Overal crisis

Robert (Sdivad)

Cyprus zit in een financiële crisis. De mensen op Cyprus zitten daarmee in een crisis. Jeroen Dijsselbloem zit als Nederlander ook aardig in die crisis. Europa zit in een crisis. Daarmee zit Nederland in een crisis. Als je het heel zwart bekijkt, zou je het zo op kunnen sommen. Maar in één week ‘met zijn allen’ én De Correspondent een start geven én (een deel van) een nieuw kinderziekenhuis financieren, dan moet er toch nog geld genoeg zijn blijkbaar.

De inzamelingsactie was er een zoals we de afgelopen jaren al zo veel meer hebben gezien: bekende Nederlanders alom. Het werd een avondje waarop André van Duin gek mocht doen, Nick & Simon hun bijdrage leverden middels zang en Antoinette Hertsenberg presenteerde. Kortom: de grootste familie van Nederland was lekker bezig en haalde meer dan 3,5 miljoen euro op door 711.200 stenen te verkopen. Dat vond ik nog mooi gevonden ook, dat iedereen zo zijn steentje zou kunnen bijdragen.

Dat had Henk de Haan natuurlijk ook wel gewild, zo’n inzamelingsactie op de nationale televisie. Hij moest het doen met slechts een paar minuten bij De Wereld Draait Door. Daar kon hij dan wel het rekeningnummer laten zien om voetbalclub Veendam te redden, maar ik vraag me sterk af of hij de aangewezen man is om Veendam te behoeden van de ondergang. Immers, zou je een man die zich nog gekker presenteert dan André van Duin om geld in te zamelen vertrouwen met je euro’s?  Ik zou ze nog eerder aan Jeroen Dijsselbloem geven, vrees ik.

Ik heb dan ook geen geld overgemaakt aan Henk de Haan. Ik heb ook niet mijn steentje bijgedragen gisteravond, of betaalt voor een journalistiek medium in oprichting. Eerst kijken, dan kopen, wat dat betreft. 60 euro vond ik ook wel wat veel daarvoor, maar zelfs die ene euro voor Veendam had ik niet over. Ik had natuurlijk in de supermarkt kunnen kiezen voor het budgetmerk pindakaas in plaats van die van Calvé, en dan had ik Henk de Haan blij kunnen maken met een eurootje.

Maar dat heb ik niet gedaan. Want: Calvé pindakaas, daar word je groot en sterk van. Dus daar heb ik maar even voor gekozen. Het is crisis: ik kies voor mezelf. En als dat dan ten koste gaat van een voetbalclub in crisis, dan is dat maar zo. Zolang er geld is om ‘met zijn allen’ zo’n kinderziekenhuis te bouwen, dan is er zelfs helemaal geen crisis.