FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 maart 2013

Iran en Noord-Korea vinden wapenverdrag maar niets

Iran en Noord-Korea hebben donderdag vooralsnog geweigerd hun steun te geven aan het eerste wereldwijde verdrag dat de wapenhandel aan regels zou onderwerpen. Lang hadden voorstanders van het verdrag goede hoop dat alle 193 lidstaten van de Verenigde Naties het zouden onderschrijven, maar die lijkt nu vals.

Donderdag is de deadline voor het sluiten van een overeenkomst. Omdat diplomaten verwachtten dat de Verenigde Staten het verdrag zouden steunen zag het er lang goed uit voor de voorstanders. Toch bestonden er steeds zorgen dat Iran, India of andere landen het akkoord op het laatste moment zouden torpederen. Voor het verdrag is de goedkeuring vereist van alle lidstaten van de VN.

In het verdrag dat nu op tafel ligt wordt het binnenlandse gebruik van wapens niet ingeperkt. Wel moeten alle landen wetten opstellen die de handel in conventionele wapens en onderdelen aan banden leggen. Niet alle wapentuig valt onder het verdrag. De lidstaten die het verdrag ondertekenen mogen geen wapens leveren aan andere landen als daarmee wapenembargo's worden geschonden of als die kunnen leiden tot genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden.

Ook als de wapens kunnen worden gebruikt voor aanvallen op burgers of burgerdoelen zoals ziekenhuizen, mogen ze niet worden geleverd. Landen krijgen onder het verdrag de mogelijkheid om te bepalen of wapenleveranties bijdragen aan vrede en veiligheid of deze juist ondermijnen. Munitie blijft nog een twistpunt. Sommige landen willen dat voor munitie dezelfde beperkingen gaan gelden als wapens, maar landen als de VS zijn hier op tegen.

Zaalvoetballers verslaan Georgië

De Nederlandse zaalvoetballers hebben in de strijd om de EK-kwalificatie gewonnen van Georgië. In Rotterdam werd het 7-3 voor Oranje. Mohammed Attaibi (drie keer), Yoshua St Juste (twee keer), Jeroen de Groot en Samir Makhoukhi troffen het doel namens de formatie van bondscoach Marcel Loosveld.

Nederland heeft zaterdag gelijk aan een gelijkspel tegen Tsjechië om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap in Antwerpen. Nederland staat net zoals Tsjechië op zes punten na twee duels, maar het doelsaldo van Oranje is beter. Bij een nederlaag kan Nederland zich in een later stadium alsnog plaatsen voor het EK. De nummers twee en beste nummer drie van alle groepen spelen in september om de resterende startbewijzen.

Pathé Thuis lanceert app op Xbox 360

Vanaf vandaag kunnen Xbox 360-bezitters de Pathé Thuis-app downloaden. Het is voor het eerst dat de app beschikbaar is op een gameconsole. De app geeft toegang tot meer dan 1000 filmtitels in zowel SD- als HD-kwaliteit die allen zijn voorzien van ondertiteling.

De prijs voor een film bedraagt tussen de drie en zes euro. Een Xbox LIVE Gold-lidmaatschap is geen vereiste om Pathé Thuis op je Xbox 360 te downloaden; de app is beschikbaar voor alle Xbox LIVE-gebruikers.

Het besturen van de app kan op de oude vertrouwde manier, met de Xbox-controller, maar het is ook mogelijk om te navigeren door middel van handbewegingen met Kinect. De app is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf 24i Media.

Bij Xbox zijn ze ieder geval tevreden met de samenwerking: "Na de lancering van RTL XL en Eredivisie Live, voegen we met de lancering van Pathé Thuis weer een grote naam toe aan het aanbod van lokaal relevant entertainment op Xbox 360. Met een grote keuze aan onder andere lokale films, is Pathé Thuis een goede aanvulling op het bestaande portfolio aan entertainment."

De app is vanaf nu te downloaden via het Xbox 360 Dashboard.

pathe thuis op xbox 360

Murray ten koste van Cilic naar laatste vier

Andy Murray heeft de halve finale van het masterstoernooi van Miami bereikt. De winnaar van 2009 rekende in twee sets af met de als negende geplaatste Kroaat Marin Cilic: 6-4 en 6-3. Murray, de nummer twee van de plaatsingslijst, stuit in de halve finale op Tomas Berdych (4) of Richard Gasquet (8).

Murray kwam in de eerste set met 3-1 achter, maar gaf daarna geen cadeautjes meer weg. Voor de Brit was het al zijn achtste overwinning in negen ontmoetingen met Cilic. Alleen bij de US Open van 2009 trok de Kroaat aan het langste eind.

De Duitser Tommy Haas en de Spanjaard David Ferrer bereikten woensdag al de laatste vier. De finale van het masterstoernooi van Miami wordt zondag gespeeld.

PTSS bij politiemensen opnieuw beoordeeld

Medewerkers van de politie die de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben, maar bij wie de ziekte niet is erkend als beroepsziekte, kunnen zich melden voor een nieuwe beoordeling. Een onafhankelijke commissie buigt zich vanaf juli over de meldingen, laat de politie donderdag weten.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde vorig jaar al aan met een richtlijn te komen die ervoor moet zorgen dat agenten met PTSS beter worden gesteund door hun werkgever. Tot de komst van de nationale politie gingen de 26 korpsen verschillend om met de beoordeling van de meldingen.

De nieuwe regels zijn van toepassing op medewerkers van de politie die sinds 2007 een afwijzing hebben gekregen op hun verzoek voor erkenning van de ziekte PTSS als beroepsziekte. Ook oud-medewerkers van de politie kunnen zich melden.

Als 'overduidelijk' blijkt dat de ziekte 'oorzakelijk verband houdt' met het werk of de werkomstandigheden, zal PTSS worden erkend als beroepsziekte. De politie ondersteunt de werknemer in dat geval bij verwerking en herstel.

Maandag bepaalde de Centrale Raad van Beroep nog dat een ex-Dutchbatter die psychische schade opliep tijdens de val van de Srebrenica-enclave, recht heeft op een schadevergoeding van het ministerie van Defensie. Hij liep door de missie PTSS op, maar kreeg onvoldoende nazorg.

Final Fantasy V verkrijgbaar voor iOS

Square Enix heeft Final Fantasy V in de App Store gezet voor iPhone, iPod Touch en iPad. Twintig jaar na de originele release van Final Fantasy V in Japan vindt deze RPG nu zijn weg naar mobiele apparaten.

Bartz en zijn Chocobo-metgezel, Princess Lenna van Castle Tycoon, de mysterieuze Galuf en de piratenkapiten Faris gaan op avontuur om de wereld te redden. De kristallen die zorgen voor vrede en welvaart in de wereld, namelijk aarde, water, vuur en wind hebben hun kracht verloren en staan op het punt vernietigd te worden.

Final Fantasy V heeft een van de meest uitgebreide job- en abilitysysteem en daar zijn Gladiator, Cannoneer, Oracle en Necromancer als jobs nog aan toegevoegd.  De ontwerper Kazuko Shibuya keerde terug om de personages en graphics compleet onder handen te nemen. De touchscreen-besturing en active-time gevechtssysteem zijn geoptimaliseerd voor de gevechten op mobiele platforms. Als extra bonus bevat deze mobiele versie ook 'The Sealed Temple' uit de latere 2006-release, de door Tetsuya Nomura ontworpen optionele eindbaas Enuo en een nieuwe soundtrack.

Final Fantasy V is via de App Store te koop voor 14,49 euro.

Samsom: aanpak belastingroute multinationals

Multinationals die Nederland gebruiken om de belastingdruk in hun eigen land te ontlopen, moeten aan banden worden gelegd. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom vrijdag in College Tour (NTR). "Ik vind het een slecht idee dat Nederland een belastingparadijs is; dat we te weinig belasting heffen op bedrijven die hier niks doen, maar alleen maar hun geld langssluizen", meldt Samsom.

"Ik wil daar iets aan veranderen. Stap voor stap gaan we deze misstand aanpakken.” Dat zegt de PvdA-leider in het programma op de vraag of zijn partij iets wil doen aan de belastingontduiking langs op de Amsterdamse Zuidas gevestigde brievenbusfirma's. Via Nederland worden door multinationals als Apple en Starbucks jaarlijks voor - volgens sommige schattingen - duizenden miljarden euro’s doorgesluisd. Daarmee voorkomen ze dat ze in andere landen veel belasting moeten betalen.

Samsom laat verder weten dat het Koninklijk Huis wat hem betreft meer moet inleveren. ,,Ik vind in principe dat de belastingvrijstelling van het koningshuis op termijn moet worden afgschaft.” Ook bekent hij dat hij ,,nooit een diepe orangist" is geweest. ,,Ik heb mezelf zelfs wel eens republikein willen noemen. In mijn hart vind ik dat het staatshoofd niet erfelijk opgevolgd moet worden.”

College Tour is vrijdag om 20.30 uur op Nederland 3 te zien.

Twee keer Final Fantasy X scherp in beeld

Square Enix heeft vandaag de aankondigingstrailer van Final Fantasy X/X-2 HD Remaster uitgebracht. De twee titels komen voor PlayStation 3 en PlayStation Vita.

"Deze klassieke games zijn favoriet van veel fans en we hopen dat oude en nieuwe Final Fantasy-fans de wereld van Spira en het verhaal van Tidus en Yuna in een nieuw licht zullen zien in deze geremasterde edities”, zegt Yoshinori Kitase, de producer van Final Fantasy X en Final Fantasy X-2.

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster is gebundeld op één disc voor de PlayStation 3. Final Fantasy X HD Remaster en Final Fantasy X-2 HD Remaster zullen afzonderlijk verkrijgbaar zijn voor de PlayStation Vita. Ergens dit jaar moeten de twee titels verschijnen.

Hulplijn voor missen Ryan Gosling

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat acteur Ryan Gosling het een tijdje wat rustiger aan gaat doen. Nu heeft een Brits mediabedrijf een hulplijn opgezet om de pijn toch iets te verzachten, voor zover dat mogelijk is. 

Via Twitter krijgen fans met behulp van de hashtag #TheGosline een bericht te horen van Ryan Gosling himself. De berichten zijn stukken geluid uit een van zijn films. Volgens het bedrijf waren ze van het weekend al behoorlijk druk om alle verzoeken te behandelen. De voorlopig laatste film 'The Place Beyond The Pines' waarin Ryan Gosling speelt, komt deze week uit.

Kerkhove redt het niet tegen Coin

Lesley Kerkhove is er niet in geslaagd bij het ITF-toernooi in het Franse Croissey-Beaubourg de halve finale te bereiken. De Nederlandse, die de 386e plaats op de wereldranglijst bezet, verloor met 4-6, 6-4 en 4-6 van thuisspeelster Julie Coin.

Kerkhove wist bij een 3-1 achterstand in de tweede set het tij nog te keren en er een beslissende set uit te slepen. Daarin deed serviceverlies bij een stand van 4-4 haar uiteindelijk de das om.

Puzzel jezelf een JRPG in Dungeon Hearts

Indie-ontwikkelaar Cube Roots en uitgever Devolver Digital hebben Dungeon Hearts voor pc, Mac en iPad uitgebracht. De game is het best te omschrijven als 'Japanse RPG meets Bejeweled'.

Dungeon Hearts combineert de strategie van een traditionele JPRG met het hectische tempo van een hectisch puzzelspel waarin je drie items moet matchen. Door tientallen verschillende runes te combineren ontketen je krachtige aanvallen en verwoestende combo's op je vijanden. Strategie en snelheid zijn dus nodig terwijl je je team nieuwe vaardigheden, speciale aanvallen en magische spreuken laat leren in dit avontuur waar ze de Dark One moeten stoppen.

Dungeon Hearts is verkrijgbaar voor pc en Mac via Steam en voor iPad 2 of hoger in de Apple Store voor €2,69.

VS berispen Bouterse om drugsbeleid

De Verenigde Staten laten zich kritisch uit over het antidrugsbeleid dat wordt gevoerd door de regering van Desi Bouterse, de president van Suriname. Er zou bewijs zijn van drugsgerelateerde corruptie tot op het hoogste niveau, moedwillige belemmering van justitie en politie bij onderzoek naar drugszaken en gebrekkige wetgeving.

Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een recent, jaarlijks rapport waarin het de drugsproblematiek wereldwijd in kaart brengt. Het werd voor publicatie goedgekeurd door het Amerikaans Congres.

Volgens de Amerikanen wordt vanuit Suriname op grote schaal drugs verscheept naar Europa, Afrika en - in mindere mate - de Verenigde Staten. "De regering-Bouterse heeft publiekelijk verklaard drugssmokkel te zullen aanpakken. Drugsgerelateerde corruptie, bureaucratie en gebrekkige wetgeving zorgen er echter voor dat drugssmokkelaars amper worden opgespoord en vervolgd."

In het rapport - waarin geen bewijzen voor de beschuldigingen worden aangedragen - wordt ook gewezen op de drugsveroordelingen van zowel president Bouterse als van coalitiegenoot Ronnie Brunswijk. Verder wordt de afwezigheid van zowel radarsystemen als een kustwacht aan de kaak gesteld. "De Verenigde Staten dringen er bij Suriname op aan om grote drugsorganisaties te ontmantelen en de internationale samenwerking te verbeteren", besluit het document.

De oppositie reageert alvast scherp. "De ineffectieve bestrijding, slechte internationale samenwerking en corruptie zijn een heel zorgwekkende ontwikkeling. De afgelopen jaren werden wereldwijd grote drugsvangsten uit Suriname gedaan. We wachten nog steeds op de eerste arrestatie. Alleen de kleine bolletjesslikkers worden actief opgespoord", vertelt oppositielid en voormalig justitieminister Chandrikapersad Santokhi tegen Novum Nieuws.

Dat Suriname onlangs besloot te participeren in een antidrugsprogramma van de Verenigde Naties, wordt door Amerika wel als een eerste positieve stap gezien. Ook de aanname van een nationaal antidrugsplan door het parlement en nieuwe wetten die het witwassen van geld moeten tegengaan, worden toegejuicht.

Het kabinet van Desi Bouterse was niet bereikbaar voor commentaar. De ambassade van de Verenigde Staten in Paramaribo wil verder niet ingaan op de publicatie.

Ook GroenLinksers weigeren eed af te leggen

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman legt bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander geen eed af. Ook haar partijgenoten uit de Eerste Kamer Tineke Strik, Margreet de Boer en Ruard Ganzevoort weigeren op 30 april de eed van trouw af te leggen, meldt de NOS donderdag.

De Kamerleden van GroenLinks zijn wel aanwezig bij de inhuldiging in Amsterdam. Voortman vindt het echter 'niet nodig' nog een keer trouw te zweren aan de koning.

Eerder lieten de twee SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Farshad Bashir al weten geen eed af te leggen. Ook de drie leden van de Partij voor de Dieren leggen op 30 april geen eed van trouw aan de koning af.

Het is niet verplicht om de eed of belofte af te leggen. Het heeft geen juridische betekenis, maar is vooral bedoeld om 'uiting te geven aan de onderlinge verbondenheid van de koning met de volkeren van het koninkrijk, belichaamd in de parlementen van de landen van het koninkrijk', schreef premier Mark Rutte eerder in antwoord op Kamervragen.

Docenten laks met tweede correctie examen

Docenten houden zich bij de tweede correctie van examens op middelbare scholen lang niet altijd aan de regels. Twee derde van de tweede correctoren kijkt niet alle werken na en controleert per leerling maar een aantal vragen. Dat blijkt uit onderzoek van instituut voor toetsontwikkeling Cito.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) vindt de uitkomsten van het onderzoek onacceptabel, schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. "Voor mij is de kern dat ouders en leerlingen erop aan moeten kunnen dat dit op scholen goed geregeld is."

De bewindsman gaat de Inspectie van het Onderwijs verzoeken bij de komende examens extra toe te zien of de eisen rond de tweede correctie door scholen worden nageleefd. Ook is hij van plan schoolbesturen aan te spreken en ze te wijzen op de regels voor de tweede correctie.

Dekker gaat bovendien twee proeven doen om te kijken of er een voor docenten minder belastende tweede correctie mogelijk is. Docenten geven in het onderzoek van Cito namelijk aan zich bij de tweede correctie niet aan de regels te houden vanwege een gebrek aan tijd en ondersteuning door scholen.


Docenten laks met tweede correctie examen (Foto: Novum)

Demo Injustice Gods Among Us begin april

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment bevestigden vandaag een gratis demo voor de DC Comics-vechtgame Injustice: Gods Among Us. De demo is begin april beschikbaar op Xbox LIVE Marketplace en PlayStation Network.

De demo van Injustice: Gods Among Us bevat Batman, Wonder Woman en Lex Luthor – drie speelbare personages uit het DC Comics-universum. De demo speelt zich af in de Gotham City-arena en geeft ons een voorproefje van de unieke superkrachten en individuele move-sets van deze drie personages als ze objecten in de wereld vernietigen en het tegen elkaar opnemen in de arena.

Injustice: Gods Among Us is ontwikkeld door NetherRealm Studios, de makers van Mortal Kombat. Het staat gepland voor release op 18 april voor Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U.

Limburger berooft treinreizigers met mes

Een man uit Sittard is donderdag op het station van het Brabantse Deurne opgepakt voor het beroven van meerdere treinreizigers onder dreiging van een mes. Hij had verschillende gestolen spullen bij zich, waaronder OV-chipkaarten.

De politie kreeg tegen het middaguur een melding dat een 19-jarige reiziger in een trein werd bedreigd door een man. Agenten lieten de trein, die uit Maastricht kwam, daarom in Deurne halt houden en arresteerden de 33-jarige verdachte in een van de treinstellen.

Behalve gestolen spullen had de Limburger een stanleymes op zak. De politie onderzoekt hoeveel mensen de man heeft beroofd. Hij zit nog vast.

Marijke Helwegen vindt 'Máxima' spelen enig

Marijke Helwegen vindt het heerlijk om de rol van prinses Máxima te spelen. De 63-jarige socialite heeft een act bedacht waarin ze een 'vervanger' speelt, mocht de prinses geen tijd hebben voor een evenement. "Ik vind het enig", vertelt ze aan Novum Nieuws.

"Onze act heet: Als Máxima Niet Kan, Kom Ik Wel!", vertelt Helwegen. "Ik kom dan langs met een lakei en een hondje. Ook draag ik een soort Máxima-pakje, maar dan nep-Chanel of nep-Valentino. En dan houd ik een speech of knip ik een lintje door."

Toch heeft Marijke niet de ambitie Máxima daadwerkelijk te imiteren. "Het is gewoon een leuke gimmick", vertelt ze. "Ik aap haar niet na."

Kramnik loopt in op Carlsen

De Russische schaker Vladimir Kramnik staat nog maar een half punt achter Magnus Carlsen bij het kandidatentoernooi in Londen. De voormalig wereldkampioen versloeg Teimour Radjabov uit Azerbeidzjan, terwijl de Noor na 23 zetten remise bleef steken tegen Alexander Grischuk.

Carlsen heeft nu 7,5 punt uit elf speelronden. Kramnik staat op zeven punten. De Armeen Levon Aronian bleef op 6,5 punt steken nadat hij verrassend ten onder tegen de Rus Peter Svidler. Er staan nog drie ronden op het programma in Londen. De winnaar van het kandidatentoernooi strijdt in november met titelverdediger Viswanathan Anand uit India om de wereldtitel.

VN sturen offensieve interventiebrigade naar Congo

De Verenigde Naties sturen een 'interventiebrigade' naar het oosten van Congo om de rebellen die daar huishouden uit te schakelen en te ontwapenen. De VN-Veiligheidsraad heeft dat donderdag besloten.

De eenstemmig aangenomen resolutie geeft de nieuwe brigade een voor vredesmachten ongekend ruim mandaat. De blauwhelmen mogen zelf de aanval inzetten op de rebellen, op eigen houtje of zij aan zij met het Congolese leger. Wel legt de resolutie vast dat het mandaat niet langer dan een jaar geldt, 'bij uitzondering en zonder een precedent te scheppen' voor volgende vredesoperaties.

Ashley Judd wil toch geen senator worden

Ashley Judd heeft toch besloten zich niet verkiesbaar te stellen voor het senatorschap in de Amerikaanse staat Kentucky. De 44-jarige actrice werd genoemd als mogelijke kandidate en gaf eerder aan na denken over een overstap naar de politiek.

Judd laat weten dat ze lang heeft nagedacht over haar beslissing. Volgens haar is het duidelijk dat Kentucky goede vertegenwoordigers nodig heeft. "Maar ik heb me gerealiseerd dat ik mijn verantwoordelijkheid en energie moet richten op mijn gezin", twitterde ze.

De actrice, die vindt dat Kentucky een goede senator moet krijgen die naar het volk luistert, sluit niet uit dat ze ooit alsnog een gooi doet naar het senatorschap. "Bedankt dat jullie aan mij gedacht hebben."

'Alderweireld in belangstelling Manchester United'

Manchester United overweegt komende zomer een bod van ongeveer twaalf miljoen euro uit te brengen op Ajax-verdediger Toby Alderweireld. De belangstelling wordt gemeld door RTL donderdag. Alderweireld zou de vervanger moeten worden van Nemanje Vidic, die ook met een transfer in verband wordt gebracht.

De blessuregevoeligheid van de Serviër is een te groot risico in de selectie van Manchester United. Daarbij wordt Rio Ferdinand er natuurlijk ook niet jonger op. Alderweireld is niet de enige op het lijstje van Sir Alex Ferguson. Andere namen zijn die Ezequiel Garay van Benfica, Ellaquim Mangala van FC Porto en de Braziliaan Dede. Dat er een verdedigende transfer aankomt lijkt dus erg aannemelijk.

Met een transfer naar de Premier League zou hij zijn Belgische voorgangers bij Ajax achterna gaan. Thomas Vermaelen was de eerste centrumverdediger die de zee overstak naar Londen. De Arsenal-speler zag afgelopen zomer Jan Vertonghen stadsgenoot worden toen hij tekende bij Tottenham Hotspur. Naast Manchester United zouden ook Liverpool en Newcastle interesse hebben in Alderweireld.

Terpstra vol vertrouwen naar 'Vlaanderens Mooiste'

Niki Terpstra eindigde zijn voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen met een derde plaats in de Driedaagse De Panne-Koksijde. Hij werd in de slottijdrit vijfde en schoof daardoor nog door naar het podium van de Belgische rittenkoers.

"Het is een goede tijdrit geweest", zei de renner van Omega Pharma-Quick Step tegen Sporza. "Maar door de bonificatieseconden word ik jammer genoeg derde in plaats van tweede." Lang tijd om te treuren heeft de Nederlands kampioen niet, zondag wacht immers de Ronde van Vlaanderen alweer. Terpstra denkt er klaar voor te zijn

"Gelukkig wel. Het is een rommelig voorjaar geweest met slecht weer en pech in Harelbeke. Het liep nog niet zo lekker, maar hier heb ik gelukkig de goede tred weer gevonden. Ik ga vol vertrouwen naar zondag toe."

Broerse langer bij PEC, laatste seizoen Slot

Joost Broerse draagt ook volgend seizoen het shirt van PEC Zwolle. Vandaag werd bekendgemaakt dat de optie in het contract van de routinier is gelicht.

Naar verwachting zal PEC Zwolle ook de verbintenissen met Furdjel Narsingh, Mustafa Saymak en Giovanni Hiwat gaan verlengen. Naast de vreugde bij deze spelers was er ook slecht nieuws voor een ander deel van de selectie.

Frank Olijve, Norichio Nieveld, Norair Mamedov, Christiaan Cicek en Arne Slot zullen na dit seizoen niet meer in het IJsseldelta Stadion te zien zijn. Slot had overigens al aangekondigd zijn carrière na dit seizoen te beëindigen.

PSV laat zeven spelers gaan

PSV neemt aan het einde van het seizoen afscheid van liefst zeven spelers. Dat meldt het Eindhovens Dagblad vanavond. Het gaat om Orlando Engelaar, Jagos Vukovic, Stef Nijland, Maikel Verkoelen, Marco Ospitalieri, Jason Bourdouxhe en Gianluca Maria.

Verkoelen, Ospitalieri, Bourdouxhe en Maria werden dit seizoen verhuurd aan stadsgenoot FC Eindhoven en mogen nu dus op zoek naar een andere werkgever. De overeenkomsten met Engelaar en Nijland liepen af. De optie in het contract van Vukovic wordt niet gelicht.

Daarnaast is ook Wilfred Bouma nog niet zeker van een langer verblijf in Eindhoven. Zijn contract is inmiddels formeel opgezegd, maar het is niet ondenkbaar dat hij op een later moment alsnog voor een jaar gaat tekenen.

Coventry City in financiële problemen

Het gaat niet goed met Coventry City. De club heeft een schuld van zestig miljoen Engelse pond, ruim zeventig miljoen euro. De club die speelt in League One, derde profniveau in Engeland, heeft inmiddels uitstel van betaling gekregen. Coventry City moet als gevolg van de surseance tien punten inleveren en kan promotie naar de Championship zo goed als vergeten.

Door de tien punten aftrek daalt de ploeg van de tiende naar de veertiende positie op de ranglijst. Ze staan nu vijftien punten voor een playoffplek met nog zes wedstrijden te spelen. De ploeg hoeft niet te vrezen voor degradatie naar League Two. Coventry City was ooit één van de oprichters van de succesvolle en lucratieve Premier League. Na de degradatie in 2001 raakte de club die in 1983 de FA Cup won steeds verder in de sportieve en financiële problemen.

Paus wast Romeinse voeten

Paus Franciscus heeft donderdag de voeten gewassen van twaalf gedetineerden in een Romeinse jeugdgevangenis. De paus zette het Witte Donderdag-ritueel voort dat hij invoerde toen hij nog aartsbisschop van Buenos Aires was. Franciscus' voorgangers hielden het doorgaans bij de voeten van een twaalftal uitverkoren priesters.

De nieuwbakken plaatsbekleder van Christus volgde Jezus' eeuwenoude voorbeeld en ging-heel naturel- door de knieën om de voeten van twaalf jongeren te wassen. De eer viel ditmaal gedetineerden van de jeugdgevangenis Casal del Marmo, veelal van Roma- of Noord-Afrikaanse afkomst, te beurt. Of de tien jongens en twee meisjes al dan niet katholiek waren was de paus om het even, liet het Vaticaan weten.

Franciscus legde de gedetineerden tijdens de mis uit dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisiging de voeten van zijn discipelen waste om zijn liefde en dienstvaardigheid te tonen. ''Als de Heer zijn volgelingen waste, dan zouden jullie hetzelfde voor elkaar moeten doen. Ik heb jullie een voorbeeld gegeven zodat jullie dat kunnen volgen.''

Als aartsbisschop van Buenos Aires boog kardinaal Jorge Mario Bergoglio zich op Witte Donderdagen over de voeten van gevangenen, zieken en stervenden. Zo wilde hij zijn zorg voor de verschoppelingen van de samenleving tonen. Sinds hij aantrad als paus heeft hij meermalen verkondigd dat hij een kerk 'voor de armen' wil.

Seedorf moet vrezen voor lange schorsing

Clarence Seedorf hangt een schorsing van maximaal twaalf wedstrijden boven het hoofd. De speler van het Braziliaanse Botafogo is vanwege zijn rode kaart van afgelopen weekeinde in de wedstrijd tegen Madureira aangeklaagd voor 'onethisch gedrag en een gebrek aan respect voor de scheidsrechter'.

Seedorf kreeg in blessuretijd tot twee keer toe geel op het moment dat hij werd gewisseld. Scheidsrechter Philip Georg Bennett wilde dat de Nederlander het veld bij de dichtstbijzijnde zijlijn zou verlaten, maar Seedorf beende vrolijk richting de dug-out. De arbiter besliste het meningsverschil in zijn voordeel door binnen enkele seconden twee keer geel te trekken.

Bennett schreef in zijn wedstrijdrapport dat Seedorf zijn beslissing 'een grap' noemde en dat hij aangaf het veld te verlaten 'op de plaats die hij zelf wil.' De oud-speler van AC Milan en Ajax had eerder nog een positieve hoofdrol gespeeld door het winnende doelpunt te maken.

Opstelten gunt jongeren geweldloze YOLO

Ivo Opstelten (VVD) gunt jongeren hun feestcultuur, totdat dit ontspoort in geweld en rellen. Overmatig alcoholgebruik moet daarom worden tegengegaan, schrijft de minister van Veiligheid en Justitie donderdag in de kabinetsreactie op het rapport van de commissie-Cohen over de Facebookrellen in Haren.

Cohen deed in zijn rapport de oproep tot alcoholmatiging, om zo rellen als in Haren te voorkomen. De oud-burgemeester sprak van een feestcultuur die 'inmiddels' in Nederland aanwezig zou zijn en gepaard gaat met veel alcohol. Bijna vijfentachtig procent van de rond de rellen aangehouden mensen zei alcohol gebruikt te hebben. "En als er iets is dat barrières slecht, dan is het alcohol", zei Cohen.

"De commissie spreekt over de gegroeide feestcultuur en You Only Live Once (YOLO)", schrijft Opstelten in de kabinetsreactie. "Dat is de jongeren van harte gegund, tot dit ontspoort door alcoholmisbruik en drugs." Hij schrijft dat alcohol een 'belangrijke risicofactor' is voor geweldpleging en hij is het daarom met Cohen eens dat overmatig alcoholgebruik moet worden teruggedrongen.

"Ouders, scholen, verenigingen, detailhandel en horecaondernemers hebben allen een verantwoordelijkheid om die barrières ook daadwerkelijk op te werpen." Daarnaast heeft de Tweede Kamer inmiddels besloten dat de leeftijd voor de verkoop en bezit van alcohol wordt verhoogd naar 18 jaar. Die leeftijdgrens moet goed worden gehandhaafd, stelt Opstelten.

Opstelten herhaalt in de brief verder dat de Facebookrellen een 'wake-upcall' is geweest. "Een 'wake-upcall', niet alleen voor gemeenten, politie en Openbaar Ministerie, maar voor de gehele samenleving." Ook spreekt hij 'grote waardering' uit voor hulpdiensten die tijdens de rellen in Haren 'in de frontlinie' hebben gestaan.

De bewindsman neemt verder de aanbeveling van Cohen over dat de politie de sociale media gaan gebruiken om evenementen als het Project X-feest in Haren op het spoor te komen. "De nationale politie brengt het gebruik van de sociale media binnen de politieprocessen op een hoger niveau", stelt de minister. "Sociale media vormen een belangrijk middel om transparant, betrokken, verantwoordelijk en anticiperend bij te dragen aan veiligheid."

Door de Facebookrellen is de alertheid voor grootschalige verstoringen van de openbare orde in de rest van het land vergroot, concludeert de minister. Het is nu zaak om de opgebouwde expertise te delen. "Vooral de dynamiek van de sociale media en het overmatig gebruik van alcohol zijn maatschappelijke verschijnselen, waarbij politie, OM en bestuur steeds opnieuw moeten bezien of de aanpak actueel is, of er nog op de juiste manier wordt geoefend en hoe consequente handhaving wordt gerealiseerd", aldus Opstelten.

FOK!filmtips van de dag: The Wedding Planner

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Er is geen betere ceremoniemeesteres dan Mary Fiore,  gespeeld door Jennifer Lopez, maar zelf heeft ze al in geen jaren meer een vriendje gehad. Op een dag redt Steve Edison, vertolkt door Matthew McCounaghey, haar van een ongeluk met een vuilcontainer die haar bijna verplettert. Een romantische avond volgt, maar ook bittere teleurstelling want Steve blijkt de verloofde te zijn van Fran, een rol van Bridgette Wilson-Sampras, een vrouw die Mary net de opdracht heeft gegeven hun huwelijk te organiseren. The Wedding Planner om 20.30 uur op RTL8.

In het jaar 2068 is de aarde verwoest en proberen enkele overlevenden de laatste resten van de beschaving te redden. Ze worden daarbij tegengewerkt door Encrypt, een dodelijk en geautomatiseerd beveiligingssysteem. Om 00.00 uur op RTL7.

Filmposter Encrypt 

In de originele Fame worden de belevenissen van een diverse groep studenten aan de New York Academy of Performing Arts gevolgd. Ondanks hun verschillende achtergronden en karakters hebben ze één ding gemeen: hun fanatieke drang om beroemd te worden in de muziek of dans. Om 01.05 uur op BBC1.

 

Of je kijkt op deze donderdagavond naar Project Nim. Kan wel leuk en handig zijn als je de documentaire afgelopen zaterdag hebt gemist.

Zeeuwse oplichter moet brommen

Een verzekeringsagent uit Goes moet drie jaar brommen voor het oplichten van tientallen mensen. De 57-jarige aso kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar en mag vijf jaar niet actief zijn als verzekeringsagent. Bovendien moet hij de slachtoffers in totaal 350 duizend euro terugbetalen, bepaalde de rechtbank in Middelburg.

De Zeeuw maakte tussen 2000 en 2011 zeker 52 slachtoffers, vaak bekenden of vrienden en zelfs enkele familieleden. De slachtoffers vertrouwden hem het afsluiten van hun verzekeringen toe, maar de man kocht de polissen stiekem af of betaalde verschuldigde premies niet door aan de verzekeringsmaatschappij.

Veel slachtoffers kamen er pas jaren achter dat ze waren opgelicht. Bijvoorbeeld als na het overlijden van hun partner bleek dat ze helemaal niet verzekerd waren.

De straf die de rechtbank oplegde is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Bangkok praat met moslimseparatisten

De autoriteiten in Thailand hebben donderdag overleg geopend met moslimseparatisten. De besprekingen, die een einde moeten maken aan bijna tien jaar onrust in het zuiden van het land, worden in het buurland Maleisië gevoerd en zijn in eerste instantie gericht op het kweken van vertrouwen, zei Paradorn Pattanathabutr van de Thaise Nationale Veiligheidsraad.

In de drie zuidelijkste provincies van Thailand doet zich bijna dagelijks geweld voor. De regio was een zelfstandig islamitisch sultanaat tot het in het begin van de twintigste eeuw door Thailand werd geannexeerd. Sinds de opstand in 2004 begon zijn meer dan vijfduizend mensen omgekomen. De militanten hebben het vooral voorzien op militairen en leerkrachten, die beschouwd worden als representanten van de regering van het overwegend boeddhistische land.

De Thaise autoriteiten praten met vertegenwoordigers van het Nationale Revolutie Front, afgekort als BRN. Het BRN streeft naar een zelfstandige staat, maar het is onduidelijk in hoeverre de militanten aan het front gehoorzamen. De opstandelingen opereren zeer gedecentraliseerd en lokale eenheden zouden grote vrijheid hebben om hun doelen en campagnes te kiezen.

Luttele uren voor het begin van de onderhandelingen in Maleisië kwamen door een aanslag met een bermbom in Narathiwat drie Thaise militairen om het leven. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd niet opgeëist.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 8

De Premier League of Darts is dichtbij haar eerste ontknoping. Met nog twee speelronden te gaan waart het degradatiespook rond en dat geeft extra druk aan de spelers in de onderste regionen. In de achtste week van het Britse dartsspektakel spelen de deelnemers in Glasgow, Schotland. Het Scottish Exhibition and Conference Centre is altijd luidruchtig, voor de darters onderaan de ranglijst is het dus te hopen dat het publiek hen morgenavond gunstig gezind is.

Het publiek zal smullen van de partijen die morgen op het programma staan. Naast de twee deelnemende Schotten in de Premier League, is het morgen ook de dag van de klassieker: Phil Taylor tegen Raymond van Barneveld. De laatste partij op de avond is die tussen de nummers drie en vier van de wereldranglijst; Michael van Gerwen en James Wade. Het belooft een gedenkwaardige avond worden in Glasgow.

Adrian Lewis (Eng) - Andy Hamilton (Eng)
Simon Whitlock (Aus) - Robert Thornton (Sch)
Phil Taylor (Eng) - Raymond van Barneveld (Ned)
Gary Anderson (Sch) - Wes Newton (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) - James Wade (Eng)


Phil Taylor – Raymond van Barneveld

Het blijft altijd een prachtig affiche: De dartsklassieker tussen Phil Taylor en Raymond van Barneveld. We zijn inmiddels toe aan de 36e editie, maar nog altijd wordt er door iedereen reikhalzend naar uitgekeken. Dat de onderlinge balans in het voordeel is van Taylor mag geen verrassing zijn. Hij won immers 28 van de 35 duels. Echter, het is altijd een wedstrijd op zich. Elke dartsfan herinnert zich nog de legendarische wedstrijd tussen Barney en The Power in de WK finale van 2007. Bij een stand van 6-6 in sets en 5-5 in legs won Van Barneveld de allesbeslissende laatste leg om zo zijn vijfde wereldtitel op te eisen.

In de Premier League is het Van Barneveld nog nooit gelukt om te winnen van Taylor. Na zeven jaar heeft hij slechts één punt overgehouden aan de 14 confrontaties. Toch lijkt Van Barneveld ditmaal een kans te maken. Taylor lijkt niet in topvorm terwijl de Nederlander goed begonnen is aan de competitie. Nog nooit stonden beide spelers tegenover elkaar in Schotland en dat zou een voordeel moeten zijn voor Van Barneveld. Immers, het Schotse publiek heeft hem bijna geadopteerd en Taylor zal het publiek zeker niet aan zijn zijde hebben. De laatste ontmoeting tussen beide kemphanen was in de halve finale van het afgelopen WK waarin Taylor de sterkste bleek.


Michael van Gerwen – James Wade

Ook de laatste wedstrijd van de avond is er één om de vingers bij af te likken. Voor de nummers 1 en 4 van de huidige ranglijst is degradatie niet aan de orde. Het is dan ook met name prestige dat op het spel en dat is iets waar vooral James Wade door getriggerd wordt. Van Gerwen heeft zijn derde plaats op de wereldranglijst overgenomen. Bovendien is Van Gerwen de speler waar iedereen het over heeft het laatste half jaar. Met name dat laatste is iets dat Wade maar moeilijk kan verkroppen. Hijzelf staat inmiddels al een aantal jaar aan de absolute top, maar zelden heeft iemand het over hem. Deze week krijgt hij de kans om daar verandering in te brengen.

Het wordt de vierde keer dat beide spelers het tegen elkaar gaan opnemen voor de camera’s. De eerste twee ontmoetingen gingen naar Wade: Op het WK van 2010 en tijdens de World Matchplay van vorig jaar. Toch was het Mighty Mike die het belangrijkste duel wist te winnen, op het afgelopen WK won hij de halve finale met 6-4. Van Gerwen is op dit moment de beste speler van allemaal en blaakt van het zelfvertrouwen. Verlies voor Mighty Mike lijkt dus uitgesloten.

Deze week is de Premier League live te zien op TV via RTL7 op donderdag 28 maart vanaf 20.20 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur op RTL7. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.

Libisch heiligdom op de korrel genomen

In de Libische hoofdstad Tripoli is een vijftiende-eeuws soefi-heiligdom met behulp van explosieven in de as gelegd. Dat zei een bron bij de Libische veiligheidsdiensten. De verdenking gaat uit naar extremistische salafisten, die van mening zijn dat de verheerlijking van heiligen het monotheïsme van de islam ondermijnt.

In Mali, Somalië en Tunesië keerden salafisten zich eerder al tegen grafmonumenten van islamitische heiligen. In Tripoli plaatsten zij donderdag een lading explosieven in de tombe van Sidi Mohammed al-Andalousi, die zij van een afstandje lieten ontploffen.

De hoogste geestelijke van Libië, de grootmoefti, reageerde op de aanslag door prompt een fatwa uit te spreken over dergelijke aanslagen.

Rutte looft optreden Dijsselbloem

Mark Rutte (VVD) looft de manier waarop minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de reddingsoperatie voor Cyrprus heeft uitgelegd in de media. De premier sprak donderdag op zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad van een 'heel sterk optreden'.

Het geruchtmakende interview dat Dijsselbloem na de reddingsoperatie gaf aan de Financial Times en persbureau Reuters leidde tot een golf van kritiek in de internationale media. Dijsselbloem zou hebben gezegd dat de aanpak, waarbij ook spaarders hun geld kwijtraakten, een 'blauwdruk' was voor toekomstige steunoperaties. Het leidde tot commotie en dalende beurskoersen.

Rutte roemde echter het optreden van zijn minister en zei dat hij ook 'toenemende steun' in Europa ziet voor de gekozen lijn. De ministerraad is 'enthousiast' over de manier van communiceren. Rutte heeft ook geen kritische telefoontjes gekregen van collega-regeringsleiders, zei hij.

Dat Dijsselbloem 'fair en eerlijk' uitlegt wat hij doet is volgens de premier van 'groot belang'. Hij vertelt met welke visie de Eurogroep de crisis aanpakt. Als je de burgers dat niet uitlegt, dan heeft dat uiteindelijk gevolgen voor het draagvlak voor de gekozen oplossing. "Het is van enorm belang om ook uit te leggen waarom we besluiten nemen", aldus Rutte.

Taaltoets voor tijdelijke buitenlandse werknemers

Buitenlandse werknemers die in Nederland tijdelijk aan de slag gaan om risicovol werk te gaan doen moeten een taaltoets doen. De ministerraad heeft donderdag ingestemd met een voorstel van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) die beheersing van de Nederlandse taal verplicht stelt.

Het gaat om beroepen als asbestverwijderaar of kraanmachinist. De inspectie SZW gaat controleren of aan de taaleis wordt voldaan. Is dit niet het geval, dan kunnen zowel de werknemers als de werkgevers een boete krijgen. Tot hoe hoog deze kan oplopen is nog niet bekend, evenals een exacte lijst van beroepen die in aanmerking komen voor de verplichte taaltoets.

De taaleis bestaat al voor werknemers die vast in Nederland werken in een zogeheten gecertificeerd beroep.

KNVB gaat gesprek met speelsteden EK 2020 aan

De KNVB zal de komende tijd gaan praten met verschillende steden, die in aanmerking willen komen als speelstad voor het EK 2020, dat over dertien steden verspreid zal zijn.

"We gaan in gesprek met de steden en beslissen dan", aldus woordvoerster Renske Bruinsma namens de KNVB. De grote favorieten zijn Amsterdam en Rotterdam, niet in de laatste plaats omdat dat de enige steden zijn met een stadion met een capaciteit van boven de gewenste 50.000. Er zal tijdens het EK slechts ruimte zijn voor twee wildcards, stadions die meer dan 30.000 man kwijt kunnen.

Elke aangwezen speelstad krijgt drie groepswedstrijden en een duel uit de achtste- of kwartfinales. Een stad krijgt de eer om het decor te vormen voor de halve finales en de eindstrijd. Het is geen vereiste dat je als land alleen mee mag doen als je gekwalificeerd bent voor de eindronde.

De UEFA heeft toegezegd rekening te houden met reistijden. Ieder land speelt in principe dicht bij het thuisland. Wanneer je als gekwalificeerd land een speelstad hebt zal je daar mininmaal twee duels spelen. Steden die deelname aan de speciale editie van het EK overwegen hebben tot september 2013 om zich kandidaat te stellen. Een jaar later wordt bekend gemaakt welke dertien stadions gezamenlijk gastheer van het EK 2020 zullen zijn.

Arsenal moet Abou Diaby rest van jaar missen

Arsenal moet het de rest van het jaar zonder Abou Diaby stellen. De 26-jarige Franse middenvelder scheurde woensdag op de training de voorste kruisband in zijn linkerknie, meldt de Londense club donderdag. Hij moet aan het gewricht geopereerd worden. Het herstel duurt acht à negen maanden.

Diaby is bezig aan zijn achtste seizoen bij Arsenal. Deze jaargang kwam hij, mede door eerder blessureleed, slechts tot elf wedstrijden in de Premier League.

Overal crisis

Cyprus zit in een financiële crisis. De mensen op Cyprus zitten daarmee in een crisis. Jeroen Dijsselbloem zit als Nederlander ook aardig in die crisis. Europa zit in een crisis. Daarmee zit Nederland in een crisis. Als je het heel zwart bekijkt, zou je het zo op kunnen sommen. Maar in één week ‘met zijn allen’ én De Correspondent een start geven én (een deel van) een nieuw kinderziekenhuis financieren, dan moet er toch nog geld genoeg zijn blijkbaar.

'Batman Arkham Origins ook naar next-gen'

Batman Arkham Origins zou zowel voor de huidige als de volgende generatie consoles in ontwikkeling zijn. Een officiële aankondiging moet op E3 volgen. De game zou in het derde kwartaal van 2013 moeten verschijnen.

Verder zou de game zich afspelen in de jaren 50 en 60, en spelen bepaalde leden van de Justice League een rol in het verhaal. Aldus de Franse site Gameblog, die de informatie van een anonieme bron binnen de gamesindustrie ontving. Er is nog niet gereageerd door Rocksteady Studios, noch door Warner Bros.

batman

Gilbert laat verstek gaan in Vlaanderen

Wereldkampioen Philippe Gilbert laat zondag de Ronde van Vlaanderen voor wat hij is. De Waal van BMC wil zich richten op de Ardense klassiekers, meldt de Belgische sportzender Sporza. Thor Hushovd en Greg van Avermaet zijn nu de kopmannen van BMC in Vlaanderens Mooiste.

Gilbert denkt niet mee te kunnen strijden om de prijzen in de Ronde. "Ik wil alles geven in de Ardennen en daarom paste ik mijn programma aan", verklaart hij. Gilbert start nu in de Ronde van Baskenland. "Nu heb ik een rittenkoers met stevige hellingen nodig."

UEFA bevestigt regels voor bid EK 2020

De UEFA heeft donderdag de regels bekendgemaakt voor landen die wedstrijden van het EK van 2020 willen organiseren. Het EK van 2020 wordt in dertien verschillende steden gespeeld.

De wedstrijden worden verdeeld in dertien pakketten; twaalf van drie pouleduels plus één wedstrijd in de tweede ronde of kwartfinale en één pakket voor de halve finales en de finale. Per land zal hooguit één stadion worden uitgekozen.

De halve finales en de finale worden in hetzelfde stadion afgewerkt. Elke voetbalbond mag zich voor twee bids verkiesbaar stellen, dus voor zowel het gewone pakket als het pakket met de halve finales en finale. Een land mag er ook voor kiezen om twee verschillende stadions voor de pakketten in te schrijven.

Stadions die nog helemaal gebouwd moeten worden, moeten van de UEFA uiterlijk in 2016 klaar zijn voor gebruik. Vanaf 26 april kunnen landen zich beschikbaar stellen voor de EK-duels en een jaar later moet het officiële bid zijn ingeleverd bij de UEFA. Het uitvoerend comité bepaalt in september 2014 welke speelsteden er worden aangewezen.

Celstraf voor filmen naakte buurtkinderen

Een 53-jarige man uit het Noord-Hollandse Santpoort moet vijftien maanden de cel in voor het filmen van zijn naakte buurkinderen. De man heeft volgens de rechtbank in een periode van ruim zeven jaar 'een behoorlijke hoeveelheid' kinderporno vervaardigd, in het bezit gehad en verspreid.

De man heeft bovendien met twee minderjarigen chatcontact gehad. Hij deed zich daarbij voor als een leeftijdgenoot en bewoog de slachtoffers tot het plegen van ontuchtige handelingen voor de webcam.

De rechtbank in Haarlem legde de Noord-Hollander ook een voorwaardelijke celstraf van vijftien maanden op en een proeftijd van vijf jaar. De man moet zich bovendien een verplichte behandeling ondergaan in zijn proeftijd. Ook wordt hij gecontroleerd op bezit van kinderporno. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Plaspas tegen gezeik

De gemeente Amsterdam zet een nieuw wapen in in de strijd tegen wildplassers: de plaspas. De pas biedt de houder toegang tot toiletten in openbare instellingen en horecazaken in de hoofdstad, schrijft het Parool. Daarnaast wordt een heuse 'wildplasbrigade' in het leven geroepen, die de notoire zeikers op heterdaad moet betrappen.

Het pasje, dat één maand geldig is, kost 2,50 euro en is te koop bij postkantoren, loketten Burgerzaken van de stadsdeelkantoren en openbare instellingen in Amsterdam. Het gaat niet om een 1 aprilgrap, bezweert persvoorlichter Jan-Jaap Eikelboom. "Per jaar hebben we 300.000 euro te besteden om het urineprobleem aan te pakken. Op dit moment willen we voor 30 april het meeste geregeld hebben."

Het wildplassen is een groot probleem in de hoofdstad. Met name langs de looproutes tussen de grote uitgaanspleinen en het Centraal Station levert het fenomeen een boel overlast. Bewoners klagen over 'plasterreur' en monumenten lopen schade op. In vijf jaar tijd zijn er al 12.600 wildplassers op de bon geslingerd, goed voor een boetebedrag van 1,1 miljoen euro.

Naast de invoering van de plaspas worden ook ongeveer vijftig verzinkbare plaspalen in het centrum van Amsterdam geplaatst.

Bauke Vaatstra: het is een rat

De familie van Marianne Vaatstra heeft donderdag gesproken in de rechtbank in Leeuwarden. "Het is een rat", zei Bauke Vaatstra over verdachte Jasper S. "Wat hij onze familie heeft aangedaan...ik zie het elke avond, ik zie het elke nacht", aldus de vader van de vermoorde Marianne.

Bauke Vaatstra vertelde zijn vermoorde dochter te hebben gevonden. "Ik heb haar zien liggen, als een beest afgeslacht. Ik kon haar niet helpen."

Ook Maaike Vaatstra, de moeder van Marianne, nam de gelegenheid te spreken. "Het leven is overleven geworden", zei zij. "Hoe kan iemand dertien jaar lang zijn mond houden over dit gruwelijke misdrijf? Om je gezin te beschermen?", vroeg zij zich verontwaardigd af over de eerdere bekentenis en verklaring van Jasper S.

"Het voelt nog steeds als een grote gapende wond. Alles is kapot", ging de moeder verder. "Een excuus voor deze moord kan ik niet aanvaarden en vergeven zal ik nooit."

Ook twee zussen van Marianne spraken donderdag. Zus Ineke sprak onder meer over de onzekere tijd die dertien jaar duurde. "Ik weet niet wie hij is, maar misschien kent hij mij wel", zei zus Tineke. Achteraf bleek dat inderdaad zo te zijn, beiden waren ooit aanwezig bij een diploma-uitreiking.

Zus Tineke zei verder dankbaar te zijn voor de mannen die meewerkten aan het verwantschapsonderzoek. Aan het einde van haar verklaring richtte zij zich rechtstreeks tot S. "Jij hebt ons van 1 mei 1999 tot 18 november 2012 in een hel laten leven en dat is precies wat we jou de rest van je leven toewensen."

Jasper S. luisterde aangeslagen naar de verklaringen. "Hier zijn geen woorden voor. Het snijdt door de ziel", zei hij huilend in een reactie.

Gesloten bèta Company of Heroes start volgende week

De gesloten bèta van Company of Heroes 2 begint vanaf 2 april. Zowel de skirmish- als de multiplayermodus (van 1v1 tot 4v4) zullen speelbaar zijn, en dat op zes verschillende maps. 

Spelers die de game pre-orderden kunnen als eerste spelen. Vervolgens worden in de komende weken meer en meer gamers voor de bèta uitgenodigd.

Company of Heroes 2 verschijnt op 25 juni voor pc.

 Company of Heroes 2

Chavanel wint Driedaagse De Panne

De Franse wielrenner Sylvain Chavanel heeft donderdag voor het tweede jaar op rij de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. Chavanel deed dat door de slotetappe, een tijdrit van ruim 14 kilometer in het Vlaamse De Panne, met overmacht te winnen.

Hij reed met zijn winst de Noor Alexander Kristoff uit de leiderstrui. Die had eerder op donderdag de ochtendrit gewonnen en beëindigde de ronde als tweede in het klassement. Niki Terpstra, ploeggenoot van Chavanel bij Omega Pharma-QuickStep, besloot de Driedaagse dankzij een vijfde plaats in de tijdrit als derde.

Van den Honert: "Het gaat met de week beter met Taeke Taekema"

Taeke Taekema werd begin dit jaar geopereerd aan een dubbele nekhernia. Inmiddels is de cornerspecialist terug in het veld bij Amsterdam. Coach Taco van den Honert ziet zijn routinier stappen maken.

"Het gaat goed met Taeke", zegt de oefenmeester van Amsterdam. "Hij zit goed in zijn vel, traint lekker mee en is langzaam aan het terugkomen. Inmiddels heeft hij drie keer een half potje meegedaan. Dat ging eigenlijk heel goed."

Al met al vond Van den Honert dat Taekema sneller terugkeerde dan hij verwacht had. De ingreep die de verdediger in januari onderging was pittig. "Hij heeft wel een paar uur gelegen, ja", vervolgt de coach. "Als je hoort hoe dat ging, was het niet zo prettig. Maar gelukkig is-ie weer terug en inzetbaar. Het gaat met de week beter."

Taekema moest de afgelopen duels nog rustig aandoen. "Maar als het moet, zou hij wel weer een hele wedstrijd kunnen spelen. Fysiek zou hij het wel volhouden, het is vooral het wedstrijdritme dat hij nog mist. Tijdens de EHL of in de week daarna kan hij weer volle bak meedoen. Al houden we natuurlijk altijd een slag om de arm."

Dat Taekema weer op de goede weg zit, was al af te lezen aan de karakteristieken van Amsterdam. De specialist was alweer trefzeker tegen HGC en Pinoké. "Knap dat-ie er alweer twee corners in heeft gepusht", vindt Van den Honert, "Hij heeft er maar drie genomen, dus dit is een mooi gemiddelde."

Vacansoleil met drie Nederlanders in Vlaanderen

Wielerploeg Vacansoleil verschijnt met drie Nederlanders aan de start van de Ronde van Vlaanderen. Dat heeft de Nederlandse formatie donderdag bekendgemaakt. Wesley Kreder, Boy van Poppel en Bert-jan Lindeman hebben wel een ondersteunende rol. De Ronde van Vlaanderen, de tweede grote Klassieker van het seizoen, wordt zondag verreden.

Naast de drie Nederlanders stelt Vacansoleil twee Belgen op: Kris Boeckmans en Björn Leukemans. De Italiaan Mirko Selvaggi, Grega Bole uit Slovenië en de Spanjaard Juan Antonio Flecha maken de selectie vol.

Bruce Willis wil Bondschurk spelen

Bruce Willis wil na jaren de held uithangen ook weer eens een echte schurk spelen, liefst in een Bondfilm. "Het leek me altijd veel leuker om de slechterik te spelen", zegt de 58-jarige Die Hard-acteur tegen de Britse krant Daily Express.

"Ik heb het al een paar keer geprobeerd maar het was nooit zo leuk als ik had verwacht", licht Willis toe. "Dus ik blijf denk ik gewoon de held spelen, tenzij er ineens een Bondschurk op mijn pad komt. De laatste Bondfilm heeft mijn liefde voor 007 weer helemaal aangewakkerd."

Tot nu toe heeft Willis eigenlijk maar eenmaal een echte schurk gespeeld. In de horrorfilm Planet Terror speelt hij een malafide luitenant die de mensheid in zombies wil veranderen. Met een beetje goede wil is zijn ondergedoken huurmoordenaar in de misdaadkomedie The Whole Ten Yards nog een schurk te noemen.

Willis was onlangs te zien in A Good Day to Die Hard, het vijfde deel in de reeks. Zijn nieuwste film G.I. Joe: Retaliation draait vanaf vandaag in de bioscoop. Red 2 gaat op 7 augustus in première en Willis is al bezig met de opnames van Sin City: A Dame to Kill For.

Featurette: Oblivion

Over een paar weken verschijnt de film Oblivion. Om alvast in de stemming te komen hebben wij alvast een fijne featurette over de film te pakken.

Oblivion gaat over een postapocalyptische aarde waar de mensen in zwevende steden tussen de wolken leven. Het aardoppervlak is nauwelijks bewoonbaar en er wordt nog dagelijks gepatrouilleerd door bewapende robots die allerlei mutanten aan flarden schieten. Als één van de monteurs van de robots een neergestort ruimteschip ontdekt met een prachtige vrouw aan boord, verandert zijn hele wereldbeeld.

De film Oblivion is vanaf 11 april in de bioscoop te zien.

President en ministers Cyprus korten eigen salaris

De Cypriotische president Nicos Anastasiades en de ministers in zijn kabinet hebben donderdag besloten hun eigen salaris te verlagen. Zij doen dat uit solidariteit met de gewone Cyprioten die de gevolgen van de crisis op het eiland steeds meer in hun portemonnee voelen.

Anastasiades ontvangt vanaf nu een kwart minder salaris, aldus onderstaatssecretaris Constantinos Petrides. De ministers doen het iets rustiger aan met een verlaging van twintig procent. Hoeveel ze overhouden is niet bekendgemaakt.

De banken op Cyprus gingen donderdag voor het eerst in bijna twee weken weer open. Met de sluiting van de banken wilde de Cypriotische regering een bankrun voorkomen.

'Sportfraude moet strafbaar gesteld worden'

Sportfraude moet in Europese landen strafbaar gesteld worden om matchfixing tegen te gaan. Dat stelt de Professional Football Strategy Council (PFSC) donderdag. De organisatie die bestaat uit de UEFA, de Europese clubs en competities en de spelersvakbonden nam een reeks aanbevelingen aan.

Behalve het strafbaar stellen van sportfraude zouden er ook speciale opsporingsdiensten moeten worden opgericht om zich met matchfixing bezig te houden. Ook ziet de PFSC heil in het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen justitie, sportbonden en wedkantoren.

Tenslotte komt er ook aandacht voor opleiding en preventie, het in de gaten houden van mogelijke matchfixing en disciplinaire straffen. Gezamenlijk moeten die maatregelen het Europese voetbal beschermen. Ook moeten er gedragsregels komen voor iedereen die een rol speelt in de sport.

Nieuwe topman ING verdient stukken minder

De nieuwe ING-topman Ralph Hamers gaat 1,27 miljoen euro per jaar verdienen, tachtigduizend euro minder dan zijn voorganger Jan Hommen. Het bedrag is exclusief eventuele bonussen. Het salaris van Hamers werd donderdag bekendgemaakt door ING in de oproep voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 13 mei.

Hommen staat met zijn salaris sinds 2008 op de nullijn. De hele raad van bestuur krijgt sinds die tijd ook geen bonussen meer uitgekeerd. De bank matigde de lonen onder meer vanwege de tien miljard euro staatssteun die ING kreeg in 2008, op het hoogtepunt van de kredietcrisis. Daarnaast is de maatschappelijke kritiek op de hoge banksalarissen sinds de kredietcrisis toegenomen.

ING zit met een dilemma rondom deze 'relatief lage' beloning van de raad van bestuur. De raad van commissarissen waarschuwde eerder deze week in het jaarverslag dat de beloningen bij ING relatief laag zijn, waardoor het aantrekken van gekwalificeerde en ervaren mensen in gevaar komt. Tegelijkertijd is de bank trots op de 'leidende positie' die de bank heeft in matiging van de topinkomens.

Terraria ook naar PlayStation Vita

Het avonturenspel Terraria verschijnt deze zomer ook voor PlayStation Vita. Deze versie van het spel wordt gemaakt door het in Doetinchem gevestigde Engine Soft. Dat heeft game-uitgever 505 Games donderdag bekendgemaakt. Het origineel van Terraria werd vorig jaar op de markt gebracht door gamestudio Re-Logic.

Engine Soft heeft vooral veel spellen op zijn naam staan voor draagbare Nintendo-spelcomputers. Zo maakte het 43 spellen voor de Nintendo DS, vier voor de Nintendo 3DS en acht voor de Gameboy Advance. Afgelopen najaar kende het Nederlandse bedrijf succes met verschillende spellen rond muziekgroep K3.

In Terraria zijn spelers vrij om op avontuur te gaan, monsters te doden en kastelen te bouwen. Gamers kunnen hierbij online samenwerken of juist tegen elkaar vechten. De spelwereld verandert automatisch met elke speelsessie.

Terraria is sinds vorig jaar mei verkrijgbaar via Steam. Van het pc-spel zijn wereldwijd zeker 1,6 miljoen exemplaren verkocht.


Terraria ook naar Playstation Vita (Foto: Novum)

Rekenkamer: zorg is niet transparant genoeg

Patiënten hebben niet genoeg informatie om een goede keus te maken tussen verschillende zorgaanbieders. Initiatieven om de kwaliteit van de zorg in kaart te brengen, zijn nog niet goed genoeg. Dat stelt de Algemene Rekenkamer donderdag.

De toezichthouder bekeek verschillende initiatieven van onder meer zorgaanbieders zelf, patiëntenverenigingen en verzekeraars, die probeerden om de kwaliteit van de zorg in kaart te brengen. Daarbij wordt volgens de rekenkamer echter te veel op het proces van de zorg gelet, en niet genoeg op de resultaten van de zorg. Ook zijn niet alle indicatoren die de vergelijkers gebruiken van voldoende niveau.

De rekenkamer dringt er bij de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) op aan om de resultaten van de zorg beter inzichtelijk te maken.

'Meerderheid decanen VU vertrouwt bestuur niet'

Een meerderheid van de decanen van de Vrije Universiteit heeft geen vertrouwen meer in het college van bestuur onder leiding van René Smit. Dat hebben de decanen, die leiding geven aan de twaalf faculteiten, dinsdag laten weten in een brandbrief aan de raad van toezicht, schrijft NRC Handelsblad donderdag.

De decanen hebben in een mail hun zorgen geuit over de uitvoering van de onderwijsagenda, bevestigt een woordvoerder van de Vrije Universiteit. "Maar daar staat niet letterlijk in dat zij geen vertrouwen meer hebben in het bestuur." Zij wilde de brief niet doorsturen.

De aanleiding voor de mail is onder meer een onderzoek dat is uitgevoerd op verzoek van Smit. Externe onderzoekers concludeerden enkele maanden geleden dat de VU zou zakken voor de zogenoemde instellingstoets. Universiteiten die voor die toets slagen tonen daarmee aan dat ze in staat zijn de kwaliteit van hun eigen opleidingen te waarborgen. Een universiteit die de toets niet haalt, krijgt intensiever toezicht.

De woordvoerder benadrukt dat het om een proefaudit gaat. "Het is net zoiets als een oefententamen om na te gaan op welke punten nog verbetering nodig is. We hebben al veel verbeteringen doorgevoerd en wilden weten waar we nu staan. De toets heeft dus perfect aan de doelstelling voldaan." Dat een gefaald oefententamen bij een student doorgaans reden is tot zorg, wil er bij de woordvoerder niet in. "Het hangt er vanaf hoeveel tijd er nog is tot het echte tentamen."

De komende maand overlegt de VU met de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie over wanneer de echte toets moet plaatsvinden. Dat zou uiterlijk in het voorjaar zijn.

Het beleid was te lang gericht was op groei, citeert de krant uit het onderzoeksrapport. De onderwijsvisie is 'onvoldoende concreet' en er is weinig aandacht voor informele contacten, 'vooral niet tussen de leiding en de werkvloer'.

Hoewel een meerderheid van de decanen geen vertrouwen meer heeft in het bestuur, zegt voorzitter van de raad van toezicht Cees Veerman de brief niet als een motie van wantrouwen te zien. Hij spreekt in de krant van een 'belangrijk signaal'. "Daarover zijn wij in gesprek met het bestuur."

Veerman benadrukt in de krant dat de raad van toezicht wel vertrouwen in het bestuur heeft. "Ik heb de collegeleden opgeroepen met de verbetering van het onderwijs aan de slag te gaan. Elke dag die we verspillen, is zonde."

Het college van bestuur overlegt donderdagmiddag met de decanen. De woordvoerder verwacht dat daarna meer over de situatie kan worden gezegd.

Christina Curry: mijn moeder is opperheks

Christina Curry ziet haar moeder Patricia als heks der heksen. "Mijn moeder is toch een beetje opperheks en heeft ook een zwarte kat thuis", zei Christina voor de camera van Novum Nieuws. "Zij is me nog aan het leren op een bezem te vliegen."

De 22-jarige Curry moet aan haar uiterlijk nog het een en ander veranderen om er als heks uit te zien. "Ik heb nog geen wratten. Ik draag wel veel zwart en hou van zwarte katten", zei ze donderdag bij de Amsterdam Dungeon, waar ze een show over heksenverbranding opende.

Christina twijfelt er niet aan dat ze op de brandstapel was beland als ze vierhonderd jaar geleden zou hebben geleefd. "Vrouwen werden al verbrand als ze seksueel bezig waren en een beetje gek waren", weet ze. "Dus ik denk dat ik gelijk op die brandstapel was gegooid."

Verhoogd natuurbrandrisico in Limburg en Overijssel

In de provincies Limburg en Overijssel geldt sinds donderdag code oranje vanwege een verhoogd risico op natuurbranden. Dinsdag schakelden Gelderland en Utrecht al over naar het hogere paraatheidsniveau.

Code oranje houdt onder meer in dat brandweerlieden in vliegtuigjes over natuurgebieden vliegen om beginnende branden sneller op te merken. Als een brand wordt gemeld, rukt de brandweer met meer personeel en materieel dan gebruikelijk uit. Het risico bestaat namelijk dat een brand zich door de droogte van de afgelopen tijd sneller uitbreidt.

In Noord-Brabant, Noord-Holland en Groningen geldt nog code geel, wat inhoudt dat de brandweer bij een brand mogelijk met extra manschappen uitrukt.

Op de Veluwe woedden sinds zondag meerdere branden. Een brand van zondagavond bij Radio Kootwijk bleek aangestoken. Maandagnacht ging drie hectare bij Hoog Soeren in vlammen op, ook die brand is mogelijk aangestoken. Een klein brandje op een oefenterrein van Defensie bij Hoenderloo was dinsdag snel geblust. Dinsdagmiddag ging op de heide bij het Brabantse Leende een gebied van vijfhonderd bij vijfhonderd meter in vlammen op.

EC ontkent voorlopige conclusie over PSV

De Europese Commissie ontkent dat er al een voorlopige conclusie is bereikt in het onderzoek tegen ongeoorloofde staatssteun aan onder meer PSV. Een woordvoerder laat weten dat er sinds het onderzoek begin maart werd geopend geen nieuwe ontwikkelingen zijn.

Het Eindhovens Dagblad maakte woensdag melding dat de commissie als voorlopige conclusie stelde dat de gronddeal die Eindhoven in 2011 met PSV sloot staatssteun is. Wethouder Stef Depla kondigde donderdagochtend aan dat de gemeente naar het Europees Hof stapt.

Volgens de woordvoerder van de commissie is dat dus voorbarig. De enige brief die naar de gemeente Eindhoven is gestuurd is de formele aankondiging van het onderzoek met een verzoek om informatie.

Plotselinge legeroefening Rusland in Zwarte Zee

De Russische president Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven tot een militaire oefening in de Zwarte Zee. Poetins minister van defensie kreeg het verrassende bevel donderdag in de vroege ochtenduren te horen.

Bij de oefening worden 36 vaartuigen, een onbekend aantal vliegtuigen en zo'n zevenduizend militairen ingezet. Bij deze aantallen hoeven buurlanden niet van tevoren te worden ingelicht, zei presidentieel woordvoerder Dmitri Peskov.

Deelnemende vaartuigen zijn al uit de haven Sevastopol, in de Krim, vertrokken.

Ambtenaar ontslagen voor 34 uur privé bellen

Een ambtenaar van de Belastingdienst is ontslagen omdat hij te vaak privé heeft gebeld met de vaste telefoonlijn van zijn werk. De telefoontjes namen bij elkaar ruim 34 uur in beslag. De man was in hoger beroep gegaan tegen de beslissing, maar dat is afgewezen, maakte de Centrale Raad van Beroep donderdag bekend.

In totaal belde de ambtenaar 824 keer privé tussen 1 januari en 26 november 2009. De man voerde ter verdediging aan dat zijn directe collega ook veelvuldig gebruikmaakte van de vaste lijn voor privé-doeleinden, zonder daarop te worden aangesproken. Die vergelijking vond de Raad niet relevant, omdat de collega slechts 310 keer had gebeld met een duur van zeven uur.

Het ministerie zag het belgedrag als ernstig plichtsverzuim. De man had bovendien al een voorwaardelijk ontslag aan zijn broek hangen omdat hij te vaak privé had gebeld met de mobiele telefoon van zijn werkgever.

Volgens de ambtenaar was er geen toestemming verleend om zijn telefoongegevens te controleren. De Raad vond echter dat het controleren van 's mans telefoon in dit geval terecht was, ook al was er in eerste instantie geen toestemming voor gegeven. Daar komt volgens de Raad nog bij dat het niet om de inhoud van de gesprekken ging, maar om de duur van de telefoontjes en de nummers waar de man naar belde.

UEFA steunt arbiter bij staking na racisme

Voetbalbond UEFA benadrukt dat het scheidsrechters zal steunen als zij een wedstrijd staken vanwege racisme. De Europese bond heeft er bij scheidsrechters op aangedrongen om duels te staken als er sprake is van racisme. "Wij zullen hen in die gevallen volledig steunen", liet de UEFA volgens het ANP weten. "De mogelijkheid om dit te doen bestaat al vier jaar."

Tot nu toe werd nog nooit een door de UEFA georganiseerde wedstrijd vanwege racisme gestaakt. Eerder werden spelers en clubs al opgeroepen om racisme af te keuren. Ook als ze zich daarmee moeten distantiëren van supporters van hun eigen club. In januari werd een oefenduel van AC Milan gestaakt nadat Kevin-Prince Boateng van het veld stapte. Hij was de racistische geluiden vanaf de tribunes zat. Zijn actie maakte veel discussies los.

Prometheus-scenarist weerspreekt internetkritiek

Damon Lindelof heeft zich verdedigd tegen de aanhoudende kritiek op internet op het besluit het vervolg op Prometheus niet te schrijven. Volgens vele fans zou de gevierde scenarist kwaad bloed hebben gezet bij regisseur Ridley Scott en filmstudio Fox door de beoogde trilogie na de eerste film 'in de steek te laten'. "Dat is nieuw voor mij. Ik heb een fantastische relatie met zowel Ridley als Fox", zegt Lindelof tegen filmsite Slashfilm.

"Ik heb me erbij neergelegd dat ik op het internet de kwaaie pier ben, maar zelfs ik vond deze hetze wel erg vreemd. En ik ben nogal wat gewend", begint Lindelof zijn betoog.

"Het is een belachelijk idee dat er niet vele andere scenaristen zijn die de teugels zouden kunnen overnemen", gaat de 39-jarige scenarist verder. "Ik heb geen verhaallijn voor een trilogie uitgeschreven om bij het eerste het beste probleem al op te stappen. Iedereen die iets anders beweert, kent mij niet en de feiten evenmin."

Lindelof legt uit dat hij selectief moet zijn. "Als ik me met te veel dingen tegelijk bezighoud, is de kans groter dat geen van die dingen echt goed wordt. Niet alleen als schrijver maar ook als fan wil ik juist dat een vervolg op Prometheus geweldig wordt."

Ook geeft Lindelof een kijkje in de zakelijke wereld van Hollywoodfilms. "Het geval wilde ook dat Ridley op het punt stond te beginnen aan zijn volgende film, The Counselor, met daarna meteen Child 44 op het programma. De conclusie lag voor de hand - het was beter als ik mezelf uit de race zou halen voordat ik de vernedering zou moeten ondergaan van het niet eens gevraagd worden."

Star Trek: Into Darkness, waarvan Lindelof het script schreef, verschijnt op 6 juni in de Nederlandse bioscoop. Zijn volgende film, The Leftovers, verschijnt alleen op de Amerikaanse tv. De opnames voor de sciencefictionfilm Tomorrowland, met George Clooney en Hugh Laurie in de hoofdrollen, moeten nog van start gaan.


Prometheus-scenarist weerspreekt internetkritiek (Foto: Novum)

FC Twente vindt in Xximo nieuwe sponsor

Xximo is de komende twee jaar hoofdsponsor van FC Twente. Dat meldt de Enschedese eredivisionist donderdag. Het bedrijf dat mobiliteitsoplossingen biedt aan bedrijven volgt reisorganisatie Arke op en prijkt met ingang van volgend seizoen met de bedrijfsnaam op de shirts van de mannen-, vrouwen en jeugdteams van Twente.

Het in Den Bosch gevestigde bedrijf wil via FC Twente snel meer naamsbekendheid krijgen. Volgens Twente-preses Joop Munsterman wist het bedrijf heel goed wat het wilde. "Het is dan ook niet vreemd dat het partnership binnen veertien dagen was afgerond."

J.K. Simmons speelt professor naast Hugh Grant

J.K. Simmons gaat een professor spelen in een nog titelloze romantische komedie met Hugh Grant en Marisa Tomei. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Het personage van Simmons neemt zijn collegadocent gespeeld door Grant onder zijn vleugels.

De 58-jarige Simmons is bekend van de Spiderman-films van Sam Raimi en als vader van Juno in de gelijknamige film met Ellen Page. De nog titelloze komedie draait om het personage van Grant dat ooit een Oscarwinnend scenarioschrijver was. Op de universiteit wordt hij verliefd op een van zijn studenten, de rol van Marisa Tomei.

Chris Elliott heeft getekend voor een rol als Shakespeare-geleerde. De komedie wordt geregisseerd door Marc Lawrence, die met Grant eerder films als Two Weeks Notice en Music and Lyrics maakte. Grant heeft sinds hun laatste samenwerking Did You Hear About the Morgans uit 2009 geen komedie gemaakt.

De titelloze film wordt vanaf volgende maand opgenomen in New York. Wanneer de film uitkomt, is nog onbekend.


J.K. Simmons speelt professor naast Hugh Grant (Foto: Novum)

Anne Hathaway in zwarte komedie

Anne Hathaway overweegt de hoofdrol te spelen in de komedie Laggies. De actrice zou een vrouw spelen die flipt als haar vriendje haar ten huwelijk vraagt, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Ook Chloe Moretz en Sam Rockwell zijn in onderhandelingen voor de film.

Moretz aast op de rol van 16-jarige vriendin van Hathaway, bij wie ze een week onderduikt na haar paniekaanval. Mark Webber speelt mogelijk het vriendje van Hathaway. De komische film wordt geregisseerd door Lynn Shelton, bekend van de komedie Your Sister's Sister.

De 30-jarige Hathaway won eerder dit jaar een Oscar voor haar bijrol in het muzikale drama Les Misérables. Laggies zou de eerste rol worden die ze aanneemt sinds een pauze van haar filmcarrière. Wanneer de komedie in productie gaat, is nog onbekend.


Anne Hathaway in zwarte komedie (Foto: Novum)

Van La Parra op matje geroepen om dronken rijden

sc Heerenveen heeft aanvaller Rajiv van La Parra aangesproken op zijn dronken rijden. Volgens voorzitter Robert Veenstra van de Friese club realiseert Van La Parra zich goed dat hij een fout heeft gemaakt. Volgens Veenstra heeft Heerenveen 'passende maatregelen' genomen. Wat die maatregelen inhouden, is niet bekendgemaakt.

Van La Parra reed twee weken geleden zijn auto in de prak en raakte lichtgewond. In het ziekenhuis werd vervolgens vastgesteld dat hij te veel alcohol op had. Sindsdien was Van La Parra bij Jong Oranje waardoor Heerenveen niet eerder de kans had om hem op het matje te roepen.

'Fusie provincies bespaart 13 miljoen'

Een fusie tussen de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland levert jaarlijks een besparing van 12,8 miljoen euro op. Dat blijkt uit een onderzoek dat de drie provincies hebben laten uitvoeren. De kostenbesparing komt vooral voort uit efficiencywinst.

Het onderzoek is vorig jaar al uitgevoerd, nog voor minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) met zijn plannen kwam om de drie provincies bijeen te voegen. De provincies stuurden de zogeheten businesscase donderdag naar de minister.

Het is nog maar zeer de vraag of Plasterk voldoende draagvlak weet te vinden voor de superprovincie. De afgelopen maanden sprak hij met de drie provincies, waar hij op de nodige weerstand stuitte.

Jongen (14) achter bosbrand Leusden

Vier jongeren uit Leusden zijn opgepakt voor een fikse brand in een bos in Achterveld. De brand ontstond nadat een 14-jarige jongen een vuurtje had gemaakt. De brand werd snel groter, wat hem verraste. Zijn drie vrienden probeerden het vuur nog uit te trappen, maar dit lukte niet, meldt de politie donderdag.

De hulpdiensten werden rond 17.30 uur gewaarschuwd over de brand in het bos aan de Schoonderbekerweg. Door de sterke wind en de droogte stond op dat moment honderd vierkante meter begroeiing in brand. De brandweer kon volgens de politie snel erger voorkomen.

De jongens zijn naar een politiebureau gebracht en hun ouders zijn gewaarschuwd. De jongens worden waarschijnlijk doorgestuurd naar Bureau Halt.

PSV akkoord met Art Langeler

Art Langeler wordt de nieuwe hoofd opleidingen bij PSV. Volgens Voetbal International hebben beide partijen op hoofdlijnen een akkoord bereikt.

Langeler sprak woensdag uitgebreid met toekomstig trainer Phillip Cocu, assistent-coach Ernest Faber en technisch manager Marcel Brands. De partijen kwamen tot de conclusie dat de huidige coach van PEC Zwolle de juiste persoon is om het nieuwe hoofd opleidingen te worden.

Als de laatste details over een contract zijn ingevuld, kan Langeler vanaf komende zomer in Eindhoven aan de slag. Hij volgt Jelle Goes op, die naar Anzhi Makhachkala is vertrokken. Langeler gaf eerder al aan dat hij zijn contract bij PEC Zwolle niet zou verlengen.

PEC Zwolle staat er na 27 speelronden in de Eredivisie goed voor, want de ploeg van Langeler bezet nu de dertiende plaats. Het gat met de degradatiezone is vier punten. PEC wist dit seizoen te verrassen door onder meer de uitwedstrijd tegen PSV te winnen.

Totti: "Alleen Messi is beter"

Francesco Totti gelooft in zijn eigen kunnen. De Roma-legende stelt dat alleen Lionel Messi van FC Barcelona beter is dan hij. "Er is maar één speler die dingen doet die ik nooit zou kunnen en dat is Messi", stelt Totti in La Gazzetta dello Sport. "Ik denk niet dat er een Italiaanse voetballer is die ik boven mezelf zou zetten op de lijst. De cijfers spreken voor zich."

De spits scoorde al 226 keer in de Serie A en heeft Silvio Piola, de topscorer aller tijden in de competitie met 274 goals, in het vizier. Totti vreest in ieder geval niet voor de opkomst van Mario Balotelli, die tijdens zijn eerste weken bij AC Milan een overweldigende indruk heeft gemaakt. "Hij kan een fenomeen worden, maar dat hangt allemaal af van zijn gedrag en houding. Het gaat ook om de dingen die je buiten het veld doet", aldus Totti.

Paus benoemt opvolger in Buenos Aires

Paus Franciscus heeft donderdag zijn eerste aartsbisschop benoemd. Mario Poli, bisschop van Santa Rosa in Argentinië, is uitverkoren Franciscus op te volgen als prelaat van Buenos Aires. Poli was al hulpbisschop in Buenos Aires in de periode 2002 tot 2008, toen Franciscus aartsbisschop was.

De 66-jarige Poli kwam kortgeleden in het nieuws toen hij een priester de mantel uitveegde, nadat die op Facebook de verjaardag van de voormalige Argentijnse dictator Jorge Videla had herdacht. Volgens Argentijnse media lijkt Poli erg op Franciscus: minder politiek, maar juist meer een herder voor de gelovigen.

Mancini klaagt over inzetten Kompany bij België

Manchester City-coach Roberto Mancini is niet te spreken over de speeltijd die zijn aanvoerder Vincent Kompany dinsdag kreeg bij België. Dat zei hij donderdag tegen de BBC. "Hij speelde zestig dagen niet voor ons en dan speelt hij wel voor België. Ik ben het daar niet mee eens." Mancini wees erop dat City Kompany's salarsis betaalt.

De uitval van Mancini is opmerkelijk. Kompany zelf liet maandag nog weten dat de samenwerking tussen de artsen van de Rode Duivels en Manchester City goed was. Ook trainde hij volop mee bij België.

Toch houdt Mancini vol dat hij niet weet of Kompany, die een kuitblessure had, fit is om zaterdag met Manchester City tegen Newcastle United te spelen. "Een week voor de interlandpauze was hij nog niet fit genoeg om voor ons te spelen. Ik weet niet of hij nu wel in orde is."

Meer Nederlanders wisselen van zorgverzekering

Meer Nederlanders zijn begin dit jaar overgestapt op een andere zorgverzekeraar. Vorig jaar wisselde nog 8,4 procent, dit jaar was dat tien procent, concludeert zorginstituut Nivel uit een onderzoek onder een eigen consumentenpanel.

De belangrijkste reden om te wisselen van zorgverzekeraar is de prijs van de basisverzekering en de aanvullende verzekering samen. Dit wordt door ruim een derde (34 procent) van de overstappers aangevoerd als reden. De premie van de basisverzekering is voor nog eens 21 procent reden over te stappen en veertien procent koos voor een andere verzekeraar vanwege de dekking van de aanvullende verzekering.

Door de veranderde samenstelling van het basispakket speelt de premie volgens het Nivel dit jaar mogelijk een belangrijkere rol bij het overstappen. De prijs voor het basispakket varieert dit jaar van 92 tot 119 euro per maand.

Mensen tot 39 jaar wisselen nog het vaakst (16,5 procent). Van de mensen tussen 40 en 64 jaar wisselde 6,1 procent en van de 65-plussers wisselde slechts 1,6 procent. Jongeren wisselden in voorgaande jaren ook vaker dan ouderen, maar de verschillen zijn dit jaar wel groter geworden.

Twintig procent van de Nederlanders heeft dit jaar bezuinigd op de zorgverzekering. Dat deden ze niet alleen door van verzekeraar te veranderen, maar ook door een hoger eigen risico te nemen of de aanvullende verzekering op te zeggen.

Voor het onderzoek zijn vragenlijsten naar vijftienhonderd leden van een consumentenpanel van het Nivel gestuurd. De conclusies zijn gebaseerd op de antwoorden van 875 leden. De groep was wat leeftijd en geslacht betreft niet helemaal representatief voor de Nederlandse bevolking, daarom wogen de antwoorden van sommige leden zwaarder dan die van andere.

Zaakwaarnemer Bony bij Chelsea gezien

Britse tabloids melden dat Francis Kacou, de zaakwaarnemer van Wilfried Bony, maandag heeft gesproken met West Ham United en Chelsea.

Kacou werd gezien op Stamford Bridge om te praten over een transfer. The Sun schrijft zelfs dat José Mourinho, Merab Jordania en Erwin Kasakowski ook aanwezig waren. Mourinho wordt gezien als mogelijke opvolger van Rafael Benitez, die vooral bij de fans onder vuur ligt.

Eerder op de dag zou Kacou ook met West Ham United hebben gesproken. De kans lijkt echter klein dat de spits van Vitesse naar Upton Park trekt, want zijn salariseisen zijn te hoog. Bony vraagt naar verluidt 95.000 euro per week.

Wilfried Bony maakte dit seizoen al 26 doelpunten in 24 competitieduels. Hij heeft in de Gelredome nog een contract tot medio 2015. De Ivoriaan liet eerder al weten dat hij regelmatig met teamgenoten die door Chelsea verhuurd worden over de Londense club heeft gepraat.

Amerikaanse B-2 bommenwerpers oefenen in Zuid-Korea

Twee B-2 bommenwerpers van de Amerikaanse krijgsmacht hebben een trainingsmissie in Zuid-Korea voltooid. De twee stealth bommenwerpers, in staat een nucleaire lading te dragen, stegen op van een Amerikaanse luchtmachtbasis, vuurden hun munitie af op een Zuid-Koreaanse eilandengroep en keerden huiswaarts, deelde het Amerikaanse leger donderdag mee.

Eerder deelden de Verenigde Staten mee dat een B-52 bommenwerper had deelgenomen aan Zuid-Koreaanse legeroefeningen.

De oefening zal in Noord-Korea met groeiende ergernis zijn waargenomen. Hoewel Seoul en Washington zeggen dat het om routine-oefeningen gaat, die defensief van aard zijn, vreest Pyongyang een invasie.

Omroepfusie TROS en AVRO kost 41 banen

Bij de fuserende omroepen TROS en AVRO verdwijnen vanaf volgend jaar 41 fulltime banen. De ontslagen vallen vooral in de ondersteunende functies, meldt een woordvoerder van de AVRO donderdag. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Medewerkers van de omroepen zijn donderdag ingelicht over de uitgewerkte fusieplannen. Tegen de zomer moeten de ondernemingsraden met hun adviezen over de plannen komen.

De TROS en de AVRO lieten in mei 2011 weten te gaan fuseren. Ook VARA en BNN en de KRO en de NCRV gaan samen. De VPRO, de EO en MAX blijven, net als de NOS en NTR, zelfstandig.

Bieber: ik ben geen slecht persoon

Justin Bieber wil een goed rolmodel zijn en is geen slecht persoon. Dat zegt de zanger in reactie op alle negatieve aandacht die hij krijgt in de media. Afgelopen week beweerde een buurman dat de tienerster met grote snelheid door de buurt reed en de man in zijn gezicht spuugde. Mogelijk wordt Bieber daarom aangeklaagd.

"De grootste misvatting over mij is dat ik een slecht persoon ben", zegt de 19-jarige Bieber tegen het Amerikaanse blad Us Weekly. "Daardoor raak ik van streek. Ik heb een groot hart en wil een voorbeeld zijn voor anderen. Sommige mensen willen mij zien falen."

Eind vorige maand werd de Canadees in Londen gespot zonder shirt. "Ik had nog een gedeelte van mijn toerkleding aan en haastte me om mijn hotel in te komen", verdedigt hij zich. Later werd hij gefotografeerd met een gasmasker op, nadat hij op het podium was flauwgevallen en backstage zuurstof toegediend had gekregen. "Dat was een grapje met vrienden", legt Bieber uit. "Ik wilde mijn gezicht verbergen voor de camera's."

De zanger geeft toe dat hij verre van perfect is. "Ik ben jong en ik maak fouten, dat hoort erbij. Maar ik laat de negativiteit niet de overhand nemen. Ik ben een positief persoon en zo wil ik blijven. Ik heb een sterk team om me heen en de liefde zal het winnen van de negativiteit."

De zanger, die eerder onder vuur lag vanwege het roken van een joint en een ruzie met een fotograaf, hervat donderdagavond zijn Europese tournee met een optreden in München. Voor hij naar het vliegveld ging, werd hij nog gespot bij het huis van zijn ex Selena Gomez.

Negen maanden cel voor moeder van baby die coke at

De 22-jarige moeder wier baby vorig jaar van rondslingerende cocaïne snoepte en daardoor in het ziekenhuis belandde, moet negen maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald, meldt het Openbaar Ministerie in de hoofdstad. Justitie had een jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist.

De vrouw kreeg naast de celstraf een voorwaardelijke straf van zes maanden opgelegd met een proeftijd van twee jaar. Ze moet zich laten behandelen en begeleid gaan wonen. Justitie had daar ook om gevraagd, omdat de vrouw volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is.

Het destijds zestien maanden oude jongetje was door zijn moeder in oktober alleen thuisgelaten. Het kind at cocaïne, versnijdingsmiddelen en chemicaliën, raakte zwaargewond en belandde op de intensive care. Twee weken geleden liet de moeder weten dat het kind het inmiddels goed maakt.

Anouk als achtste in halve finale Songfestival

Anouk is als achtste aan de beurt in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival, op 14 mei in het Zweedse Malmö. De 37-jarige zangeres doet dan met het nummer Birds een poging een plek in de finale van het internationale liedjesfestijn te veroveren.

De organisatie heeft de volgorde donderdag bekendgemaakt. Anouk staat met drie andere landen in de halve finale die door veel fansites worden aangewezen als favorieten, namelijk Denemarken, Rusland en Oekraïne. Deze landen treden vlak voor Nederland op, als vijfde, zesde en zevende.

Het is al jaren geleden dat Nederland voor het laatst een finaleplek wist te veroveren. Re-Union deed dat in 2004 voor het laatst, het duo behaalde toen de twintigste plek met de inzending Without You. Ook Joan Franka wist vorig jaar met You and Me niet genoeg punten te halen.

Jeugdopleiding Ajax meest vruchtbaar

Ajax heeft de meest vruchtbare jeugdopleiding van Europa. Dat hebben Zwitserse onderzoekers aangetoond. Vorig jaar liepen er in Europese competities 69 spelers rond die afkomstig zijn uit de jeugdopleiding van de Amsterdamse club.

Daarmee heeft Ajax het hoogste aantal voortgebrachte talenten in Europa. Het gaat om spelers die tussen hun 15e en 21e levensjaar zeker drie jaar bij een club doorbrachten. Partizan Belgrado komt op de tweede plaats, gevolgd door Hajduk Split en FC Barcelona.

De onderzoekers bestudeerden 31 Europese competities. Onder meer Nigel de Jong (AC Milan), Rafael van der Vaart (HSV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Urby Emanuelson (Fulham), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Gregory van der Wiel (Paris St. Germain) en Maarten Stekelenburg (AS Roma) zijn afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax.

Altintop: "Galatasaray het Real van Turkije"

Hamit Altintop is bij Galatasaray weer opgebloeid na zijn moeizame periode bij Real Madrid. In de kwartfinale van de Champions League staat de Turk tegenover zijn oude werkgever.

Altintop wil de Madrilenen laten zien wat hij in huis heeft. "Ik hoop de fans van Real Madrid de ware Altintop te laten zien", aldus de middenvelder over het eerste treffen van woensdag. Volgens de Turk kan underdog Galatasaray voor een stunt zorgen.

"Ik heb veel wedstrijden gespeeld waarin we favoriet waren maar toch verloren. De heenwedstrijd zal cruciaal zijn. Als we die overleven, dan kunnen we het op eigen veld in de return afmaken. Hier in Istanbul kan alles gebeuren."

"We zijn een ploeg die zich lekker voelt in balbezit", vervolgt Altintop. "We zijn het Barcelona van Turkije. Maar de kracht van onze ploeg is dat we drie verschillende systemen kunnen spelen. In Bernabéu gaan we aanvallen."

Fables wordt The Wolf Among Us

De Fables-reeks van Telltale Games krijgt een andere naam. Voortaan gaat de reeks door het leven als The Wolf Among Us. Het verhaal draait om Bigby Wolf die probeert sprookjesfiguren onopgemerkt in New York te laten overleven. Dat heeft gamebedrijf Telltale bekendgemaakt. The Wolf Among Us is gebaseerd op de Fables-stripboeken van DC Comics.

The Wolf Among Us speelt zich af voor de verhalen van Fables. "Hierdoor kunnen we de duistere kant van de sprookjes beter bekijken", zei topman Dan Conners van Telltale Games. Alle sprookjesfiguren in het spel zijn uit hun wereld verstoten en leven nu gedwongen samen in New York.

In het verhaal zullen diverse personages de revue passeren. Zo spelen de grote boze wolf en de drie biggetjes een belangrijke rol in de eerste aflevering. The Wolf Among Us is deze zomer te downloaden voor Xbox 360, PlayStation 3, pc en Mac.


Fables wordt The Wolf Among Us (Foto: Novum)

Van Hooijdonk hekelt NAC-directeur

Directeur Stefaan Eskes van NAC Breda heeft zich de woede op de hals gehaald van clubicoon Pierre van Hooijdonk. Eskes gaf geheime informatie prijs aan de media.

Eskes vertelde vorige week tegen lokale media dat hij een vrijblijvend gesprek had met Van Hooijdonk. Pi-Air ambieert op lange termijn een technische functie in Breda, maar momenteel staat hij daar nog niet voor open.

De oud-aanvaller wilde het gesprek daarom geheim houden, om geen valse verwachtingen bij de achterban te creëren. Dat dit nu naar buiten is gekomen, viel niet in goede aarde bij Van Hooijdonk, meldt Voetbal International.

De raad van commissarissen van NAC is ook niet blij met Eskes, want in hetzelfde interview gaf de directeur aan dat hij zijn contract graag met meerdere seizoenen wil verlengen. Eskes' huidige verbintenis loopt tot medio 2014. Pas in december heeft hij echter met de clubleiding een evaluatie van zijn functioneren.

Het moment waaróp Eskes de uitspraken deed, was ook nogal ongelukkig. Vanuit 'economisch oogpunt' heeft hij vorige week nog een aantal kantoormedewerkers van NAC ontslagen.

Rekenkamer: aanpak ict-projecten rijk kan beter

De manier waarop het rijk grote ict-projecten aanpakt is sinds 2008 weliswaar verbeterd, maar moet nog verder worden doorontwikkeld. Zo functioneert de chief information officer (CIO) op elk departement nog niet overal zoals bedoeld. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een donderdag verschenen rapport.

De CIO moet een schakelfunctie vervullen tussen de leiding van het ministerie en de informatievoorziening. Hij is ook degene die dit onderwerp op de bestuurlijke agenda kan krijgen. In de praktijk richten de CIO's zich vooral op de bedrijfsvoering, zoals de zorg voor de ict-infrastructuur, concludeert de rekenkamer. "Daardoor kan het gebeuren dat vraagstukken over de informatievoorziening op de beleidsterreinen nog altijd onvoldoend aandacht krijgen."

De Rekenkamer roept op om de CIO een plek te geven in de ambtelijke top van elk departement, zodat zij tijdig advies kunnen geven en meebeslissen over beleid dat betrekking heeft op de ict. Minister voor Rijksdienst Stef Blok (VVD) is dat echter niet van plan, blijkt uit zijn reactie.

De rekenkamer deed eerder onderzoek naar het falen van ict-projecten van het rijk. Daaruit bleek dat deze projecten vaak langer duren dan gepland en meer kosten dan begroot. Bij het rijk liepen eind 2011 49 grote en risicovolle ict-projecten die samen 2,4 miljard euro kosten.

Sanders: "Sowieso geen man overboord"

Tiny Sanders maakt zich geen zorgen om de conclusie van de Europese Commissie over mogelijke ongeoorloofde staatssteun aan PSV.

PSV verkocht de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang aan de gemeente Eindhoven. De club is verbaasd dat de Europese Commissie dat als ongeloorloofde staatssteun ziet. In een reactie lieten de Brabanders weten dat ze vertrouwen hebben in een goede afloop.

Mocht de conclusie van de EC kloppen, dan is er volgens algemeen directeur Tiny Sanders geen paniek. "Als het mis zou gaan, is er nog geen man overboord. Stel dat de grond die PSV verkocht maar de helft van 48 miljoen waard zou zijn en dat PSV dat moet terugbetalen. Op dat moment wordt de jaarlijkse vergoeding aan de gemeente Eindhoven ook de helft lager", sprak Sanders in het Eindhovens Dagblad.

"We zullen dan een nieuwe lening afsluiten en mogelijk per jaar een paar ton extra kwijt zijn. Dat kan PSV beslist dragen." De gemeente Eindhoven maakte al bekend naar de Europese rechter in Luxemburg te stappen.

Schaken: "Ik wil en kan in de spits"

Feyenoord moet het zaterdag tegen sc Heerenveen stellen zonder clubtopscorer Graziano Pellè. De vraag is wie de Italiaan gaat vervangen in de spits.

Trainer Ronald Koeman lijkt voor Lex Immers in de punt te kiezen, maar volgens Ruben Schaken kan ook hij als spits uit de voeten. "Ik zou het willen en kunnen. Vorig seizoen heb ik ook een paar keer in de spits gestaan toen John Guidetti wegviel en pikte ik een paar doelpuntjes mee", zegt Schaken in Sp!ts.

"Ik ben natuurlijk geen Pellè, maar ik kan door het op mijn eigen manier in te vullen ook gevaarlijk worden en anderen in stelling brengen. Ik ben dus een optie, maar de trainer kan het ook met Lex proberen. Ik zie het wel waar hij voor kiest. Trainer Koeman heeft altijd een goed tactisch plan, dus daar heb ik wel vertrouwen in."

Feyenoord heeft na de interlandperiode slechts twee dagen om een nieuwe spits in te passen. "Aan de ene kant is het jammer dat we maar zo kort de tijd hebben, maar aan de andere kant spelen we al zo lang met elkaar samen dat we precies weten wat ieders kwaliteiten zijn", aldus Schaken.

Tafeltennissters verliezen van China

De Nederlandse tafeltennissters hebben hun eerste ontmoeting bij de World Team Classic verloren. Li Jiao, Britt Eerland en het dubbel Eerland/Linda Creemers bleken in Guangzhou niet opgewassen tegen gastland China: 0-3. Nederland is als Europees kampioen uitgenodigd voor het prestigieuze toernooi.

China won ook van de Verenigde Staten met 3-0 en is daardoor al zeker van de poulewinst in poule A. Nederland neemt het vrijdag op tegen de VS. Dat duel moet gewonnen worden om de tweede ronde te bereiken.

Malala Yousafzai schrijft boek over Taliban-aanslag

Malala Yousafzai, de Pakistaanse tiener die in een schoolbus door het hoofd werd geschoten door een lid van de Taliban, is een boek aan het schrijven. Ze vertelt erin over de traumatische gebeurtenis en haar lange campagne voor kinderonderwijs.

Het boek heet I am Malala en verschijnt dit najaar in Groot-Brittannië en het Britse Gemenebest, maakte uitgeverij Weidenfeld and Nicolson donderdag bekend. Een andere uitgever verzorgt de publicatie van de memoires van de 15-jarige in andere landen.

"Ik hoop dat het boek mensen over de hele wereld zal bereiken, zodat zij zich realiseren hoe moeilijk het voor sommige kinderen is om toegang te krijgen tot onderwijs", zei Malala in een verklaring. "Ik wil mijn verhaal vertellen, maar dat wordt ook het verhaal van 61 miljoen kinderen die geen onderwijs krijgen."

Malala werd op 9 oktober in het noordwesten van Pakistan het doelwit van een Taliban-aanslag. De militante islamitische groepering liet daarna weten dat Malala een te westerse manier van denken had. De aanslag leidde tot wereldwijde verontwaardiging en zorgde juist voor veel aandacht voor de rechten van vrouwen in Pakistan.

Malala werd maandenlang in een Engels ziekenhuis behandeld. Vorige maand werd ze uit het ziekenhuis ontslagen. Ze gaat nu in Engeland naar school.


Malala Yousafzai schrijft boek over Taliban-aanslag (Foto: Novum)

Kick-Ass 2 schopt kont op foto's en film

We worden vandaag flink in het rond geschopt. Naast een nieuwe trailer is er ook een verzameling aan Kick-Ass 2-afbeeldingen bij ons binnen gekomen.

Nu Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson) wereldberoemd is geworden met zijn idiote maar moedige superheldenacties, ontstaat er een spontane groep van nieuwe self-made superhelden met maskers, die allemaal de wereld willen redden... Deze nieuwe groep, Justice Forever, staat onder leiding van de badass kolonel Stars and Stripes (Jim Carrey) en ook Kick-Ass sluit zich aan.

Red Mist (Christopher Mintz-Plasse) is herboren als The Mother F%&*^r en heeft het op de amateurhelden gemunt. Hij wil wraak nemen op Kick-Ass en Hit Girl, vanwege de moord op zijn vader. Hiervoor schakelt hij de hulp in van zijn eigen groep gemaskerde bad guys. Als ze Kick-Ass te grazen nemen, ontstaat er oorlog met de hele groep van Justice Forever.

De groep heeft de hulp van de messcherpe Hit Girl (Chloë Grace Moretz) hard nodig, maar zij is net gestopt met haar hardhandige werkzaamheden als Hit Girl.  Ze is net begonnen op een high school waar ze haar handen vol heeft aan de mean girls in haar klas...

Kick-Ass 2 draait vanaf 18 juli in de bioscoop.

Kristoff sprint naar ritzege in Driedaagse

De Noor Alexander Kristoff heeft donderdag de ochtendetappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De Katusha-renner klopte in de sprint de Italianen Sacha Modolo en Elia Viviani.

Door zijn zege neemt Kristoff ook de leiderstrui over. Hij lost de Fransman Arnaud Démare (FdJ) af. Donderdagmiddag staat er nog een bijna 15 kilometer lange afsluitende tijdrit in De Panne op het programma.

'Marianne verzette zich niet om te blijven leven'

Marianne Vaatstra verzette zich niet toen Jasper S. haar mee een weiland innam onder bedreiging van een mes. "Om het er levend van af te brengen", luidde de verklaring van S. donderdag in de rechtbank.

Nadat de melkveehouder het meisje op de fiets had vastgepakt en een mes tegen de keel had gezet nam hij haar mee het weiland in. "Ze kon niet loskomen, ze heeft het ook niet geprobeerd", zei S. Toen Marianne ver genoeg in het weiland was beval S. Marianne haar jas uit te doen. "Ik weet niet meer of ik heb gezegd dat ik seks met haar wilde, waarschijnlijk wel", aldus S.

Terwijl hij het mes dreigend in zijn hand hield, moest het meisje op haar knieën zitten en S. oraal bevredigen, terwijl hij haar bij het haar vasthield.

Hoewel een van de theorieën van de politie is dat S. haar op een zeker moment vastbond, vanwege bindsporen op de polsen van Marianne, ontkent S. dit. Toen hij haar vaginaal verkrachtte zou hij haar bij haar polsen hebben vastgehouden.

S. verklaarde het weiland wel te hebben gekend, maar er nooit in te zijn geweest. Hij zou 'alles in een soort roes hebben beleefd'.

De 16-jarige Vaatstra werd 1 mei 1999 bij de Friese politie als vermist opgegeven. Diezelfde ochtend werd haar stoffelijk overschot gevonden in een weiland tussen Buitenpost en Veenklooster. Ze was verkracht en vermoord.

In november werd de 45-jarige melkveehouder aangehouden in zijn woonplaats Oudwoude. In de rechtszaal zei hij donderdag meerdere malen te hebben overwogen zich aan te geven, maar dit niet te hebben gedaan vanwege zijn kinderen.

Pistorius mag weer naar buitenland reizen

De van moord verdachte Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius mag onder voorwaarden weer naar het buitenland reizen om aan atletiekwedstrijden deel te nemen. Dat heeft een rechter in Zuid-Afrika donderdag besloten.

De verdediging van Pistorius tekende beroep aan tegen de strenge voorwaarden die aan de borgtocht van de atleet verbonden waren en hem ervan weerhielden om aan wedstrijden deel te nemen en zo in zijn onderhoud te voorzien. Zijn advocaat Barry Roux sprak van 'huisarrest'.

Pistorius wordt verdacht van de moord op zijn vriendin. Zelf zegt de atleet dat hij dacht dat hij het vuur opende op een inbreker, die zijn woning zou zijn binnengeslopen.

Vier ensembles bij inhuldiging Willem-Alexander

Een strijkers- en een blazersensemble en twee koren gaan optreden bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. Het gaat om het Nieuw Amsterdams Kinderkoor, het Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) en het Nederlands Kamerkoor, maakte het NBE donderdag bekend.

Welke stukken en liederen de gezelschappen op 30 april gaan opvoeren, is nog niet bekend. De ensembles treden zowel op tijdens het formele gedeelte als daarvoor, tijdens het binnenkomen van de gasten.

De inhuldiging van koning Willem-Alexander vindt plaats in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, nadat koningin Beatrix in het paleis op de Dam afstand heeft gedaan van de troon.

Europa loopt achter bij aantrekkende wereldeconomie

De Europese economie blijft achter bij een aantrekkende wereldeconomie. De Duitse economie doet het nog wel goed, maar de andere grote Europese economieën presteren matig, of krimpen zelfs. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag in een tussentijdse reportage over de zeven grote welvarende economieën.

De OESO stelt dat de Amerikaanse en de Japanse economie in de eerste helft van dit jaar aantrekken ten opzichte van de voorgaande kwartalen. De Amerikaanse economie zou in het eerste kwartaal op jaarbasis met 3,5 procent groeien. In het tweede kwartaal is die groei minder, met twee procent. De Japanse economie groeit volgens de OESO in het eerste en tweede kwartaal met respectievelijk 3,2 procent en 2,2 procent.

De Duitse economie kan zich volgens de OESO nog wel meten met de Amerikaanse en Japanse groeicijfers. In het eerste kwartaal zou de groei 2,3 procent zijn en in het tweede kwartaal zelfs 2,6 procent. De Franse economie zou echter 0,6 procent krimpen in het eerste kwartaal, om vervolgens deels te herstellen, met een groei van een half procent in het tweede kwartaal. De Italiaanse economie krimpt in beide kwartalen. Groot Brittannië groeit wel, maar matig.

Volgens de OESO moet de Europese Centrale Bank meer doen om banken te stimuleren meer geld uit te lenen. Banken zijn huiverig bij het verlenen van krediet, omdat zij hun kapitaalbuffers moeten versterken. De OESO stelt dat eurolanden die er goed voorstaan hun schulden minder snel moeten afbouwen, om de economie niet te veel te schaden.

Leaserijder tankt steeds goedkoper

Leaserijders zijn de afgelopen drie jaar steeds goedkoper gaan tanken. Gooide in 2010 nog acht procent van de leaserijders de tank vol bij een onbemande pomp, in 2013 is dat percentage gestegen naar twaalf procent. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van leaseorganisatie Leaseplan Nederland.

Leaseplan analyseerde de tankgegevens van 120 duizend leaserijders tussen 2010 en 2013. De verandering in het tankgedrag komt onder meer doordat werkgevers hun zakelijke rijders stimuleren om goedkoper te gaan tanken.

Het aantal leaserijders dat bij een bemand tankstation brandstof koopt, is de afgelopen drie jaar stevig gedaald. In 2010 ging het nog om 27 procent van de leasers, in 2013 was dat gedaald naar 21 procent.

Het merendeel van de leaserijders tankt echter nog steeds bij een bemande station dat niet aan de snelweg ligt. Dat percentage is licht toegenomen naar 67 procent in 2013.

'Online beveiliging is doodlopende weg'

Het beveiligen van spellen via een online verificatie is een doodlopende weg. Dat zegt topmanager Frank Gibeau van EA in een interview met de website Gamesindustry. Volgens hem moeten spellen alleen online verificatie krijgen wanneer dat nodig is voor een dienst, zoals het samenspelen met andere spelers, en niet uit beveiligingsoverwegingen.

"Wij wilden met SimCity een online spel bouwen", zegt Gibeau in het interview. Gamers moeten in het simulatiespel samenwerken om hun steden succesvol te maken. Het zou volgens hem niet zo zijn dat Electronic Arts een vervelend beveiligingssysteem tegen piraterij door de strot van gamers wil drukken.

Gibeau ziet SimCity dan ook als een massively multiplayer online-game, een MMO. "Bij een MMO vraag je ook niet om een offline functie", reageert de topman. Ondanks die insteek konden een miljoen spelers het pc-spel in de eerste week niet spelen. Servers konden de drukte niet aan. "Dat was teleurstellend en onze eigen fout", geeft Gibeau toe.


'Online beveiliging is doodlopende weg'

Deetman spreekt kritiek misbruikrapport tegen

Wim Deetman is het niet eens met de kritiek op zijn rapport over misbruik van meisjes in de rooms-katholieke kerk. Dat bleek donderdag tijdens een gesprek dat hij had met de Tweede Kamer.

Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik uitte eerder 'ernstige bezwaren' tegen het rapport. Zo herkennen vrouwen zich niet in de manier waarop hun geschiedenis in het rapport is beschreven. Ook ontbreekt een 'ondubbelzinnige morele veroordeling' van het fysieke en psychische geweld. Dat vindt het platform onacceptabel.

Deetman zei donderdag dat zijn commissie heeft voorgesteld om met een speciaal bemiddelingstraject te komen voor vrouwen die te maken hebben gehad met buitensporig geweld. "Dat is naar mijn oordeel ten principale de erkenning. Daar kan geen misverstand over zijn", zei hij. "Dat is ook mijn antwoord naar diegenen die zeggen: wij herkennen ons er niet in." Hij beklemtoonde dat geweld niet valt goed te praten.

Verder zei hij dat bij hem geen klachten zijn binnengekomen over het rapport. Dat is verder zorgvuldig en 'zonder waardeoordeel' opgesteld. Het waardeoordeel zit in de conclusie dat er speciale bemiddeling moet komen. "Een strakker oordeel kun je niet geven."

Bert Kreemers, lid van de commissie-Deetman, zei verder dat hij een aantal keer contact heeft opgenomen met het vrouwenplatform met de vraag of hij de klachten over het rapport mocht krijgen. "Dat is helaas niet toegestaan." Daarom is het ook niet mogelijk om te reageren op de klachten. Hij zei verder dat er vaak misverstanden bestaan over het rapport, dat geen 'opsomming van meldingen' is.

In aanloop naar het onderzoek is er ook contact geweest met het vrouwenplatform. "De manier waarop we gewerkt hebben, kan geen verrassing zijn geweest."

Het vervolgonderzoek van Deetman naar misbruik van minderjarige meisjes in de katholieke kerk leverde 181 nieuwe meldingen op. Deetman had als opdracht om de 'aard, ernst, omstandigheden en impact' van het misbruik van minderjarige meisjes binnen de kerk inzichtelijk te maken. Zijn eerdere rapport ging vooral over misbruik van jongens.

KNVB staat achter 'week of football'

De KNVB is voorstander van het plan van de UEFA om de interlandkalender om te gooien. Vanaf de zomer van 2014 worden kwalificatiewedstrijden voor EK's en WK's verspreid over meerdere dagen. Van donderdag tot en met dinsdag worden de duels afgewerkt.

"Zo'n 'week of football' die de UEFA wil introduceren, daar staan wij in principe positief tegenover", reageert KNVB-directeur Bert van Oostveen in het Algemeen Dagblad"Als ik het vanuit het publiek bekijk: wanneer nu het Nederlands elftal speelt, en op hetzelfde tijdstip speelt Spanje tegen Frankrijk of Kroatië tegen Servië, dan mis je eigenlijk een hoop moois. Straks zijn ook interessante wedstrijden van andere grote landen op tv beter te volgen."

Natuurlijk kunnen meerdere speeldagen en meer tijdstippen in het begin verwarring geven", vervolgt Van Oostveen. "Maar als je straks weet dat er telkens één week van woensdag tot woensdag volledig is gevuld met interlandvoetbal, is dat ook een vorm van duidelijkheid."

De meest aansprekende wedstrijden zullen weer in het weekeinde afgewerkt worden. "Als KNVB zien wij Oranje dan het liefst thuis op zaterdag spelen. Zondag zou ook nog wel kunnen, al hebben we in Nederland niet de cultuur van op zondagavond prime-time naar het stadion gaan", aldus Van Oostveen.

Tafeltennissters Heerlen uit Eredivisie

De vrouwenafdeling van tafeltennisvereniging Fürst/Lybrae Heerlen verlaat deze zomer de Eredivisie. De Limburgse club kwam sinds 1999 op het hoogste niveau uit, maar heeft geen eigen jeugdspeelsters die het niveau aankunnen. De club wil bovendien niet met alleen maar speelsters van buitenaf spelen en kopvrouw Linda Creemers speelt volgend seizoen in Duitsland.

Tussen 2005 en 2010 heerste Heerlen in de Eredivisie met zes landstitel op rij. Met de Nederlandse toppers Li Jiao en Li Jie in de gelederen werd in 2008 en 2010 de Champions League gewonnen. In 2011 werd daar ook de ETTU Cup aan toegevoegd.

Robert M. komt nog één keer aan het woord

Op de negende en laatste dag van het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak komt hoofdverdachte Robert M. donderdag nog één keer aan het woord. Het zou wel eens het laatste kunnen zijn wat M. zelf in het openbaar zegt over de zaak. Hij beloofde dinsdag via zijn advocaten om niet mee te werken aan toekomstige publicaties over de grootste zedenzaak in de Nederlandse geschiedenis.

M. gaf aan ongeveer een halfuur nodig te hebben voor zijn laatste woord. De 29-jarige geboren Let vroeg en kreeg bij de behandeling van het beroep, net als vorig jaar voor de rechtbank, veelvuldig het woord. Bij vlagen hooghartig en sarcastisch, en steeds weer benadrukkend hoe hij in zijn visie geen andere keuze had dan tot misbruik over te gaan.

Dat uitspraken van M. in de media komen, valt bij de ouders van de slachtoffers niet goed. "Ik wil de woorden niet horen, maar er is geen ontsnappen aan. Na de arrestatie in een depressie geraakt. Wij ook, Robert. Dood willen zijn. Wij ook, Robert. Ik heb zelfs gewenst dat ik nooit een kindje had gekregen", zo verwoordde een van hen dat volgens advocaat Richard Korver, die de ouders bijstaat.

De toezegging om niet mee te werken aan interviews of boeken die in de toekomst aan de zedenzaak worden gewijd kwam niet zonder slag of stoot. Aanvankelijk stelde M. dat dat afhing van de uitspraak van het hof. Later zei hij zich niet te kunnen voorstellen dat hij zou meewerken, maar wilde daar geen concrete belofte aan verbinden. Advocaat Wim Anker bracht de toezegging van zijn cliënt uiteindelijk over toen hij sprak over de coöperatieve houding van M., die volgens hem zou moeten leiden tot strafvermindering.

De media-aandacht voor de zaak is volgens het Openbaar Ministerie geen reden voor strafvermindering. Die aandacht riep M. over zichzelf af met zijn daden. "Ten minste iedere ouder in Nederland zal zich zorgen hebben gemaakt over deze zaak", aldus advocaat-generaal Ineke van Beuningen. Dat de media daar dan over schrijven is volgens justitie logisch.

Het OM eist ook voor het hof dat M. wordt veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging. Twintig jaar is de maximale straf die in deze zaak kan worden geëist. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde hem vorig jaar uiteindelijk tot achttien jaar en tbs voor het misbruiken van 67 baby's en peuters op Amsterdamse crèches, op oppasadressen en bij hem thuis.

Verdacht pakket bij legerkazerne blijkt laptoptas

Een verdacht pakketje bij de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn bleek donderdag na onderzoek een laptoptas. In de tas zaten notitieblokjes, apparatuur en draden, zegt een woordvoerder van de marechaussee.

Het is nog niet duidelijk of iemand de bedoeling heeft gehad de tas op een bom te laten lijken of dat iemand de tas domweg is vergeten. "We onderzoeken nu waar de tas vandaan komt."

De wachtcommandant van de kazerne vond de tas rond 07.00 uur. De omgeving werd afgezet en enkele gebouwen werden ontruimd. Explosievenexperts onderzochten de tas en concludeerden even voor 09.30 uur dat er geen gevaar is, waarop de maatregelen werden opgeheven.

Angelina Jolie ontkent geheim huwelijk

Angelina Jolie ontkent dat ze stiekem in het huwelijksbootje is gestapt met Brad Pitt. Dat meldt entertainmentwebsite TMZ althans, die dat baseert op een video die door paparazzi is geschoten. Op de vraag of ze een trouwring draagt, antwoordt Angelina 'nee'.

Volgens geruchten zouden Pitt en Jolie rond de feestdagen tijdens een vakantie zijn getrouwd. Bronnen beweerden begin januari dat het Hollywoodkoppel op de Turks- en Caicoseilanden in het huwelijksbootje stapte. Deze week laaiden geruchten over een geheim huwelijk weer op, toen Angelina tijdens haar bezoek aan Congo werd gefotografeerd met en simpele gouden ring om haar vinger.

Jolie en Pitt maakten hun verloving in april wereldkundig. De twee, die zes kinderen hebben, zijn al zeven jaar samen. Geruchten over een huwelijk doen geregeld de ronde. Franse media beweerden vorig jaar zomer dat Pitt en Jolie bij hun landgoed in Zuid-Frankrijk zouden trouwen. Pitt zei eind november dat er nog geen trouwdatum is geprikt.

Openwaterzwemster Heister stopt ermee

Openwaterzwemster Linsy Heister keert niet terug in de wedstrijdsport. Dat heeft ze donderdag aan de NOS verteld. De 24-jarige Brabantse kan zich na het mislopen van de Olympische Spelen in Londen niet meer opladen om zich volledig voor haar sport in te zetten.

Heister werd in 2010 wereldkampioene op de 25 kilometer. In datzelfde jaar werd ze ook Europa's beste op de 10 kilometer. Sindsdien bleven ereplaatsen op grote toernooien uit.

FOK!sport foto onderschrift maandag 25 maart

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Vorige week woensdag was de negentiende ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was dockx met het volgende onderschrift: "Pfff, altijd weer die paniekaanvallen als ik buiten de keuken kom"

Opgave van maandag 25 maart

Bij het WK-kwalificatieduel tussen de Verenigde Staten en Costa Rica viel er veel sneeuw. Op de foto wordt het veld deels sneeuwvrij gemaakt, met een beetje hulp van Geoff Cameron van de VS. (Foto: Novum/AP)

Force India breidt deal met Mercedes uit

Formule 1-ploeg Force India maakt vanaf 2014 niet alleen gebruik van motoren van Mercedes, maar ook van versnellingsbakken van de Duitse firma. Dat maakt de Indiase renstal donderdag bekend.

Ook het bijbehorende hydraulische systeem wordt door Mercedes geleverd. De duur van de overeenkomst is niet bekendgemaakt. Beide partijen spreken alleen over een langetermijnovereenkomst.

Al sinds 2009 rijdt Force India met motoren van het Duitse merk, maar vanaf volgend jaar gaat Mercedes de hele aandrijving leveren. Volgens teameigenaar Vijay Mallya krijgt Force India door de overeenkomst met Mercedes 'de langetermijnstabiliteit die we nodig hebben'.

Haas walst over Simon heen

Tennisser Tommy Haas blijft het goed doen in Miami. De als vijtiende geplaatste Duitser was woensdag bij het masterstoernooi van Miami veel te sterk voor Gilles Simon. Haas, die in de vorige ronde Novak Djokovic naar huis had gestuurd, walste in het kwartfinaleduel met 6-3 en 6-1 over de als elfde gerangschikte Fransman heen.

Bij de vrouwen bereikte Jelena Jankovic (22) de halve eindstrijd. De Servische bedwong in een driesetter Roberta Vinci (15) uit Italië. Na tweeënhalf uur stond de 6-4, 6-7 (6) en 6-3 eindstand op de borden. Bij de laatste vier treft Jankovic de als tweede geplaatste Maria Sharapova.


Haas walst over Gilles Simon heen (Foto: Novum)

Ex-katholiek vecht in Syrië

Onder de Nederlandse jongeren die naar Syrië zijn vertrokken bevindt zich ook een bekeerde katholiek, zo bericht het Algemeen Dagblad.

De voorheen katholieke jongen die zich als 15-jarige bekeerde tot de islam, belde een maand geleden naar het thuisfront met de korte mededeling dat hij al in Turkije zat. Later volgden nog enkele korte telefoongesprekjes en sms'jes, waarin de jongen laat weten dat het goed met hem gaat en dat hij goede dingen doet in Syrië. Ook zegt de jongen dat hij al zijn papieren nog heeft en weg kan wanneer hij wil, maar dat hij dat zelf niet wilt.

De jongen verkeerde veel in het gezelschap van islamitische vrienden die hem ook een Arabische naam gaven. In de Delftse buurt gaan geruchten rond dat ronselaars de jongeren verleiden met geldbedragen tussen de vijf en tienduizend euro om te gaan vechten in Syrië.

De katholieke vader van de jongen worstelt met een schuldvraag omdat hij enige jaren geleden een tijd gedetineerd is geweest en tijdens zijn afwezigheid onder andere de schoolprestaties van de jongen hard achteruit gingen.

In Nederland is op dit moment ophef gaande omtrent Nederlandse jongeren die vechten in buitenlandse legers op eigen initiatief. De coördinator terrorisme bestrijding maakt zich onder andere zorgen wat aan te vangen met deze jongeren als zij terugkeren van het strijdtoneel.

Rijen bij banken Cyprus

Bij de banken in Cyprus staan donderdag lange rijen. De banken zijn om 11.00 uur opengegaan na ruim anderhalve week dicht te zijn geweest. Met de sluiting van de banken wilde de Cypriotische regering een bankrun voorkomen.

De Cyprioten kunnen donderdag weer geld opnemen, maar in beperkte mate. Per persoon mag maximaal driehonderd euro worden opgenomen. Ook kunnen cheques niet worden geïnd en mensen die het land verlaten mogen niet meer dan duizend euro aan contanten meenemen. Er kunnen betalingen aan het buitenland worden gedaan, maar er is een maximum van vijfduizend euro aan gesteld. De beperkingen zijn in principe de komende zeven dagen van kracht, maar dagelijks wordt gekeken of ze kunnen worden versoepeld.

Om alles in goede banen te leiden zijn er beveiligers ingehuurd en zijn agenten opgesteld bij banken en pinautomaten.

Jongen (16) met drugs en mes gepakt op school

Een 16-jarige jongen met drugs en een mes op zak is woensdagmiddag bij een middelbare school in Breda aangehouden. Een medewerker van de school ontdekte dat de jongen het wapen en de drugs bij zich droeg, waarna agenten de 16-jarige aanhielden, meldt de politie.

In totaal ging het om negen gram wiet. De jongen heeft gezegd dat hij de drugs en het mes achter de school heeft gevonden. Na zijn verhoor is hij naar huis gestuurd. De jongen is al eerder in aanraking geweest met Bureau Halt.

G. I. Joe: Retaliation

In 2009 kwam de film G.I. Joe: The Rise of Cobra in de bioscopen, gebaseerd op de gelijknamige actiefiguren. De film werd neergesabeld door critici, maar deed het in de bioscopen nog redelijk. Genoeg reden voor een deel twee, maar duidelijk was dat het roer om moest. The Rock en Bruce Willis werden aangetrokken, maar na een testscreening was het publiek nog niet tevreden. G.I. Joe: Retaliation werd vervolgens een flink aantal maanden uitgesteld om zwakke scènes te vervangen en om 3D te creëren. Maar is te zien dat er hard aan de film is gewerkt?

Jasper S.: geen moed om naar politie te gaan

Jasper S. die heeft bekend Marianne Vaatstra te hebben vermoord, had "niet de moed om naar de politie te stappen" toen een groot DNA-verwantschapsonderzoek werd gehouden. Dat zei S. donderdag bij de rechtbank in Leeuwarden.

S. gaf wel vrijwillig DNA af, terwijl hij wist dat hij daarmee tegen de lamp zou lopen. Maar hij wist dat familieleden ook zouden meedoen.

De boer uit Oudwoude staat terecht voor de moord in 1999 op het 16-jarige meisje. Hij zou haar ook hebben verkracht. "Ik heb de afgelopen 13 jaar meerdere malen overwogen naar de politie te gaan. Maar iedereen heeft intussen kunnen zien welke ophef de zaak heeft gehad", legde hij uit.

Jasper S.: geen moed om naar politie te gaan
Jasper S.: geen moed om naar politie te gaan (Foto: ANP)

'ABN ontslaat topbankiers om corruptie'

ABN AMRO heeft twee topbankiers ontslagen op verdenking van corruptie. De twee bankiers die gespecialiseerd zijn in de energiesector, zouden een oliehandelaar die zaken deed met Iran hebben gechanteerd. Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag.

De Arabische oliehandelaar OMTI werd er door de bankiers van verdacht het handelsembargo met Iran te hebben geschonden. Daarop zetten zij de financiering van de bank aan OMTI eigenhandig stil. OMTI stelt dat de bankiers op een diner in november vorig jaar aanboden om de financiering te hervatten, als zij daarvoor een vergoeding zouden krijgen.

De twee bankiers, Bruno G. en Samir K. ontkennen tegenover de krant de beschuldigingen. Zij stellen dat de topman van OMTI wraak wil nemen. OMTI zou volgens de krant een opname van het diner in november hebben overhandigd aan ABN AMRO, om de klacht tegen de bankiers bij te zetten.

Bruno G. was bij ABN in Amsterdam Global Head Energy Commodities, zijn collega was gestationeerd in Dubai als Head Energy Commodities Middle East, North Africa, East Africa en Indian Sub-Continent.

'Tweeduizend onnodige doden in ziekenhuizen'

In Nederlandse ziekenhuizen sterven jaarlijks zeker tweeduizend mensen onnodig. Dat komt doordat ziekenhuizen hun sterftecijfers slecht bijhouden. Als ziekenhuizen dat beter zouden doen, wordt veel sneller duidelijk op welke afdelingen meer mensen sterven dan verwacht en waar dus verbeteringen moeten worden doorgevoerd, schrijft het AD donderdag op basis van deskundigen.

In Engeland zouden sterftecijfers wel minutieus worden bijgehouden via een speciaal systeem, waardoor de afgelopen tien jaar de sterfte in Britse ziekenhuizen met twintig procent zou zijn gedaald.

De invoering van dit HSMR-systeem zou in Nederland heel traag verlopen. HSMR-deskundige André van der Veen en oud-ziekenhuisdirecteur Laurens Touwen stellen dat veel ziekenhuizen het sterftecijfer niet serieus nemen. Ook zouden ze zich verschuilen achter het argument dat hun cijfers niet betrouwbaar genoeg zijn.

Afgelopen weekend meldde RTL Nieuws, dat om de cijfers had gevraagd, dat zes ziekenhuizen hun sterftecijfers per aandoening openbaar hebben gemaakt. 65 ziekenhuizen publiceerden hun algemene sterftecijfer over 2011. Van de 93 ziekenhuizen was er ook een aanzienlijk deel dat de cijfers niet wenste te openbaren.

'Lelystad beste gemeente voor amateurkunst'

Lelystad wordt bekroond met de BNG Prijs voor beste amateurkunstgemeente 2013. De stad krijgt een bedrag van twintigduizend euro. Ook wordt de Week van de Amateurkunst (WAK) op 25 mei geopend in Lelystad, meldt de organisatie donderdag.

De jury heeft lof voor de inzet van de amateurkunst, het onderwijs en verschillende instellingen in de stad om zich gezamenlijk te richten op mensen die bezig zijn met kunst. "De aandacht voor amateurkunst dringt in Lelystad door tot in de wijken en er wordt veelvuldig samengewerkt met maatschappelijke partners."

De prijs is bedoeld om gemeenten te stimuleren om te investeren in lokale amateurkunst. De prijs wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt.

Cart Life beste onafhankelijke game

De game Cart Life is tijdens het vijftiende Independent Game Festival in San Francisco bekroond tot beste onafhankelijk geproduceerde game. Het collectief 'Richard Hofmeier' ontving de Seumas McNally Award en dertigduizend dollar. Daarnaast wonnen de makers een prijs voor het verhaal en een voor het onconventionele thema van de game.

Tijdens het Independent Game Festival staan alleen spellen centraal die onafhankelijk van uitgevers en commerciële geldschieters worden gemaakt. Het gaat hier om spellen met kleinere budgetten en een meer artistieke insteek.

Cart Life vertelt een verhaal over straatverkopers in de Verenigde Staten die het beste van hun leven willen maken. Spelers moeten proberen verschillende de levensdoelen van verschillende gamepersonages waar te maken.

Tijdens de IGF Awards viel ook FTL: Faster Than Light van Subset Games in de prijzen. Het ruimteavontuur won een prijs voor het design en de publieksprijs. Avonturenspel Kentucky Route Zero won een prijs voor zijn visuele stijl, terwijl Little Inferno werd geprezen voor de technische uitvoering.

Politici ondanks verkiezingen niet vaker bedreigd

Hoewel de verkiezingen voor een piek zorgden, zijn politici vorig jaar net zo vaak bedreigd met geweld of met de dood als een jaar eerder. Van de 264 meldingen die binnenkwamen was in 113 gevallen sprake van een strafbare bedreiging, meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Een jaar eerder waren er 107 meldingen. De meldingen worden bijgehouden door het Team Bedreigde Politici.

Van de 113 strafbare bedreigingen zijn er inmiddels 22 opgelost. In dertig zaken werd geen verdachte gevonden, zes zaken zijn geseponeerd en 55 gevallen worden nog onderzocht. Dat zo veel zaken eind vorig jaar nog niet waren afgehandeld, komt door de verkiezingen die laat in het jaar plaatsvonden. Rond de verkiezingen kwamen veel aangiftes binnen en die konden niet allemaal in een keer worden afgehandeld.

Net als in voorgaande jaren waren de meeste bedreigingen van minderjarigen afkomstig. In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om e-mails. Ook via Twitter worden veel bedreigingen geuit. Facebook en Youtube dienen soms ook als vehikel om een bedreiging over te brengen. Verder komen nog steeds aangiftes binnen van dreigbrieven en telefonische bedreigingen.

In het verleden lag het aantal strafbare bedreigingen nog een stuk hoger. In 2010 werden nog 201 strafbare bedreigingen geteld en in 2009 waren dat er 186.

Over het aantal politici dat werd bedreigd wilde een woordvoerder van het OM niets zeggen. "Daar doen wij geen mededelingen over." In voorgaande jaren bleek dat PVV-leider Geert Wilders veruit de meeste bedreigingen ontvangt.

Journey grote winnaar GDC Awards

Het avonturenspel Journey is de grote winnaar van de dertiende Game Developers Choice Awards die woensdagnacht in San Francisco werden uitgereikt. Het spel voor PlayStation 3 won zes van de elf prijzen, waaronder die voor het beste design, beste visuele aspecten en de prijs voor game van het jaar. De winnaars van de GDC Awards worden bepaald door gameontwikkelaars.

De prijs voor het beste verhaal werd uitgereikt aan Telltale, voor het horroravontuur The Walking Dead. Daarnaast werd het strategische ruimteavontuur FTL: Faster than Light van gamestudio Subset bekroond met een prijs voor het beste debuut.

Naast de lof voor Journey viel ook het schietspel Dishonored in de prijzen. De game van Bethesda ging met de publieksprijs naar huis.


Journey grote winnaar GDC Awards 

Eindhoven verdedigt koop grond PSV bij Europees Hof

Eindhoven stapt naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg om de koop van de grond onder het PSV-stadion te verdedigen. In een voorlopige conclusie oordeelde de Europese Commissie eerder deze maand dat sprake is van ongeoorloofde staatssteun, zo werd woensdag bekend.

De gemeente schrijft donderdag op haar website er nog steeds van overtuigd te zijn dat geen sprake is van staatssteun. Ook is de gemeente 'zeer verbaasd' dat de Europese Commissie nu al heeft geconcludeerd dat er sprake is van staatssteun. Het onderzoek of hier sprake van is moet volgens de gemeente nog beginnen.

De prijs die voor de grond is betaald is volgens de gemeente marktconform. Om daar zeker van te zijn was een onafhankelijke taxateur ingeschakeld, zoals de Europese Commissie voorschrijft. Dat die commissie nu toch kritiek heeft is volgens de gemeente 'prematuur, juridisch niet juist en onzorgvuldig'.

De Europese Commissie vindt dat de gemeente winst op de deal moet maken. Volgens de gemeente staat nergens dat dit moet. "Winstgevendheid is niet relevant. Het gaat om de vraag of een marktconforme prijs is betaald."

Wethouder Staf Depla kondigde de stap naar de Europese rechter woensdag al aan. "Hier komen we niet uit met de Commissie", zei hij tegen het Eindhovens Dagblad.

PSV verkocht in 2011 voor 48 miljoen euro de voetbalgronden aan de gemeente en kreeg deze in erfpacht weer terug.

[NBA] Miami Heat blijft steken op 27 zeges

Chicago Bulls heeft woensdag een einde gemaakt aan de zegereeks van Miami Heat. In Chicago won de thuisploeg met 101-97 waardoor Miami op 27 overwinningen op rij blijft staan. Het is de op een na langste zegereeks in de geschiedenis van de NBA. Los Angeles Lakers deed het als enige ooit beter. In het seizoen 1971-1972 werden door die ploeg 33 wedstrijden op rij in winst omgezet.

Net als in zo veel wedstrijden dit seizoen keek Miami in de eerste helft tegen een achterstand aan. Die werd in het derde kwart weggepoetst, maar Chicago wist hoe het de koploper van de Eastern Conference moest bespelen en liep weer uit. Op het einde bleef een gat van vier punten over.

Overige resultaten NBA woensdag
Toronto Raptors - Atlanta Hawks 88-107
Philadelphia 76ers - Milwaukee Bucks 100-92
Charlotte Bobcats - Orlando Magic 114-108
Cleveland Cavaliers - Boston Celtics 92-93
New York Knicks - Memphis Grizzlies 108-101
New Orleans Hornets - Los Angeles Clippers 91-105
Houston Rockets - Indiana Pacers 91-100
Oklahoma City Thunder - Washington Wizards 103-80
Minnesota Timberwolves - Los Angeles Lakers 117-120
San Antonio Spurs - Denver Nuggets 100-99
Utah Jazz - Phoenix Suns 103-88
Golden State Warriors - Sacramento Kings 98-105
Portland Trail Blazers - Brooklyn Nets 93-111

Doden bij verkeersongeval N223 bij De Lier

De provinciale weg Hoek van Holland richting Delft (N223) is donderdag bij De Lier afgesloten na een ernstig verkeersongeval. Rond 07.30 uur botsten daar een vrachtwagen en enkele auto's op elkaar, meldde de politie.

Er zijn twee slachtoffers overleden en volgens Omroep West zijn er drie zwaargewonden gevallen. De vrachtwagen is geschaard, waardoor de weg is versperd en één auto is te water geraakt. De politie verwacht dat de N223 nog de hele dag is afgesloten.

Dark Skies

Ze worden tegenwoordig aan de lopende band geproduceerd: de horrorfilms waarin niet duidelijk is wat de hoofdpersonen opjaagt. Zo draait nu Dark Skies in de bioscopen, van de makers van Paranormal Activity, Insidious en Sinister. Genoemde films gooiden eerder hoge ogen, maar het lijkt tegenwoordig allemaal sterk op elkaar. Zou het genre zo langzamerhand niet uitgeput zijn?

Egypte pakt duikers die internetkabel saboteren

De Egyptische marine heeft woensdag drie duikers opgepakt die probeerden een onderzeese internetkabel door te knippen. Dat heeft een woordvoerder van de strijdkrachten gezegd.

De duikers werden betrapt toen ze bezig waren met het doorknippen van de belangrijkste onderzeese verbinding van Telecom Egypt, het grootste Egyptische telecombedrijf. Uiteindelijk werden de drie mannen op een vissersboot bij de haven van Alexandrië gepakt. Wie de mannen waren en waarom ze de kabel wilden vernielen is niet duidelijk.

Egypte heeft al een week grote problemen met internet. Volgens Telecom Egypt is een andere kabel beschadigd door een schip. Donderdag zou de internettoegang weer moeten zijn hersteld.

'Belastingdienst laat fraude ongemoeid'

Belastingfraude wordt niet aangepakt, omdat er geen tijd voor is bij de belastingdienst. Dat is één van de belangrijkste conclusies van een enquête van Abvakabo FNV onder ruim 550 belastingmedewerkers.

De vakbond vroeg de medewerkers waar zij zich het meeste zorgen over maken. Vooral de aanpak van mensen die ogenschijnlijk 'van de wind hebben geleefd', aantoonbare fraudegevallen en mensen die onterecht een uitkering krijgen, laat te wensen over, vinden de ondervraagden.

"De laatste jaren merken wij dat ons werk door de regeldrang van het management praktisch onmogelijk wordt gemaakt. Het gevolg hiervan is minder controles en het niet meer of veel te laat ontdekken van grote fraudezaken", schrijft een medewerker.

'Belastingdienst laat fraude ongemoeid'
'Belastingdienst laat fraude ongemoeid' (Foto: ANP)

Cypriotische banken donderdag weer open

Cypriotische banken gaan donderdag om 12.00 (11.00 Nederlandse tijd) weer open. Wel heeft de centrale bank van Cyprus beperkingen gesteld aan de hoeveelheden geld die mensen en bedrijven van hun rekening mogen halen. De banken zijn gesloten sinds de Eurogroep bijna twee weken geleden besloot tot een reddingspakket van tien miljard euro voor het land.

Mensen en bedrijven mogen maximaal driehonderd euro per dag pinnen. Als men meer dan vijfduizend euro per dag wil overmaken naar een andere partij, moet daar toestemming voor worden gegeven door de autoriteiten. Cyprus wil voornamelijk voorkomen dat geld naar het buitenland stroomt, omdat de tekorten daardoor alleen maar groter zouden worden. De banken blijven donderdag zes uur lang open.

Als voorwaarde voor het steunpakket werd in eerste instantie geëist dat spaarders zouden meebetalen aan de redding. Om een run op de banken te voorkomen, besloten de Cypriotische autoriteiten om de banken voorlopig dicht te laten. Mensen mochten nog wel pinnen, al werd vorige week een limiet ingesteld van honderd euro voor rekeninghouders bij de twee grootste probleembanken, Bank of Cyprus en Laiki.

De vermogensheffing werd vorige week dinsdag echter door het Cypriotische parlement verworpen. In de nacht van zondag op maandag wist Cyprus het Europese steunpakket alsnog veilig te stellen door de twee probleembanken te herstructureren en onder meer grote spaarders daaraan te laten meebetalen. De Cypriotische minister van financiën Michalis Sarris stelde eerder deze week dat hij verwacht dat spaarders bij deze twee banken ongeveer veertig procent van hun geld boven de honderdduizend euro kwijtraken.Tot nu toe bleven rekeninghouders steeds buiten schot als Europa met noodsteun aankwam.

De tweede bank van Cyprus, Laiki wordt in tweeën geplitst. Spaartegoeden tot honderdduizend euro blijven in het goede gedeelte zitten en worden ondergebracht bij Bank of Cyprus. Al het overige spaargeld wordt bevroren en komt terecht in een bad bank. Dinsdag werd bekend dat drie Cypriotische banken hun Griekse filialen voor in totaal een half miljard euro hadden verkocht aan de Griekse bank Piraeus.

Doden bij aanval op casino Kenia

Bij een aanval op een casino en een politiebureau in de Keniaanse stad Malindi door een bende gewapende lieden zijn donderdag zeker zes mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Keniaanse autoriteiten gezegd. De meeste slachtoffers waren bendeleden.

De bende viel het casino in Malindi, aan de Keniaanse kust, kort na middernacht aan. Later vielen tientallen bendeleden een politiebureau aan. De politie opende het vuur op de aanvallers. Een van de agenten zou bij de schietpartij om het leven zijn gekomen.

Een separatistische groep, de Raad voor de Republiek Mombasa, wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks gewelddadige aanslagen de afgelopen maanden. Of de groep ook achter de aanval op het casino en het politiebureau zit is niet bekend.

SBM onderzoekt omkoping in Afrika

SBM Offshore doet onderzoek naar mogelijke omkoping van Afrikaanse ambtenaren. Het bedrijf heeft het vermoeden dat er 'substantiële bedragen' zijn betaald aan tussenpersonen in Afrika. Dat meldde de maritieme dienstverlener donderdag.

SBM meldde vorig jaar al te zijn gestuit op verdachte betalingen, maar maakte toen niet bekend dat het om omkoping in Afrikaanse landen ging. De betalingen zouden zijn gedaan tussen 2007 en 2011 en waren volgens het bedrijf waarschijnlijk bedoeld voor ambtenaren. Het bedrijf stelt ook dat er signalen binnenkwamen dat er omkoping zou plaatsvinden buiten Afrika, maar dat daar geen bewijs voor is gevonden.

Het bedrijf heeft justitie in Nederland en in de Verenigde Staten op de hoogte gesteld van het onderzoek, dat onder meer door forensische accountants wordt gedaan. Ook heeft SBM de interne regels aangescherpt en beter onder de aandacht gebracht van het personeel.

Jumbo-baas held op twitter na PowNews-actie

Jumbo-baas Frits van Eerd overrulede gisteren eigenhandig twee overijverige beveiligingsmannen die PowNews op hardhandige wijze de supermarkt uit werkten. Op Twitter werd hij meteen een held.

PowNews was bij de opening van een filiaal en had een pornosterretje meegenomen dat zogenaamd vijf minuten gratis mocht shoppen. Twee beveiligers werkten de verslaggever, de cameraman en de pornodame de winkel uit. Maar Hallo Jumbo, dat gaat zomaar niet vond Frits van Eerd. Hij nodigde het team weer terug uit in de winkel en de beveiligers hadden het nakijken. Op Twitter wordt Van Eerd een echte eindbaas genoemd. 

Het fragment staat hier maar is NSFW. 

Erdogan stapt naar Europees hof om zaak Yunus

De Turkse regering wil via de rechter afdwingen dat het 9-jarige jongetje Yunus wordt herenigd met zijn biologische familie. Premier Recep Tayyip Erdogan heeft aangekondigd dat hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) stapt, zo meldde de Turkse krant Sabah.

In Turkije is ophef ontstaan, omdat het kind al jaren bij lesbische pleegouders in Den Haag woont. Hij werd uit huis geplaatst omdat hij volgens Jeugdzorg werd mishandeld.

De Turkse regering denkt dat meer rechtszaken over uit huis geplaatste kinderen zullen volgen. Erdogan zint verder op plannen om islamitische, Turkse gezinnen aan te sporen om pleegkinderen op te nemen.

'Ernst Jansen Steur zette aan tot euthanasie'

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft patiënten aangezet tot euthanasie. Dat stelt letselschadespecialist Yme Drost, die tweehonderd slachtoffers van de neuroloog bijstaat, donderdag in De Telegraaf.

Drost zegt in de krant sterke aanwijzingen te hebben dat Jansen Steur patiënten aanmoedigde tot euthanasie. Het ziekenhuis spreekt volgens hem over palliatieve sedatie, het met verdoving verzachten van de pijn van iemand die niet lang meer te leven heeft. "Dat is echter een relatief begrip. Je kunt de dosis morfine immers zo opschroeven dat iemand binnen enkele uren overlijdt. En dat is euthanasie, waarvoor justitie strikte richtlijnen kent."

Jansen Steur zou herhaaldelijk tegen patiënten 'dit is toch geen kwaliteit van leven meer' hebben gezegd. Nabestaanden klagen volgens Drost dat de morfinepomp soms al zonder hun toestemming was aangezet voor zij bij het ziekenhuis arriveerden.

De letselschadespecialist suggereert in de krant dat de neuroloog dit deed omdat hij graag autopsies wilde uitvoeren voor onderzoek. "Hij was op zoek naar wetenschappelijke erkenning: hunkerend naar eeuwige roem als neuroloog. In deze specifieke gevallen kon hij de lijkschouwingen plannen."

Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Hij werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving. Jansen Steur kwam recent weer in opspraak toen bleek dat hij sinds 2011 werkzaam was in Duitsland.

Rijksmuseum krijgt Het Laatste Avondmaal cadeau

Het Rijksmuseum krijgt Het Laatste Avondmaal van Marlene Dumas cadeau. De anonieme schenker vindt dat haar werk tussen grote Nederlandse schilders hoort te hangen, schrijft Trouw donderdag.

Op het doek is een silhouet van Jezus aan een avondmaalstafel te zien. Er zijn geen anderen in beeld, zijn discipelen lijken hem al te hebben verlaten. Wel liggen er silhouetten op tafel die van links naar rechts steeds meer op foetussen lijken. Het werk werd tussen 1985 en 1991 geschilderd, maar er is geen overeenstemming over wat Dumas, die in Amsterdam woont, met het schilderij wil vertellen.

Directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes zegt in de krant deze dag bewust te hebben uitgekozen om met de aanwinst naar buiten te komen. "Het is Witte Donderdag, de dag dat Jezus met zijn discipelen aan het laatste avondmaal zat. Daar gaat dit werk over." Een dag later, Goede Vrijdag, werd Jezus gekruisigd.

Het museum was volgens Van Halem al van plan een schilderij van Dumas in bruikleen te nemen omdat haar werk goed zou passen naast werk van de jong overleden kunstenaar Bas Jan Ader. "Met deze schenking viel alles op z'n plek. Het is een prachtig cadeau ter gelegenheid van Pasen." Het rijksmuseum gaat op 13 april weer open na een verbouwing van tien jaar.

Hit Klangkarussell blijkt stockmuziek

Klangkarussell heeft momenteel een nummer een hit met Sonnentanz. Het nummer, een zomerhit in 2012, is nu in Nederland grootgemaakt door 3FM. Maar Domien Verschuren kwam erachter dat het nummer niet echt origineel is.

De band heeft namelijk alle partijtjes gewoon geknipt en geplakt van een Sampler CD met stockmuziek. Deze CD's zijn met duizenden te vinden voor producers, DJ's en filmmakers. Je kan dan een achtergrondmuziekje fabriceren voor onder een promotiefilm of een weerbericht.  Klangkarussell heeft alle samples van 1 cd gehaald. Bekijk en beluister de samples en het origineel in deze video.

Hagaziekenhuis stopt met hartoperaties

Het HagaZiekenhuis in Den Haag stopt tijdelijk met hartoperaties. De aanleiding is een incident met een patiënt. Dat heeft het ziekenhuis woensdag laten weten.

Bij de opstart van een operatie op een 'hoogrisicopatiënt' is niet volgens protocol gehandeld. De operatie is toen afgebroken. De patiënt was al wel onder narcose, maar was nog niet onder het mes geweest, zegt een woordvoerder. De raad van bestuur beschouwt het incident als "onaanvaardbaar".

De patiënt is inmiddels met succes geopereerd in het UMC St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, aldus het ziekenhuis.

Hagaziekenhuis stopt met hartoperaties
Hagaziekenhuis stopt met hartoperaties (Foto: ANP)

TV-actie levert KiKa ruim 3,5 miljoen op

De speciale tv-actie Samen tegen kinderkanker heeft woensdagavond ruim 3,5 miljoen euro (3.556.000 precies) opgebracht. In totaal zijn 711.200 symbolische stenen voor een bedrag van 5 euro verkocht. De opbrengst is bedoeld voor de bouw van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Het bedrag kan nog oplopen, omdat de actie nog even doorloopt.

Presentatrice Antoinette Hertsenberg en André van Duin maakten rond middernacht de eindopbrengst van de benefietuitzending op Nederland 1 bekend. De tv-show Samen tegen kinderkanker vormde het hoogtepunt van de campagne van KiKa die geld inzamelt voor de realisatie van het Prinses Máxima Centrum dat over enkele jaren naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht moet komen.

TV-actie levert KiKa ruim 3,5 miljoen op
TV-actie levert KiKa ruim 3,5 miljoen op (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Meer bewolking

Goedemorgen! Na het zonnige weer van de laatste dagen zullen we nu helaas weer een stapje terug moeten doen. Maar ook in dit geval heeft dit geen invloed op de temperatuur. Tevens komt de wind nog steeds uit het oosten en zoals het er nu naar uitziet lijkt het pas november te gaan worden voordat de wind misschien wel eens naar het noorden zou kunnen gaan draaien, maar ja dan komt de kou uit die hoek. Oost of noord, wat maakt het uit.

Vooruit, een beetje cynisme, maar die oostenwind blijft er echt nog een tijdje inzitten. Vanmiddag is er meer bewolking dan de afgelopen dagen en verspreid over het land kan er wat lichte neerslag vallen. Waarschijnlijk sneeuw, maar omdat de temperatuur toch tot 4 (!) graden oploopt zal dit dus zeker niet blijven liggen. Ook de hoeveelheden zullen niet groot zijn.

En de komende dagen? Ik ben bang dat we meer van hetzelfde zullen krijgen. Pasen verloopt meestal droog, maar aanhoudend koud.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Warme plant
KlapMongeaul zag dat de lucht ook bij ons blauw was, maar heeft toch een voorkeur voor blauwe lucht in warmer weer. Wie ben ik om hem tegen te spreken....

'Voedselprijzen dalen, maar blijven hoog'

Voedselprijzen zijn de afgelopen 6 maanden wereldwijd gedaald, maar liggen nog altijd dichtbij hun historische hoogtepunt. Dat stelt de Wereldbank in een donderdag gepresenteerd rapport.

Volgens de ontwikkelingsbank zijn de voedselprijzen tussen oktober en februari gedaald, nadat ze in augustus vorig jaar een historische piek hadden bereikt. De prijzen liggen nu echter nog altijd maar 9 procent lager dan op dat moment. De lagere prijzen komen doordat er minder vraag was naar voedsel voor de productie van brandstof. Daarnaast speelden betere weersomstandigheden in diverse regio's een positieve rol.

De hoge prijzen vormen een gevaar voor de gezondheid, waarschuwt de Wereldbank. Daarbij wijzen de onderzoekers niet alleen op het gevaar van ondervoeding, maar ook op de verhoogde kans op overgewicht. Door de hoge voedselprijzen zijn mensen namelijk eerder geneigd te kiezen voor goedkopere, minder voedzame etensmiddelen.

"Ongezond voedsel is over het algemeen goedkoper dan gezond eten. Arme mensen in ontwikkelingslanden die moeten omgaan met hoge voedselprijzen kiezen vaak voor goedkoop voedsel dat rijk is aan calorieën, maar nauwelijks voedingswaarde heeft", aldus Wereldbank-onderzoeker Otaviano Canuto.

'Voedselprijzen dalen, maar blijven hoog'
'Voedselprijzen dalen, maar blijven hoog' (Foto: ANP)

'Akkoord over verdrag wapenhandel dichtbij'

De onderhandelingen over een nieuw verdrag dat de wereldwijde wapenhandel aan banden legt verlopen volgens ingewijden voorspoedig. Diplomaten denken dat de kans groot is dat de lidstaten van de Verenigde Naties donderdag zullen instemmen met bindende regels.

Vorig jaar eindigde een conferentie over het verdrag nog zonder resultaat. Als de lidstaten nu wel instemmen, worden alle staten verplicht om te controleren of wapens en munitie die verhandeld worden niet in verkeerde handen vallen. Doel is vooral om mensenrechtenschendingen en terrorisme te voorkomen.

Mensenrechtenorganisaties stellen dat het verdrag een belangrijke bijdrage zal leveren aan de veiligheid van alle betrokken landen. Volgens een inventarisatie van Oxfam Novib zijn sinds de vorige onderhandelingen afgelopen zomer vastliepen 325.000 mensen omgekomen door wapengeweld.

Verdachte moord Vaatstra voor de rechter

Bijna 14 jaar na de moord op en de verkrachting van de 16-jarige Marianne Vaatstra, staat verdachte Jasper S. donderdag voor de rechter. Het is nog niet helemaal zeker of dan ook de eis tegen S. valt. De rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag een reservedag ingelast, mocht de zaak donderdag niet worden afgehandeld.

S. werd pas vorig jaar ontmaskerd toen in de regio van het misdrijf een DNA-verwantschapsonderzoek werd gehouden. Het lichaam van Marianne werd op 1 mei 1999 gevonden in een weiland bij Veenklooster. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat S. haar onder dwang van een mes meenam. Hij zou haar hebben verkracht en haar daarna met haar eigen bh hebben gewurgd en met een zakmes haar keel hebben doorgesneden.

In februari stond S. ook al voor de rechter; het ging toen om een niet inhoudelijke behandeling. Toen bleek uit verschillende onderzoeken dat S. volledig toerekeningsvatbaar is. Tbs is daarom volgens het OM absoluut niet aan de orde, want dat is alleen voor mensen met wie geestelijk van alles mis is.

Paus begint Goede Week met mis in gevangenis

Paus Franciscus begint de plechtigheden in de Goede Week op Witte Donderdag met een mis in een jeugdgevangenis aan de rand van Rome. Op eerste paasdag spreekt hij naar verwachting voor tienduizenden mensen op het Sint Pietersplein de zegen Urbi et orbi (voor stad en wereld) uit.

Traditioneel gaat de paus op Witte Donderdag, waarop het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen wordt herdacht, voor in een mis in de Sint Pieter of een kerk in Rome. Als aartsbisschop van Buenos Aires was Franciscus al gewoon de mis in een gevangenis, ziekenhuis of verzorgingshuis op te dragen. Tijdens de dienst wast en kust hij de voeten van 12 mensen om Jezus' gebaar van nederigheid te herdenken jegens de apostelen op de avond voor hij werd gekruisigd.

Op de avond van Goede Vrijdag leidt Franciscus in het fraai verlichte Colosseum de Kruisweg, waarin Jezus' dood wordt herdacht. Zaterdagavond is in de Sint Pieter de paaswake.

Opnieuw is tijdens de paasdagen het Sint Pietersplein versierd met bloemen uit Nederland. Volgens de Leidse bloemist Charles van der Voort zullen er op het balkon witte orchideeën en anthuriums staan. Van der Voort levert al 28 jaar de bloemstukken voor het plein. Hij zal gespannen afwachten of de paus zoals de afgelopen jaren bedankt voor de bloemen.

Vorig jaar was Franciscus' voorganger Benedictus XVI dat bijna vergeten. RKK-commentator Wilfred Kemp zag dat het bedankje niet in de vooraf uitgedeelde tekst van de pauselijke rede stond en wist door snel ingrijpen te voorkomen dat de paus de Nederlanders teleurstelde.

Paus begint Goede Week met mis in gevangenis
Paus begint Goede Week met mis in gevangenis (Foto: ANP)

Den Haag in de ban van The Passion

Naar verwachting duizenden mensen zullen donderdagavond naar Den Haag trekken voor The Passion, het muzikale spektakel dat sinds enkele jaren vlak voor Pasen wordt opgevoerd. Tijdens het evenement vertolken bekende artiesten het paasverhaal over de laatste uren van het leven van Jezus.

Acteur en musicalzanger René van Kooten kruipt in de huid van Jezus. Zangeres Anita Meyer speelt Maria en cabaretier Jörgen Raymann vertelt het verhaal.

The Passion wordt opgevoerd vanaf een podium in de Hofvijver in Den Haag en is rechtstreeks te zien op tv. Net als voorgaande jaren trekt een stoet met een groot verlicht kruis door de stad. De route loopt langs het Vredespaleis en Paleis Noordeinde naar de Hofvijver.

Het is de derde editie van het evenement. Eerder werd het in Gouda en Rotterdam gehouden. Vorig jaar in Rotterdam kwamen tussen de 15.000 en 20.000 mensen af op de paasvertelling. Rond de 1,7 miljoen mensen zagen het op tv. The Passion is een idee van onder meer de EO en RKK.

Den Haag in de ban van The Passion
Den Haag in de ban van The Passion (Foto: ANP)

Personeel BBC staakt vanwege ontslagen

Personeel van de Britse omroep BBC legt donderdag op het middaguur opnieuw het werk neer. Medewerkers zijn boos over voorgenomen ontslagen, te hoge werkdruk en 'intimidatie' door het management.

Door de staking die 12 uur zal duren zullen mogelijk uitzendingen moeten worden geschrapt. De BBC is teleurgesteld en heeft bij voorbaat excuses aangeboden aan kijkers en luisteraars. Volgens de directie zijn ontslagen onvermijdelijk, omdat de omroep moet bezuinigen. De komende vijf jaar verdwijnen 2.000 banen. Dat moet voornamelijk via natuurlijk verloop gaan, maar 110 medewerkers zijn volgens de website van de omroep al gedwongen ontslagen.

Volgens de vakbonden leiden de bezuinigingen tot kwaliteitsverlies en een onacceptabele werkdruk voor het personeel dat wel mag blijven. In februari legde een deel van het personeel ook al het werk neer, toen 24 uur lang.

Personeel BBC staakt vanwege ontslagen
Personeel BBC staakt vanwege ontslagen (Foto: ANP)

Waar is het Monsanto nieuws?

Op complottheorieën heb ik het niet zo. Amerika dat haar eigen bewoners vermoord en het doet lijken alsof terroristen ervoor verantwoordelijk zijn, UFO's en buitenaardse wezens waar de overheid echt wel wat vanaf weet en het in scene gezet zijn van de maanlanding... Vooral bedacht door mensen met teveel vrije tijd en een waarschijnlijk genegeerd recept voor antidepressiva van de huisarts in het nachtkastje. Maar dat verklaart nog niet waarom het protest tegen Monsanto zo opvallend weinig nieuws genereerde.

Braziliaanse arts moordde om vrije bedden

Een Braziliaanse arts die in haar land is aangeklaagd voor de moord op zeven patiënten met als doel bedden vrij te maken op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis, heeft mogelijk de dood van veel meer mensen op haar geweten.

Uit onderzoek van 1700 medische dossiers van patiënten die de afgelopen 7 jaar in het ziekenhuis in de stad Curitiba in Zuid-Brazilië zijn overleden, zijn inmiddels al 20 nieuwe verdachte gevallen naar voren gekomen. Volgens een opsporingsambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid kan dit aantal oplopen tot meer dan 300.

Virginia Soares de Souza, een 56-jarige weduwe, werd vorige maand gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld voor de zevenvoudige moord op zeven mensen. Zij en haar medische team zouden patiënten op de intensive care spierverslappers hebben toegediend. Daarna werd de zuurstofvervoer verminderd waardoor de patiënten door verstikking om het leven kwamen.

Braziliaanse arts moordde om vrije bedden
Braziliaanse arts moordde om vrije bedden (Foto: ANP)

Foeke Booy met Cercle in bekerfinale

In de finale van het Belgische bekertoernooi staan op 9 mei twee Nederlandse trainers tegenover elkaar. Foeke Booy bereikte woensdagavond de eindstrijd door met zijn club Cercle Brugge na verlenging van Kortrijk te winnen. Begin deze maand had Mario Been zich met RC Genk al verzekerd van een finaleplaats.

Cercle won drie weken geleden de uitwedstrijd in Kortrijk met 2-1, maar in de return waren de rollen na negentig minuten omgekeerd. In de laatste minuut van de blessuretijd maakte voormalig VVV'er Michael Uchebo met zijn gelijkmaker een penaltyserie overbodig. In de competitie kan Booy minder mooie cijfers overleggen. De ploeg staat laatste en lijkt op degradatie af te stevenen. Been bezet met Genk de derde plaats.

Pot: "Type Strootman nodig om te winnen"

Cor Pot hoopt dat Kevin Strootman met Jong Oranje deelneemt aan het EK in Israël. De bondscoach geeft graag de winnaarsmentaliteit een boost.

"Ik ben gek op Strootman", zegt Pot tegen Voetbal International. "Als hij meedoet, wordt hij mijn aanvoerder. Strootman brengt wat Jong Oranje nu nog mist: gif. Jordy Clasie heeft dat ook van nature, die absolute wil om te winnen. Als ploeg heb je dat altijd nodig, zeker als je Europees kampioen wilt worden."

Strootman brak sinds zijn transfer van FC Utrecht naar PSV door bij het Nederlands elftal. Bij de nationale ploeg is hij derde aanvoerder. In de afgelopen WK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland (3-0 winst) en Roemenië (4-0 winst) deed hij mee met de ploeg van bondscoach Louis van Gaal.

"Jong Oranje heeft te lang het Nederlandse probleem gehad. We tikten wel lekker, maar waren ook vaak te gemakzuchtig. Met Strootman en Clasie zijn we meedogenloos, zakelijk. Bruno Martins Indi heeft dat karakter ook in zich. Het lijkt me logisch dat ik hen er straks graag bij heb. Met lieve jongens word je geen kampioen."

Hooggerechtshof VS sceptisch over DOMA

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft woensdag een zaak over de Defense of Marriage Act (DOMA), die landelijke erkenning van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht verbiedt, in behandeling genomen. Hoewel de rechters pas later dit jaar beslissen of de wet moet worden afgeschaft lijkt een meerderheid van het negenkoppige hof sceptisch over de wet.

De vier rechters van het hof die als liberaal te boek staan, plaatsten woensdag hun vraagtekens bij de wet. Volgens rechter Ruth Bader Ginsburg betekent het bestaan van DOMA dat de Amerikaanse regering er twee definities van het woord huwelijk op nahoudt: een voor heteroseksuelen en een voor homoseksuelen. Rechter Anthony Kennedy, die vaak de doorslaggevende stem is bij het hof, toonde zich eveneens sceptisch.

Doordat homohuwelijken vanwege DOMA niet op landelijk niveau worden erkend, worden homoseksuele echtparen allerlei federale voorzieningen ontzegd: van belastingvoordelen tot premies voor nabestaanden en goedkopere gezondheidszorg. De Amerikaanse regering besloot in 2011 de wet niet langer te verdedigen, omdat deze in de ogen van minister van justitie Eric Holder en president Barack Obama ongrondwettelijk is. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben een advocaat in de arm genomen die de wet nu verdedigt bij het Hooggerechtshof.

De specifieke zaak waarover het hof zich gaat uitspreken aangaande DOMA draait om de 83-jarige Edith Windsor, wier echtgenote Thea in 2009 overleed. Thea liet al haar bezittingen na aan Edith, die op haar beurt een belastingaanslag van 363 duizend dollar kreeg voorgeschoteld. Als Windsor met een man was getrouwd zou ze nooit een aanslag voor erfbelasting hebben gekregen. Windsor begon een rechtszaak tegen de aanslag, die nu dus bij het Hooggerechtshof terecht is gekomen. Een rechtbank en een hof van beroep in New York bepaalden eerder dat het recht op gelijke bescherming uit de grondwet Windsor is ontzegd door DOMA.

Was het homohuwelijk nog niet zo lang geleden een kwestie waar politici zich liever niet aan wilden branden, peilingen geven aan dat de Amerikaanse publieke opinie heel snel ten gunste van het homohuwelijk is geëvolueerd. Volgens een peiling van het Pew Research Center half maart is 49 procent van de Amerikanen er voor dat homo's en lesbiennes voor de wet met elkaar kunnen trouwen en is 44 procent tegen. Tien jaar geleden was nog 58 procent tegen en maar 33 procent voor.

The Host

Toen de film Twilight in de bioscopen verscheen, ontstonden er tegelijkertijd ook twee kampen. En dan gaat het niet om Team Edward of Team Jacob. Maar of je vond het prachtig, of je vond het niks. Er was geen tussenweg mogelijk en die tweestrijd bleef de gehele serie bestaan. Tijdens de laatste film, Breaking Dawn Part 2, kwam er een einde aan de saga en dus moet de doelgroep (hoogstwaarschijnlijk tienermeiden) op zoek naar een nieuwe uitlaatklep in de bioscoop. De auteur van de Twilight-boeken, Stephanie Meyer, schreef naast de vampierenproza ook nog een ander boek, dus was het een makkelijke beslissing om die te verfilmen. Maar of het gemiddelde bioscooppubliek daar nu blij mee moet zijn is nog maar de vraag.

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.