Bauke Vaatstra: het is een rat

Redactie

De familie van Marianne Vaatstra heeft donderdag gesproken in de rechtbank in Leeuwarden. "Het is een rat", zei Bauke Vaatstra over verdachte Jasper S. "Wat hij onze familie heeft aangedaan...ik zie het elke avond, ik zie het elke nacht", aldus de vader van de vermoorde Marianne.

Bauke Vaatstra vertelde zijn vermoorde dochter te hebben gevonden. "Ik heb haar zien liggen, als een beest afgeslacht. Ik kon haar niet helpen."

Ook Maaike Vaatstra, de moeder van Marianne, nam de gelegenheid te spreken. "Het leven is overleven geworden", zei zij. "Hoe kan iemand dertien jaar lang zijn mond houden over dit gruwelijke misdrijf? Om je gezin te beschermen?", vroeg zij zich verontwaardigd af over de eerdere bekentenis en verklaring van Jasper S.

"Het voelt nog steeds als een grote gapende wond. Alles is kapot", ging de moeder verder. "Een excuus voor deze moord kan ik niet aanvaarden en vergeven zal ik nooit."

Ook twee zussen van Marianne spraken donderdag. Zus Ineke sprak onder meer over de onzekere tijd die dertien jaar duurde. "Ik weet niet wie hij is, maar misschien kent hij mij wel", zei zus Tineke. Achteraf bleek dat inderdaad zo te zijn, beiden waren ooit aanwezig bij een diploma-uitreiking.

Zus Tineke zei verder dankbaar te zijn voor de mannen die meewerkten aan het verwantschapsonderzoek. Aan het einde van haar verklaring richtte zij zich rechtstreeks tot S. "Jij hebt ons van 1 mei 1999 tot 18 november 2012 in een hel laten leven en dat is precies wat we jou de rest van je leven toewensen."

Jasper S. luisterde aangeslagen naar de verklaringen. "Hier zijn geen woorden voor. Het snijdt door de ziel", zei hij huilend in een reactie.