Ambtenaar ontslagen voor 34 uur privé bellen

Een ambtenaar van de Belastingdienst is ontslagen omdat hij te vaak privé heeft gebeld met de vaste telefoonlijn van zijn werk. De telefoontjes namen bij elkaar ruim 34 uur in beslag. De man was in hoger beroep gegaan tegen de beslissing, maar dat is afgewezen, maakte de Centrale Raad van Beroep donderdag bekend.

In totaal belde de ambtenaar 824 keer privé tussen 1 januari en 26 november 2009. De man voerde ter verdediging aan dat zijn directe collega ook veelvuldig gebruikmaakte van de vaste lijn voor privé-doeleinden, zonder daarop te worden aangesproken. Die vergelijking vond de Raad niet relevant, omdat de collega slechts 310 keer had gebeld met een duur van zeven uur.

Het ministerie zag het belgedrag als ernstig plichtsverzuim. De man had bovendien al een voorwaardelijk ontslag aan zijn broek hangen omdat hij te vaak privé had gebeld met de mobiele telefoon van zijn werkgever.

Volgens de ambtenaar was er geen toestemming verleend om zijn telefoongegevens te controleren. De Raad vond echter dat het controleren van 's mans telefoon in dit geval terecht was, ook al was er in eerste instantie geen toestemming voor gegeven. Daar komt volgens de Raad nog bij dat het niet om de inhoud van de gesprekken ging, maar om de duur van de telefoontjes en de nummers waar de man naar belde.