Pakistaanse jeugd negatief over democratie

De Pakistaanse jeugd heeft weinig op met democratie. In een woensdag gepubliceerde peiling van de British Council geeft een meerderheid van de jongeren aan de voorkeur te geven aan een militaire regering of een regering gestoeld op de sharia.

Pakistan gaat 11 mei naar de stembus om een regering te kiezen. Het is voor het eerst dat een democratisch gekozen regering zijn termijn heeft volgemaakt. Het bewind van de afgelopen jaren kan echter niet op de goedkeuring van de Pakistaanse jeugd rekenen. Zo'n 94 procent van de ondervraagde jongeren tussen de 18 en 29 jaar vindt dat het de verkeerde kant opgaat met Pakistan. In 2009 was dat nog 86 procent. Minder dan een kwart van de ondervraagden vindt dat zij of hun familie profijt hebben gehad van de democratie.

Slechts 29 procent van de gepeilde jongeren denkt dat democratie de beste staatsvorm is voor Pakistan. "Kijk naar deze regering die net haar termijn heeft voltooid", zegt de 24-jarige Waseem Qureshi, een medewerker van een callcenter in Islamabad. "Ze blijven de nationale schatten plunderen en vragen ons geduld te hebben omdat we democratie hebben."

Volgens Qureshi zou het beter zijn als in Pakistan de sharia, de islamitische wetgeving, van kracht was. Uit de peiling blijkt dat 38 procent van de jongeren het met hem eens is. Ook het idee van een militaire regering is populairder dan democratie: 32 procent van de jongeren ziet liever dat het land door het leger wordt geleid. Slechts veertien procent geeft de voorkeur aan een burgerregering.

Hoewel Pakistaanse jongeren weinig ophebben met democratie kunnen jongeren volgende maand een belangrijke rol spelen bij de stembus. Meer dan dertig procent van de geregistreerde kiezers is tussen de 18 en 29 jaar oud.