'Aanklacht tegen Assange knoeiboel'

De aanklachten in Zweden wegens verkrachting tegen WikiLeaks-voorman Julian Assange zijn een rommeltje. Dat heeft de voorzitter van het Zweedse hooggerechtshof, Stefan Lindskog, woensdag gezegd. Lindskog zei dit in een toespraak bij Australia's University in de Australische stad Adelaide.

Assange haalde zich de toorn van de Verenigde Staten op de hals door honderdduizenden geheime documenten te openbaren via zijn website WikiLeaks. Volgens Assange zijn de Zweedse aanklachten een voorwendsel om hem uiteindelijk uit te leveren aan de Verenigde Staten. Hij zit sinds vorig jaar in de ambassade van Ecuador in Londen om uitzetting naar Zweden te voorkomen.

Lindskog zei in zijn toespraak ook dat er nogal wat juridische haken en ogen zitten aan een eventuele uitlevering van Assange door Zweden aan de VS. De rechter zei dat het uitleveringsverdrag dat Zweden en de VS hebben niet van toepassing is op de situatie van Assange. "Het openbaren van een misdaad begaan door een land zou nooit als een misdaad moeten worden gezien", zei hij. Volgens de rechter zal Assange worden gezien als iemand die informatie openbaar heeft gemaakt ten behoeve van de mensheid.