Justitie stelt vragen na 50 beten van politiehond

Het Openbaar Ministerie wil van de politie Zeeland weten of een integriteitsonderzoek is gedaan naar een agent wiens surveillancehond een veelpleger ruim vijftig keer heeft gebeten. De agent heeft de verdachte vervolgens zo hard in het kruis getrapt dat hij enkele dagen amper kon lopen. Van een onderzoek van het OM is volgens een woordvoerder nog geen sprake. "We willen eerst weten of de politie dit heeft onderzocht en wat daaruit is gekomen."

De agent kreeg op een nacht in april vorig jaar een melding van een koperdiefstal op een bedrijfsterrein in 's-Heerenhoek en ging op onderzoek uit. Daar riep hij volgens een vonnis uit februari dat hij de hond zou inzetten als de dief zich niet zou melden. Toen er geen reactie kwam, liet hij de hond los. Niet lang daarna hoorde hij de dief schreeuwen, maar omdat het donker was kon hij niet zien waar het geluid vandaan kwam. De agent riep zijn hond echter niet terug.

Na enige tijd, volgens advocaat Martijn van der Want twintig minuten, zag de agent de bebloede verdachte vijftig meter verderop op zijn knieën zitten. De agent moest een vijf meter brede sloot oversteken om bij hem en zijn hond te komen. Toen de verdachte zich tegen zijn aanhouding verzette, zou de hond hem opnieuw hebben aangevallen, maar deze keer werd hij meteen teruggeroepen door de agent.

Vervolgens zag de agent dat zijn hond een deel van zijn oor miste, waarop hij 'overspoeld door emoties' de verdachte met 'geschoeide voet' in het kruis trapte, aldus het vonnis. Justitie vindt dat de verdachte dit over zichzelf heeft afgeroepen door te vluchten en de hond te verwonden, al noemde de officier van justitie de trap van de agent 'niet handig'.

De koperdief werd vervolgd voor diverse inbraken bij hetzelfde bedrijf en het 'vernielen' van de politiehond, al pleitte de officier van justitie er later voor hem op dat laatste punt toch maar niet te vervolgen. De rechtbank oordeelde dat de agent zijn boekje dusdanig te buiten is gegaan dat alle recht op vervolging in deze zaak is verspeeld.

De veelpleger heeft geen aangifte gedaan tegen de agent, zegt zijn advocaat. Het bedrijf waar hij meerdere keren had ingebroken had een schadeclaim van 57 duizend euro ingediend en die hoeft de man nu niet te betalen, net als de proceskosten. Het OM is tegen het vonnis in beroep gegaan, dus helemaal veilig is de veelpleger nog niet.

In de zaak werd de man overigens wel veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor een mishandeling en bedreiging uit 2011. Justitie had voor alle delicten samen acht maanden celstraf geëist. De man heeft in het verleden meerdere keren boetes opgelegd gekregen voor soortgelijke misdrijven, maar heeft nog niet een celstraf gehad. Hij staat bij de politie geregistreerd als veelpleger.