Schoof: 'spreekverbod over kwestie asielwetten tot 7 maart'

Minister-president Dick Schoof is terughoudend in zijn uitspraken over het gevoelige asieldossier binnen het kabinet. PVV-leider Geert Wilders heeft het kabinet onder druk gezet door te dreigen met een kabinetscrisis als er iets verandert aan de veelbekritiseerde asielwetten van asielminister Marjolein Faber. Bij vragen of het kabinet nog veranderingen kan doorvoeren aan de wetten, reageert de premier uiterst voorzichtig. "Elke opmerking die ik maak, wakkert de vlammen aan", zegt hij tijdens de persconferentie na de ministerraad.

Hij vindt het "niet nodig om olie op het vuur te gooien" nu Wilders zowel schriftelijk als visueel heeft aangegeven bereid te zijn het kabinet over dit onderwerp te laten vallen. Hij stelt alleen dat het "proces binnen het kabinet" ordelijk moet verlopen. Mogelijke wijzigingen aan de wetten die door de Raad van State zijn bekritiseerd, zijn onderwerpen waar Schoof absoluut niet over wil praten.

Hoofdlijnenakkoord
Toch zegt de premier dat "politieke signalen" zoals deze "altijd serieus genomen moeten worden". Daarbij verwijst hij ook naar het hoofdlijnenakkoord dat de fractieleiders van de regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten. In het hoofdlijnenakkoord hadden de partijen afgesproken om uitzonderingsbepalingen op de vreemdelingenwet in werking te stellen. De zogenoemde noodwet die dit moest realiseren, werd echter afgeblazen nadat er veel kritiek op kwam vanuit de Tweede Kamer.

Nu de asielwetten van Marjolein Faber kritiek krijgen van zowel bondgenoten als tegenstanders in de Kamer, heeft Wilders de aanval ingezet. Hoewel hij de noodwet al heeft laten varen, wil hij deze wetten niet ook afschrijven. Schoof verwijst naar deze boodschap en zegt dat hij het zal "meenemen" in de ministerraad. "Het draait uiteindelijk om het resultaat."

Geen meerderheid in de senaat
De premier beseft dat er alleen in de Tweede Kamer een meerderheid te vinden is voor de asielwetten, mits alle coalitiepartijen zwichten voor Wilders' dreigementen. "Er zou een meerderheid in de Tweede Kamer kunnen zijn. Tegelijkertijd moeten we ook naar de Eerste Kamer kijken, waar we meer partijen nodig hebben. Dit houdt in dat zowel mevrouw Faber als het kabinet in de komende periode deze afweging moet maken."

Schoof reageert geïrriteerd
Voor steun in de senaat hoopt de coalitie op hulp van één van de drie christelijke partijen: SGP, ChristenUnie of CDA. Deze partijen hebben echter al laten weten aanpassingen te eisen om ervoor te zorgen dat de wetgeving voldoet aan de normen van de Raad van State. Schoof geeft aan open te staan voor een "open en eerlijke discussie" in de ministerraad over de wetgeving, maar wil niet zeggen of dat betekent dat eventuele wijzigingen acceptabel zijn. "Het gaat er niet om of ik het wel of niet wil zeggen. Elke uitspraak die ik doe, zal voor veel opschudding zorgen. Dus blijf ik herhalen wat de procedure is", zegt de geïrriteerde Schoof op vragen van een Volkskrantjournalist.

Taboe
De premier onthult dat er voorlopig een taboe geldt voor asielminister Faber en andere bewindspersonen over dit onderwerp. Zij mogen zich tot aan de ministerraad van 7 maart, waarin de adviezen – de kritiek – van de Raad van State worden besproken, niet uitlaten over de kwestie. "Dit geldt eigenlijk voor iedereen, inclusief mijzelf."