Rijksmuseum krijgt Het Laatste Avondmaal cadeau

Het Rijksmuseum krijgt Het Laatste Avondmaal van Marlene Dumas cadeau. De anonieme schenker vindt dat haar werk tussen grote Nederlandse schilders hoort te hangen, schrijft Trouw donderdag.

Op het doek is een silhouet van Jezus aan een avondmaalstafel te zien. Er zijn geen anderen in beeld, zijn discipelen lijken hem al te hebben verlaten. Wel liggen er silhouetten op tafel die van links naar rechts steeds meer op foetussen lijken. Het werk werd tussen 1985 en 1991 geschilderd, maar er is geen overeenstemming over wat Dumas, die in Amsterdam woont, met het schilderij wil vertellen.

Directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes zegt in de krant deze dag bewust te hebben uitgekozen om met de aanwinst naar buiten te komen. "Het is Witte Donderdag, de dag dat Jezus met zijn discipelen aan het laatste avondmaal zat. Daar gaat dit werk over." Een dag later, Goede Vrijdag, werd Jezus gekruisigd.

Het museum was volgens Van Halem al van plan een schilderij van Dumas in bruikleen te nemen omdat haar werk goed zou passen naast werk van de jong overleden kunstenaar Bas Jan Ader. "Met deze schenking viel alles op z'n plek. Het is een prachtig cadeau ter gelegenheid van Pasen." Het rijksmuseum gaat op 13 april weer open na een verbouwing van tien jaar.