Ex-katholiek vecht in Syrië

Onder de Nederlandse jongeren die naar Syrië zijn vertrokken bevindt zich ook een bekeerde katholiek, zo bericht het Algemeen Dagblad.

De voorheen katholieke jongen die zich als 15-jarige bekeerde tot de islam, belde een maand geleden naar het thuisfront met de korte mededeling dat hij al in Turkije zat. Later volgden nog enkele korte telefoongesprekjes en sms'jes, waarin de jongen laat weten dat het goed met hem gaat en dat hij goede dingen doet in Syrië. Ook zegt de jongen dat hij al zijn papieren nog heeft en weg kan wanneer hij wil, maar dat hij dat zelf niet wilt.

De jongen verkeerde veel in het gezelschap van islamitische vrienden die hem ook een Arabische naam gaven. In de Delftse buurt gaan geruchten rond dat ronselaars de jongeren verleiden met geldbedragen tussen de vijf en tienduizend euro om te gaan vechten in Syrië.

De katholieke vader van de jongen worstelt met een schuldvraag omdat hij enige jaren geleden een tijd gedetineerd is geweest en tijdens zijn afwezigheid onder andere de schoolprestaties van de jongen hard achteruit gingen.

In Nederland is op dit moment ophef gaande omtrent Nederlandse jongeren die vechten in buitenlandse legers op eigen initiatief. De coördinator terrorisme bestrijding maakt zich onder andere zorgen wat aan te vangen met deze jongeren als zij terugkeren van het strijdtoneel.