Luigi's Mansion 2

In Luigi's Mansion 2 kruip je wederom in de huid van Luigi om op jacht te gaan naar spoken. Net als in het eerste deel, dat voor Nintendo GameCube verscheen in 2002, doen we het ook dit keer weer zonder Mario en ook nu blijkt dat Luigi eigenlijk een veel leuker personage is dan zijn grote broer.

Luigi's Mansion voor GameCube was een launchgame waarvan velen dachten dat het een veredelde techdemo was die we mochten spelen bij gebrek aan een Mario-game. De game scoorde aardig, maar werd geen supergrote hit. Onterecht, want Luigi's Mansion zat barstensvol humor en was één van de mooiste games van de GameCube-generatie.

Wat een rare kwibus
Dit jaar keert Luigi terug omdat Professor K. Wibus (E. Gadd in de Engelse versie) hem weer nodig heeft in deze 'puzzel-actie-adventure-platform-horrorgame'. Na het eerste avontuur dat ze samen beleefden had Wibus een aantal spoken in dienst die hem hielpen met zijn onderzoek. Toen King Boo de maansteen in stukken brak en het landhuis van Wibus in duisternis hulde sloegen de spoken op hol.

Luigi kan in de game gebruikmaken van een aantal vernieuwde technische snufjes. Zo is de spookzuiger geüpgraded van versie 3000 naar versie 5000 en wordt er nu een DS gebruikt om te communiceren. Het doel blijft hetzelfde: doorzoek de locaties en zuig alle spoken op. Het hoofddoel is uiteindelijk om de verschillende stukken maansteen weer in bezit te krijgen.

 

Het grote verschil met het eerste deel is dat de opzet van de game veranderd is. Waar je vorige keer een doorlopend verhaal had is de game nu opgebouwd uit verschillende missies in verschillende landhuizen. In elk landhuis moet je een bepaald aantal missies halen waarna je de eindbaas mag proberen te verslaan. Door te kiezen voor kleinere missies is de game ideaal voor op een handheld.

Een level bestaat uit verschillende opdrachten zoals het zoeken van bepaalde objecten of het verslaan van alle spoken. Je wordt elke keer het hele huis doorgestuurd en Luigi is hier niet altijd even blij mee. Hij is nogal angstig en schrikachtig aangelegd wat zorgt voor hilarische momenten in de game. Eén van de leukste scènes is in de lift naar de kelder. Luigi houdt zich hier behoorlijk groot, fluit wat mee met de muziek en gaat duimendraaiend in de lift staan. Langzaam gaat de lift naar beneden, totdat deze stil komt te staan en vervolgens naar beneden stort. Arme Luigi...

Nog een keer!
Missies kun je altijd opnieuw spelen zodat je alle gemiste juwelen, geldstukken of Boo's nogmaals kunt proberen te vinden. De missies veranderen helemaal niet, dus je moet bij het herspelen wel opletten dat je niet het doel behaalt voordat je de Boo gevonden hebt bijvoorbeeld. Wibus haalt je anders gewoon terug naar zijn bunker en dan moet je het weer opnieuw proberen. 

Dat herspelen van levels en missies is overigens iets dat ik normaal gesproken nauwelijks doe. Ik wil af en toe nog wel eens wat Super Mario-levels herspelen om de sterren te halen, maar daar blijft het bij. In Luigi's Mansion 2 ben ik echter actief op zoek gegaan naar alle extra's! Ik wil alle Boo's vinden. Ik wil alle juwelen vinden en stiekem wil ik ook nog die drie sterren-ranking aan het eind. Deze game gaat me dus nog wel even bezig houden...

 

Zoals je hebt kunnen lezen is Luigi´s Mansion 2 voor Nintendo 3DS een erg toffe singleplayergame die lekker vol zit met missies en extra's, maar er is meer!

Meer plezier met vier
Je kunt dit keer ook met maximaal vier vrienden aan de slag. Er zijn drie verschillende meerspelerstanden: jachtstand (werk samen om elke etage zo snel mogelijk spookvrij te maken), tijdnoodstand (race binnen de tijd naar de uitgang om de volgende etage te bereiken) en polterpupstand (gebruik de uv-lamp om de sporen te volgen en het spookhondje te vangen).

Alle verschillende modi zijn zowel online als offline te spelen. Wil je offline spelen, dan heb je zelfs maar één cartridge nodig dankzij de downloadplay-features van Nintendo 3DS. 

Conclusie
Natuurlijk zijn Nintendo-games leuk, en we weten vooraf al dat je met veel plezier een game als Luigi's Mansion speelt, maar toch is het fijn als je verwachtingen toch nog overtroffen worden. Nintendo doet alles goed met Luigi's Mansion 2 en geeft die groene vent een game waar Mario jaloers op mag zijn. 

Van de graphics en de soundtrack tot de gameplay en de humor, alles klopt. Dit is Nintendo op haar best en dus hebben we een topper die voor iedereen geschikt is. Haal die game in huis als je hem nog niet hebt en ga samen met Luigi lekker griezelen!

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Luigi is leuker dan Mario - Misschien de stem van K. Wibus 10
+ Woordgrappen zijn hilarisch  
+ Boordevol content en geheimen

Luigi's Mansion 2 is exclusief voor Nintendo 3DS

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.