'Marianne verzette zich niet om te blijven leven'

Marianne Vaatstra verzette zich niet toen Jasper S. haar mee een weiland innam onder bedreiging van een mes. "Om het er levend van af te brengen", luidde de verklaring van S. donderdag in de rechtbank.

Nadat de melkveehouder het meisje op de fiets had vastgepakt en een mes tegen de keel had gezet nam hij haar mee het weiland in. "Ze kon niet loskomen, ze heeft het ook niet geprobeerd", zei S. Toen Marianne ver genoeg in het weiland was beval S. Marianne haar jas uit te doen. "Ik weet niet meer of ik heb gezegd dat ik seks met haar wilde, waarschijnlijk wel", aldus S.

Terwijl hij het mes dreigend in zijn hand hield, moest het meisje op haar knieën zitten en S. oraal bevredigen, terwijl hij haar bij het haar vasthield.

Hoewel een van de theorieën van de politie is dat S. haar op een zeker moment vastbond, vanwege bindsporen op de polsen van Marianne, ontkent S. dit. Toen hij haar vaginaal verkrachtte zou hij haar bij haar polsen hebben vastgehouden.

S. verklaarde het weiland wel te hebben gekend, maar er nooit in te zijn geweest. Hij zou 'alles in een soort roes hebben beleefd'.

De 16-jarige Vaatstra werd 1 mei 1999 bij de Friese politie als vermist opgegeven. Diezelfde ochtend werd haar stoffelijk overschot gevonden in een weiland tussen Buitenpost en Veenklooster. Ze was verkracht en vermoord.

In november werd de 45-jarige melkveehouder aangehouden in zijn woonplaats Oudwoude. In de rechtszaal zei hij donderdag meerdere malen te hebben overwogen zich aan te geven, maar dit niet te hebben gedaan vanwege zijn kinderen.