Premier Schoof: 'Nederland positief over deelname vredesmacht in Oekraïne'

De Nederlandse overheid staat positief tegenover deelname aan een vredesmacht die na een akkoord met Rusland Oekraïne moet beschermen. Dit verklaarde premier Dick Schoof zaterdag tijdens de internationale veiligheidsconferentie in München.

"We begrijpen dat we als Europa hier een rol moeten spelen," aldus Schoof. Hij wijst echter op "twee zeer belangrijke voorwaarden" voor een dergelijke missie. De opdracht en afspraken moeten "volledig duidelijk" zijn.

Daarnaast moeten de troepen kunnen rekenen op "ondersteuning van de Amerikanen." "Want als de situatie uit de hand dreigt te lopen, moet je op de Amerikanen kunnen vertrouwen tegenover Rusland."

Premier Dick Schoof vertrekt maandag naar Parijs voor een informeel spoedoverleg met enkele Europese regeringsleiders, aldus een woordvoerder. De Franse president Emmanuel Macron heeft de regeringsleiders uitgenodigd om te discussiëren over de Amerikaanse plannen voor Oekraïne en vredesonderhandelingen met Rusland.

Schoof reageerde zaterdag tijdens de veiligheidsconferentie in München ook op de toespraak van JD Vance, die veel opschudding veroorzaakte. De Amerikaanse vicepremier Vance zou volgens critici niet alleen invloed hebben proberen uit te oefenen op de Duitse verkiezingen en Europa onterecht de les hebben gelezen, maar ook twijfels hebben gezaaid over de langdurige vriendschap tussen de VS en Europa. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en andere vooraanstaande politici regeerden verontwaardigd. Scholz beschreef dergelijke inmenging van een bevriend land als ongepast en onacceptabel. Schoof heeft begrip voor de boosheid van de Duitse regering over de uitspraken van Vance, die zich vlak voor de Duitse verkiezingen ook uitsprak voor radicaal-rechts. "Wij accepteren niet dat buitenstaanders zich bemoeien met onze democratie," verklaarde de Duitse bondskanselier Scholz hierover.

Eerder op zaterdag ontmoette Schoof in München de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij verzekerde hem van de "onverminderde steun van Nederland", schreef Schoof op X. Volgens de premier is het cruciaal dat Oekraïne en Europa betrokken zijn bij vredesonderhandelingen. "Een slechte deal zonder de betrokkenheid van Oekraïne en Europa is onacceptabel."