Studenten steeds sneller bachelor

Het aandeel bachelorstudenten dat in het wetenschappelijk onderwijs binnen vijf jaar een diploma haalt, is sterk toegenomen. Van de studenten die in het studiejaar 2007/2008 aan de universiteit begonnen, had 68 procent na vijf jaar een bachelordiploma op zak. Dat is vijf procentpunt meer dan een studiejaar eerder en acht procentpunt meer dan het jaar daarvoor.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De stijging volgt op een periode waarin zowel het bindend studieadvies, als de zogenoemde harde knip tussen bachelor- en masterdiploma en de later weer ingetrokken langstudeerboete werden ingevoerd.

Bij een bindend studieadvies moet een student binnen een bepaalde periode een vastgesteld aantal studiepunten behalen, anders mag de student zich voor de volgende studiejaren niet meer voor de opleiding inschrijven. De harde knip houdt in dat studenten zich pas voor een masteropleiding kunnen inschrijven nadat de bacheloropleiding helemaal is afgerond.

Uit de cijfers blijkt verder dat hoewel vrouwen nog altijd steeds sneller afstuderen, mannen bezig zijn met een inhaalslag. Van de vrouwen die in 2007/2008 aan hun studie begonnen, had 76 procent binnen vijf jaar het bachelordiploma op zak. Dat is zeventien procentpunten hoger dan bij mannen. Een studiejaar eerder was het verschil nog twintig procentpunten.