van Argos-Shimano werd perfect afgezet in de massasprint en bleef Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick-Step) net voor. Barry Markus (Vacansoleil) zorgde er met een derde plaats voor dat er ook een Nederlander op het podium stond. Theo Bos (Blanco Pro Cycling) werd achtste.

De koers werd gemaakt door drie renners die lang op avontuur mochten. Ook zij wisten echter al dat hun inspanningen tevergeefs zou blijken. Op ongeveer twintig kilometer van de streep werd het trio ingerekend en gingen de sprintersploegen aan de slag.

Cavendish, die drie keer won in finishplaats Schoten, gold ook nu als favoriet, maar kwam zonder ploegmaats te zitten. De Brit begon daardoor met een achterstand aan de sprint en strandde op de tweede plaats. Alleen Kittel, die vorig jaar ook al de Vlaamse sprinterskoers op zijn naam schreef, bleef hem voor.

Dubbelslag Durbridge in Circuit de la Sarthe

Luke Durbridge heeft woensdagmiddag de macht gegrepen in het Circuit de la Sarthe. De Australiër van Orica-Greenedge raffelde de 6,8 kilometer lange tijdrit in Angers in 8.18 minuten af. Bob Jungels (Radioshack-Leopard) uit Luxemburg werd in dezelfde tijd tweede. Thomas Dekker (Garmin-Sharp) gaf 25 seconden toe en werd 38e.

In het algemeen klassement lost Durbridge Matteo Pelucchi (IAM Cycling) af. Ook hierin heeft nummer twee Jungels dezelfde tijd. Durbridges ploeggenoot Cameron Meyer staat op een tel derde. Dekker is de beste Nederlander op de 41e plaats. Donderdag staat een 188,7 kilometer lange rit op het programma. Vrijdag is de laatste etappe 166,6 kilometer lang.

FOK!filmtips van de dag: Insomnia

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Vijftien jaar na hun ontmoeting op een zomerkamp, lopen Adam en Emma elkaar opnieuw tegen het lijf. Ze zijn allebei wel toe aan een seksueel verzetje, maar Emma wil absoluut geen serieuze relatie. De twee besluiten wel met elkaar naar bed te gaan, maar spreken af dat ze verder gewoon vrienden blijven. Dus geen geknuffel, geen jaloezie, geen verwachtingen, geen bloemen en geen ruzies. Ze kunnen doen en laten wat ze willen zolang ze niet verliefd op elkaar worden. Dit blijkt moeilijker dan gedacht. No Strings Attached, met onder andere Ashton Kutcher en Natalie Portman, om 20.30 uur op RTL5.

Na Arlington Road is de getalenteerde regisseur Mark Pellington terug met opnieuw een ijzingwekkende thriller The Mothman Prophecies. Dit bovennatuurlijke verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten, wat de film een angstaanjagende extra dimensie geeft. De hoofdrollen zijn onder andere voor Richard Gere en Laura Linney. Om 20.30 uur op RTL8.

Wanneer Peter Bretter wordt gedumpt door zijn vriendin, de televisiester Sarah Marshall, staat zijn wereld op zijn kop. Om bij te komen boekt hij impulsief een reisje naar Hawaï, waar hij oog in oog komt te staan met z'n grootste nachtmerrie: zijn ex en haar hippe nieuwe Britse rocker-vriendje Aldous. Maar terwijl hij zichzelf kwelt met de realiteit van Sarahs nieuwe leven, vindt hij troost in een flirt met Rachel, een mooie hotelemployee wier ontspannen manier van doen hem in de verleiding brengt om weer op aarde terug te keren. Hij vindt ook troost in honderden fruitige cocktails. Voor iedereen wiens hart er ooit is uitgerukt en in miljarden stukken is gesneden komt er nu een dolkomische, oprechte kijk op relaties. Aan de cast zal het niet liggen; Jason Segel , Kristen Bell, Russell Brand, Mila Kunis en Bill Hader. Forgetting Sarah Marshall om 22.45 uur op RTL5.

Omdat er in Los Angeles een intern onderzoek loopt tegen rechercheur Will Dormer, wordt hij samen met zijn partner Hap Eckhart helemaal naar het hoognoordelijke Alaska gestuurd om de moord op een tienermeisje op te lossen. De lokale politie kijkt erg op tegen de ervaren Will, die door alle zorgen en gewetensproblemen moeite heeft om de hoge verwachtingen waar te maken. Zeker als hij door de middernachtszon ook nog eens meer en meer aan slapeloosheid gaat lijden. Voor Insomnia slaan onder andere Christopher Nolan, Al Pacino, Hilary Swank en Robin Williams de handen ineen. Om 00.05 uur op BBC1.

The Tuxedo, Te Wu Mi Cheng (The Accidental Spy) en Firestorm zijn tevens op televisie vanavond.

Atheïsten gearresteerd in Bangladesh

De politie in Bangladesh heeft drie atheïstische bloggers opgepakt omdat ze de islam en de profeet Mohammed beledigd zouden hebben. De drie atheïsten stonden op een lijst van 84 bloggers die een islamitische groep aan de autoriteiten overhandigde waarbij geëist werd dat er tegen deze uitingen opgetreden zou worden.

Volgens een politiewoordvoerder hebben de drie bloggers de religieuze gevoelens van verschillende groepen gekwetst door zich kritisch over religie uit te laten. De drie kunnen tot 10 jaar cel veroordeeld worden wegens blasfemie.

Hoewel een dergelijke straf al zou getuigen van intense nationale achterlijkheid, zijn er ook mensen die dat nog niet ver genoeg gaat.  Na de arrestatie van de drie volgde er namelijk een betoging van boze moslims die eisen dat de drie ter dood veroordeeld worden. Uiteraard ging die betoging gepaard met het woest uitschreeuwen van het alom bekende 'Allahu akbar'.

Ook in Nederland is godslastering in principe nog strafbaar, maar het lijkt erop dat dat niet lang meer duurt. Er is inmiddels een Kamermeerderheid voor afschaffing van het wetsartikel.

Chelsea acht De Bruyne klaar voor Londen

Na zijn transfer naar Chelsea kreeg Kevin de Bruyne bij Werder Bremen de kans om zijn potentieel waar te maken. Dat doet de Belg met verve.

De 21-jarige aanvallend ingestelde speler laat in de Bundesliga een dusdanig goede indruk achter, dat Bremen, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen hem graag aan de selectie voor volgend seizoen zouden toevoegen.

Bij Chelsea, zijn daadwerkelijke broodheer, is men evenwel niet van plan De Bruyne nog een seizoen elders te stallen. In Londen vonden reeds gesprekken plaats tussen Chelsea en Patrick de Koster, zaakwaarnemer van de Belgisch international.

"Het gesprek verliep zeer positief", tekende Sky Sports op uit de mond van De Koster. "Ze zijn tevreden met de ontwikkeling die hij doormaakt en denken dat hij klaar is om deel van het eerste team uit te maken. Het enige probleem is de onduidelijkheid over de vraag wie er volgend seizoen hoofdtrainer zal zijn."

'Media Markt bespiedt personeel'

Medewerkers van de Media Markt in Leeuwarden zijn stiekem gefilmd tijdens hun werkzaamheden, schrijft de Leeuwarder Courant woensdag. Het voorval zorgt voor een boel ophef.

Op de opnames zou te zien zijn hoe een 'mystery shopper' het personeel test op klantvriendelijkheid. Minstens zeventig medewerkers zijn door het bedrijf met opnames van hun werkzaamheden geconfronteerd.

Bedrijven mogen op de werkvloer alleen gebruikmaken van verborgen camera's als zij vermoeden dat medewerkers fraude of diefstal plegen. In dat geval zijn ze verplicht hiervan melding te maken bij het College Bescherming Persoonsgegevens. (CPB). Van de Leeuwarder Media Markt is echter nooit een dergelijke melding ontvangen.

Levenslang voor moordplan Joss Stone

Een van de twee mannen die van plan was zangeres Joss Stone te ontvoeren en te vermoorden is woensdag veroordeeld tot levenslang. De andere verdachte werd ook schuldig bevonden, maar krijgt zijn straf later te horen.

De mannen werden in juni 2011 gearresteerd in de buurt van Stones huis op het Britse platteland. De twee wilden Stone ontvoeren, onthoofden en in een rivier dumpen. Bij hun arrestatie hadden de twee onder meer zwaarden, een lijkzak en plattegronden van Stones landgoed op zak.

De 35-jarige man die tot levenslang werd veroordeeld, was volgens de rechter het brein achter het moordplan. "Het was misschien een gek plan van een gek persoon, maar het was wel een plan", zei de rechter volgens de BBC. De man kan op zijn vroegst over ruim tien jaar voorwaardelijk vrij komen.

Van Hooijdonk: "Clasie kun je in iedere competitie kwijt"

Met bovengemiddelde interesse houdt Pierre van Hooijdonk de ontwikkelingen bij Feyenoord in de gaten. De voormalige topspits is onder de indruk.

Het jeugdige, talentvolle team kan Van Hooijdonk wel bekoren, een drietal spelers in het bijzonder. Volgens de voormalige international maken Jordy Clasie, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi een goede kans om door te breken bij een Europese topclub.

Zo ziet hij Clasie een belangrijke rol vertolken bij een club uit een grote competitie. "Clasie is een ideaal 'Dreh- und Angelpunkt'. Dankzij zijn voetballende kwaliteiten kan je hem in iedere competitie wegzetten", stelt Pi-Air in gesprek met NUsport.

Ook De Vrij en Martins Indi dicht hij een grote toekomst toe. "Mede dankzij zijn opbouwende kwaliteiten is hij een goede verdediger. Hij moet alleen wat meedogenlozer worden", zegt Van Hooijdonk over eerstgenoemde verdediger. Martins Indi moet het vooral hebben van uitstraling. "Eindelijk een verdediger die qua fysiek en uitstraling angst inboezemt bij spitsen."

Advertenties Sega waren misleidend

Gamebedrijf Sega heeft misleidende advertenties gebruikt voor het schietspel Aliens Colonial Marines. Dat is het oordeel van de Britse reclamecodecommissie ASA. In een brief van ASA aan consumenten die hun beklag hadden gedaan, erkent Sega zijn fout. Het bedrijf voorziet nu alle promotiebeelden voor de game van een disclaimer.

De klachten kwamen binnen omdat de promotrailers niet overeenkwamen met het daadwerkelijke product. In de disclaimer moet Sega dit verschil duidelijk maken. Zo heeft Sega op Youtube de tekst toegevoegd dat de beelden representatief zijn voor een product waar nog aan gewerkt wordt.

De verkooppiek van Aliens Colonial Marines lag in de derde en vierde week van februari. Volgens schattingen van analysewebsite VGChartz zijn wereldwijd iets minder dan een miljoen exemplaren van het schietspel verkocht voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Uitgever Sega blijft onduidelijk over de versie voor de Wii U, waarvoor nog altijd geen datum genoemd is.


Advertenties Sega waren misleidend (Foto: Novum)

Doom 4 nog lang niet afgerond

Het schietspel Doom 4 is na vijf jaar werk nog lang niet afgerond. Mismanagement heeft er in 2011 voor gezorgd dat drie jaar werk overboord is gegooid en er een doorstart is gemaakt. Dat heeft een woordvoerder van Bethesda gezegd tegen gameweblog Kotaku. Doom 4 zou volgens anonieme bronnen van de weblog in de maak zijn voor de nieuwe generatie spelcomputers.

De doorstart van Doom 4 heeft volgens de bronnen van Kotaku voor hernieuwd enthousiasme gezorgd binnen Id Software. Zenimax, het moederbedrijf van Id Software en Bethesda, voegde begin vorig jaar verschillende productiegroepen samen en heeft andere projecten stilgelegd. De focus van het bedrijf zou nu liggen op Doom 4 en de Tech 5-gamesoftware.

In augustus liet topman John Carmack van Id Software weten dat Doom 4 'af is wanneer het af is'. Volgens de bronnen van Kotaku kan dat nog wel een tijdje duren. "Een handvol middelmatige levels is alles wat Id Software in die vijf jaar heeft kunnen laten zien", zei een van de anonieme bronnen tegenover het gameweblog.


'Doom 4 nog lang niet afgerond' (Foto: Novum)

Gaslek op bedrijventerrein

Op een bedrijventerrein in het Limburgse Margraten is woensdagmiddag een gaslek ontstaan. Dat gebeurde bij werkzaamheden aan de waterleiding, meldt de gemeente Eijsden-Margraten op haar website. Een bouwmarkt werd uit voorzorg ontruimd. Enkele uren later was het lek gedicht.

Het gaslek ontstond rond 13.30 uur ter hoogte van de bouwmarkt Multimate. Zo'n dertig mensen moesten dit pand verlaten. Een deel van het bedrijventerrein werd vervolgens afgezet. Rond 16.45 uur kon het lek worden gedicht, waarop de afzetting werd opgeheven.

Babos: "Hij moet in de zomer bij Ajax vertrekken"

Als kersverse Oranje-international verkaste Jasper Cillessen in de zomer van 2011 naar Ajax. In Amsterdam komt de doelman amper aan spelen toe.

Frank de Boer geeft de voorkeur aan Kenneth Vermeer, die ook bij Oranje inmiddels vaste klant is. Alleen tijdens bekerwedstrijden mag Cillessen opdraven en laten zien dat hij een basisplaats waardig is.

Volgens Gabor Babos, bij NEC ooit de stand-in van Cillessen, doet zijn voormalige ploeggenoot er goed aan om Ajax tijdens de aankomende transferperiode achter zich te laten. Als gevolg van een gebrek aan speeltijd zou zijn ontwikkeling stagneren.

"Ajax zal ongetwijfeld blij zijn om zo'n goede keeper achter Vermeer te hebben, maar voor de ontwikkeling van Cillessen is het echt funest. Hij moet nu echt aan zichzelf denken", stelt Babos in Voetbal International. "Na twee jaar reserve te zijn geweest, moet hij komende zomer bij Ajax vertrekken."

Henao toont vorm in Baskenland

Wielrenner Sergio Henao heeft woensdag de derde etappe van de Ronde van Baskenland gewonnen. Op de slotklim La Lejana klopte de Colombiaan van Sky zijn landgenoot Carlos Betancur (AG2R). Achter de twee Zuid-Amerikanen kwam Giampaolo Caruso als derde over de streep.

Henao lost Francesco Gavazzi af als drager van de leiderstrui. De Colombiaan heeft acht seconden voorsprong op Nairo Quintana, ook een landgenoot van Henao. Richie Porte, Alberto Contador, Caruso, en Simon Spilak staan allemaal tien tellen achter. Pieter Weening staat zevende in het klassement.

Ook donderdag krijgt het peloton een zware etappe voor de kiezen. Tussen Trapagaran en Eibar moeten vier hellingen worden beklommen voordat de slotklim van de eerste categorie opdoemt. De Ronde van Baskenland duurt nog tot en met zaterdag.

Geen rugby op Old Trafford

Old Trafford zal niet worden gebruikt tijdens het wereldkampioenschap Rugby in 2015. Het toernooi wordt door Engeland georganiseerd. Manchester United de club die op Old Trafford speeld is bang dat het veld te veel te lijden heeft van de rugbyers. Het WK rugby staat gepland voor september en oktober. Het stadion zou voor drie duels gebruikt moeten gaan worden.

Gelijktijdig als het WK aan de gang is zal Manchester United zijn Premier Leagueduels moeten spelen en moet zeer waarschijnlijk ook aan de bak tijdens de groepsfase van de Champions League. De organisatoren van het WK hebben Manchester nog niet uit het hoofd gezet als gaststad. Ze gaan proberen de wedstrijden te spelen in het City of Manchester stadion van Manchester City. 

Het is nog niet zeker dat in Manchester rugbywedstrijden gespeeld gaan worden. De definitieve lijst met stadions moet nog bekend gemaakt worden. Naast het bekende rugbystadion van Twickenham meer stadions van voetbalclubs op de lijst. Villa Park(Aston Villa), St James' Park(Newcastle United) en Stadium of Light(Sunderland AFC).  

Man vrijgesproken van doden peuter Almelo

Een man die eerder werd veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en tbs met dwangverpleging voor doodslag op een peuter, is in hoger beroep vrijgesproken. Het gerechtshof in Arnhem sprak dit oordeel dinsdag met tegenzin uit. Het OM had eveneens vrijspraak gevraagd, terwijl het voor de rechtbank nog zes jaar cel en tbs had geëist.

Het bijna 3-jarige jongetje uit Almelo, het zoontje van de toenmalige vriendin van de verdachte, werd in januari 2011 opgenomen in een ziekenhuis. Zowel de moeder als de vriend werd daarop aangehouden. Een dag later overleed de peuter aan de gevolgen van mishandeling. De man werd vorig jaar schuldig bevonden aan de fatale mishandeling, hij zou het kind door elkaar hebben geschud. Daarop ging hij in hoger beroep. De moeder werd vrijgesproken.

Het hof oordeelt dat niet zonder twijfel kan worden vastgesteld wat er de bewuste dag is gebeurd. De verklaringen van de moeder zijn niet eenduidig en daarom niet 'van doorslaggevende betekenis' in de zaak. Er is geen forensisch bewijs dat in de richting van de verdachte of de moeder wijst en deskundigen hebben in het hoger beroep niet kunnen aantonen dat de verklaring van de man onaannemelijk is.

Het hof zegt zich te realiseren dat deze vrijspraak 'de nauwelijks te verteren situatie' met zich meebrengt dat niemand wordt gestraft voor de dood van een 'weerloos en zeer jong kind'. Het hof is er echter niet van overtuigd dat er bewijs is voor doodslag of mishandeling met de dood tot gevolg, hetgeen de man ten laste was gelegd. De verdachte werd na een voorarrest van twee jaar twee weken geleden in vrijheid gesteld.

Ferrari grootverdiener in de Formule 1

Nu de Formule 1 op het punt staat naar de beurs gebracht te worden blijkt de unieke positie die Ferrari in de sport inneemt. De Italianen incasseren met 60,5 miljoen pond per jaar meer dan de begroting van Marussia. In dit bedrag zijn de televisiegelden nog niet meegenomen.

Dit alles blijkt uit de prospectus die voor de beursgang opgesteld is. Pittpass-journalist Christian Sylt ploos deze door en vond enkele interessante dingen. Zo bezit Ferrari een vetorecht om reglementswijzingen tegen te houden mochten deze de Italianen niet bevallen.

Het team uit Maranello ontvangt een bonus omdat het al sinds het eerste jaar van de Formule 1 aan het kampioenschap deelneemt. Daarnaast krijgt het net als McLaren en Red Bull een Constructors' Championship Bonus, vanwege de prestaties in de de vier seizoenen voor 2012. Daarnaast krijgt Ferrari net als de andere renstallen prijzengeld uitgekeerd. Tot slot hebben de Italianen recht op hun deel in de verdeling van de televisiegelden. In totaal wordt 47,5% van dat bedrag verdeeld over de top tien in het constructeurskampioenschap.

Cel voor omgekochte Utrechtse ex-agent

Een ex-agent uit Utrecht is veroordeeld tot vijf maanden cel voor het doorspelen van vertrouwelijke informatie in ruil voor geld. De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat de 37-jarige man zich heeft laten omkopen en zijn ambtsgeheim heeft geschonden.

Justitie had twaalf maanden geëist, waarvan drie voorwaardelijk. De rechtbank legde de Utrechter ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank vindt dat dit soort gedrag 'het hart van het politiewerk raakt' en 'de rechtstaat in de kern' aantast.

Justitie zette in de zaak ook een nepkoper in, die vorig jaar voor vijftig euro gegevens uit het politiesysteem over een kenteken van de Utrechter kocht. De man werd er ook van verdacht dat hij zijn werkgever wilde oplichten door via het fietsplan een rijwiel voor zijn zwager aan te schaffen. De rechtbank sprak hem daarvan vrij wegens gebrek aan bewijs.

EU onderzoekt financiën Real Madrid

De Europese Unie gaat onderzoek doen naar de financiën van Real Madrid. De Spaanse grootmacht heeft mogelijk samengespannen met het bestuur van de Spaanse hoofdstad over grondprijzen. Dat heeft een woordvoerder van de unie woensdag gezegd.

De Europese Commissie richt zich verder op de manier waarop in verschillende landen met belastingschulden en niet-afgedragen sociale premies door voetbalclubs wordt omgesprongen. Het is niet direct duidelijk om welke clubs en welke landen het gaat, omdat er nog geen officieel onderzoek is geopend.

KNVB: "Ingrijpend voor verloop competitie"

Met de ondergang van SC Veendam moest het Nederlandse betaald voetballer wederom een domper incasseren. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal bij de KNVB, betreurt het faillissement van de Groningers. "Het is een triest gegeven dat SC Veendam geen deel meer uitmaakt van het betaald voetbal", zegt hij in een officieel statement.

"Met name voor iedereen die zich de afgelopen periode hard heeft ingezet om het faillissement nog af te kunnen wenden, is dit een enorme teleurstelling. Bijna zestig jaar aan profvoetbalhistorie gaat hiermee verloren; dat is voor het hele Nederlandse voetbal een groot verlies."

Behalve in Veendam zal ook in Maastricht met teleurstelling kennisgenomen zijn van het verdwijnen van Veendam. Als direct gevolg zakt MVV naar plaats vier, terwijl Helmond Sport zich de nieuwe koploper mag noemen.

"Dat andere clubs hierdoor benadeeld worden, is voor het verloop van de competitie ingrijpend", beseft Van Oostveen. "Eind vorig jaar hebben wij onze zorgen over de Jupiler League kenbaar gemaakt. Samen met de Coöperatie Eerste Divisie en diverse clubs uit de Jupiler League wordt de algehele situatie van de divisie momenteel onder de loep genomen."

R. de Boer: "Bazoer volgend jaar al bij Ajax 1"

De transfer die Riechedley Bazoer van PSV naar Ajax leidde deed de nodige wenkbrauwen fronsen. De talentvolle verdediger klopt inmiddels op de deur in Amsterdam.

Afgelopen november verruilde Bazoer de jeugdopleiding van PSV voor die van Ajax, ondanks een gentleman's agreement tussen beide clubs. Volgens Ronald de Boer, als individueel trainer nauw betrokken bij de Amsterdamse talentenfabriek, laat het debuut van de zestienjarige verdediger niet lang op zich wachten.

"Ik heb Bazoer vorige week met de A-selectie zien meetrainen en het was net of daar een volwassen kerel liep", verhaalt De Boer in gesprek met Voetbal International. "Hij haakte bijna moeiteloos aan bij het hoge niveau. Ik denk dat Bazoer volgend jaar al bij mijn broer op de deur staat te kloppen."

Ajax heeft de jeugdopleiding goed op orde, meent De Boer. "Het is heerlijk werken met dit soort talenten, in de huidige organisatie. Zeker met Jaap Stam er straks ook nog bij hebben we in het trainersbestand een goeie mix tussen oud-topspelers en coaches met een didactische achtergrond. Die balans moet je hebben. Er zijn meerdere topclubs in Nederland, maar Ajax is en blijft de slagroom op de taart. Op alle gebieden."

'Aanklacht tegen Assange knoeiboel'

De aanklachten in Zweden wegens verkrachting tegen WikiLeaks-voorman Julian Assange zijn een rommeltje. Dat heeft de voorzitter van het Zweedse hooggerechtshof, Stefan Lindskog, woensdag gezegd. Lindskog zei dit in een toespraak bij Australia's University in de Australische stad Adelaide.

Assange haalde zich de toorn van de Verenigde Staten op de hals door honderdduizenden geheime documenten te openbaren via zijn website WikiLeaks. Volgens Assange zijn de Zweedse aanklachten een voorwendsel om hem uiteindelijk uit te leveren aan de Verenigde Staten. Hij zit sinds vorig jaar in de ambassade van Ecuador in Londen om uitzetting naar Zweden te voorkomen.

Lindskog zei in zijn toespraak ook dat er nogal wat juridische haken en ogen zitten aan een eventuele uitlevering van Assange door Zweden aan de VS. De rechter zei dat het uitleveringsverdrag dat Zweden en de VS hebben niet van toepassing is op de situatie van Assange. "Het openbaren van een misdaad begaan door een land zou nooit als een misdaad moeten worden gezien", zei hij. Volgens de rechter zal Assange worden gezien als iemand die informatie openbaar heeft gemaakt ten behoeve van de mensheid.

Koeman: "Dat is de kans op revanche"

Na de hosannastemming van de voorbije weken voert de realiteitszin weer de boventoon bij Feyenoord. De nederlaag bij sc Heerenveen heeft de titelkansen doen slinken.

Ook Ronald Koeman is zich daarvan volledig bewust. Van de handdoek in de ring gooien is evenwel geen sprake. "De opdracht is simpel. De komende zes wedstrijden winnen, hopen op een misstap van de concurrentie en dan zien we wel of het één, twee, drie of vier wordt. De Eredivisie is zo onvoorspelbaar dat we volgens mij gewoon nog meedoen", stelt Koeman tegenover Voetbal International.

Ofschoon het verlies tegen de Friezen hard aankwam, zag de trainer van Feyenoord nog wel lichtpuntjes. "Ik hoorde Ruben Schaken praten over een wanprestatie, maar dat gaat me een beetje te ver. Het heeft pas zin kwaad te worden, als spelers geen inzet tonen, maar ik vind dat ze allemaal hebben gestreden. Dan kun je ook een keer verliezen."

"Misschien was dat ook wel even nodig, na alle lovende verhalen van de laatste weken", vervolgt Koeman, die weet dat een zege op VVV-Venlo aankomend weekend van essentieel belang is. "We staan nu weer met beide beentjes op de grond en richten ons op de wedstrijd van vrijdag tegen VVV-Venlo. Dat is de kans op revanche."

Vermeende 'paasvuurduwer' op vrije voeten

De jongen uit Voorst die dit weekeinde werd aangehouden omdat hij een Twellonaar in een paasvuur zou hebben geduwd, komt op vrije voeten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Zutphen woensdag bepaald. De 15-jarige jongen blijft wel verdachte, laat een woordvoerder van justitie weten.

Het 18-jarige slachtoffer raakte in de nacht van zondag op maandag in Teuge zwaargewond na een val in het paasvuur. Hij ligt voorlopig in het brandwondencentrum in Beverwijk.

De vader van het slachtoffer vertelde aan Omroep Gelderland dat zijn zoon niet moedwillig in het vuur is geduwd. Hij zou zelf bij het vuur zijn gaan staan, waarna de 15-jarige jongen tegen hem aanliep. De zegsman van het OM wilde woensdag niet op dat verhaal ingaan. "Het onderzoek loopt nog dus wij trekken nog geen conclusies."

Justitie gaat wel akkoord met de beslissing van de rechter-commissaris om de jongen op vrije voeten te stellen.

Trailer voor Wii U-versie Deus Ex

Gameuitgever Square Enix heeft een trailer uitgebracht voor de Wii U-versie van Deus Ex: Human Revolution. Met de video is ook direct door de studio officieel bevestigd dat de Wii U-versie er aan gaat komen. De boxart was weliswaar al uitgelekt op het internet maar er was nog niets officieel gemaakt.

De Wii U-versie gaat Deus Ex: Human Revolution Director's Cut heten. Het is nog niet bekend wanneer de game precies uitkomt.

Beloftenteams mogelijk naar Jupiler League

De zorgwekkende situatie van diverse Jupiler League-clubs heeft de alarmbellen bij de KNVB doen rinkelen. Mogelijk wordt de competitie in een nieuw jasje gestoken.

Om de gaten die zijn ontstaan met het wegvallen van SC Veendam en AGOVV te vullen richt de Nederlandse voetbalbond zich mogelijk tot de beloftenteams van Eredivisie-clubs. De intrede van teams als Jong Feyenoord en Jong Ajax lonkt. Manager competitiezaken Gijs de Jong benadrukt in gesprek met Voetbal International dat er snel gehandeld kan worden.

Mogelijk maken volgend seizoen al twee beloftenteams deel uit van het deelnemersveld van de Jupiler League. "Dit is al jaren een wens van ons", zegt De Jong. "Met het wegvallen van AGOVV en Veendam is er nu ineens een nieuwe situatie ontstaan, waardoor het mogelijk is over een paar maanden al te beginnen met één, twee of drie nieuwe ploegen."

Overlast Awacs met 35 procent afgenomen

Awacs-vliegtuigen die opstijgen vanaf de NAVO-vliegbasis net over de grens in het Duitse Geilenkirchen hebben vorig jaar voldaan aan de verplichting om 35 procent minder geluidsoverlast te veroorzaken dan in 2008. Dat blijkt uit een analyse van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR), schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer.

Toenmalig minister van Defensie Hans Hillen (CDA) beloofde in 2011 dat de geluidsoverlast in 2012 met 35 procent zou zijn afgenomen. Over de vluchten van de luidruchtige radarvliegtuigen is al jaren veel te doen. De Awacs-toestellen veroorzaken geluidsoverlast in het zuidoosten van Limburg.

Volgens de NLR is op dertien van de zestien geluidmeetpunten in Schinnen, Onderbanken en Brunssum de belasting door het geluid met minimaal 35 procent afgenomen ten opzichte van 2008. Bij drie meetpunten is de reductie minder dan 35 procent.

Verstopte explosieven gevonden in Limburgs bos

In de grond in een bosgebied bij het Limburgse dorp Sint Joost zijn woensdagmiddag explosieven gevonden. Om wat voor explosieven het gaat, is nog onduidelijk, maar het gaat in ieder geval niet om overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog, meldt een politiewoordvoerder. "Deze explosieven waren echt in de grond verstopt."

De explosieven werden door de politie en Explosieven Opruimingsdienst Defensie gevonden na een tip. Van wie die kwam, wil de zegsman niet vertellen. Met een robot is gekeken wat er precies in de grond zat.

Volgens de politie is er geen gevaar geweest voor de omgeving. Het gebied is afgezet. Onderzocht wordt nog om wat voor en hoeveel explosieven het precies gaat. Ook wordt nog bekeken hoe de explosieven het best kunnen worden afgevoerd.

Groenendijk: "Opleiding van Ajax beter dan van Feyenoord"

De selectie van Oranje spreekt boekdelen: Feyenoord is hofleverancier met een bataljon aan talenten uit eigen kweek. Toch is Alfons Groenendijk van mening dat niet de Rotterdammers, maar Ajax de beste jeugdopleiding van Nederland heeft.

De 49-jarige oefenmeester is met ingang van volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Jong Ajax en claimt dat de talentenfabriek van die club uniek is. "Onze werkwijze vind je nergens anders", stelt Groenendijk tegenover Voetbal International. "De laatste tijd krijgt de opleiding van Feyenoord veel positieve aandacht. Daar stromen inderdaad nu goede spelers door, maar bij Ajax is dat al veel langer traditie."

Ook wat betreft de toekomst is Groendijk hoopvol gestemd. De koers die Ajax op het moment vaart, is de juiste, zo meent hij. "Met onze huidige aanpak zullen er goede spelers blijven doorstromen. Voor mij is het heel duidelijk: de opleiding van Ajax is beter dan die bij Feyenoord."

Ontslagen Booy: "Verschrikkelijk jammer"

Foeke Booy is niet langer trainer van Cercle Brugge. Dinsdagavond kreeg de Nederlandse oefenmeester zijn congé. Ondanks de penibele sportieve positie, Cercle Brugge ging als hekkensluiter de Belgische play-offs in, had Booy zijn ontslag niet zien aankomen.

"De mededeling kwam voor mij als een donderslag bij heldere hemel", zegt hij op de website van managementbureau Sport Promotion. "Ik zat gisteravond Paris Saint-Germain tegen Barcelona te kijken toen ik werd gebeld en op de hoogte werd gesteld van de beslissing van de beheerraad. Ik was op z'n zachtst gezegd verbaasd over dit besluit."

"Ik heb de afgelopen dagen geen enkel signaal ontvangen dat dit mogelijkerwijs speelde", legt Booy uit. "Het contact met de spelersgroep en de technische staf is altijd prima geweest. Datzelfde geldt voor de interactie met het dagelijks management van Cercle. Ik begrijp overigens wel dat men een soort schokeffect wil creëren om zo degradatie te ontlopen."

Booy had graag gezien dat het laatstgenoemde doel onder zijn bewind bewerkstelligd zou worden. "Ik had er alle vertrouwen in dat we dat gezamenlijk hadden kunnen bewerkstelligen. Ik vind het verschrikkelijk jammer dat deze beslissing is genomen."

'Vier de lente met dagelijks orale seks'

Lezers van een Russische horoscoop kregen deze week een wel heel vreemd advies. Hen werd aangeraden om de lente te vieren door je partner dagelijks oraal te bevredigen.

Het advies komt van ene Julia Semanov. Deze astroloog deed het voorjaarsadvies in de landelijke Russische krant Metro.

Of je klaarkomt, maakt echter geen reet uit. "Het is niet nodig om allebei een orgasme te krijgen", zo schrijft de sterrenkijkster. "De dagelijkse genegenheid is het belangrijkst."

Dieven stelen Nobelprijs uit 1934

Inbrekers hebben in Newcastle een gouden Nobelprijs gestolen die in de jaren dertig van de vorige eeuw werd uitgereikt. Dat heeft de Britse politie woensdag bekendgemaakt.

De dieven wisten in te breken in de ambtswoning van de burgemeester van Newcastle en namen een aantal zeer bijzondere voorwerpen mee met een waarde van omgerekend ruim 177.000 euro. De Nobelprijs die werd ontvreemd, werd in 1934 toegekend aan oud-minister van buitenlandse zaken Arthur Henderson voor zijn inspanningen voor internationale ontwapening. De dieven stalen naast de Nobelprijs een grote hoeveelheid antiek zilverwerk.

De politie noemde de buit 'zeer zeldzaam, herkenbaar en van historisch belang' en heeft de hulp van de bevolking ingeroepen.

Opoe schiet op hangjeugd

Een 81-jarige vrouw uit het Franse Bois was de hangjeugd voor haar huis zo beu, dat ze hier korte metten mee maakte. Het ouwe besje heeft met haar geweer op de jongens geschoten.

De plaatselijke politie kreeg vrijdagavond een melding dat er was geschoten. Eenmaal ter plaatse trof men drie jongens aan, waarvan een in zijn gezicht was geschoten. Even dacht de Heilige Hermandad met een ganggerelateerde schietpartij te maken te hebben, maar al snel kwam de aap uit de mouw.

De snotapen wezen naar een buurtbewoonster. Het krasse oudje werd het hemd van het lijf gevraagd. Zij vertelde dat ze de overlast strontflauw was en bekende te hebben geschoten.

In de bejaardenwoning werden twee geweren aangetroffen, waarvan één geladen was. De dame is direct in de boeien geslagen. De volgende dag is zij echter weer vrijgelaten, zo heeft de politie vandaag laten weten.

WOII-bom ontmanteld bij Hauptbahnhof Berlijn

Een bom uit de Tweede Wereldoorlog die dinsdagavond werd aangetroffen bij het Hauptbahnhof van Berlijn is woensdag zonder problemen onschadelijk gemaakt. Uit voorzorg werden treinen omgeleid en omliggende woningen ontruimd. Ook werd korte tijd het vliegverkeer bij de luchthaven Tegel stilgelegd.

De honderd kilo wegende bom van sovjet-makelij werd dinsdagavond gevonden op een bouwplaats bij het station. Deskundigen besloten om het explosief ter plekke onschadelijk te maken. De operatie nam een halfuur in beslag. Rond de honderdvijftig mensen moesten hun woning verlaten. Zij werden in een school opgevangen.

De Geallieerden wierpen tijdens de Tweede Wereldoorlog grote hoeveelheden bommen af om zo de oorlogsmachine van de nazi's in de wielen te rijden. Vermoed wordt dat er nog tienduizend bommen in de grond liggen die niet geëxplodeerd zijn.

Meestal worden vliegtuigbommen zonder problemen onschadelijk gemaakt, maar soms gaat het mis. Vorig jaar leidde de ontmanteling van een bom in München tot branden in nabijgelegen woningen.


WOII-bom ontmanteld bij Hauptbahnhof Berlijn (Foto: Novum)

Feyenoord laat Cissé vertrekken

Sekou Cissé was een van de laatste grote aankopen die Feyenoord deed. Aan de weinig vruchtbare samenwerking komt binnenkort een einde. Mede als gevolg van een reeks blessures wist Cissé nimmer uit te groeien tot een onbetwiste basisspeler.

Toen de toenmalig Ivoriaans international in 2009 van Roda JC naar Feyenoord verkaste waren de verwachtingen hooggespannen. Zijn belofte loste hij echter niet in. "Het is met Sekou niet geworden wat iedereen ervan had gehoopt en verwacht", beaamt technisch directeur Martin van Geel in gesprek met Voetbal International. "En dan moet je een keer de beslissing nemen te stoppen."

Tijdens de aankomende transfermarkt zal Cissé in de etalage worden geplaatst door Feyenoord. "Het was met zijn in 2014 aflopende contract een kwestie van verlengen of transfereren", licht Van Geel toe. "Wij kiezen voor dat laatste."

Hollywood verfilmt katholiek misbruikschandaal

De filmstudio's Dreamworks en Participant Media gaan een film maken over pedofiele priesters uit de Amerikaanse stad Boston. Tom McCarthy neemt de regie van het drama getiteld The Boston Globe in handen. In Nederland wordt de film uitgebracht door Entertainment One Benelux.

De film gaat over de journalisten van The Boston Globe die het grootschalige kindermisbruik binnen de katholieke kerk in Boston in 2002 aan het licht brachten. De reporters interviewden een jaar lang tientallen slachtoffers van kindermisbruik.

Het team won in 2003 een Pulitzer Prize voor het journalistieke werk. De artikelen leidden in 2002 tot het ontslag van kardinaal Bernard Law, de aartsbisschop van de staat Massachusetts. Hij had de verhalen over het misbruik jarenlang in de doofpot gestopt en stapte onder zware druk op.

Regisseur McCarthy, bekend van het misdaaddrama The Visitor, werkt met Josh Singer aan het scenario. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.

Game of Thrones krijgt vierde seizoen

Game of Thrones is ook volgend jaar op de buis. De Amerikaanse tv-serie, waarin Carice van Houten een rolletje speelt, krijgt een vierde seizoen. Dat maakte betaalzender HBO dinsdag bekend, bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse tak.

Het vierde seizoen van de serie over de machtsstrijd op het mythische continent Westeros is ook in Nederland volgend jaar april en mei te zien. De start van het derde seizoen was zondagavond te zien in de Verenigde Staten. Maandagavond zond HBO Nederland de eerste aflevering van de derde reeks uit. De serie wordt ook erg veel gedownload via torrentsites.

Messi mist Mallorca door spierblessure

Lionel Messi moet het duel in de Primera Division tegen Real Mallorca komend weekend missen vanwege een spierblessure. Dat meldt FC Barcelona woensdag. De Argentijn liep de kwetsuur aan zijn rechterdijbeen dinsdag op in de Champions League tegen Paris Saint-Germain en moest worden gewisseld.

Mogelijk is Messi volgende week woensdag in de return tegen PSG weer inzetbaar voor Barcelona. Dat hangt volgens de Catalanen echter af van het herstel van de blessure.

Vierde periode Eerste Divisie over zes duels

De vierde periode in de Eerste Divisie wordt betwist over slechts zes wedstrijden. Dat is het gevolg van het faillissement van SC Veendam, meldt de KNVB woensdag. Die club, waarvan het bankroet dinsdag onherroepelijk werd, is uit de competitie geschrapt.

FC Oss is de nieuwe koploper in de vierde periode met tien punten uit vier duels. Daarna volgen drie clubs met tien punten uit vijf duels. FC Volendam staat er met de volle winst uit drie wedstrijden nog beter voor, maar staat pas vijfde.

"Het is een triest gegeven dat SC Veendam geen deel meer uitmaakt van het betaald voetbal", stelt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Met name voor iedereen die zich de afgelopen periode hard heeft ingezet om het faillissement nog af te kunnen wenden, is dit een enorme teleurstelling."

De spelers van Veendam zijn overigens nog niet transfervrij, stelt de voetbalbond. Arbeidscontracten lopen namelijk gewoon door tenzij ze door de curator worden opgezegd of met wederzijds goedvinden worden beëindigd.

Voor niet-transfervrije spelers is er geen mogelijkheid meer om dit seizoen nog naar een andere club over te stappen. Wel mogen zij meetrainen bij een andere club en oefenwedstrijden spelen.

Evander Sno per direct weg bij N.E.C.

Evander Sno vertrekt met onmiddellijke ingang bij N.E.C. Dat heeft de Nijmeegse eredivisionist woensdag bekendgemaakt. De club en de 25-jarige middenvelder besloten na onderling overleg het tot 1 januari doorlopende contract van Sno al per 1 april te ontbinden. Een vertrouwensbreuk ligt ten grondslag aan de scheiding.

Sno speelde sinds vorig jaar zomer bij N.E.C., maar kwam tot slechts zeven wedstrijden. Door hartproblemen kwam hij sinds eind september niet meer in actie. In december werd hij uiteindelijk geopereerd. In de tussenliggende periode zou NEC-trainer Alex Pastoor zich nauwelijks om Sno hebben bekommerd. "Ik kreeg een keer een sms'je met de tekst 'Sterkte'", beklaagde de middenvelder zich begin december.

Sno viel tijdens een duel van NEC met Feyenoord uit met pijn op de borst. Omdat de middenvelder twee jaar eerder in een duel van Jong Ajax een hartstilstand had gekregen en sindsdien met een interne defibrillator speelde, werd geen risico genomen.

Eind oktober werd bekend dat de oorzaak van zijn hartproblemen met een operatie kon worden opgelost. Begin december ging de oud-speler van Feyenoord, NAC, Celtic, Ajax, Bristol City en RKC Waalwijk onder het mes om zijn hartritmestoornissen te verhelpen.

"Na de geslaagde operatie en revalidatie hebben we een gesprek gehad en samen geconcludeerd dat er onvoldoende basis is om met elkaar verder samen te werken", meldt technisch directeur Carlos Aalbers van de Gelderse club. "Dan is het beter om uit elkaar te gaan."

Samoa Air laat passagiers hun gewicht betalen

Een kleine Samoaanse vliegmaatschappij gaat op haar internationale vluchten passagiers laten betalen op basis van hun eigen gewicht en dat van hun bagage. Dat heeft Samoa Air woensdag bekendgemaakt. Afhankelijk van de vlucht kost elke kilo omgerekend 72 tot 82 eurocent.

De baas van de Samoa Air, Chris Langton, zei dat reizigers zich ervan bewust moeten zijn dat vliegen afhankelijk is van gewicht en niet van het aantal stoelen. "Het vliegtuig kan slechts een bepaald gewicht vervoeren en dat gewicht moet worden betaald. Het is niet anders." Langton, zelf piloot, zei dat toen hij voor andere maatschappijen vloog, hij het idee bij zijn bazen had geopperd, maar dat die het een te gevoelig onderwerp vonden.

Het nieuwe systeem maakt van Samoa Air de eerste maatschappij die zich geheel op gewicht baseert voor de prijs van vluchten. Reizigers in de regio worden al gewogen voor ze vliegen, omdat er vaak kleine toestellen worden gebruikt om mensen tussen de eilanden te vervoeren.

Langton zei dat het betalen-per-kilo-systeem gemengde reacties heeft opgeroepen. Hoewel sommige passagiers verbaasd waren, heeft niemand geweigerd zich te laten wegen. Sommige passagiers die gewicht hebben verloren hebben een gratis vlucht aangeboden gekregen, zei Langton.

Volgens hem waren gezondheidswerkers in Amerikaans Samoa de eersten om te bellen toen het nieuws bekend werd. "Ze willen dit gebruiken om obesitas aan de orde te stellen", aldus Langton. Eilanden in de Stille Oceaan kennen de meeste obesitasgevallen ter wereld. Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2011 kampt 86 procent van de Samoanen met overgewicht. Alleen buurlanden Nauru, de Cookeilanden en Tonga scoren nog slechter.

Het is een goede manier om afslanken en gezond eten te bevorderen, aldus Palanitina Toelupe van het Samoaanse ministerie van volksgezondheid. "Het is een erg gedurfd plan", aldus Toelupe. Ze voegde er wel aan toe dat vliegen erdoor voor sommige mensen mogelijk te duur wordt en dat het betaalsysteem slechts een klein deel kan uitmaken van een grotere strategie gericht op de strijd tegen overgewicht.

B op troon wordt WA

De B op de troon van koningin Beatrix in de Ridderzaal wordt vervangen door de initialen WA. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag na een bericht hierover in de Volkskrant.

Jarenlang was de verwachting dat de troonswisseling op dit gebied niet tot veel extra werk zou leiden omdat de W van Wilhelmina bewaard was gebleven. Toen duidelijk werd dat prins Willem-Alexander niet net als zijn verre voorgangers als koning Willem door het leven wil gaan, was het nog maar de vraag of de B simpelweg kon worden vervangen door een W.

Uiteindelijk is gekozen voor WA. De initialen van hout worden zoals gebruikelijk op ambachtelijke wijze vervaardigd door de firma Moesman, een Haagse meubelmaker.

Het ontwerp voor de letters wordt nog gemaakt. Het is daarom nog niet duidelijk of er een streepje tussen de letters komt te staan. "Ik kan zelfs nog niet zeggen of de letters er voor de volgende Prinsjesdag al op staan."


B op troon wordt WA (Foto: Novum)

Spaanse prinses verdachte in corruptiezaak

De dochter van de Spaanse koning Juan Carlos, prinses Cristina, wordt verdacht van betrokkenheid bij een corruptieschandaal waarin haar man, Inaki Urdangarin, een van de hoofdverdachten is. Dat heeft de rechtbank in Palma de Mallorca woensdag gezegd. De prinses wordt op 27 april gehoord.

De man van Cristina wordt ervan beschuldigd samen met een voormalige zakenpartner zo'n vijf miljoen euro aan overheidsgeld te hebben verduisterd.

Justitie stelt vragen na 50 beten van politiehond

Het Openbaar Ministerie wil van de politie Zeeland weten of een integriteitsonderzoek is gedaan naar een agent wiens surveillancehond een veelpleger ruim vijftig keer heeft gebeten. De agent heeft de verdachte vervolgens zo hard in het kruis getrapt dat hij enkele dagen amper kon lopen. Van een onderzoek van het OM is volgens een woordvoerder nog geen sprake. "We willen eerst weten of de politie dit heeft onderzocht en wat daaruit is gekomen."

De agent kreeg op een nacht in april vorig jaar een melding van een koperdiefstal op een bedrijfsterrein in 's-Heerenhoek en ging op onderzoek uit. Daar riep hij volgens een vonnis uit februari dat hij de hond zou inzetten als de dief zich niet zou melden. Toen er geen reactie kwam, liet hij de hond los. Niet lang daarna hoorde hij de dief schreeuwen, maar omdat het donker was kon hij niet zien waar het geluid vandaan kwam. De agent riep zijn hond echter niet terug.

Na enige tijd, volgens advocaat Martijn van der Want twintig minuten, zag de agent de bebloede verdachte vijftig meter verderop op zijn knieën zitten. De agent moest een vijf meter brede sloot oversteken om bij hem en zijn hond te komen. Toen de verdachte zich tegen zijn aanhouding verzette, zou de hond hem opnieuw hebben aangevallen, maar deze keer werd hij meteen teruggeroepen door de agent.

Vervolgens zag de agent dat zijn hond een deel van zijn oor miste, waarop hij 'overspoeld door emoties' de verdachte met 'geschoeide voet' in het kruis trapte, aldus het vonnis. Justitie vindt dat de verdachte dit over zichzelf heeft afgeroepen door te vluchten en de hond te verwonden, al noemde de officier van justitie de trap van de agent 'niet handig'.

De koperdief werd vervolgd voor diverse inbraken bij hetzelfde bedrijf en het 'vernielen' van de politiehond, al pleitte de officier van justitie er later voor hem op dat laatste punt toch maar niet te vervolgen. De rechtbank oordeelde dat de agent zijn boekje dusdanig te buiten is gegaan dat alle recht op vervolging in deze zaak is verspeeld.

De veelpleger heeft geen aangifte gedaan tegen de agent, zegt zijn advocaat. Het bedrijf waar hij meerdere keren had ingebroken had een schadeclaim van 57 duizend euro ingediend en die hoeft de man nu niet te betalen, net als de proceskosten. Het OM is tegen het vonnis in beroep gegaan, dus helemaal veilig is de veelpleger nog niet.

In de zaak werd de man overigens wel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor een mishandeling en bedreiging uit 2011. Justitie had voor alle delicten samen acht maanden celstraf geëist. De man heeft in het verleden meerdere keren boetes opgelegd gekregen voor soortgelijke misdrijven, maar heeft nog niet een celstraf gehad. Hij staat bij de politie geregistreerd als veelpleger.

FOK! wetenschap: Moleculen organiseren zichzelf

De hele wereld bestaat uit moleculen: de lucht, de aarde, niet-levende materie en levende materie. En dat zit hem in de soort moleculen. Waar niet-levend materiaal voornamelijk bestaat uit kleine moleculen of uit relatief simpele opeenvolgingen van kleine moleculen, bestaat levend materiaal of materiaal afkomstig van organismen voornamelijk uit lange moleculen opgebouwd uit ingewikkelde opeenvolgingen van kleine moleculen.

Essent stopt als sponsor schaatssport

Essent stopt na het olympisch seizoen als sponsor van de schaatssport. Dat maakte de energieleverancier woensdag bekend. Essent is sinds 1998 geldschieter van de wereldbekertoernooien, de NK's en het marathonschaatsen. Later kwamen daar ook EK's, WK's, de KNSB en Thialf bij.

Essent verklaart dat het qua naamsbekendheid niet meer noodzakelijk is om het schaatsen te steunen. "We hebben als sponsor het plafond bereikt van wat mogelijk is", laat directeur Erwin van Laethem weten. Toch is het afscheid volgens hem niet makkelijk. "Na vijftien jaar intensieve betrokkenheid voelen we ons zeer verbonden met de schaatssport alsook met de mensen in de schaatssport zelf."

ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta prijst het energiebedrijf en de mogelijkheden die het sponsorschap beide partijen verschafte. "Het heeft Essent de mogelijkheid geboden zich te presenteren op het hoogste niveau van schaatsen, op tv, in de media en in de vele schaatspodia in de wereld. En de ISU de kans geboden het schaatsen verder te ontwikkelen op internationaal niveau."


Essent stopt als sponsor schaatssport (Foto: Novum)

Nederlandse dwaalt dagen door Nieuw-Zeeland

Een 43-jarige Nederlandse vrouw heeft drie dagen in de wildernis van Nieuw-Zeeland doorgebracht nadat ze was verdwaald tijdens een bergtocht. Reddingsdiensten vonden de toerist dinsdagochtend, melden Nieuw-Zeelandse media woensdag.

De vrouw begon haar wandeling aan de westkust van het land zaterdag en zou maandag een kennis ontmoeten. Die sloeg alarm toen de vrouw niet op de afgesproken plek en tijd verscheen. Daarop werd een grote reddingsactie op touw gezet, met onder meer honden en een helikopter, waarop de vrouw dinsdag even voor het middaguur werd aangetroffen. Ze was hongerig en vermoeid, maar ongedeerd en had geen medische hulp nodig.

De Nederlandse was gedesoriënteerd geraakt en verdwaalde. Dat gebeurde onder meer omdat ze een oude kaart bij zich had die de omgeving niet juist weergaf. De vrouw had een tentje en slaapzak bij zich waarin ze de nacht doorbracht.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het voorval niet bevestigen. Een woordvoerder laat weten dat het ministerie niet om hulp is gevraagd.

Meer gezinnen in de schulden

Het aantal Nederlandse huishoudens dat in de schulden zit, is de afgelopen jaren sterk gegroeid. In 2009 ging het om ruim 890.000 huishoudens, vorig jaar is dat aantal gestegen naar 1,2 miljoen. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken.

In totaal heeft 17,2 procent van de Nederlandse huishoudens schulden. Hiervan loopt 11,3 procent het risico een problematisch hoge schuld te krijgen. Meer dan de helft van de huishoudens met een problematische schuld krijgt geen hulp, schrijft RTL.

Minder koperdiefstal door patrouilles langs spoor

Het aantal koperdiefstallen op het spoor is vorig jaar met 29 procent gedaald. Dat meldt ProRail woensdag. De spoorbeheerder schrijft de daling onder meer toe aan zogenoemde speciale interventieteams, die 's nachts op risicoplekken langs het spoor aanwezig zijn om koperdieven op heterdaad te betrappen. Als ze dat doen, dragen ze de dieven over aan de politie.

Ook gebruikt ProRail een dna-spray om het koper op het spoor van een watermerk te voorzien. Door de spray kan de eigenaar en de locatie van gestolen koper worden achterhaald. Daarnaast wordt koper vervangen door aluminium. "Dat gebeurt al op grote schaal", aldus ProRail. Verder komen meer hekken langs het spoor.

Komende jaren meer files door bruggenonderhoud

Het aantal files door onderhoud aan bruggen gaat de komende jaren sterk stijgen. Dat concludeert TNO uit een inventarisatie die in opdracht van brancheorganisatie Bouwend Nederland is gemaakt.

Nederland telt volgens TNO zo'n veertigduizend bruggen, waarvan de meeste tussen 1960 en 1980 zijn gebouwd. Na veertig jaar heeft gemiddeld zo'n vijf procent van de bruggen betonschade en na zeventig jaar is dat de helft. Meestal is onderhoud nodig doordat de bewapening is verroest door strooizout. Dan is sprake van betonrot.

Op basis van gemiddelden en bouwjaren bekeek TNO wat voor problemen de komende jaren bij de 3800 bruggen in het rijkswegennet mogen worden verwacht. Vorig jaar lag het aantal te repareren bruggen tussen de driehonderd en vijfhonderd. Dat verdubbelt naar 630 tot 1040 in 2024. In 2040 zijn het er 1080 tot 2100.

Het gaat hier om het aantal bruggen dat in theorie onderhoud nodig heeft, maar omdat op wegenonderhoud wordt bezuinigd kan het in werkelijkheid een stuk lager liggen. Dat laatste is volgens de ANWB zeker niet geruststellend. "Door op onderhoud te bezuinigen kun je onverwacht grote problemen met een brug krijgen. Dan zijn opeens spoedreparaties nodig, kun je de werkzaamheden niet meer plannen en heb je veel meer files", zegt een woordvoerder. "Bij de Hollandsebrug tussen Noord-Holland en Flevoland heeft dit lange tijd grote problemen gegeven en dat zien we niet graag nog eens."

Ook vraagt de woordvoerder zich af of de veiligheid dan geen gevaar loopt. Rijkswaterstaat wijst erop dat vorig jaar een onderzoek door TNO naar de veiligheid van de betonnen bruggen is verricht. Hierdoor zou er een goed beeld zijn van het benodigde onderhoud. De veiligheid loopt volgens een woordvoerder geen gevaar.

'Huurwoning onbetaalbaar door woonakkoord'

Het woonakkoord dreigt sociale huurwoningen onbetaalbaar te maken voor minima. Dat concludeert hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer in een studie in opdracht van corporatiekoepel de Vernieuwde Stad, schrijft de Volkskrant woensdag.

In het woonakkoord is een verhuurdersheffing opgenomen die inhoudt dat corporaties 1,7 miljard euro moeten betalen. De Eerste Kamer heeft nog niet ingestemd met dat deel van het akkoord, maar als dat gebeurt zullen de corporaties het geld grotendeels bij hun huurders ophalen door de huren te verhogen.

Bij zittende huurders mag de huur maar beperkt worden verhoogd, maar bij een verhuizing kan de huur in een klap naar de wettelijk maximum toegestane huur worden verhoogd. In Amsterdam verhogen de meeste verhuurders de huur al tot de maximumprijs voor woningcorporaties als ze daar de kans voor krijgen.

Woningmarkthoogleraar Johan Conijn verwacht niet dat dit overal gebeurt. In grote delen van het land zijn niet genoeg huurders bereid zulke bedragen te betalen, zegt hij in de krant. Hij stelt dat verhuurders eerder zullen bezuinigen door bouwprojecten te schrappen, te bezuinigen op het onderhoud en de eigen organisatie en door huizen te verkopen.

Wel gaan gezinnen het volgens Conijn zeker voelen als de verhuurdersheffing er komt. Huren zitten nu gemiddeld op zeventig procent van de maximumprijs en minister voor Wonen Stef Blok (VVD) neemt aan dat ze op negentig procent gaan zitten.

'Justin Bieber is weg kwijt door liefdesverdriet'

Liefdesverdriet is de reden dat Justin Bieber de weg kwijt is. Dat vertellen bekenden van de zanger aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Bieber raakte de afgelopen weken meerdere keren in opspraak, onder meer omdat hij ruzie had met een fotograaf en een buurman.

Ingewijden wijzen erop dat alle incidenten zich voordeden na de breuk tussen Bieber en Selena Gomez. De 19-jarige Justin werd volgens hen overmand door verdriet toen zijn relatie met Gomez enkele maanden geleden op de klippen liep. Naar verluidt belt ze hem regelmatig en raakt de Canadees daarvan in de war. Vorige week werd de zanger nog gespot bij het huis van zijn ex.

Bouhanni ritwinnaar in Circuit Sarthe

De Franse wielrenner Nacer Bouhanni heeft woensdag het eerste gedeelte van de tweede etappe van de Franse rittenkoers Circuit Cycliste Sarthe gewonnen. Het was een rit van Ligné naar Angers over ruim 93 kilometer.

Bouhanni hield in de sprint zijn landgenoot Bryan Coquard en de Italiaan Matteo Pelucchi achter zich. Die laatste blijft leider. Woensdagmiddag volgt deel 2: de ploegentijdrit.

Bouhanni ritwinnaar in Circuit Sarthe
Bouhanni ritwinnaar in Circuit Sarthe (Foto: ANP)

Zuuraanval op vier zusjes in Noord-India

Vier zusjes in de Noord-Indiase deelstaat Uttar Pradesh zijn het slachtoffer geworden van een zuuraanval. De vier liepen van hun werk naar huis toen twee mannen op een motorfiets zuur naar hen gooiden, zei de politie woensdag.

De zusjes zijn met ernstige brandwonden in het ziekenhuis opgenomen. Ze zijn alle vier in de 20 en geven les op dezelfde school. Het is nog onduidelijk waarom de vrouwen het doelwit waren. Er is nog niemand gearresteerd.

Grote spaarders Cyprus kunnen weer bij deel geld

Grote spaarders kunnen weer bij een deel van hun geld op Cyprus. De Bank of Cyprus mag van de rekeningen waar meer dan honderdduizend euro op staat tien procent van dat hogere tegoed vrijgeven. Dat meldt de centrale bank van het land woensdag.

De centrale bank maakte vorige week al bekend dat spaarders bij de Bank of Cyprus 37,5 procent van al hun geld boven de honderdduizend euro niet meer terugzien. Het geld wordt omgezet in aandelen van de probleembank. Mogelijk wordt nog eens 22,5 procent van hun geld omgezet in aandelen.

Cyprus krijgt tien miljard euro noodsteun, maar moet daarvoor de twee grootste banken herstructureren. De rekening voor deze opschoning komt te liggen bij aandeelhouders, obligatiehouders en grote spaarders. Eerder was sprake van een vermogensheffing waarbij ook kleine spaarders moesten inleveren, maar die heffing werd verworpen door het parlement.

Voor spaarders bij Laiki, de tweede bank van het land, is er nog onzekerheid. Al het geld tot honderdduizend euro is overgegaan naar de Bank of Cyprus. Alle bedragen daarboven zijn bevroren in een 'bad bank'.

Cyprus voerde na het akkoord over het Europese reddingsplan limieten in voor de bedragen die mensen en bedrijven konden pinnen en overmaken. Die beperkingen worden langzaamaan versoepeld.

Monumentaal seinhuis 1400 meter verplaatst

Een monumentaal seinhuis in Roosendaal krijgt volgende week een andere plek. Het 240 ton wegende gebouwtje, dat sinds 2001 een rijksmonument is, wordt veertienhonderd meter verderop bij een monumentale loods neergezet. Dat melden loodseigenaar Boei en spoorbeheerder Prorail woensdag.

Boei is na de verplaatsing ook de eigenaar van het seinhuis. Het huisje met een vloeroppervlak van ongeveer veertig vierkante meter werd in 1907 ontworpen door de toenmalige spoorwegbouwmeester. Op de huidige plek tussen de sporen is het gebouw niet toegankelijk.

Het seinhuis wordt volgende week woensdag weggehaald tussen de sporen en richting de loods verplaatst. Boei denkt dat de verplaatsing twee dagen gaat duren. De verplaatsing en restauratie van het seinhuis kost circa 1,8 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant en Prorail betalen het grootste deel.

Vanwege de verplaatsing is de zogenoemde Locloods, die de afgelopen twee jaar werd gerestaureerd, woensdag en donderdag open voor publiek. De Locloods stamt eveneens uit 1907 en is ook ontworpen door de toenmalige spoorwegbouwmeester. In de loods werden stoomlocomotieven gestald en gerepareerd. Boei overlegt momenteel met de nieuwe gebruiker van de loods over het opknappen van het interieur.

Studenten steeds sneller bachelor

Het aandeel bachelorstudenten dat in het wetenschappelijk onderwijs binnen vijf jaar een diploma haalt, is sterk toegenomen. Van de studenten die in het studiejaar 2007/2008 aan de universiteit begonnen, had 68 procent na vijf jaar een bachelordiploma op zak. Dat is vijf procentpunt meer dan een studiejaar eerder en acht procentpunt meer dan het jaar daarvoor.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De stijging volgt op een periode waarin zowel het bindend studieadvies, als de zogenoemde harde knip tussen bachelor- en masterdiploma en de later weer ingetrokken langstudeerboete werden ingevoerd.

Bij een bindend studieadvies moet een student binnen een bepaalde periode een vastgesteld aantal studiepunten behalen, anders mag de student zich voor de volgende studiejaren niet meer voor de opleiding inschrijven. De harde knip houdt in dat studenten zich pas voor een masteropleiding kunnen inschrijven nadat de bacheloropleiding helemaal is afgerond.

Uit de cijfers blijkt verder dat hoewel vrouwen nog altijd steeds sneller afstuderen, mannen bezig zijn met een inhaalslag. Van de vrouwen die in 2007/2008 aan hun studie begonnen, had 76 procent binnen vijf jaar het bachelordiploma op zak. Dat is zeventien procentpunten hoger dan bij mannen. Een studiejaar eerder was het verschil nog twintig procentpunten.

Tim Burton regisseert Christoph Waltz en Amy Adams

Tim Burton heeft getekend voor de regie van de biografische film Big Eyes. Christoph Waltz en Amy Adams spelen het kunstenaarsechtpaar Walter en Margaret Keane, die in de jaren vijftig beroemd werden met portretten van kinderen met zeer grote ogen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Reese Witherspoon en Ryan Reynolds zouden eigenlijk de hoofdrollen vertolken, maar zijn om onbekende redenen uit het project gestapt. Big Eyes gaat deze zomer in productie.

Het scenario werd geschreven door Scott Alexander and Larry Karaszewski, met wie Burton eerder werkte aan Ed Wood. De 54-jarige Burton leverde vorig jaar de animatiefilm Frankenweenie af.

De kunst van de Keanes was een groot succes en werd uitgebracht in massaproductie. De relatie van het stel was opzienbarend. Zo tekende Walter regelmatig zijn naam op het werk van zijn verlegen vrouw. Tijdens hun scheiding moest Margaret dat bewijzen door in de rechtszaal naast Walter aan het schilderen te slaan, waarna hij door de mand viel.

Waltz won eerder dit jaar zijn tweede Oscar voor zijn bijrol in de western Django Unchained. Adams werd genomineerd voor haar bijrol in het drama The Master, maar zag die prijs aan haar neus voorbijgaan.


Tim Burton regisseert Christoph Waltz en Amy Adams (Foto: Novum)

Klijnsma bekijkt maatwerk in nabestaandenwet

Jetta Klijnsma (PvdA) houdt vast aan de vastgestelde bezuiniging op de Nabestaandenwet. Wel gaat de staatssecretaris van Sociale Zaken bekijken of meer maatwerk mogelijk is. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de wet.

De bewindsvrouw hoopt met deze toezegging meer oppositiepartijen achter haar voorstel te krijgen. Nu kan het voorstel in de Eerste Kamer, waar de regeringspartijen geen meerderheid hebben, nog niet rekenen op genoeg steun.

De oppositie kraakte harde woorden over het plan om 74 miljoen euro te bezuinigen op de uitkering voor weduwen en weduwnaars. Daartoe wordt de duur van de uitkering voor 'nieuwe gevallen' beperkt tot een jaar. SGP'er Elbert Dijkgraaf zei te vrezen voor een 'prehistorische samenleving' waarbij niet langer wordt gezorgd voor mensen die het uiterst moeilijk hebben.

"Rouw is niet aan een termijn geboden", zei Sadet Karabulut (SP). "Waarom dan nu wel aan een termijn van een jaar?" Ook Roland van Vliet (PVV) liet er geen misverstand over bestaan. Hij vindt het 'schokkend' dat nabestaanden na een jaar in de bijstand terecht zouden komen. "De PVV is tegen." De 'routekaart voor rouw' van Klijnsma gaat voorbij aan de werkelijkheid, luidde de kritiek van Carola Schouten (ChristenUnie).

De regeringspartijen VVD en PvdA steunen de staatssecretaris wel. Na een jaar is het tijd om een nieuw leven zonder partner op te pakken, was de boodschap van Anoushka Schut-Welkzijn (VVD). Ook nabestaanden moeten worden gestimuleerd om te gaan werken, stelde zij. Het is belangrijk dat mensen snel weer aan het werk gaan, zei ook Roos Vermeij (PvdA).

Klijnsma wilde tijdens het debat het beeld wegnemen dat zij een harteloos, kil type is, een soort 'Eucalypta', omdat zij wil bezuinigen. "Ik hecht er zeer aan om een keer heel stevig te zeggen dat het natuurlijk vreselijk is als je je partner verliest."

De bewindsvrouw zegde toe om nog eens goed naar het voorstel kijken. De termijn van een jaar staat weliswaar in het regeerakkoord, maar de bewindsvrouw behoudt de vrijheid om bij de totstandkoming van de wet 'heel nauw te kijken naar maatwerk', zei ze. Dan gaat het onder meer over de duur van de uitkering.

Mogelijk levert het voorstel ook meer op aan bezuinigingen dan verwacht, waarmee de verzachtende maatregelen kunnen worden bekostigd. Daar wilde de staatssecretaris echter nog niet op vooruitlopen, omdat dit eerst binnen het kabinet moet worden besproken. Daarbij is maatwerk 'een hele essentiële'. In de zomer stuurt Klijnsma het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

Robert Redford gaat voor stoere rol

Robert Redford is blij met zijn rol als S.H.I.E.L.D.-baas in de superheldenfilm Captain America: The Winter Soldier. "Ik wilde iets anders doen", zegt de 76-jarige acteur tegen de Amerikaanse filmsite Spinoff Online. "Iets stoers en anders. En het voelt goed om dit te gaan doen."

"Het is stoer in termen van verwachtingen", zegt Redford over zijn bijrol. Het wordt de eerste keer dat Redford in een superheldenfilm te zien is. In Captain America speelt hij een topman van het superheldencollectief S.H.I.E.L.D. en daarmee de baas van Fury, gespeeld door Samuel L. Jackson. Chris Evans is wederom te zien als Steven Rogers en zijn alter ego Captain America.

De tweede film over de superheld draait om een weerzien tussen Captain America en James 'Bucky' Barnes. De twee waren ooit vrienden, tot Bucky door de Russen werd gehersenspoeld en als Winter Soldier aan het moorden sloeg. De film moet volgend voorjaar in première gaan.

Redford is bekend van rollen in klassiekers als Butch Cassidy and the Sundance Kid en het romantische drama The Way We Were. Dit jaar komt hij als regisseur en hoofdrolspeler met de thriller The Company You Keep.

Moordenaar Stanley A. in beroep tegen straf

Stanley A., de man die twee weken geleden werd veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op de 15-jarige Ximena Pieterse, gaat in hoger beroep. Dat bevestigt een woordvoerder van zijn advocaat woensdag. Een motivatie voor het hoger beroep wil de verdediging van A. woensdag niet geven.

De Hagenaar heeft bekend het meisje uit Nootdorp in februari vorig jaar te hebben doodgestoken. Hij kwam haar 's nachts tegen toen ze buitengesloten was en bood haar een slaapplaats aan. Vervolgens stak hij op het meisje in en legde haar naakt en bloedend op straat waar ze door een voorbijganger werd gevonden. Vervolgens belde A. zelf de politie. Achteraf verklaarde hij dat hij 'de onbedwingbare neiging had gehad om iemand iets aan te doen'.

Deskundigen die A. onderzochten concludeerden eerder dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook lijdt hij aan het syndroom van Asperger. De rechtbank achtte de kans op herhaling groot.

Pornolegende Ron Jeremy weer aan de slag

Ron Jeremy heeft zijn werk weer opgepakt. De 59-jarige pornoacteur balanceerde in februari op het randje van de dood toen hij met spoed geopereerd moest worden wegens een verwijde ader bij zijn hart. "Het ergste is achter de rug", vertelt Jeremy aan CNN.

Jeremy, die in meer dan tweeduizend pornofilms speelde, was nerveus voor zijn eerste werkdag sinds zijn ziekenhuisopname. "Medicijnen voor je bloeddruk kunnen invloed hebben op je penis. Ik slik die nu en doe dit werk nog steeds, maar mijn scènes zijn niet zo goed als vroeger."

Hoewel Jeremy blij is dat hij weer aan de slag kan, blijft zijn bijna-doodervaring door zijn hoofd spoken. "Voor presentatieklusjes ging ik geregeld naar exotische locaties, van Jamaica tot Key West. Dat wil ik nog steeds doen, maar het is eng. Wat als er in het vliegtuig iets misgaat?"

Jeremy merkt dat hij sinds zijn spoedoperatie anders wordt benaderd. "Vroeger kwamen mensen op me af en zeiden ze: ik zie je penis, of wat dan ook. Nu vragen ze me hoe het met mijn herstel gaat en zeggen ze dat ze blij zijn dat ik in orde ben."

Xavi: "De blessures kunnen we opvangen"

Barcelona moet het voorlopig doen zonder de geblesseerden Lionel Messi en Javier Mascherano. Xavi denkt dat de club over genoeg kwaliteit beschikt om dat verlies op te vangen.

Messi viel dinsdag uit met een hamstringblessure en staat naar verwachting drie weken buitenspel. Mascherano is er wat ernstiger aan toe. Hij moet waarschijnlijk zes tot acht weken toekijken.

"De blessures in ons team komen slecht uit. Maar gelukkig beschikken we over goede spelers die dat verlies kunnen opvangen", zei Xavi na afloop van het duel met PSG.

De aanvoerder van Barcelona ging vervolgens in op het resultaat tegen de Franse topclub. Barça leek aan de haal te gaan met de overwinning. Maar in de 94ste minuut schoot Blaise Matuidi de gelijkmaker binnen. "We zullen een wedstrijd moeten spelen zoals we deden tegen AC Milan in de achtste finales. Hopelijk halen we de halve finale."

Bayern zes tot acht weken zonder Kroos

Toni Kroos komt dit seizoen mogelijk niet meer in actie. De speler van Bayern München heeft dinsdag in de Champions Leaguewedstrijd tegen Juventus een spierscheuring in zijn rechterbeen opgelopen. Volgens de ploegarts vergt het herstel zes tot acht weken.

Door de blessure van Kroos neemt de kans op speeltijd voor Arjen Robben toe. De Nederlander kwam tegen Juventus al na een kwartier spelen voor zijn geblesseerde ploeggenoot in het veld. Bayern won de thuiswedstrijd overtuigend met 2-0.

Nieuwe Kuip kost 313 miljoen euro

De bouw van het beoogde nieuwe stadion van Feyenoord moet 313 miljoen euro gaan kosten. Dat werd woensdagochtend duidelijk in het stadhuis van Rotterdam toen een Feyenoord-afvaardiging, met daarbij algemeen directeur Eric Gudde, de plannen presenteerde aan de gemeente.

De voetbaltempel zou een schuifdak moeten krijgen en plaats bieden aan 63 duizend toeschouwers. Of het nieuwe stadion er ook echt komt is nog verre van zeker. Renovatie van de Kuip is een reële optie.

"Rutten en Van Marwijk zouden heel goed bij FC Twente passen"

Alfred Schreuder, interim-trainer van FC Twente, vindt Fred Rutten en Bert van Marwijk twee uitstekende kandidaten om volgend seizoen aan het roer te staan in Enschede. Sinds het vertrek van Steve McClaren eerder dit jaar zit Schreuder op de bank bij FC Twente al eindverantwoordelijke.

Omdat hij niet over de juiste papier beschikt wordt hij sinds deze week bijgestaan door de gediplomeerde Michel Jansen. Voor volgend seizoen zal een nieuwe trainer worden aangesteld.

"Rutten en Van Marwijk zouden heel goed bij FC Twente passen", zegt Schreuder tegenover TC/Tubantia. "Het zijn grote namen en ze werken op de manier die hier past."

Rutten wordt wel vaker genoemd in de Grolsch Veste. "Dat komt omdat iedereen dondersgoed weet dat hij heel goed is. Toen hij mij jaren geleden belde om bij Twente te komen spelen, dacht ik meteen: dit wil ik meemaken. Deze man heeft zo’n duidelijke visie."

Pirelli gaat na Bahrein evalueren

Na de vele kritiek op de banden reageert Pirelli vandaag. De coureurs gaan niet meer voluit omdat de banden snel slijten, na de race in Bahrein zullen de Milanezen kijken wat ze er eventueel aan gaan doen.

"Ik denk dat we blij mogen zijn. In Maleisië hadden de twee beste teams problemen met hun coureurs, dus dat zorgde ervoor dat de finale minder interessant werd. En als het gaat om de wiel-aan-wiel-gevechten, dat gaan we pas na de eerste vier races evalueren. Daar is het nog te vroeg voor," aldus hoofd motorsport Paul Hembery.

"Als de hele paddock het zegt, zou het een ander verhaal zijn. Als je voor één team iets verandert, heb je gelijk de hele paddock achter je aan."

Gamestop ziet ruimte voor nieuwe spelcomputers

Ondanks een grotere focus op het online aanbieden van spellen ziet winkelketen Gamestop een mooie toekomst voor de nieuwe generatie spelcomputers weggelegd. Volgens topman J. Paul Raines is er genoeg vraag naar PlayStation 4 en wordt de opvolger van Xbox 360 een 'spannend en boeiend' product.

In een interview met website Gamesindustry laat Raines optekenen dat consumenten toe zijn aan een nieuwe, krachtige spelcomputer. De topman wilde echter niets specifieks kwijt over de nieuwe Xbox, die nog altijd niet is onthuld door Microsoft. Wel liet hij aantekenen dat de spelcomputer enkele verrassingen met zich mee kan brengen. "Ze doen echt een aantal leuke dingen", zei Raines.

Ondanks de dalende verkoop van games en spelcomputers in het afgelopen jaar blijft Raines optimistisch over de toekomst van de spelcomputers. "Zo veel mensen zijn nu ingestapt met smartphones en tablets. Als je hen over kan halen, ligt het geld op straat."

PlayStation 4 moet eind dit jaar op de markt komen. Gamesindustry en andere media verwachten dat Microsoft de nieuwe Xbox binnen drie maanden onthult.

'Flecha winkelde bij Fuentes'

Juan Antonio Flecha behoorde tot de klantenkring van dopingarts Eufemiano Fuentes. Dat meldt De Volkskrant woensdag op basis van onderzoek. Flecha zou in 2006 minstens viermaal bloed af hebben laten tappen. De 35-jarige Spanjaard, destijds bezig aan zijn eerste seizoen bij de voormalige Rabobankploeg, droeg de codenaam Clasicómano en klantnummer 33.

Flecha heeft altijd ontkend doping te hebben gebruikt. Zijn huidige werkgever Vacansoleil maakte dinsdag bekend dat geen van de werknemers heeft toegegeven zich ooit met verboden middelen te hebben ingelaten. De Nederlandse wielerploegen ondervroegen de afgelopen maanden hun personeel. Als ze toegaven konden ze op een lichtere straf rekenen.

Vacansoleil heeft Flecha ook gevraagd naar zijn banden met Fuentes, laat de ploeg bij monde van teammanager Daan Luijkx weten. "Er zijn zelfs extra vragen toegevoegd aan de vier standaardvragen die iedereen moest beantwoorden. Hij heeft wederom ontkend bij Fuentes te zijn geweest."

Fuentes is een van de vijf verdachten die de afgelopen weken voor de rechtbank in Madrid terechtstonden vanwege hun aandeel in een grote dopingzaak. De arts was in 2006 de grote spil in de dopingzaak 'Operacion Puerto', een onderzoek naar grootschalig gebruik van doping in de wielersport. Omdat Spanje destijds nog geen specifieke antidopingreglementen kende, luidt de aanklacht het in gevaar brengen van de gezondheid van sporters.

'Mansveld misleidt Kamer over treinstations'

De bewering van Staatssecretaris Mansveld, dat overgang van de stations van de NS naar ProRail de schatkist heel veel geld zou kosten, is onjuist. Dat zegt Maatschappij Voor Beter OV. In de huidige situatie worden andere treinmaatschappijen dan de NS benadeeld. De reizigersclub stapt over deze zaak naar de Autoriteit Consument & Markt (ACM, voorheen NMa). Al eerder ondersteunde Voor Beter OV de wens van D66-Kamerlid Van Veldhoven om iets te doen aan de oneerlijke praktijken rond eigendom en exploitatie van de stations door de NS.

In het Kamerdebat van gisteren stelde staatssecretaris Mansveld dat de overgang van de stations naar ProRail heel erg duur is omdat ProRail (via de subsidie van het Rijk) de marktwaarde van de stations zou moeten betalen. Dat, echter, is onjuist: een bedrag dat door het Rijk via ProRail wordt betaald voor de overname van de stations, kan door de NS weer als bijzondere bate aan het Rijk worden afgedragen. Immers: ProRail en NS zijn beide eigendom van de Staat. In financiële zin is de overgang van de stations naar ProRail voor de staat/subsidieverlener dus een kwestie van vestzak-broekzak.

“De staatssecretaris neemt dus niet de moeite, serieus na te denken over de noodzaak van overdracht van de stations naar ProRail en verschuilt zich achter een smoes. De winst die op de winkelexploitatie op treinstations wordt geboekt, en die te danken is aan de passage van grote aantallen reizigers van alle spoorvervoerders, komt nu uitsluitend bij de NS terecht, en niet bij de regionale treinondernemingen,” stelt Voor Beter OV. Door de stations over te dragen aan ProRail kan deze winst via een verlaging van de gebruiksvergoeding ten goede komen aan alle vervoerders in plaats van uitsluitend de NS. Dat betekent dat alle treinmaatschappijen eerlijk worden behandeld, hetgeen ten goede komt aan de treinreizigers.

Voor Beter OV heeft vandaag de ACM verzocht, zich over de zaak te buigen aangezien er nu -zoals eerder betoogd- geen sprake is van een level playing field.

Opties Advance Wars blijven open

De strategiereeks Advance Wars is nog niet afgeschreven door gamestudio Intelligent Systems en Nintendo. De Japanse gamestudio heeft aangegeven de kans te grijpen wanneer Nintendo een nieuwe Advance Wars wil hebben. Dat zei studiobaas Masahiro Higuchi. De laatste game in de reeks verscheen in 2008 voor Nintendo DS.

"Wij willen nooit de stekker uit een van onze series trekken", zei Higuchi in een verklaring. De Advance Wars-reeks is een tactisch strategiespel waarbij spelers om de beurt aan zet zijn. De eerste Advance Wars verscheen in 2001 voor Gameboy Advance. Wereldwijd zijn binnen de serie bijna drie miljoen spellen verkocht.

Ondanks het werk aan Advance Wars is Intelligent Systems vooral bekend dankzij het werk aan de Fire Emblem-reeks. Net als Advance Wars kent ook dit rollenspel een strategische insteek. Fire Emblem: The Awakening voor Nintendo 3DS is het laatste spel van de gamestudio en is vanaf 19 april verkrijgbaar.

Call Girl

Met Call Girl levert regisseur Mikael Marcimain een prima politieke misdaadthriller af. Hierbij wordt de kijker wellicht iets te weinig betrokken en meer uitgediepte personages hadden in dit drama zeker niet misstaan. Belangrijker is echter dat de film uitstekend is gemaakt, er geleund kan worden op een sterk scenario en dat de film nimmer verveelt. Nog belangrijker is echter dat Call Girl een statement maakt en laat zien waar de echte macht daadwerkelijk ligt. Hoe wrang dat ook moge zijn.

'Van de Looi opvolger Maaskant'

Assistent-trainer Erwin van de Looi volgt volgend seizoen Robert Maaskant op als hoofdtrainer van FC Groningen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Eerder dit jaar werd al bekendgemaakt dat de wegen van FC Groningen en Maaskant aan het einde van dit seizoen zullen scheiden. Groningen leek te gaan voor een trainer van buitenaf, maar daar denkt het Dagblad van het Noorden anders over.

Volgens de regionale krant zal FC Groningen op korte termijn naar buiten treden met een bericht over de aanstelling van Van de Looi. Art Langeler, Erwin Koeman en Ernest Faber waren ook in beeld om Maaskant op te volgen. Van de Looi is sinds 2008 werdkzaam als coach bij FC Groningen. Hij begon als jeugdtrainer om vervolgens aan de sluiten bij de hoofdmacht als assistent.

Robben: "De trainer besloot anders"

Een veel sterker Bayern München won dinsdagavond de eerste kwartfinale tegen Juventus met 2-0. Arjen Robben begon op de bank, maar mocht al snel invallen. "Het is natuurlijk nog lang niet over, maar we hebben een goede stap gezet richting de halve finales", zei Robben na afloop tegenover de camera's van de NOS.

Bayern had de wedstrijd niet beter kunnen beginnen. Al in de eerste minuut kwam de thuisploeg op voorsprong. Het werd uiteindelijk 2-0, daar waar de score veel hoger had kunnen uitvallen. "We hebben de kansen gehad om de score uit te breiden, maar het belangrijkste is dat we niks hebben weggegeven en de nul hebben gehouden." Robben begon op de bank, maar moest na een kwartier al invallen nadat Toni Kroos geblesseerd was geraakt. "Ik kreeg meteen twee grote kansen, maar ik kwam koud van de bank. Het was net niet."

"Ik was wel ziek dat ik op de bank moest beginnen. Zeker afgelopen zaterdag heb ik een heerlijke wedstrijd gespeeld (9-2 winst op HSV, red.), dat wilde ik graag vanavond doorzetten. Maar de trainer besloot anders. Uiteindelijk heb ik vanavond toch nog gespeeld en daar moet je blij mee zijn. Het ziet er niet zo goed uit voor Kroos, maar dat komt voor mij dan weer beter uit. Zo gaat dat in voetbal", aldus Robben.

Messi kampt met hamstringblessure

Lionel Messi heeft een hamstringblessure overgehouden aan de ontmoeting met Paris Saint-Germain. De Argentijnse aanvaller maakte de 45 minuten vol, maar liet het daarbij. FC Barcelona heeft inmiddels bevestigd dat het gaat om de rechter hamstring van Messi. Hij zal woensdag enkele testen ondergaan om de ernst van de blessure te bepalen.

"Messi is geblesseerd geraakt aan zijn rechter hamstring. Nader onderzoek moet woensdag de ernst van de blessure uitwijzen", aldus een statement op de website van de club. Messi liep de blessure tegen het einde van de eerste helft op. Vlak daarvoor had hij de stand op 0-1 gebracht op aangeven van Dani Alves. Na rust verscheen hij niet meer op het veld en werd hij vervangen door Cesc Fabregas.

Leraar op straat na ongewenste intimiteiten

Een Tilburgse school heeft een leraar op non-actief gezet. De man vond het namelijk nodig een leerlinge uit de bovenbouw diverse keren intiem te omhelzen. Toen hij het meisje vorige week ongevraagd vol op de mond kuste was de maat voor de schoolleiding vol.

De docent gaf tussen alle intimiteiten door les op het Koning Willem II-College. De ouders zijn per brief van de schorsing en het nakende ontslag van de leraar op de hoogte gesteld. De rector ziet het ontslag als een passende sanctie voor "een onaanvaardbare aantasting van de veiligheid van de leerlingen".

Ook de leraar ziet in dat hij wel heel dom bezig is geweest. "Dertig jaar naar de klote in vijf seconden", zo zei hij tegenover Omroep Brabant.

Scholiere bevalt tijdens examen

In India heeft een jonge vrouw tijdens een heel bijzonder moment een kind op de wereld gezet. Poonam was namelijk net bezig met een schoolexamen.

De 23-jarige vrouw was gisteren aanwezig op een school in Azamgarh. Hier was ze in de ochtend net bezig met haar examen, toen de weeën begonnen. Ze seinde de examinator nog in, maar dat was niet meer nodig.

Nog voor de melding de hoogste baas had bereikt, was de jongedame al bevallen van een kerngezonde dochter. Na de bevalling was er een ambulance ter plaatse die moeder en kind naar het ziekenhuis vervoerde. Beiden maken het goed.

Carré viert alsnog zijn 125-jarig jubileum

Koninklijk Theater Carré in Amsterdam viert woensdagavond alsnog zijn 125-jarig jubileum met koningin Beatrix. Het feest zou aanvankelijk op 3 december plaatsvinden met een 'buitengewone galavoorstelling', maar die werd op het laatste moment afgelast door de plotseling dood van acteur Jeroen Willems.

Willems (50) was een van de 20 artiesten die in Carré zouden optreden tijdens de voorstelling, waar ook koningin Beatrix bij zou zijn. Tijdens de repetities kreeg hij een hartstilstand.

Eerder dit jaar werd een nieuwe datum geprikt voor de galavoorstelling, waarin Carré terugblikt op de afgelopen 125 jaar. Op het podium komen alle genres voorbij die de afgelopen decennia in het theater de revue passeerden, van circus en cabaret tot klassieke muziek en dans.

Theater Carré opende op 3 december 1887 zijn deuren met de 'Groote Parade Gala Openingsvoorstelling in de Hoogere Rijkunst, Paardendressuur en Gymnastiek'. Oscar Carré had aan de Amstel het imposante stenen gebouw neergezet voor zijn circus.

Carré viert alsnog zijn 125-jarig jubileum
Carré viert alsnog zijn 125-jarig jubileum (Foto: ANP)

'Amsterdamse beurs begint lager'

De aandelenbeurs in Amsterdam begint woensdag naar verwachting lager. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met kleine verliezen openen. Beleggers lijken wat gas terug te nemen na de sterke koerswinsten van een dag eerder.

"De AEX opent ongeveer 1 punt lager. De stijging op Wall Street bleef gisteren wat achter bij die in Europa. Daarnaast wordt gewacht op het ADP-banenrapport in de VS en cijfers over de Amerikaanse dienstensector. Uit Europa komen vandaag inflatiecijfers. De blik blijft ook gericht op de ECB, die donderdag met het rentebesluit komt", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Aan het bedrijvenfront zal Ziggo mogelijk profiteren van een adviesverhoging. De Zwitserse bank UBS schroefde het beleggingsadvies voor het kabelbedrijf op.

De effectenbeurzen in het Verre Oosten lieten woensdag een gemengd beeld zien. In Tokio was de Nikkei een positieve uitschieter. De Japanse beurs noteerde een kwartier voor sluiting van de markt 2,6 procent hoger. Na 2 verliesdagen op rij gingen beleggers op zoek naar koopjes. De stemming werd daarbij gesteund door de verwachting dat de Bank of Japan donderdag het monetaire beleid verder zal versoepelen.

De Amerikaanse effectenbeurzen wisten dinsdag hun opmars te hervatten, nadat een tegenvallend cijfer over de industrie een dag eerder voor koersdalingen had gezorgd. Een licht meevallend cijfer over de fabrieksorders in februari hielp een handje.

De Dow-Jonesindex eindigde op 13.662,01 punten, 0,6 procent boven het slot van maandag. De S&P 500 sloot 0,5 procent in de plus op 1570,25 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg eveneens 0,5 procent tot 3254,86 punten.

De Europese aandelenbeurzen sloten eerder op de dag met flinke winsten. Overnamespeculaties rond de Britse telecomgigant Vodafone zorgden op de eerste handelsdag na het lange paasweekeinde voor een opgewekte stemming.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam steeg 1,3 procent tot 352,50 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,7 procent tot 530,62 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de belangrijkste graadmeters tussen de 1,2 en 2 procent omhoog.

De euro was woensdag voor opening van de aandelenmarkten 1,2810 dollar waard, tegen 1,2834 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 96,69 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper.

'Amsterdamse beurs begint lager’
'Amsterdamse beurs begint lager’ (Foto: ANP)

Z-Korea overweegt ingrijpen om Kaesong

Zuid-Korea houdt alle opties open, inclusief militair ingrijpen, als een groep van honderden Zuid-Koreanen in Noord-Korea gevaar loopt. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van Defensie KimKwan-jin woensdag gezegd.

Meer dan 800 Zuid-Koreanen zijn in het industriegebied Kaesong in Noord-Korea. Noord-Korea heeft Zuid-Korea de toegang tot het gebied ontzegd. Zuid-Koreanen die al binnen waren, zitten vooralsnog vast. Noord-Korea heeft toegezegd de groep terug naar het zuiden te sturen, maar het is nog onduidelijk wanneer.

Kaesong is een zeldzaam samenwerkingsproject tussen het noorden en het zuiden. Het ligt in Noord-Korea, zo'n 10 kilometer over de grens, maar de ruim 120 bedrijven zijn Zuid-Koreaans. Er werken zo'n 50.000 Noord-Koreanen, waarmee het een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het land is.

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea zijn de afgelopen maanden sterk opgelopen. Het noorden deed een rakettest en een kernproef en dreigt al weken met oorlog.

Drugsafval in bos bij Oisterwijk

In een bos bij Oisterwijk in Noord-Brabant zijn in de nacht van dinsdag op woensdag 41 vaten met drugsafval gevonden. Een vat lekte. Dat meldde de politie woensdag. Wie de vaten heeft gedumpt, is nog niet bekend.

In Noord-Brabant zijn de afgelopen maanden vaker vaten met afval van synthetische drugs gevonden. Zo was er half maart een vondst bij Waspik en eind januari bij Alphen, ten zuidwesten van Tilburg.

Huiszoekingen op Curaçao in SNS-fraudezaak

Op Curaçao zijn dinsdag huiszoekingen gedaan bij verschillende bedrijven en instellingen in het onderzaak naar fraude bij de vastgoedpoot van SNS Reaal. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdagmiddag (lokale tijd) bevestigd.

Het onderzoek bij lokale financiële instellingen, een bank en de Kamer van Koophandel van Curaçao vond plaats op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Hiervoor was een rechtshulpverzoek ingediend. Ook was er een Nederlandse officier van justitie voor de huiszoekingen overgevlogen.

Er zijn documenten in beslag genomen en verschillende getuigen gehoord, maar er is niemand gearresteerd.

Knicks waarschuwen Miami Heat

Met liefst 50 punten hielp Carmelo Anthony de New York Knicks dinsdagavond (lokale tijd) langs Miami Heat, de titelverdediger in de Amerikaanse profbasketbalcompetitie NBA. Het was alweer de derde keer in vier duels dat de Knicks dit seizoen te sterk (102-90) waren voor Miami, dat ditmaal wel aantrad zonder drie sterspelers.

Opnieuw ontbraken LeBron James, Dwyane Wade en Mario Chalmers. Het lichtgeblesseerde trio wordt rust gegund, nu deelname aan de play-offs al lang en breed verzekerd is. Voor de kampioen van afgelopen seizoen waren Chris Bosh (23) en Mike Miller (18) de topschutters. De Knicks wonnen voor de negende keer op rij en zijn een mogelijke tegenstander van Miami in de play-offs.

Knicks waarschuwen Miami Heat
Knicks waarschuwen Miami Heat (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Vrij veel wind

Goedemorgen! De noordoostenwind speelt vandaag samen met de zon opnieuw de hoofdrol in ons weer. In het binnenland komt het tot windkracht 5 en wat daarbij opvalt is het vlagerige karakter van de wind. In het zuiden komt er later op de dag wel iets meer bewolking opzetten.

Misschien dat de bewolking ook nog net het midden van ons land haalt, maar in het noorden blijft het vrijwel onbewolkt. Dit is wel de aanzet voor een geleidelijke weersverandering. Het gaat maar heel erg langzaam, maar het gaat eindelijk gebeuren. Het zonnige weer raken we helaas ook kwijt, want er komt de komende dagen steeds meer bewolking en zeker na het weekend gaan er ook weer een aantal buien vallen. En jawel, geen sneeuwbuien meer!! De wind draait tijdens het weekend naar een zuidwestelijke richting, dus de aanvoer van hele koude lucht komt hiermee ten einde. Op zondag zou het misschien al 11 graden kunnen worden.

Voor het eerst dit seizoen is het in Europa al ergens 30 graden geworden. Dat gebeurde gisteren op Kreta aan de voorzijde van een depressie.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Lemmer
Een prachtige foto uit de omgeving van Lemmer. Marieke was onderweg in Friesland en zag dat er nog behoorlijk veel ijs op de meren lag. Verder zien we de mooie Hollandse stapelwolken.

Markt
Op de foto van Marieke is het nog winter, maar op deze foto van qltel lijkt het wel zomer! Het is dat de mensen met dikke jassen aan rondlopen, maar ik zou jullie haast zeggen dat dit stralende plaatje uit juli komt...

 

Ryanair
Gisteren was qltel ook nog op Airport Weeze. Een Boeing 737-800 staat klaar voor vertrek naar warmere oorden.

Deadpool klaar, ontslagen bij ontwikkelaar

Gamestudio High Moon Studios heeft bekendgemaakt dat zij ongeveer veertig medewerkers gaat ontslaan. Gelijktijdig met deze mededeling komt het nieuws dat de game Deadpool af is. Kostenreductie is de belangrijkste reden voor de ontslaggolf bij de studio.

In een reactie naar website Game Informer zegt uitgever Activision, eigenaar van High Moon Studios: "Activision Publishing consistently works to align its costs with its revenues – this is an ongoing process. With the completion of development on Deadpool, we are taking a reduction in staff at High Moon Studios to better align our development talent against our slate. Approximately 40 full-time employees will be impacted globally. We are offering those employees who are impacted outplacement counseling services."

Deadpool staat gepland voor een release op Xbox 360 en PlayStation 3 in de zomer van 2013.

Deadpool-preview gamescom (Foto: Activision)

De features van Injustice: Gods Among Us

Deze week komt de demo uit van Injustice: Gods Among Us via Xbox Live Arcade en PlayStation Network. Daarnaast heeft uitgever Warner Bros. Interactive een trailer uitgebracht die laat zien welke features het volledige spel krijgt. Zo zien we onder andere interactieve omgevingen, verschillende skins voor de personages en een King of the Hill-modus.

Injustice: Gods Among Us komt 19 april uit op Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U.

Kamer wil proef met 'no cure, no pay'

Een Kamermeerderheid van in elk geval de VVD en de PvdA wil dat er een proefproject komt met 'no cure, no pay' in de rechtsbijstand. Nu is dat in Nederland nog verboden.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur diende daarvoor dinsdag een motie in. Hij vindt dat alles onderzocht moet worden dat kan bijdragen aan een betaalbare rechtsbijstand voor brede groepen in de samenleving. Omdat er nu een verbod geldt voor het principe van 'no cure, no pay', kan daarmee geen ervaring worden opgedaan.

VVD en PvdA roepen staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) op om met de Orde van Advocaten in overleg te gaan hoe op "verantwoorde wijze" ervaring kan worden opgedaan met 'no cure, no pay'.

Kamer wil proef met'no cure, no pay'
Kamer wil proef met'no cure, no pay' (Foto: ANP)

Twee miljoen uit gokkast

In het Holland Casino in Leeuwarden heeft een 55-jarige vrouw de miljoenenjackpot gewonnen. Met een inzet van 7,50 euro won de vrouw maar liefst 1.886.593,70 euro op een speelautomaat. Dit bedrag is belastingvrij, schrijft De Telegraaf.

Het is de tweede miljoenenjackpot die Holland Casino in Leeuwarden uitkeert sinds de introductie van de prijs in 2007. In 2010 viel de prijs daar voor het eerst, een echtpaar won toen 1,2 miljoen euro. In 2012 viel de hoogste jackpot tot nu toe, deze prijs bedroeg 2,7 miljoen euro en viel in de Eindhovense vestiging van de casinoketen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.