Kamer wil van bezoek Poetin geen feestje maken

Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) hebben van de Kamer een uitgebreid boodschappenlijstje meegekregen voor het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin volgende week. De Kamer wil dat tijdens dit bezoek aandacht wordt besteed aan de schending van mensenrechten, aan het naleven van handelsovereenkomsten en aan de opstelling van Rusland ten aanzien van Syrië.

Het bezoek van Poetin vindt plaats in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. In het Kamerdebat dat woensdag werd gehouden begon Timmermans met te zeggen dat er 'niets gevierd wordt'. "We hebben een bilateraal jaar waarin de eeuwenlange samenwerking tussen Nederland en Rusland centraal staat."

Volgens veel Kamerfracties is er dan ook geen reden tot feestelijkheden. VVD-Kamerlid Han ten Broeke wees op de positie van homo's in Rusland. "Dat gaat niet goed", stelde hij vast. Ten Broeke kon het niet laten om te verwijzen naar een foto van Poetin in zijn blote torso, die maandag in NRC Handelsblad stond. "Wie dat ziet kan zich niet voorstellen dat Gaypride in Moskou niet mogelijk is."

SP-Kamerlid Harry van Bommel kaartte de zaak rond de punkband Pussy Riot aan. Leden van de feministische rockgroep werden vorig jaar veroordeeld nadat ze kritiek op Poetin hadden geleverd. Onder anderen PvdA-Kamerlid Michiel Servaes wees op de positie die Rusland inneemt in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ten aanzien van Syrië. De Russen blokkeren, samen met China, dat de internationale gemeenschap ingrijpt in het conflict.

"Ik hoop op een sober feestje", zei D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dan ook. "Wij vieren niets", voegde PVV'er Raymond de Roon daaraan toe. "Het mag geen feestje worden waarbij de slingers worden opgehangen."

Timmermans verzekerde dat er van een uitbundige viering ook geen sprake zal zijn. Maar de ontvangst van Poetin door koningin Beatrix in de Hermitage in Amsterdam zal maandag wel een 'ceremonieel karakter' hebben, zei hij. "En dat mag er ook mooi uitzien, daar is niets mis mee."

Timmermans beloofde dat er ook kritische noten gekraakt zullen worden tijdens het bezoek. "Maar het beste werkt: hoffelijk in vorm, hard op de inhoud", legde hij de Kamer uit. "Daar hebben Russen ook het meeste respect voor."