Feyenoord verwacht snel duidelijkheid over Kuip

Frank (franklop)

Hoewel het kort dag lijkt, heeft Feyenoord goede hoop dat er voor de zomer duidelijkheid komt over de toekomst van de Kuip. De Rotterdammers dienden woensdag een plan in voor de bouw van een nieuw stadion. De gemeente gaat dat voorstel afwegen tegen drie eerder ingediende renovatieplannen. Feyenoord wil dat er snel knopen worden doorgehakt omdat de club volgende zomer wil beginnen met de bouw van een nieuw trainingscomplex.

"We houden nadrukkelijk vast aan de mondelinge en schriftelijke toezeggingen van de burgemeester en wethouder dat zij streven naar een besluit voor de zomer", zei stadiondirecteur Jan van Merwijk woensdag bij de presentatie van de plannen voor het nieuwe stadion. "Wat ons betreft is er ruim voldoende tijd. We hebben het besluit nodig om de eerste activiteiten te kunnen starten."

Volgens Feyenoord is een nieuw stadion noodzakelijk om door te kunnen groeien. De drie renovatievoorstellen leveren volgens de club 'geen gezonde en toekomstbestendige situatie op'. De verbouwvariant Red de Kuip voorzag in een derde tribunelaag. Naast dat plan zijn er nog twee renovatievarianten. Een kleine renovatie zou 117 miljoen euro moeten kosten, een grote wordt begroot op 430 miljoen euro.

Volgens algemeen directeur Eric Gudde moet een nieuw stadion de begroting van de club flink opschroeven. "We zullen doorgroeien naar een begroting waar nationaal gezien alleen Ajax een concurrent is." Volgens Gudde zal de argwaan onder supporters, die liever vasthouden aan de huidige Kuip, langzaam verstommen. Hij spiegelt zich aan FC Groningen en AZ. Bij die clubs zijn de fans na een moeilijke aanloopfase inmiddels ook te spreken over de nieuwe thuishavens.

Feyenoord is nog op zoek naar een naamgever voor het nieuwe stadion. De vraagprijs ligt volgens stadiondirecteur Van Merwijk rond de tweeënhalf miljoen euro. ?Iedereen die dat bedrag wil betalen' komt ervoor in aanmerking. Tot er een naamgever is gevonden hanteert Feyenoord de neutrale naam 'het nieuwe stadion'.

Hoewel er nog geen ontwerp is gemaakt voor het nieuwe stadion, zegt Van Merwijk er zeker van te zijn dat de kosten niet hoger zullen uitvallen dat de geraamde 313 miljoen euro. "We hebben een simpele stelregel: we ontwerpen vanuit het beschikbare budget. We hebben niet meer geld, dus de architect moet ervoor zorgen dat het stadion van dat geld gebouwd moet worden." Contracten daarover worden volgens Van Merwijk volledig dichtgetimmerd.