'Eiwitrijke' producten 24 procent duurder
Supermarktproducten die worden aangeprezen als ‘eiwitrijk’ zijn 24 procent duurder dan hun tegenhangers zonder eiwitmarketing, blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Dit terwijl de kostprijs niet of nauwelijks hoger is. “Supermarkten maken een hype van eiwitten om meer geld te verdienen,” zegt Collin Molenaar van Wakker Dier. “En stimuleren daarmee de verkoop van vooral dieronvriendelijke en ongezonde producten.”
Wakker Dier onderzocht meer dan 800 producten bij Albert Heijn, Jumbo en Plus met marketingclaims over eiwitten of proteïnes op de voorkant van de verpakking. En vergeleek de bijbehorende verkoopprijzen met die van soortgelijke producten van hetzelfde merk waarin geen extra eiwit was toegevoegd.
Restproduct
Eiwitmarketing komt het meest voor bij producten met koemelk. Vaak is het eiwitgehalte verhoogd met extra melkeiwit. Dit restproduct van de productie van boter en kaas kost vrijwel niets. Molenaar: “Een waardeloos poeder toevoegen en dan de prijs flink verhogen. Dat is nog eens lucratieve business.”
Eiwittransitie
Alle grotere supermarktketens hebben zich verbonden aan de doelstelling van Wakker Dier om minder dierlijke eiwitten te verkopen. Maar met hun eiwitmarketing stimuleren ze juist de verkoop van zuivel. Molenaar: “In veel supermarkten is het schap met eiwitverrijkte koemelkproducten al groter dan het schap met plantaardige zuivel. Dan neem je als supermarkt de eiwittransitie niet serieus.”
Ongezond
De eiwithype drijft op vermeende gezondheidsvoordelen. Toch staat 65 procent van de door Wakker Dier onderzochte producten niet in de Schijf van Vijf, omdat ze te weinig vezels bevatten, of te veel suiker, zout of vet. Bovendien eten de meeste Nederlanders al meer eiwitten dan nodig. Een overschot aan eiwitten slaat het lichaam op als vet. Eerder constateerde de NVWA al dat er vaak misleidende gezondheidsclaims op eiwitrijke producten staan.
Eiwitten na het sporten (@ Freepik)