CD: Stonehawk - The Point of Few

Na een veelbelovend debuut getiteld Vex in 2011 is de uit Sneek afkomstige groovemetalband Stonehawk toe aan haar tweede release. Het vijf tracks tellende mini-album The Point of Few laat duidelijk horen dat de groep sinds haar eerste cd muzikaal is geëvolueerd.

De vijfkoppige band Stonehawk bestaat sinds 2010 uit Lennart Wardekker op zang, Tom Wiegersma en Henning van der Zee op gitaar, Simon Venema op basgitaar en Albert de Vries op drums. De band maakt een combinatie van stonerrock en groovemetal. The Point of Few opent met het nummer 'Burn the Book', een rauwe rocker die wel wat doet denken aan het oudere werk van Motörhead en/of Pantera. De invloeden van die laatste band horen we ook zeker terug in het groovende 'Sanctuary'. Heerlijk ouderwets goede gitaarriffs met daarover het schurende en brullende stemgeluid van zanger Lennart.

Na 'Sanctuary' is het tijd voor 'Icarus', een swingend stuk groovemetal met heerlijk slepende gitaarpartijen. 'Icarus' laat wat meer de metalkant van Stonehawk horen en doet wel wat denken aan bands zoals Down en Nebula. 'Lies' is zo'n heerlijk ouderwetse rocker met van die fijne breaks en vreemde tempowisselingen. Al is de leugen nog zo snel, de mannen van Stonehawk achterhalen hem wel.

Stonehawk band

Na 'Lies' zijn we alweer toe aan de laatste track (volgens het hoesje). Volgens de cd-speler duurt het nummer 'Cracked Mirror Man' dik tien minuten. Het nummer - dat wel wat doet denken aan het geluid van Metallica nadat die oudjes hadden besloten om maar weer metal te gaan maken - verstomt echter na zo'n vijf en een halve minuut. Zo'n anderhalve minuut voor het einde van de track komt de stonede havik uit de mouw met een reggaeversie van het nummer 'Nail to the Crotch', een track die eerder op de debuut-ep Vex te vinden was.

Stonehawk - The Point of Few

Aanstaande zaterdag presenteert Stonehawk haar nieuwe cd, die wordt uitgebracht op het Leeuwarder metallabel Big Bad Wolf Records, in The Legend in Sneek. Ben je into oude metal en stonerrock zoals Down, Pantera, Metallica, Kyuss, Lamb of God, Slayer, Mastodon, Orange Goblin, Black Sabbath en/of Sleep, dan kan ik je absoluut aanraden om eens naar The Point of Few van Stonehawk te gaan luisteren.