Eindhoven verdedigt koop grond PSV bij Europees Hof

Eindhoven stapt naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg om de koop van de grond onder het PSV-stadion te verdedigen. In een voorlopige conclusie oordeelde de Europese Commissie eerder deze maand dat sprake is van ongeoorloofde staatssteun, zo werd woensdag bekend.

De gemeente schrijft donderdag op haar website er nog steeds van overtuigd te zijn dat geen sprake is van staatssteun. Ook is de gemeente 'zeer verbaasd' dat de Europese Commissie nu al heeft geconcludeerd dat er sprake is van staatssteun. Het onderzoek of hier sprake van is moet volgens de gemeente nog beginnen.

De prijs die voor de grond is betaald is volgens de gemeente marktconform. Om daar zeker van te zijn was een onafhankelijke taxateur ingeschakeld, zoals de Europese Commissie voorschrijft. Dat die commissie nu toch kritiek heeft is volgens de gemeente 'prematuur, juridisch niet juist en onzorgvuldig'.

De Europese Commissie vindt dat de gemeente winst op de deal moet maken. Volgens de gemeente staat nergens dat dit moet. "Winstgevendheid is niet relevant. Het gaat om de vraag of een marktconforme prijs is betaald."

Wethouder Staf Depla kondigde de stap naar de Europese rechter woensdag al aan. "Hier komen we niet uit met de Commissie", zei hij tegen het Eindhovens Dagblad.

PSV verkocht in 2011 voor 48 miljoen euro de voetbalgronden aan de gemeente en kreeg deze in erfpacht weer terug.