Verhoogd natuurbrandrisico in Limburg en Overijssel

Redactie

In de provincies Limburg en Overijssel geldt sinds donderdag code oranje vanwege een verhoogd risico op natuurbranden. Dinsdag schakelden Gelderland en Utrecht al over naar het hogere paraatheidsniveau.

Code oranje houdt onder meer in dat brandweerlieden in vliegtuigjes over natuurgebieden vliegen om beginnende branden sneller op te merken. Als een brand wordt gemeld, rukt de brandweer met meer personeel en materieel dan gebruikelijk uit. Het risico bestaat namelijk dat een brand zich door de droogte van de afgelopen tijd sneller uitbreidt.

In Noord-Brabant, Noord-Holland en Groningen geldt nog code geel, wat inhoudt dat de brandweer bij een brand mogelijk met extra manschappen uitrukt.

Op de Veluwe woedden sinds zondag meerdere branden. Een brand van zondagavond bij Radio Kootwijk bleek aangestoken. Maandagnacht ging drie hectare bij Hoog Soeren in vlammen op, ook die brand is mogelijk aangestoken. Een klein brandje op een oefenterrein van Defensie bij Hoenderloo was dinsdag snel geblust. Dinsdagmiddag ging op de heide bij het Brabantse Leende een gebied van vijfhonderd bij vijfhonderd meter in vlammen op.