[PL Darts] Voorbeschouwing week 8

Tom (Nappie-Oleon)

De Premier League of Darts is dichtbij haar eerste ontknoping. Met nog twee speelronden te gaan waart het degradatiespook rond en dat geeft extra druk aan de spelers in de onderste regionen. In de achtste week van het Britse dartsspektakel spelen de deelnemers in Glasgow, Schotland. Het Scottish Exhibition and Conference Centre is altijd luidruchtig, voor de darters onderaan de ranglijst is het dus te hopen dat het publiek hen morgenavond gunstig gezind is.

Het publiek zal smullen van de partijen die morgen op het programma staan. Naast de twee deelnemende Schotten in de Premier League, is het morgen ook de dag van de klassieker: Phil Taylor tegen Raymond van Barneveld. De laatste partij op de avond is die tussen de nummers drie en vier van de wereldranglijst; Michael van Gerwen en James Wade. Het belooft een gedenkwaardige avond worden in Glasgow.

Adrian Lewis (Eng) - Andy Hamilton (Eng)
Simon Whitlock (Aus) - Robert Thornton (Sch)
Phil Taylor (Eng) - Raymond van Barneveld (Ned)
Gary Anderson (Sch) - Wes Newton (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) - James Wade (Eng)


Phil Taylor – Raymond van Barneveld

Het blijft altijd een prachtig affiche: De dartsklassieker tussen Phil Taylor en Raymond van Barneveld. We zijn inmiddels toe aan de 36e editie, maar nog altijd wordt er door iedereen reikhalzend naar uitgekeken. Dat de onderlinge balans in het voordeel is van Taylor mag geen verrassing zijn. Hij won immers 28 van de 35 duels. Echter, het is altijd een wedstrijd op zich. Elke dartsfan herinnert zich nog de legendarische wedstrijd tussen Barney en The Power in de WK finale van 2007. Bij een stand van 6-6 in sets en 5-5 in legs won Van Barneveld de allesbeslissende laatste leg om zo zijn vijfde wereldtitel op te eisen.

In de Premier League is het Van Barneveld nog nooit gelukt om te winnen van Taylor. Na zeven jaar heeft hij slechts één punt overgehouden aan de 14 confrontaties. Toch lijkt Van Barneveld ditmaal een kans te maken. Taylor lijkt niet in topvorm terwijl de Nederlander goed begonnen is aan de competitie. Nog nooit stonden beide spelers tegenover elkaar in Schotland en dat zou een voordeel moeten zijn voor Van Barneveld. Immers, het Schotse publiek heeft hem bijna geadopteerd en Taylor zal het publiek zeker niet aan zijn zijde hebben. De laatste ontmoeting tussen beide kemphanen was in de halve finale van het afgelopen WK waarin Taylor de sterkste bleek.


Michael van Gerwen – James Wade

Ook de laatste wedstrijd van de avond is er één om de vingers bij af te likken. Voor de nummers 1 en 4 van de huidige ranglijst is degradatie niet aan de orde. Het is dan ook met name prestige dat op het spel en dat is iets waar vooral James Wade door getriggerd wordt. Van Gerwen heeft zijn derde plaats op de wereldranglijst overgenomen. Bovendien is Van Gerwen de speler waar iedereen het over heeft het laatste half jaar. Met name dat laatste is iets dat Wade maar moeilijk kan verkroppen. Hijzelf staat inmiddels al een aantal jaar aan de absolute top, maar zelden heeft iemand het over hem. Deze week krijgt hij de kans om daar verandering in te brengen.

Het wordt de vierde keer dat beide spelers het tegen elkaar gaan opnemen voor de camera’s. De eerste twee ontmoetingen gingen naar Wade: Op het WK van 2010 en tijdens de World Matchplay van vorig jaar. Toch was het Mighty Mike die het belangrijkste duel wist te winnen, op het afgelopen WK won hij de halve finale met 6-4. Van Gerwen is op dit moment de beste speler van allemaal en blaakt van het zelfvertrouwen. Verlies voor Mighty Mike lijkt dus uitgesloten.

Deze week is de Premier League live te zien op TV via RTL7 op donderdag 28 maart vanaf 20.20 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur op RTL7. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.