Grote spaarders Cyprus kunnen weer bij deel geld

Grote spaarders kunnen weer bij een deel van hun geld op Cyprus. De Bank of Cyprus mag van de rekeningen waar meer dan honderdduizend euro op staat tien procent van dat hogere tegoed vrijgeven. Dat meldt de centrale bank van het land woensdag.

De centrale bank maakte vorige week al bekend dat spaarders bij de Bank of Cyprus 37,5 procent van al hun geld boven de honderdduizend euro niet meer terugzien. Het geld wordt omgezet in aandelen van de probleembank. Mogelijk wordt nog eens 22,5 procent van hun geld omgezet in aandelen.

Cyprus krijgt tien miljard euro noodsteun, maar moet daarvoor de twee grootste banken herstructureren. De rekening voor deze opschoning komt te liggen bij aandeelhouders, obligatiehouders en grote spaarders. Eerder was sprake van een vermogensheffing waarbij ook kleine spaarders moesten inleveren, maar die heffing werd verworpen door het parlement.

Voor spaarders bij Laiki, de tweede bank van het land, is er nog onzekerheid. Al het geld tot honderdduizend euro is overgegaan naar de Bank of Cyprus. Alle bedragen daarboven zijn bevroren in een 'bad bank'.

Cyprus voerde na het akkoord over het Europese reddingsplan limieten in voor de bedragen die mensen en bedrijven konden pinnen en overmaken. Die beperkingen worden langzaamaan versoepeld.