Politici ondanks verkiezingen niet vaker bedreigd

Hoewel de verkiezingen voor een piek zorgden, zijn politici vorig jaar net zo vaak bedreigd met geweld of met de dood als een jaar eerder. Van de 264 meldingen die binnenkwamen was in 113 gevallen sprake van een strafbare bedreiging, meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Een jaar eerder waren er 107 meldingen. De meldingen worden bijgehouden door het Team Bedreigde Politici.

Van de 113 strafbare bedreigingen zijn er inmiddels 22 opgelost. In dertig zaken werd geen verdachte gevonden, zes zaken zijn geseponeerd en 55 gevallen worden nog onderzocht. Dat zo veel zaken eind vorig jaar nog niet waren afgehandeld, komt door de verkiezingen die laat in het jaar plaatsvonden. Rond de verkiezingen kwamen veel aangiftes binnen en die konden niet allemaal in een keer worden afgehandeld.

Net als in voorgaande jaren waren de meeste bedreigingen van minderjarigen afkomstig. In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om e-mails. Ook via Twitter worden veel bedreigingen geuit. Facebook en Youtube dienen soms ook als vehikel om een bedreiging over te brengen. Verder komen nog steeds aangiftes binnen van dreigbrieven en telefonische bedreigingen.

In het verleden lag het aantal strafbare bedreigingen nog een stuk hoger. In 2010 werden nog 201 strafbare bedreigingen geteld en in 2009 waren dat er 186.

Over het aantal politici dat werd bedreigd wilde een woordvoerder van het OM niets zeggen. "Daar doen wij geen mededelingen over." In voorgaande jaren bleek dat PVV-leider Geert Wilders veruit de meeste bedreigingen ontvangt.