Verdachte moord Vaatstra voor de rechter

Stefan

Bijna 14 jaar na de moord op en de verkrachting van de 16-jarige Marianne Vaatstra, staat verdachte Jasper S. donderdag voor de rechter. Het is nog niet helemaal zeker of dan ook de eis tegen S. valt. De rechtbank in Leeuwarden heeft vrijdag een reservedag ingelast, mocht de zaak donderdag niet worden afgehandeld.

S. werd pas vorig jaar ontmaskerd toen in de regio van het misdrijf een DNA-verwantschapsonderzoek werd gehouden. Het lichaam van Marianne werd op 1 mei 1999 gevonden in een weiland bij Veenklooster. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ervan uit dat S. haar onder dwang van een mes meenam. Hij zou haar hebben verkracht en haar daarna met haar eigen bh hebben gewurgd en met een zakmes haar keel hebben doorgesneden.

In februari stond S. ook al voor de rechter; het ging toen om een niet inhoudelijke behandeling. Toen bleek uit verschillende onderzoeken dat S. volledig toerekeningsvatbaar is. Tbs is daarom volgens het OM absoluut niet aan de orde, want dat is alleen voor mensen met wie geestelijk van alles mis is.