Geen 'acuut risico' door cyberaanval

De cyberaanval waarbij criminelen vorig jaar toegang kregen tot computerbestanden van vele bedrijven en overheidsinstanties vormt geen acuut risico voor de getroffen organisaties of nationale veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van de inlichtingendiensten AIVD, MIVD, de politie, justitie en het Nationaal Cyber Security Centrum naar het Pobelka-botnet.

Er is ook geen sprake van spionage door andere landen. Wel kan de informatie mogelijk een 'springplank' vormen voor toekomstige aanvallen, aldus de onderzoekers. De honderden instanties die door het botnet zijn besmet worden daarom alsnog door de overheid geïnformeerd.

Bij de aanval kwamen de computerbestanden van duizenden bedrijven en instellingen, waaronder ministeries, gemeenten, ziekenhuizen en universiteiten in handen van Oost-Europese criminelen. De daders lopen nog vrij rond. Met het botnet, een netwerk van computers, kregen de cybercriminelen toegang tot 150 duizend computers in Nederland.

Het Nationaal Cyber Security Centrum gaat de organisaties die onder de Rijksoverheid vallen op de hoogte stellen. Dat moet binnen zes weken gebeurd zijn. Via internetproviders wordt geprobeerd de andere getroffen bedrijven te informeren.