Deetman spreekt kritiek misbruikrapport tegen

Wim Deetman is het niet eens met de kritiek op zijn rapport over misbruik van meisjes in de rooms-katholieke kerk. Dat bleek donderdag tijdens een gesprek dat hij had met de Tweede Kamer.

Het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik uitte eerder 'ernstige bezwaren' tegen het rapport. Zo herkennen vrouwen zich niet in de manier waarop hun geschiedenis in het rapport is beschreven. Ook ontbreekt een 'ondubbelzinnige morele veroordeling' van het fysieke en psychische geweld. Dat vindt het platform onacceptabel.

Deetman zei donderdag dat zijn commissie heeft voorgesteld om met een speciaal bemiddelingstraject te komen voor vrouwen die te maken hebben gehad met buitensporig geweld. "Dat is naar mijn oordeel ten principale de erkenning. Daar kan geen misverstand over zijn", zei hij. "Dat is ook mijn antwoord naar diegenen die zeggen: wij herkennen ons er niet in." Hij beklemtoonde dat geweld niet valt goed te praten.

Verder zei hij dat bij hem geen klachten zijn binnengekomen over het rapport. Dat is verder zorgvuldig en 'zonder waardeoordeel' opgesteld. Het waardeoordeel zit in de conclusie dat er speciale bemiddeling moet komen. "Een strakker oordeel kun je niet geven."

Bert Kreemers, lid van de commissie-Deetman, zei verder dat hij een aantal keer contact heeft opgenomen met het vrouwenplatform met de vraag of hij de klachten over het rapport mocht krijgen. "Dat is helaas niet toegestaan." Daarom is het ook niet mogelijk om te reageren op de klachten. Hij zei verder dat er vaak misverstanden bestaan over het rapport, dat geen 'opsomming van meldingen' is.

In aanloop naar het onderzoek is er ook contact geweest met het vrouwenplatform. "De manier waarop we gewerkt hebben, kan geen verrassing zijn geweest."

Het vervolgonderzoek van Deetman naar misbruik van minderjarige meisjes in de katholieke kerk leverde 181 nieuwe meldingen op. Deetman had als opdracht om de 'aard, ernst, omstandigheden en impact' van het misbruik van minderjarige meisjes binnen de kerk inzichtelijk te maken. Zijn eerdere rapport ging vooral over misbruik van jongens.